Drugovi, ja nemam pojma o šahu ali zanima me jedna stvar. Kada je kraljica pojedena, na koji način se ona ponovo može uvesti u igru?
Najprijatnije je igrati šah bez ikakvog znanja, tj. samo uz poznavanje kretanja figura. Tada se čini kao da dajemo neki doprinos igri, a priučenima nam se čini da samo pratimo tzv. teoriju. Kraljica (ili Dama, kako to šahisti obično kažu) se može ponovo uvesti u igru ako se neki od pešaka (piona) dovede do zadnje reda, odnosno prvog protivničkog. Nastupa izvlačenje bilo koje figure (sem piona i kralja), a najčešće se bira dama, pošto je najjača figura na tabli.
I još nešto, da li bi mi neko mogao preporučiti nekakvu knjigu kao uvod u šah? Nešto kao Šah-for-Dummies, neke osnove šaha itd.

Jedna od knjiga koje koristim da bih postavio ove probleme, iz kojih izvlačim ove dijagrame je
Šahovska škola u 30 lekcija: osnovna, srednja i viša, autora Aleksandra Matanovića. Imam kod kuće još dosta koje mogu da predložim, ali trenutno sam u stanu tako da ne mogu da isčitam naslove.
Evo još jednog dijagrama sa zadatkom.

Zadatak br. 10:
Beli igra i matira u trećem potezu.