Stranice: 1 [2] 3 4 ... 7   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Sah | Sahovska rubrika  (Pročitano 8006 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +162/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: 24.09.2007. 16:05 »

Tako je. A evo još jednog... Interesantnog, rekao bih.

Zadatak br. 4: Beli na potezu - dobija. Međutim, možete to shvatiti i ovako: Beli na potezu - forsirano matira u četvrtom (potezu).
Ovaj ne bi trebalo da je težak, iako je fantastična matna slika.
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
direktor bolnice
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-3
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 26.09.2007. 19:49 »

ovako 1.Txh3-gxh3 2.Kf3-g4 3.Kf4-g3 4.hxg3 #
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 27.09.2007. 00:47 »

Sjajno! Idemo dalje. Evo jedne u kojoj je potrebno remizirati.

Zadatak br. 5: Beli na potezu - remizira.
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
FinalCutNow
Gradjanin
*

Duh bunta: +34/-32
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

FILiUS DEI

« Odgovor #18 poslato: 28.09.2007. 19:46 »

Trik je čini mi se ova maska uperena protiv crnog.

a)   1. Ka1, Dc2+ : remi ;

b)    2. Ka1, Kh6; 2. Dd2 +, Kh7; 3. Dc2 :remi
Sačuvana

Dete je otac deteta
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 29.09.2007. 05:06 »

Bravo! Ovde izgleda ima baš finih poznavalaca šaha.
Idemo dalje (a ja ću ove dijagrame da sakupim i osnujem blog uskoro, sa linkovima ka ovom topiku foruma kad neko želi da pogleda rešenje; nije dobro da im sve tamo stoji odmah ispod dijagrama).

Zadatak br. 6: Beli igra i matira u trećem potezu.
Sačuvana

FinalCutNow
Gradjanin
*

Duh bunta: +34/-32
Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #20 poslato: 01.10.2007. 22:39 »

Ovako recimo:

A)   1. e8 (izvlačim lovca ), Kd6; 2. c8 (top), Ke6; 3. Tc6 –mat
B)   1. e8 (lovac), Kf 6; 2. g8 (top), Ke6; 3. Tg6-mat
Sačuvana

Dete je otac deteta
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 07.10.2007. 18:30 »

Tako je, FCN. A mogli biste i vi da zakačite poneki dijagram. Ne mora biti problem, može biti recimo analiza nekog otvaranja ili neka zanimljiva završnica.

Sada ću postaviti još jedan problem, mislim da je dosta lakši od prethodnih. Ako hoćete i ako ste savladali ovu šahovsku notaciju možemo i nešto mnogo komplikovanije, bez forsiranog matiranja.

Zadatak br. 7: Beli igra i matira u drugom potezu.
Sačuvana

Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #22 poslato: 07.10.2007. 21:55 »

1. Th6, h6 2. g7 mat ... ili varijanta kad Lovac ide sa g8 pa onda mat topom

Lagano...daj nesto teze osmeh Mada moram da priznam da dok sam aktivno igrao sah nikada nisam voleo te probleme, valjda nisam imao strpljenja...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 07.10.2007. 23:38 »

Sjajno, Trumane, samo da ispravim notaciju:

1. Th6 - gh6
2. g7#

ili:

1. Th6 - Lf7 (1. ... Le6  2. Th7#)
2. Th7#

Inače, ni ja nikad nisam voleo da rešavam ove stvari dok sam profi igrao, ali sada mi je interesantno. Možemo se baviti i drugim stvarima, meni je sada daleko interesantnije nego dok sam aktivno igrao i trenirao.

Evo još jednog lakšeg problema:

Zadatak br. 8: Beli igra i matira u trećem potezu.
Sačuvana

Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #24 poslato: 08.10.2007. 13:58 »

Eh toliko dugo se ne bavim sahom da sam i notaciju pozaboravljao.

