Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Sah | Sahovska rubrika  (Pročitano 6263 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +136/-97
Na mreži Na mreži

« poslato: 23.09.2007. 03:19 »

Evo ja bih započeo jedan prikaz pa vi ako želite nastavili bismo. Notaciju nadam se da znate. Koordinate imate sa donje i leve strane table (svaka šahovska tabla je obeležena slovima (kolone) dole, i brojevima (redovi) sa strane, pa je potez "e4" u stvari potez pešakom na to polje prema tim koordinatama. Obeležja figura su sledeća: (za pešaka/piona ne postoji obeležje, te kad on igra obeležava se samo polje) S za skakača, L za lovca, T za topa, D za damu, K za kralja. Oznaka za malu rokadu je "0-0", a za veliku "0-0-0".

Partija koju ću vam sada prikazati igrana je u, kako već rekoh, španskom primorskom gradiću Marina d'or, na svetskom šampionatu do 16 godina, 1998. godine. Pored imena igrača stoji broj koji označava njegove rejting poene ostvarene/osvojene u toku dotadašnjeg bavljenja šahom. Uostalom, prelazim na stvar pa ćete videti kako to sve izgleda.

Aleksandar Kekenj (YUG) 2215 - Nicolas Templier (FRA) 2145
                           Marina d'or  (World Ch) 1998.

1. e3?! - Sf6
2. Sf3 - e6
3. b3 - c5
4. Lb2 - Le7
5. d4 - 0-0
6. Ld3 - Sc6
7. 0-0 - d5?!
8. Sbd2 - b6
9. a3 - Lb7

10. Se5 - Se5
11. de5 - Sd7?
12. Dg4 - a6
13. f4 - g6
14. f5 - ef5
15. Tf5 - b5
16. Taf1! - Db6
17. Th5! - Lc8
18. Lf5! - Dc6
19. Tf3! - Sb6
20. e6! - Le6

(pronađite mat u 3 poteza!)

21. Lg6!! - fg6
22. Dg6!

1:0

(Napomena: Oznake "!", "?" i slično označavaju kvalitete poteza, i to: ! - dobar potez, !! - odličan potez, ? - loš/slab potez, ?? - katastrofalna/gruba greška, ?! - sumnjiv potez, !? - potez zaslužuje pažnju; u prikazanoj partiji analizu sam ja sam dao, tako da su i oznake postavljene s moje strane nakon odigrane partije, pošto sam partiju izanalizirao.)

Silovani leptiru, hoćeš jednu partiju sa istog turnira protiv tvog sunarodnika?  zlobni  Imam jednu interesantnu priču koju bih mogao u vezi sa tom partijom da ispričam. Radi se o mom najdebilnijem postupku, koji zaslužuje verovatno da se nađe pod temom "O debilima", odnosno o izrazu mog primitivnog nacionalizma u tim godinama (doduše imao sam 15 godina pa i nije tako strašno, pa i nije tako strašno).
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Silovani_Leptir
Slobodni mislilac

Duh bunta: +17/-3
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #1 poslato: 23.09.2007. 03:45 »

Može izdajniče. 

PS: Plodni, dao sam link na igru. Ako imas dsl, skini je i mozes igrat online. Postoje sobe i u njima igras, a ostali mogu promatrati igru ako zele.
Sačuvana

Moja kazna najveća je, ona drugom otišla je.
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #2 poslato: 23.09.2007. 04:48 »

Ta partija se igrala na istom šampionatu. Bilo je neko četvrto kolo ako se dobro sećam. Elem, bio sam toliko zatucan i toliki Srbenda da sam u jednom trenutku pred ovim mojim protivnikom, Hrvatom koji se zvao Rudolf Sertić, dok smo sedeli i igrali tu partiju, počeo da beležim u svom formularu ono YUG pored mog imena, te ono CRO pored imena moga protivnika, ali tako da sam ga s vremena na vreme (dok je on bio na potezu) dizao pogled i gledao ga s prezirom. Ovaj mladić pošto je primetio da debljam one oznake naših različitih plemena, iako na potezu i uglavnom obziljnog izraza lica, nasmešio se kao da u sebi progovara: "Vidi ovoga retarda nacionalističkog, e svašta ovaj šah može da napravi od čoveka." Što je najgore, na samom šampionatu sasvim sam se sjajno družio sa ekipom Bošnjaka koji su predstavljali Bosnu i Hercegovinu, čak više nego sa ovima iz Srbije sa kojima sam doputovao.

Partija sa Sertićem nije nekog posebnog kvalitetna, ali evo pošto je to jedini Hrvat protiv kojeg sam igrao u dosadašnjoj (i izvesno završenoj) karijeri...

Aleksandar Kekenj (YUG) 2215 - Rudolf Sertić (CRO)
                 Marina d'or (World Ch) 1998.

1. d4 d5
2. c4 e6
3. Sf3 Sf6
4. e3 c5
5. Sc3 cd4
6. ed4 dc4?
7. Lc4 Le7
8. 0-0 0-0
9. Lg5 a6
10. Lb3 Da5!?
11. d5?! ed5
12. Sd5 Sd5
13. Ld5

13. ... Sc6?!
14. Lc6! Lg5
15. Sg5 bc6!
16. Dc1 Tb8
17. Te1 h6
18. Sf3 Db6
19. b3 Le6
20. Dc3 c5
21. Tac1 Tbc8
22. Se5 Tfd8
23. h3 Db4??
24. Db4 cb4
25. Sc6

25. ... Tc6
26. Tc6 a5
27. Ta6 Td5
28. Te2 Kf8
29. Ta7 g5
30. Kh2 Ld7
31. Ta8 Kg7
32. Tc2 Le6
33. Ta7 Kf6
34. Tac7 Ke5
35. T2c5 Kd4
36. Td5 Ld5
37. Ta7 Kc3
38. Ta5

1:0

Uzgred, ako želite mogu ja i opširnu analizu da iznesem nakon svakog poteza, pošto evo gledam u radnu svesku sa analizama dok sam igrao profi, pa mogu i ovde da iznesem takve stvari ako hoćemo malo da se prisetimo šaha. Možemo i neku posebnu temu da započnemo sa šahovskim problemima. Mogao bih svakog dana da iznesem po jedan dijagram sa nekim šahovskim problemom (mat u 2, u 3 poteza, ili tako nešto), pošto sam vičan u tom poslu, trenirao sam neku decu oko godinu dana i vodio jedan šahovski kamp. Umem da objasnim ako se neko od vas interesuje za to.
Sačuvana

Senex Veneficus
Okrutni oligarh

Duh bunta: +60/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 23.09.2007. 05:48 »

pa nate mogli bi na zoki games, mada pitanje je da l ova bagra moze tamo da se okupi. u krajnjem slucaju mozemo samo vi i ja kao u stara dobra vremena da se sigramo tamo.
jos jedna mogucnost je da se sigra ovde i to pomocu ove notacije a na svakih 5 poteza mogla bi se ubaciti slika da se vidi stanje stvari
partija bi se trebalo privesti kraju u toku jednog dana.

u stvari, sad nesto razmisljam, bilo bi debilno da se ovde igra.. ill da se ode na zoki ili nista
Sačuvana
Truman
Libertarijanac

Duh bunta: +59/-26
Na mreži Na mreži

« Odgovor #4 poslato: 23.09.2007. 13:40 »

Starce, ko je u ta stara dobra vremena bio bolji? osmeh
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Senex Veneficus
Okrutni oligarh

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 23.09.2007. 14:59 »

e da... dobro pitanje trumanko. al iz ovog sto c' sad reci moze se naslutit odgovor na nj. naime, inspirisan ovom temom odoh ja sinoc u neke sitne sate na jahu da igram sah.. i naravno unisti me neki retard sa rejtingom 1233, hihihihi... doduse, govorio sam ja sebi  trazeci kakvu slatku rijec u toj gorcini poraza - ipak sam igrao na vreme, a u tome sam mnogo los, da je bilo no timer ma video bi on. E mozda je tako, al jedno je sigurno, ako se bude igro taj trunir to ce da bude sa satom, ne? pretpostavljam da su ove kekenjeve partije igrane tako i da je to pravilo na takmicenjima. u tom slucaju zaista mislim da nemam sta traziti na turniru diferencije.. mada, inace sam cesto sklon katastrofalnoj igri (katkad se ravnopravno nosim s nekim jebacima 2000+, onda me u sledecoj urnise neko dijete sa 1010 i to ono, pastirski mat i to...)
 :) ajd u zdravlje.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #6 poslato: 23.09.2007. 15:32 »

