Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Zoran Djindjic  (Pročitano 3857 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
provincijalac
Građanin
**

Duh bunta: +37/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #15 poslato: 08.04.2008. 14:03 »

mnogo chudan intervju djindjica pred atentat
ajde to shto je prichao, nije tu nishta toliko chudno, nego shto je dao intervju dverima

<a href="http://www.youtube.com/v/vCr_NFIiPqc&rel=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/vCr_NFIiPqc&rel=1</a>
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Građanin
**

Duh bunta: +183/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 08.04.2008. 15:14 »

Bio je populista, morao je tako da bi odagnao glasine da je "izdajnik". Morao je malo da vuče na njihovu stranu. To je i sam priznao u nekim izjavama (za drugi tip medija).
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Vogue
Banovani korisnik
**

Duh bunta: +4/-7
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #17 poslato: 09.04.2008. 00:22 »

Zao mi je sto je ubijen.
Tako sada nismo u mogucnosti da vidimo sta bi on danas bio i kako bi se menjao i jacao. Jacao bi Srbiju.Zato je i uklonjen.
Ovi sto vode politiku, a pozivaju se na njegovo ime...zloupotrebljavaju sve sto je ucinio.
Sačuvana

Branko
Urednik

Duh bunta: +18/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 09.04.2008. 19:32 »

ajde to shto je prichao, nije tu nishta toliko chudno, nego shto je dao intervju dverima

Mislim da nije važno kome se daje intervju koliko šta se u njemu kaže. Đinđić, po mom mišljenju, ovde ništa posebno nije rekao a da to nisam već znao. Mislim da nikoga nije iznenadio tim stavovima.

Ovi sto vode politiku, a pozivaju se na njegovo ime...zloupotrebljavaju sve sto je ucinio.

Za koga misliš da najvernije sledi njegovu politiku?
Sačuvana
Vogue
Banovani korisnik
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 09.04.2008. 23:50 »

Za koga misliš da najvernije sledi njegovu politiku?

Apsolutno mu niko nije dorastao. On je bio minimum 5 godina ispred svih.
Ne znam...mozda Tadic pokusava, ali on nema harizmu koju je Zoran imao , visprenost i naravno hrabrost.
Zoran je bio izuzetno hrabar.
Sačuvana

svetac38
Građanin
**

Duh bunta: +23/-20
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 10.04.2008. 00:10 »

.......prevše bledih kopija orinala, ili falsifikata orinala. Najbleđe su one koje se pozivaju na Zorana.........
Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Vogue
Banovani korisnik
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 10.04.2008. 00:21 »

Ma nije samo problem sto su nesposobni da budu Zoran i da slede njegovu politiku, problem je sto se svi oni ne bave politikom za dobrobit naroda i zemlje vec iskljucivo iz licne koristi, materijalne naravno.  osmeh

U medjuvremenu su postali megalomani. Narod i ne zna koja je to lova u pitanju i sta se stvarno radi. Ljudi jednostavno nemaju pojma koje su to igre i dozvoljavaju da budu izmanipulisani. Jer nista nije kao sto se prikazuje u javnosti. Uvek stoji nesto iza toga, a o cemu se ne govori...ali to je prica za drugu temu.  osmeh

Opet ce me ni krivu ni duznu prozvati da sam radikalka...
Sačuvana

ZileZilet
Građanin
**

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #22 poslato: 10.04.2008. 00:23 »

Ma nije samo problem sto su nesposobni da budu Zoran i da slede njegovu politiku, problem je sto se svi oni ne bave politikom za dobrobit naroda i zemlje vec iskljucivo iz licne koristi, materijalne naravno.  osmeh

U medjuvremenu su postali megalomani. Narod i ne zna koja je to lova u pitanju i sta se stvarno radi. Ljudi jednostavno nemaju pojma koje su to igre i dozvoljavaju da budu izmanipulisani. Jer nista nije kao sto se prikazuje u javnosti. Uvek stoji nesto iza toga, a o cemu se ne govori...ali to je prica za drugu temu.  osmeh

Opet ce me ni krivu ni duznu prozvati da sam radikalka...

RIGHT SAID FRED
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Vogue
Banovani korisnik
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 10.04.2008. 00:30 »

I onda cujem ostrascene klince kako se zalazu za promene...koje bre promene?
kao da ce im neko reci - hvala ili im dati bolji zivot...?  osmeh
Nee...za bolji zivot, covek se sam mora potruditi...ne pada nista sa neba.
A oni koji cekaju da se dogode promene, pa da onda krenu...nikada ih nece docekati.  osmeh
Sačuvana

direktor bolnice
Građanin
**

Duh bunta: +7/-3
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 17.06.2008. 00:22 »

Apsolutno mu niko nije dorastao. On je bio minimum 5 godina ispred svih.
Ne znam...mozda Tadic pokusava, ali on nema harizmu koju je Zoran imao , visprenost i naravno hrabrost.
Zoran je bio izuzetno hrabar.

.......prevše bledih kopija orinala, ili falsifikata orinala. Najbleđe su one koje se pozivaju na Zorana.........