1. Se7, Kh8 2. Th7, Kh7 3. Th5 mat
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 08.10.2007. 15:17 »

Tako je. Ne volim inače te probleme koji zahtevaju da prvi potez bude šah (napad na protivničkog kralja), pošto se to uvek igračima nameće pre drugih mogućnosti.

Evo jednog naročito teškog problema. Onaj ko ovo reši stvarno može da kaže da gotovo profesionalno poznaje šah.

Zadatak br. 9: Beli na potezu - remizira. (Potrebno je izvesti ukupno 5 poteza da bi remi bio očigledan.)
Sačuvana

Otrovni Starac
Gradjanin
*

Duh bunta: +74/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 08.10.2007. 15:50 »

to je najdebilnija igra svih vremena. koliko je ona izgubila samo suludim pravilima koja prkose svim zeljama plemenitog uma.. Nate li vi da bi to bila prava strateska igra kad bi pesak mogo da se vrati unazad i kad ne bi sve zavisilo od pogibje najdebilnije figure na tabli, kralja. Pa to b bila igra za sva vremena, kakav medivl totl vor, sah bi bijo igra koju bi i gospod sigrao. Ovako imamo slucaj da je to stvar koja moze da se odigra na 90128590328509238509281059238095128309528098209123 na kvadrilijon mogucih nacina a da je hopet svaka partija toliko jednolicna i ista i uvijek stradaju onaj e i d pesak, i uvjek je cilj drzat centar i uvek je lepse pokrenuti e pesaka nego h pesaka, ma ajte molim vas, sve se na kraju svodi na ucenje poteza napamet, to je ... to je... to treba zabraniti i sve igrache saha na svetu ovome zatvoriti u koncetracioni logor zajedno sa filozofima, psiholozima i ostalim militaristima i govnolozima.

zaboravijo sam i matematicare
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 09.10.2007. 02:58 »

Zadatak: Beli na potezu - remizira. (Potrebno je izvesti ukupno 5 poteza da bi remi bio očigledan.)

Ja nasao dobitak!  :jezik:
f4 - g:f4
h4 - a5
h5 - g:h5
g:h5 - a4
h6 - a3
h7 - a2
h8 1:0

nesiguran
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 09.10.2007. 17:19 »

to je najdebilnija igra svih vremena. koliko je ona izgubila samo suludim pravilima koja prkose svim zeljama plemenitog uma..

Ostatak vašeg teksta čini mi se da ima jedino književnu ulogu, odnosno teatralne indicije. No, ova rečenica, da se promene pravila i slično, spomenuta mi je od strane još jednog genijalnog prijatelja, baš iz razloga što bi se osvežila igra "iz glave", kako se to kaže, pošto u savremenom šahu sve je manje tih autentičnih, genijalnih poteza. Sve je naučeno, pa čak i čitave partije budu odigrane tako da igrači u stvari ne povuku nijedan sopstveni potez, već vuku onako kako su pročitali u knjigama.

No, ne znam kako bi se ta ideja konkretizovala i kako bi sva ta nova pravila trebalo da glase.

f4 - g:f4

Dobar je prvi potez, ali crni neće na 1. f4 odgovoriti 1. ... gf4, već potezom 1. ... a5 (ne želi gubiti vreme sa tim što se događa na tom delu table). Šta onda?
Sačuvana

Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #29 poslato: 09.10.2007. 18:05 »

Postoji resenje za to sto govori Starac. Vec je izmisljen sah ( samo mu ne znam naziv ) cija su pravila sledeca: pesaci su na pocetnim pozicijama u drugom/sedmom redu kao kod tradicionalnog ali je izbor polozaja ostalih figura slucajan ( naravno u okviru prvog/osmog reda ). To prakticno znaci da je pobednik onaj koji se bolje snalazi u novim situacijama nevezano za poznavanje otvaranja, znaci nema sablona isl. Mislim da postoji i program koji tako nasumicno bira polozaj figura, a vi pokusajte tako sto zmureci nasumicno birate figure.
Sačuvana

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 7   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: