Robert De Niro je prvi put Srbiju posetio 1967. godine, tako sto je obilazio Evropu autostopom, sto su radili mnogi hipici u to vreme. Covek je sam u jednom intervjuu izjavio da je bio hipi. Novinari u poslednje vreme rade reportaze u selu Cokot, u kojem je boravio, i ja sam procitala da je rodjak coveka koji je ugostio De Nira izjavio da im je svima izgledao neobicno jer je imao za to vreme mnogo dugu kosu.
Druga stvar- u srpskoj lozi ste pored De Nira, tacno do mame Novaka Djokovica mogli da zapazite jednu crnkinju. To je supruga Roberta De Nira. De Niro je poznat po tome da je cesto bio u vezi sa crnkinjama. Imao je dugogodisnju vezu sa tada jako mladom i jos neiskvarenom manekenkom Naomi Campbell i bio je jako blizu braka sa pevacicom Whitney Houston.
Sve u svemu, covek je dosta proputovao i veliki je poznavalac kultura raznih naroda. Ja sam bila šokirana kada sam na internetu nasla njegove fotografije sa nekog vencanja u Indiji, gde je prisustvovao kao gost.
Sve ovo sam napisala da bih dokazala da takav covek ne moze da bude nikakav nacionalista, vec samo kosmopolita.
Kad je rec o vezi "De Niro/Srbija" on odavno ima velike simpatije prema nasem narodu. Verovatno je u Srbiji bio najbolje ugoscen, ne verujem da je bio tako toplo primljen dok je autostopom obilazio druge zemlje. Mozda nas je zbog toga zagotivio, ne znam. U sustini, to nema veze sa nacionalizmom, coveku smo jednostavno kao narod simpaticni.
Takodje je tacno da je izjavio da je zapazio da zene sa nasih prostora imaju najjaci materinski instinkt zbog cega se trudio da kao bejbisiterke zaposli iskljucivo zene iz Srbije.
Njegova pokojna majka, inace slikarka i lektor, se druzila sa Srbima u Americi, tacnije sa glumcem Karl Maldenom(Mladenom Sekulovicem) i vlasnikom najpoznatijeg srpskog restorana u New York-u Den Tanom(Dobrivojem Tanasijevicem) tako da je mozda i zbog toga zavoleo ljude sa ovih prostora.
Takodje su se i mnoge Srpkinje interesovale za gospodina De Nira dok je bio mlad i na vrhuncu popularnosti, neke cak i preko njegove mame. Necu pominjati imena tih zena, jer nisu pripadnice takozvanog srpskog jet set-a, znaci nisu zene sa estrade, nego kulturne radnice i intelektualke. Njihova je stvar ko im se svidjao i kome su se udvarale. Ali recimo da je imao prilike da bude srpski zet

Postoji clanak u broju TV Novosti od pre mozda mesec-dva koji se zove "Bogovi su nekad padali na Fest". U tom clanku se govori u boravku De Nira i drugih filmskih umetnika iz sveta na Fest-u. Postoji i slika De Nira kako igra kolo u Metropolu. Evo slike

Zakljucak bi definitivno bio da covek nije nacionalista, nego je imao prilike da upozna pripadnike naseg naroda, a ne da sudi o nama na osnovu nekih propagandi. Simpaticni smo mu. U jednom intervjuu za nedeljnik Evropa je na pitanje sta misli o Srbima odgovorio: "Mislim da ste kočoperan, ali i vispren i jako lep narod. Ti kvaliteti bi mogli da budu vas brend ako biste umeli da ih usmerite i iskoristite na pravi nacin" .
Gospodin De Niro me je takodje prijatno iznenadio svojim poznavanjem istorije i svega sto se ispodesavalo na Balkanu, sto se dalo videti u tom intervjuu za nedeljnik Evropa, koji je dao u Italiji posle svecanosti na kojoj mu je urucen italijanski pasos. Covek je za razliku od velike vecine slavnih licnosti, koje ne vide dalje od svog nosa i optereceni su iskljucivo sami sobom, jako nacitan i informisan.
P.S Kad pomenuste Ricarda Gira, mislim da se njemu De Niro dovljno "oduzio" - Cindy Crawford se po razvodu od Gira smuvala sa De Nirom, tako da nikakvi pomenuti pohodi nisu potrebni

Jeste to bilo davno, al' ipak je to Cindy, ta rana ne zarasta lako