Ne vidim način da se odigra partija. Bilo bi preterano komplikovano da se svakog časa piše po jedan potez, a igrati uživo nije neko zadovoljstvo kao kad se pred svima analizira i komentariše. Ako hoće neko, neka igra, ja ne bih.

Što se onih prikazanih partija tiče, shvatam da vas ne zanimaju, ali šta je sa onim zadacima? Hoćete ili ne da postavim dijagram svakog dana za rešavanje?

Evo da vidite kako bi to izgledalo. Dakle, ja bih postavio (a može i neko drugi) dijagram, i predstavio zadatak. Npr. u ovom dijagramu radilo bi se o tome da pronađete forsirani mat u 2 poteza od strane belog.

Zadatak br. 1: Beli na potezu: dati mat u 2 naredna poteza.
Onda kad odgovarate vodite se onim notacionim sistemom: najpre navodite prvo slovo figure kojom igrate, a onda se služite koordinatama na tabli (na ovoj nisu ispisane, ali možete da pretpostavite kako glase). Hajde, sad, da vidimo ko može da reši ovaj zadatak.
Sačuvana

Senex Veneficus
Okrutni oligarh

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 23.09.2007. 16:17 »

moze na zoki games da se igra. sve se moze kad se oce cudjenje
Sačuvana
Silovani_Leptir
Slobodni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 23.09.2007. 21:20 »

Izdajniče, nisam stigao izanalizirati ove 2 partije šta si postavija. Imah ispite (dođoh, vidjeh, padoh).

Rješenje zadatka:
1. Dc6    xC6
2. Db8

Sačuvana

Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #9 poslato: 23.09.2007. 22:00 »

Kako si pao, Silovani leptiru? Šta si to polagao i koliko dugo spremao? Ja u poslednje vreme padam tako što i ne odem, ne mogu da zasednem da učim. Depresija razvaljuje pa tako...

Inače, tačno tako, 1. Dc6 rešava. Međutim, osim 1. ... b:c6 postoji i mogućnost 1. ... a5, ali na to sledi 2. Ta6#  (oznaka # znači mat).

Sad sam mislio da postavim jednu zanimljivu stvar, koja nije mat u dva, nego u malo više poteza, pozicija koja zahteva još jedan interesantan nivo poznavanja šaha, ali ću to sačuvati za sutra. Za večeras evo još jednog problema (ako ko želi a nema tablu da ovako postavi neka izdiktira poziciju a ja ću napraviti i umetnuti dijagram u njegovu poruku).

Zadatak br. 2: 1. ? (ova oznaka "1. ?" znači - beli na potezu; oznaka "1. ... ?" znači - crni na potezu) Mat u dva poteza.
Sačuvana

Silovani_Leptir
Slobodni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 23.09.2007. 23:43 »

Kako si pao, Silovani leptiru? Šta si to polagao i koliko dugo spremao? Ja u poslednje vreme padam tako što i ne odem, ne mogu da zasednem da učim. Depresija razvaljuje pa tako...
Antička filozofija- Aristotel (naglasak na metafizici). Odgovarao sam nekih 5min, jako slabo sam znao. Nisam bio niti malo nervozan (već sam se unaprijed pomirio sa padom). Učio sam nekih sat i pol prije ispita, u kafiću.

Rješenje (ovo mi je lakše od prošlog, ako sam u pravu):
1. Dh7    Kb8
2.e8=K#

PS: Šta se tiče moje šahovske karijere, u osnovnoj školi sam bio kapetan momčadi, dospjeli smo na regionalno školsko natjecanje. Tamo nas je pomela ekipa koja je te godine bila državni prvak.  Nažalost, šah sam totalno zapustio posljednjih godina. Nemam suigrača u okolini, a na PC-u  mi šah stoji u redu iza pucačina, strategija, mp3-ca itd. Ako bi nekako moga opisati svoj stil igre, onda bi to bilo otprilike sljedeće: stihijski i naivno. Pokušavam protivniku napraviti nekakav blitzkrieg, vršim nepotrebne zamjene figura,a što se dulje igra, veća je vjerojatnost da ću izgubiti.

Sačuvana

Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #11 poslato: 24.09.2007. 01:55 »

Rješenje (ovo mi je lakše od prošlog, ako sam u pravu):
1. Dh7    Kb8
2.e8=K#

Da, s tim što umesto 1. ... Kb8 može da usledi 1. ... Kb7, i tada bi došlo 2. e8D#.

Šta se tiče moje šahovske karijere, u osnovnoj školi sam bio kapetan momčadi, dospjeli smo na regionalno školsko natjecanje. Tamo nas je pomela ekipa koja je te godine bila državni prvak.

Eh, ti dani igranja školskog šaha... Ja sam (doduše ne sam, već sa dvojicom bivših frendova koji stidljivo posećuju ovaj forum, i mojim bratom) osvojio dva puta (ako se dobro sećam) ekipni šampionat Jugoslavije za osnovne škole. Bila su to divna vremena, tada sam zadnji put video domaće (za nas je to crnogorsko) primorje. Sećam se tih dana... vratim se sa peharom, stavljam ga u školske vitrine, a onda ulazim u odeljenje i ovaj nadrkani profesor progovara: "Ah! bio si da se brčkaš na moru, e pa sad ćeš dobiti jedan, za kaznu."

Elem, evo jednog komplikovanijeg zadatka pošto si ona dva rešio, izgleda bez većih problema. Ovaj podrazumeva malo više poteza, ali su sasvim iznuđeni (radi se o tzv. cugcvangu, neka nemačka reč koja znači iznudica, ali ja ne znam da je napišem na nemačkom) ili forsirani.

Zadatak br. 3: Beli na potezu: Dobija/pobeđuje.
Sačuvana

Silovani_Leptir
Slobodni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 24.09.2007. 03:14 »

Ovo nažalost ne razumijem. Prvi potez bi mi bio Dc3, a dalje ne vidim neko rješenje.
Odlična je ova partija protiv Templiera, da mi je bilo vidit njegovu facu  Zelenko  Ja bi u vremenu od 16.do 21. poteza zaplakao od straha. Mislim da nije imao nikakve šanse, jedino mi je njegov  21. potez (fg6) besmislen, ali i da je igrao f6, ne bi bilo velike razlike.
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #13 poslato: 24.09.2007. 04:33 »

Ovo nažalost ne razumijem. Prvi potez bi mi bio Dc3, a dalje ne vidim neko rješenje.

Crni bi odigrao 1. ... Kb1 a onda je opet beli u situaciji da mora da ponovi šah, samo ovog puta na polju d3: 2. Dd3. Crni mora da vrati na a1: 2. ... Ka1, 3. Dd4 (opet iznuđeno) Kb1, 4. De4 Ka1, 5. De5 Kb1, 6. Df5 Ka1, 7. Df6 Kb1, 8. Dg6 Ka1

Iz ove situacije postoji forsiran mat koji beli postiže u četvrtom potezu.
Sačuvana

direktor bolnice
Građanin

Duh bunta: +4/-2
Na mreži Na mreži

« Odgovor #14 poslato: 24.09.2007. 15:05 »

Citat
Crni bi odigrao 1. ... Kb1 a onda je opet beli u situaciji da mora da ponovi šah, samo ovog puta na polju d3: 2. Dd3. Crni mora da vrati na a1: 2. ... Ka1, 3. Dd4 (opet iznuđeno) Kb1, 4. De4 Ka1, 5. De5 Kb1, 6. Df5 Ka1, 7. Df6 Kb1, 8. Dg6 Ka1

9.Dg7-Kb1
10.Dh7-Ka1
11.Dh8-Kb1
12.Dh1 sah mat
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: