hm... Ja sam voljan da radim za Nishliju, ili bilo kog drugog. (Mora da je to zato shto sam debil?)
Ako bi od toga mogao nekad da imaš neku korist, onda je ok. Na primer, ako bi država donela zakon o ravnomernom regionalnom razvoju (postoji ministarstvo danas, ali se ništa ne radi po tom pitanju, zato što nisu urađene neke mnogo osnovnije stvari - uređena regionalizacija: ovako nema šta da se ujednači jer postoje sa jedne strane Vojvodina i Beograd kao posebne regije, i ostatak Srbije kao rupetina bez ikakvih ingerencija (ona je zbog toga mnogo više krava-muzara nego Vojvodina, ali to je duga i druga priča).).
U svakom drugom slučaju ti nemaš razloga da radiš za nekog drugog, to nije normalno. Ti bi onda bio dobrotvorni rob (što u Srbiji i jeste slučaj, ne samo sa Vojvodinom, nego i sa ostatkom Srbije bez Beograda).
Uglavnom, ne mislim da nam treba josh vishe autonomije u sred drzave, oticicemo u feudalizam...
Vidi, Vojvodina je u povlašćenom položaju u odnosu na ostatak Srbije, i najverovatnije je uspela da se razvije i uzdigne iznad ostatka Srbije zahvaljujući tome što su njeni interesi koliko-toliko bili zaštićeni u okviru kakve-takve autonomije (pritom, opravdano se Čanak i Aleksandar Popov brinu za još veći nivo autonomije, jer ko ne bi voleo da njegova regija bude još bogatija). I onda se postavlja pitanje: zašto se ne bi zaštitili interesi ili primenila slična strategija i za ostatak Srbije, pogotovo za ovaj najnerazvijeniji deo (južna Srbija, a u stvari čitavo područje Centralne Srbije)?
Pored toga, trebalo bi da znaš da je u političkoj teoriji, teoriji teritorijalne organizacije države, standardno imati tri ili četiri nivoa vlasti: 1) opština, 2) grad (u slučaju da opština ne pripada gradu - tri nivoa vlasti), 3) autonomna pokrajina/regija, 4) republika. Dakle, postoji nešto što se u Srbiji zove teritorijalna diskriminacija samim tim što čitavo područje Centralne Srbije ostaje bez trećeg nivoa vlasti, a to je ono što imaju i Beograd (prema posebnoj uredbi o specijalnom položaju grada Beograda u odnosu na gradski nivo vlasti u Srbiji) i Vojvodina - kao autonomna pokrajina. I, gle kako se stvari odvijaju - u tom pravcu da obe ove povlašćene teritorijalne jedinice grabe napred, dok sve ostalo propada.
Regionalizacija Srbije je jedan od uslova da se ova zemlja normalizuje. Ili to, ili ukidanje autonomije Vojvodini (nema razloga da se ona drži u povlašćenom položaju u odnosu na ostatak Srbije), sa ukidanjem posebnog statusa Grada Beograda. Ovo prvo je rešenje koje su primenile sve zemlje razvijenog sveta, a ovo drugo je povratak u XVIII vek, no opet bolje nego ovo što sada imamo.
Na osnovu cega si ti zakljucio da prica o tome da Vojvodina izdrzava Srbiju-stoji? Ta je prica klasicna populisticka, da se dobiju glasovi u lokalu. Istina je da Vojvodina Srbiju-hrani, ali tamosnji seljaci dobijaju navac za svoje proizvode po trzisnim cenama, uz subvencije za gorivo, djubrivo, stocnu hranu,...
Istina je da sam malo preuveličao stvar, ali postoje implicitni razlozi da se to baš tako kaže. Vojvodina, na primer, zadržava 50% od prodaje preduzeća na svojoj teritoriji (na primer, kada se bude prodao NIS), i taj novac ide u državnu kasu, odakle se uglavnom finansiraju projekti po Beogradu (vidi raspodelu sredstava iz NIP-a: za Beograd oko 80% od ukupnih sredstava), dok se na primer iz Niša 95% od prodaje DIN-a šalje u državnu kasu, a svega 5% ostaje gradu. Tako je i u Novom Sadu, ali pošto on ima još jedan nivo vlasti, ostaje onih 45% ipak za Vojvodinu. To nije dovoljno i trebalo bi da gradu/opštini ostaje onih 95%, a 5% (otprilike) se šalje državi. Tako bi bilo da je zemlja suštinski decentralizovana i da su troškovi centralne administracije minimalni.
Dakle, Vojvodina je trenutno na gubitku, ali je principijelno ostatak Srbije (bez Beograda) još više na gubitku jer i ne zadržava onih 45%. I to je samo jedan primer fiskalnog centralizma, da se ne nabrajaju sada svi.
Problem je sto seljaci stoje jednako lose kao ostali radni ljudi u celoj Srbiji. A ako pricamo o novcu, najveci gubitnik u Srbiji je grad Beograd, jer, s obzirom na nivo ekonomske aktivnosti, najvise puni republicki budzet.
Tačno je da Beograd najviše puni republički budžet, ali to nije došlo kao proizvod nekakvog privrednog buma Beograda zahvaljujući njegovim sredstvima, već posredstvom centralizma koji je uvek državne kase praznio i usmeravao u izgradnju beogradske infrastrukture. Konkretno prošle godine je započeta obilaznica oko Beograda (iako su potrebne i oko Novog Sada i oko Niša, ali još je potrebniji auto-put do Kragujevca, i mnogi drugi projekti, koji ne mogu da stignu na red) u kojoj je u ukupnom fondu republika uzela učešće sa oko 75%. To su ogromni novci. Dalje, železnička stanica Prokop (nakon završetka koje će Beograd dobiti sjajno mesto za dalje investiranje i ogroman razvojni bum) je projekat u koji država investira oko milijardu evra u poslednjih 20 godina. Koji je veliki ili sličan gradski projekat država podržala u Nišu ili Novom Sadu? Niški aerodrom je građen parama iz Norveške i gradske kase. Sa druge strane, država ulaže opet ogroman novac u aerodrom Nikola Tesla (Beograd), pod izgovorom da će se više isplatiti. Sve to utiče na dalji priliv stanovništva i mnogo intenzivniji i veći obrt kapitala u Beogradu, što dalje utiče na razvoj tog grada i njegovo učešće u ukupnom proizvodu.
To su podaci od kojih se diže kosa na glavi normalnom čoveku. Ogromna nepravda se sprovodi nad ostatkom Srbije jer su svi kapitalni državni projekti koncentrisani tako da služe Beogradu, budući da republička kasa služi kao pomoćna kasa grada Beograda. Ja sam sa FCN-om i jednom novinarkom Danasa pre dve godine digao ogromnu buku oko raspodele sredstava iz NIP-a za kulturu kada je stvarno bila više nego skandalozna raspodela tih sredstava, oko čega su se složila i većina Beograđana, pa je nakon toga izvršeno revidiranje te raspodele, kako bi Niš, Leskovac i još neki gradovi dobili ipak nešto malo (Leskovac je dobio tada čistu nulu, kao i Šabac).
I sta sad? Beograd-Beogradjanima?! Da li mislis da bi neki gradovi mogli da imaju opstinsku upravu, vozni park, budzet,..., da se ne dopunjavaju iz drzavnog budzeta???
Kad već pominješ vozni park. Ne znam da li ti je poznato ali pre dve godine (kada sam se ovim poslom aktivnije bavio i pratio šta se događa) je bilo u štampi da država uskače da pomogne Gradski prevoz (beogradsko preduzeće), subvencijama kako bi se snizile cene karata. U Nišu je u to vreme, pošto grad nije mogao da pomogne Niš-Ekspres na isti način, cena karata narasla na 50 dinara u jednom pravcu (skenirao sam tu karticu kada sam je kupio, jer nisam mogao da verujem, pošto sam nekoliko dana ranije, iste godine, u Beogradu kupio kartu za 20 dinara).