Kad nekoga ne simpatishem to otvoreno kazhem. Sada se sve vishe primetjuju oni koji kazhu kako je bio dobar , iako su sve do njegove smrti prichali sve najgore o njemu. A ako josh mogu da iskoriste njegovo ime pa da kazhu kako ga ovi shto se na njega pozivaju ne slede stvarno ... milina jedna.
Zoran je bio dobar politichar , mozhda i jedan od najboljih koje je Srbija ikad imala , ali nije zato uklonjen jer je skroz nelogichna ta konstatacija , jer neko tje da pita ko ga je uklonio ako je hteo Srbiji dobro ? Ochigledno , bio je vizionar , imao je jasnu sliku Srbije kakva treba da bude , ali se to nekima u Srbiji nije dopalo. Hteli su nazad stari rezhim. I evo josh par dana pa tje ga dobiti.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Građanin
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 17.06.2008. 00:29 »

Ja se ipak slažem sa tim ljudima što kažu da njegovo ime neopravdano mnogi prisvajaju kao oca politike koju vode, odnosno sebe predstavljaju njegovim nastavljačima. Naravno, moji motivi nisu isti kao motivi Vogue ili Sveca38. Ja dobro znam šta je loše kod DS-a koji misli ga u najvećoj meri svojata i predstavlja kao svoga. Znam koliko se politika Borisa Tadića razlikuje od politike Zorana Đinđića, ali mi je još jasnija (nego li drugima) politička osnova koju je imao Đinđić, i koliko se ona razlikuje od ove koju vodi Tadić. Đinđić bi možda i sarađivao sa Socijalistima u ovom trenutku, ali ne bi im ni u čemu popustio, ili bi im popustio ako bi baš morao, i to na onom planu koji nije toliko vitalan za Srbiju u ovom trenutku, na onom planu koji će kasnije moći bezbolno da se ispravi.

Đinđić je umeo da u svoje skute primi sve i svašta ako je to cena koja mora da se plati da bi se srušila ona veća nesreća. Ali ono što ga u velikoj meri razlikuje od Tadića jeste - pored inteligencije i pameti koji su nesumnjivo ubedljivo na strani Đinđića - principijelno držanje svog puta, i prilagođavanje drugih tom putu, a ne prilagođavanje sebe drugima. Tadić je rešio da oprosti socijalistima sve nesreće koje su činili za vreme Miloševića, Đinđić to nikada ne samo da ne bi rekao, nego ne bi ni pomislio. Jer stub ove politike koja mora da se izgura u što kraćem periodu jeste upravo suprotan onome što je zagovarao Milošević, i onome od čega ne odustaju ni današnji socijalisti.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Domaci Zdajnik
Građanin
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 14.09.2008. 05:34 »

Komentarisao sam ovu sliku sada na Fejsbuku... pa da prenesem ovde:

Meni je ovde najsmešnije što ga (Đinđića) i Milenijum svojata, iako to uopšte nije politička NVO, niti su se ikada bavili politikom.
Nego, mislim da je preterano to veličanje Zorana Đinđica. U poređenju sa, recimo, Vesnom Pešić, Natašom Kandić, Sonjom Biserko, Biljanom Kovačević, i još nekim ljudima iz političkog života Srbije, on je bitno ideološki slabiji. Jedino na osnovu čega bi mu trebalo u poređenju sa ovima čestitati jest taktičnost. Ali onda bismo i Tadiću mogli da čestitamo što je uspeo da porazi tvrđu desnicu (budući da se Šutanovac izjasnio o partiji kojoj pripada da je partija desnice, onda neka radikali budu tvrđa desnica), ultranacionalističke SRS i DSS, dok je LDP jedva prešao cenzus i jedva ostao na političkom nebu zemlje. Taktičnost se isplati, no nemojmo biti nepravedni prema onima koji su ipak ostali verni, i bili onda verniji ideji slobodnog društva, dok je i Zoran bio živ.

Na neke komentare koji su usledili odgovorio sam ovako:

Zoran je davao podršku SPC, kupovao je vreme, gurao je svoju ideju na krilima populizma. Nije se suočavao sa nacionalistima, nije radio na osvešćivanju građana već je hteo da se umesto suočavanja s prošlošću dogodi zaborav, onako kako se to dogodilo u Španiji sa tamošnjim fašistima. To je možda bio jedini put, ali to je ono što i Tadić danas radi. To je čist pragmatizam, ono gutanje žaba o kojem je govorio Đinđić, i stoga ne vidim zašto se prigovara Tadiću da skreće sa Đinđićevog puta. Tu su, kraj njega, i SPC, i centralizovano društvo, sve je tu, sve je isto kao i kad je Zoran bio živ.

Ideja tzv. "Druge Srbije" predlaže nešto drugo, nešto mnogo radikalnije, mnogo snažnije i beskompromisnije razračunavanje sa pošastima ovog društva. Osvešćivanje. Nasuprot zaboravu i oprostu - suočavanje, a to znači odnos prema sebi, a ne izvinjenje u korist boljih ekonomskih odnosa.

Dok Tadić sledi Đinđićevu populističku politiku udovoljavanja SPC-u i nacionalistima (nebrojeno puta Đinđić je ponavljao da je to morao da čini), dok govori kako bi trebalo izručiti haške optuženike radi boljeg života i ulaska u EU, "Druga Srbija", građanska ideologija, podrazumeva izručenje jer smo svesni da je načinjen zločin i bavimo se njim, a ne sobom. Izručujemo jer je taj koga izručujemo zločinac i želimo da on odgovara za ono što je učinio - zbog drugih koji su izgubili živote. A ne zbog toga što ćemo dobiti vize ili imati 100 evra veću platu za godinu dana... ili dobiti neke kredite.

Dakle, moj stav je takav, i zato sve to veličanje Đinđića čini se kao veličanje samog Tadića. A uzimanje u usta istog čoveka od strane Čede Jovanovića kao svesno laganje i sebe i glasača, a opet sve zbog toga što je Đinđić, budući ubijen od strane najgorih, postao heroj. Heroj jeste, ali nije najbolji među ideolozima koje Srbija ima.

Pa su usledili još neki komentari, da bih završio ovim:

Ako je Đinđić radio u korist naroda, zašto je dozvolio uvođenje verske nastave, zašto je organizovao večere i skupove bogataša da bi se gradili hramovi SPC-a po Srbiji? Čemu to? Je li to u korist građana, osvešćivanja? Ili zarad sticanja bonus poena kod nacionalista, kojeg nacionalističkog-klerofašističkog glasa više na svojoj strani?

Zašto nije decentralizovao Srbiju? Regionalizovao? Zašto nije vratio imovinu gradovima i opštinama?

Naravno, reći će se - uradio bi da je ostao živ. Ali to nije dovoljno dobar odgovor. Imao je vremena, bio je premijer. No, razumem potrebu da se veliča, ali još više vidim koristi u kritici Đinđića, ali ne onoj koju mu upućuju nacoši, nego ove koju bi trebalo da mu uputi LDP i ideolozi građanske Srbije. A oni se kriju takođe iza njegovog lika i dela.

Hah... evo još jednog odgovora... ovo je poslednji komentar sigurno:

Ne znam da li to (radi se o argumentu da Tadić za razliku od Đinđića sarađuje sa Socijalistima) može da bude relevantno, ako se samo setimo sa kim je u društvu Đinđić morao da ruši Miloševića. I to je identično ovom danas što Tadić radi, udružuje se sa Socijalistima da bi sprečio da ultranacionalisti povrate vlast (ili ostanu na).

Ni na kraju pameti mi nije da se bavim pomilovanjem Tadića (njega i njegov DS prezirem ništa manje od DSS-a, SPS-a ili bilo koje druge nacionalističke partije), ali jednostavno stvari bi valjalo postaviti kakve jesu, i ne biti tolerantan prema antigrađanskim potezima Đinđića. Oni su možda bili iznuđeni, ali trebalo bi podvući ako je nešto rađeno iz populističkih razloga... eventualno analizirati da li je moglo drugačije, bolje... Ja mislim da je moglo. I moralo.
Sačuvana

Branko
Urednik

Duh bunta: +18/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 15.09.2008. 14:43 »

zašto je dozvolio uvođenje verske nastave, zašto je organizovao večere i skupove bogataša da bi se gradili hramovi SPC-a po Srbiji? Čemu to? Je li to u korist građana, osvešćivanja? Ili zarad sticanja bonus poena kod nacionalista, kojeg nacionalističkog-klerofašističkog glasa više na svojoj strani?
Zašto nije decentralizovao Srbiju? Regionalizovao? Zašto nije vratio imovinu gradovima i opštinama?

Sam si dao odgovore na ova pitanja, ja bih da podvučem da nema opravdanja ali treba razumeti tadašnju otežanu situaciju za reformski deo DOSovog konglomerata svega i svačega. Takođe, paralela sa Tadićem postoji, ali je Tadić danas u boljoj poziciji nego što je Đinđić bio, makar za tu nijansu što više nema Legije i tih zaostalih instalacija iz prethodnog režima.
   Ne bih mu oprostio ulaganje u Crkvu i njegovo koketiranje sa SPCom, ali treba imati na umu da je Hram sv. Save bio odavno započet i možda ga je Đinđić smatrao više građevinom nego svetilištem pa je hteo da se to kako tako završi. A što je okupljao bogate i ugledne ljude da daju doprinos završetku hrama.... zar to nije bolje nego da je uzimao iz državne kase? Posle njegove smrti Koštunica je dozvolio oporezivanje uz poštanske troškove za izgradnju istog hrama. Nešto ne verujem da bi bilo moguće dok je Đinđić bio živ.
   Decentralizacija i regionalizacija Srbije bi došli na red do sada da nije ubijen. Ako ne bi bilo regionalizacije, onda bi barem požurio da oporavi ovaj deo zemlje. Filozof mora da vodi računa o celini, siguran sam da ne bi žmurio na bedu u unutrašnjosti zemlje.
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: