Stranice: 1 2 [3] 4 5 6   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Sah | Sahovska rubrika  (Pročitano 6776 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
FinalCutNow
Libertarijanac

Duh bunta: +28/-32
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

FILiUS DEI

« Odgovor #30 poslato: 13.10.2007. 02:33 »

Dobar je prvi potez, ali crni neće na 1. f4 odgovoriti 1. ... gf4, već potezom 1. ... a5 (ne želi gubiti vreme sa tim što se događa na tom delu table). Šta onda?

Video sam taj potez F4 brzo, ali nejasno mi je šta ako kralj odigra c7 umesto pesaka a5 na početku.

1. f4, a5; 2. f5, gf5; 3. h4, a4; 4. hg4, a3; 5. g6, a2 remi

Sačuvana

Dete je otac deteta
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #31 poslato: 13.10.2007. 02:47 »

Video sam taj potez F4 brzo, ali nejsano mi je šta ako kralj odigra c7 umesto pesaka a5 na početku.
1. f4, a5; 2. f5, gf5; 3. h4, a4; 4. hg4, a3; 5. g6, a2 remi

Da, što se tiče ovog poteza 1. ... a5 izgleda da dolazi i to rešenje u obzir. Ali ja ću opisati jedno drugo, koje vodi patu kao remi rešenju, a koje će pomoći i pri analizi pitanja šta na 1. ... Kc7.

Ovako:
1. f4 a5
2. f:g5!! a4
3. Kg3!! a3
4. Kh4!! a2
5. g3 a1D pat (dijagram)

Isto se događa i u slučaju Kc7:
1. f4 Kc7
2. f:g5 a5
3. Kg3 a4
4. Kh4 a3
5. g3 a2 pat
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +122/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: 13.10.2007. 16:09 »

Drugovi, ja nemam pojma o šahu ali zanima me jedna stvar. Kada je kraljica pojedena, na koji način se ona ponovo može uvesti u igru?

I još nešto, da li bi mi neko mogao preporučiti nekakvu knjigu kao uvod u šah? Nešto kao Šah-for-Dummies, neke osnove šaha itd.
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #33 poslato: 19.10.2007. 23:03 »

Drugovi, ja nemam pojma o šahu ali zanima me jedna stvar. Kada je kraljica pojedena, na koji način se ona ponovo može uvesti u igru?

Najprijatnije je igrati šah bez ikakvog znanja, tj. samo uz poznavanje kretanja figura. Tada se čini kao da dajemo neki doprinos igri, a priučenima nam se čini da samo pratimo tzv. teoriju. Kraljica (ili Dama, kako to šahisti obično kažu) se može ponovo uvesti u igru ako se neki od pešaka (piona) dovede do zadnje reda, odnosno prvog protivničkog. Nastupa izvlačenje bilo koje figure (sem piona i kralja), a najčešće se bira dama, pošto je najjača figura na tabli.

I još nešto, da li bi mi neko mogao preporučiti nekakvu knjigu kao uvod u šah? Nešto kao Šah-for-Dummies, neke osnove šaha itd.

Jedna od knjiga koje koristim da bih postavio ove probleme, iz kojih izvlačim ove dijagrame je Šahovska škola u 30 lekcija: osnovna, srednja i viša, autora Aleksandra Matanovića. Imam kod kuće još dosta koje mogu da predložim, ali trenutno sam u stanu tako da ne mogu da isčitam naslove.

Evo još jednog dijagrama sa zadatkom.

Zadatak br. 10: Beli igra i matira u trećem potezu.
Sačuvana

direktor bolnice
Građanin

Duh bunta: +4/-2
Na mreži Na mreži

« Odgovor #34 poslato: 21.10.2007. 19:42 »

Zadatak: Beli igra i matira u trećem potezu.

idemo ovako: 1.Lf6-gxf6 2.Kf8-f5 3.Sf7 mat
sve je forsirano.
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: 21.10.2007. 21:33 »

Jeb'te sad sam cuo da ko ima titulu sahovskog Fide majstera moze besplatno da studira u Americi. Izdajnik znaci zamalo da bude pravi pravcati Amer, ubacen u Srbiju da je upropasti proevropskim i proantlantskim idejama? Vidi tamo da li moze za postdiplomske, pa da odande finansiras projekte Diferencije  nedoumica
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #36 poslato: 22.10.2007. 02:57 »

idemo ovako: 1.Lf6-gxf6 2.Kf8-f5 3.Sf7 mat

To je rešenje. Svaka čast.

Jeb'te sad sam cuo da ko ima titulu sahovskog Fide majstera moze besplatno da studira u Americi.

Pa, da, ali ne znam da li je to važilo u ono vreme kad sam ja upisivao fakultet. Videćemo za postdiplomske...

A sada idemo na novi problem. Evo dijagrama.

Zadatak br. 11: Crni na potezu, dobija partiju. Potrebno je odigrati jedan jedini fenomenalan potez nakon kojeg beli može jedino da preda. Potez je jako čudan, i čini mi se da je to momenat zbog kojeg ljudi i počinju sa igranjem šaha (pošto je stvarno lepota šaha u takvim potezima).
Sačuvana

Truman
Nazionalist

Duh bunta: +60/-27
Van mreže Van mreže

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #37 poslato: 22.10.2007. 14:18 »

Vidite Izdajnice, buljim u tu tablu i gorim od zelje da iznadjem resenje ali ne da mi se. Valjda nemam talenta. Da nije mozda Tf2?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #38 poslato: 22.10.2007. 14:25 »

Bojim se da bi na to sledilo 2. T:c3, te bi beli bio u velikoj prednosti.

Računajte npr. sa ovim potezom (koji nije odgovor, ali ima veze sa njim): 1. ... Se2+  2. Kh1  šta bi vam dalje palo na pamet, a ipak "za dlaku" ne rešava, mogao bi biti ipak prvi i tačan potez, umesto onog 1. ... Se2+

Eto, to je razmišljanje koje bi vas moglo odvesti do rešenja.
Sačuvana

Truman
Nazionalist

Van mreže Van mreže

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #39 poslato: 23.10.2007. 13:16 »

Ali ako bi mi pojeo damu ( posle onog mog poteza topom ) usledio bi moj skakac na e2 pa bi zbog saha morao da odvoji kralja od topa i onda bih mu topom uzeo topa i mat. Ima li smisla ovo sto pricam?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
direktor bolnice
Građanin

Duh bunta: +4/-2
Na mreži Na mreži

« Odgovor #40 poslato: 23.10.2007. 13:28 »

Da nije mozda Tf2?

ne vredi ti to

Txf2
Txc3  Se2
Kxf2

Znachi nije 1....Se2?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #41 poslato: 23.10.2007. 19:10 »

Nije ni 1. ... Se2+  (naveo sam ga samo kao momenat koji bi mogao da pomogne u daljoj analizi mogućnosti), a nije ni 1. ... T:f2 iz razloga koji je "Direktor" naveo.

Reći ću vam koji je prvi potez, a vi dalje izvedite sve podvarijante i mogućnosti: 1. ... Dg3!!

Kako dalje, odnosno kako bi beli mogao da reaguje, ali da crni na svaku mogućnost belog ima odgovor?
Uzgred, postoji (mala, ali ipak) mogućnost da instaliramo igranje šaha preko foruma... Možda više o tome sutra ili ovih dana, ako se pokaže izvodljivo.
Sačuvana

Truman
Nazionalist

Van mreže Van mreže

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #42 poslato: 24.10.2007. 12:57 »

Pa da, posle fg3 sledi onaj moj sah skakacem, a posle hg3 isto samo je to odmah mat. Ccc...kako se toga nisam setio...Ukoliko bi dama uzela damu takodje bi sledio Se2 pa bi posle dame pao i top koji je na f1.
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #43 poslato: 26.10.2007. 18:30 »

Dobro je. Idemo dalje. Jedan malo teži zadatak... trebalo mi je nekih možda par minuta da shvatim o čemu se radi. I inače je tako kad postoji veći broj figura na tabli (veći broj mogućih kombinacija).

Zadatak br. 12: Beli na potezu - matira u drugom.
Sačuvana

FinalCutNow
Libertarijanac

Duh bunta: +28/-32
Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #44 poslato: 14.12.2007. 18:32 »

Here we go again  osmeh

1.   Se1, Te1;  2. Dd3 + mat
2.   Se1, Sg3;  2. Sf3  + mat