Šta je potrebno uraditi? Potrebno je da opštine i gradovi najpre ne šalju novac Beogradu (sav novac koji ostvare), već da se od ostvarenog proizvoda jedan deo (oko 5%, kako rekoh da je standard u uređenim, decentralizovanim zemljama) smatra obaveznim, i on upućuje u državni budžet, dok se od ostalog finansiraju lokalni troškovi (troškovi administracije), i stavlja u budžet. Niko tu nema potrebe da pomaže kroz NIP ili slično. I moguće je da si u pravu kad kažeš da neke opštine ne bi mogle da isfinansiraju sopstvenu upravu (mada verujem da bi makar za to bilo para), ali to je posledica dugogodišnje, čak višedecenijske nepravedne raspodele sredstava, odnosno centralizma. Tada nastupa program ravnomernog regionalnog razvoja i pomoć nerazvijenim opštinama da stanu na noge kako bi mogle same da se razvijaju. To je put u ozdravljenje ovih opština, a ne ovo što Dinkić radi.
E, to je prica O SOLIDARNOSTI jakih i slabih u okviru drzave.
Solidarnosti trenutno nikakve nema. Beograd se značajno razvija dok ostali gradovi uveliko propadaju, i to dokazuje da je jaki centralizam, bez ikakvog programa ravnomernog regionalnog razvoja - na delu. Pored toga, u decentralizovanoj zemlji solidarnosti ima samo prema značajno ugroženim opštinama, a u Srbiji je na delu nešto drugo, nešto što se daje opisati ovako: Jedan čovek drži džak u koji svako trpa sve pare koje zaradi (zadrži nešto malo, onih 5%, što nije dovoljno ni za administraciju), i onda čekaju da ovaj bogataš u sredini to raspodeli. Tu sledi onaj metod ko koga ima u Beogradu, čiji je lobi jači (recimo "čačanski lobi", "kragujevački lobi", pa sam čak od LDP-ovaca u Nišu čuo da će se boriti za "sve jači Niški lobi u skupštini Srbije"!!) što dokazuje da je Srbija više kafana nego država. I tako će biti dok je zemlja centralizovana.
Ja sam na primer, na osnovu carine i PDV-a, za socijalno i penzijsko, zdravstveno, u toku prosle fiskalne godine drzavi uplatio 3.7 miliona dinara. Nista mi se od toga nije vratilo, vec je zavrsilo za plate prosvetara, poilicije, vojske, za budzet Lebana, za cinovnike u K.Mitrovici., za minimalce u KG Zastavi,...Jer ja ove godine treba da, u vidu gradjanskog bunta, izbegnem placanja drzavi??? Mislim sta mene kao Beogradjanina briga za Lebane tamo neko...Kapiras sta hocu da kazem???
Kapiram ja šta ti kažeš, ali istu stvar plaćaju i građani Lebana, i građani Niša, u istom procentu kao ti, samo što manje obrću pa manje i plaćaju. Da imaju šta da obrnu, platili bi isto koliko i ti, i onda bi te pare koje odu u državni budžet bile korišćene za asfaltiranje i prevlačenje petog sloja asfalta beogradskih bulevara, kao što je devedesetih trebalo iz centralističkog državnog budžeta finansirati vitalno-državni Koridor 10, a on je bio upotrebljen za beogradske ulice.
I taj tamo u Lebanu nije nimalo srećan što se tako oseća, jer živi otprilike kvalitetom života kako to čini neka stoka u štali (ako je dozvoljeno čutavi stoku) u beogradskoj seoskoj opštini Lazarevac.
A, ma koliko to bilo nepravedno, na osnovu standarda, plata, ekonomske aktivnosti, kvaliteta zivota, BeograD JE POODAVNO ZREO ZA eu...
Kad čitava država zapne za jedan grad, mora tako da bude. Tako je i u svim centralističkim zemljama, i u svim postkomunističkim u kojima je centralizam bio podrazumevana pojava. Svi veliki projekti su bili u glavnim gradovima, dok je ostatak bio rezervisan za seljake koji rade za državu, za dobro jednog grada. Tako Beograd danas nije samo prestonica Srbije, nego kulturna, sportska i svaka druga prestonica Balkana. Nažalost.
Skoro 90 odsto sredstava budžeta Beograda za 2008. biće obezbeđeno iz tekućih primanja grada, dok će ostatak novca stići preko inostranih kredita i predstojećih privatizacija.
Sasvim sam zaboravio da dodam nešto na ovu temu. Naime, dok sam pratio kako se kreću budžeti gradova, primetio sam ovaj momenat. Taj momenat kaže da je Srbija (i to još od vremena kad je premijer bio Zoran Živković, Nišlija) uzimala strane kredite, često nakon isporučenja zločinaca Hagu, koji su se slivali u budžet ili projekte grada Beograda. Tako se čitava Srbija zadužuje za račun Beograda, a sve pod izgovorom nacionalnog razvoja. Koridor 10 i dalje nezavršen, Niš i dalje nije video nijedan državni projekat, a voleo bih da čujem šta bi tek Vranjanci, Leskovčani, Valjevci ili Zaječarci ili Kruševljani kazali.
Član Gradskog veća Dušan Bajec izjavio je za B92 da je 50 odsto sredstava novog budžeta predviđeno za klasično investiranje, a da će delom novca grad pomoći Republici u rekonstrukciji mostova i izgradnji obilaznice.
Ovo je interesantan momenat. Kaže da će grad pomoći državi u izgradnji obilaznice, a koja se nalazi na teritoriji grada Beograda, kao i mostova, koji su u nadležnosti države. Interesantno je stoga što je i u Nišu slučaj da sve pripada državi (budući da je na snazi Miloševićev zakon iz '91. kada je oduzeo svu imovinu gradovima i opštinama), ali da se država nikako nije drznula na to da nešto od svoje infrastrukture apdejtuje.
Mostove i obilaznicu u Beogradu gradiće država, sa uskakanjem grada Beograda. Zanimljivo. Ko će to da plati? Pritom, to nije baš para koja se daje administraciji Lebana ili Bele Palanke, to su ogromne pare.
ZAMISLI DA SE BEOGRAD OTCEPI I BUDE DRZAVA ZA SEBE, BEZ BUDZETSKOG DEFICITA, SA "ZARADOM" KOJA U POTPUNOSTI POKRIVA POTREBE NJEGOVIH "DRZAVLJANA"?
Ja bih, ako je moguće, odmah pristupio tužbi onih ljudi koji su državu držali centralizovanom i tako uticali na taj razvoj situacije. Za to su krive sve vlasti od Miloševića do danas, i to je kriminal, ništa manji od ovoga kojim se bave najveće mafije po Srbiji i svetu.
I ne bih imao ništa protiv, na kraju, ako bi Beograd hteo da se odvoji. Nadalje bi se makar znalo šta je čije. Vojvodina bi procvetala, ako ništa drugo. Niš bi propadao, ali ne zbog toga što nema ko da ga doji (Niš ionako ništa ne dobija iz republike, mnogo više daje; a Jagodinci su prošle godine utvrdili da državi daju oko 100 puta više nego što im se vrati), nego otud što su na njegovom čelu oni koji nemaju ni tri razreda srednje škole, a politički su manje pismeni nego Velja Ilić.
PS: Ovu raspravu ćemo, kad se malo stiša situacija u vezi sa politikom, prebaciti na pdf. Decentralizacija, na nekoj od tema:
- Vojvodina i regionalizacija ostatka Srbije
- Decentralizacija i regionalizacija Srbije
- Beogradizacija - problem ili ne?