Stranice: 1 [2] 3 4   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: 'Ristos vaskrese  (Pročitano 5286 puta)
General
Gost
« Odgovor #15 poslato: 10.09.2006. 15:32 »

kad smo vec kod Pakomija, evo jos jedne slike:

nastavak price sledi

Pahomije tužio umetnike

Novi Sad - Vladika vranjski Pahomije, podneo je novosadskom Opštinskom sudu tužbu protiv umetnika Živka Grozdanića i Art klinike, zbog uvrede ugleda i časti "istaknutog velikodostojnika" Srpske pravoslavne crkve.

Crkva loše čita umetnost  

Umetnik, direktor Muzeja savremene umetnosti Živko Grozdanić Gera koga je episkop vranjski Pahomije tužio zbog umetničke instalacije “Vladika Pahomije na Bulevaru sumraka “ izložene u aprilu ove godine u “Art klinici”, krstiće se zbog čestih prozivki da je nekršten. Grozdanić ne poriče tu činjenicu i pristaje da u svojstvu performansa bude primljen u stado, ukoliko ga bude krstio vladika Irinej, a kum mu bude Nenad čanak.

Grozdanića i “Art kliniku” Tomislav Gačić, poznatiji kao episkop Pahomije, tužio je zbog toga što je, kako je navedeno u tužbi, pretrpeo duševnu bol zbog povrede ugleda i časti. Zbog toga traži naknadu štete u iznosu od 500.000 dinara.

- Iako je galerija polje apsolutne slobode, pristaću da platim tih 500.000 dinara, samo ako Tomislav Gačić obešteti decu koju je zlostavljao - kaže Grozdanić i objašnjava da je u svim prethodnim radovima u kojima se bavio temom srpskih velikodostojnika, kao što je “Meteorska kiša” s patrijarhom Pavlom, imao ideju da ukaže na odreðene probleme u odnosu crkve i savremenog društva, kao i to da se uporede resursi koje ima crkva, a koje savremena umetnost, jer su oboje važni za društvo.

U slučaju Pahomija, izjavio je Grozdanić za “Dnevnik”, crkva je propustila priliku, kao mnogo puta do sada, da unutar svojih zakona osudi Tomislava Gačića i time bar nagovesti nekakvu reformu. Ističe i to da činjenica da se tužba Gačića, u vezi sa izložbom koja je bila još u aprilu, poklapa sa intervencijom Irineja da se prekine ulični performans Italijana pre dve nedelje, govori da je reč o sinhronizovanoj akciji.

- Crkva se upustila u dijalog, što je i cilj mojih radova, bez obzira na konsekvence, i to je pohvalno, ali je loše što se on ne odvija u prostoru galerije, već u sudu. Pogotovo ne stoji argument da je poljuljan ugled Tomislava Gačića, izmeðu ostalog, pošto sudski proces još uvek nije završen. NJegova nevinost, sem prvostepenom presudom, nije dokazana - navodi Grozdanić - U svoju odbranu ću pozvati veliki broj eminentnih istoričara i teoretičara umetnosti koji će dokazati da se u slučaju instalacije “Vladika Pahomije na Bulevaru sumraka “ radi o relevantnom umetničkom delu.

Nikola DŽafo iz “Art klinike”, odnosno multimedijalnog centra “Led art”, izjavio je da se ovde očito radi o sukobu izmeðu nebeske i ovozemaljske Srbije, a ponajviše toga što crkva loše čita savremenu umetnost, iako umetnost apsolutno razume funkciju crkve.

Zanimljivo je zašto se baš u Novom Sadu reaguje na Grozdanićeve radove, kada su oni bili izloženi i u beogradskom Paviljonu “Veljković” centra za kulturnu dekontaminaciju. Šta je to što Novi Sad ima, a Beograd ne? Ili obrnuto...

Uvrede

Da podsetimo, u tužbi se takoðe navodi da je izlaganjem voštane figure episkopa Pahomija na crvenom krevetu pri čemu u jednoj ruci drži figuru sastavljenu od dva para ljudskih nogu, izmeðu nogu mu se nalazi veliki krst tapaciran fotografijama dečje kože, grubo uvreðena čast i ugled episkopa s namerom da se on diskredituje i umanje poštovanje i ugled koje on i ustanova koju predstavlja uživaju u društvu. Ovakav akt, kaže se u tužbi, ima posebnu težinu, jer je autor u članku dnevnog lista “Blic” izjavio da njegov rad nije umetnički, već da je želeo da ostavi utisak gaðenja i da deluje bizarno i vulgarno.

Pahomije je prvostepenom presudom Opštinskog suda u Nišu osloboðen optužbi da je zloupotrebom položaja počinio bludne radnje nad četvoricom dečaka koji su se u toj eparhiji spremali da postanu sveštenici.

A. Vidanović
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

...mlad majore....

« Odgovor #16 poslato: 11.09.2006. 10:59 »

Pahomije je heroj jer je jedini imao petlje da slobodno manifestuje svoja opredeljenja te se to može podvesti kao neka vrsta outovanja. I prvi koji ga napadoše behu gej aktivisti, tc, tc, tc... To je nasrtaj na "brata"... Uostalom, kako je on mogao nekog da harasuje? Starac da harasuje momke u naponu snage, konju rep da iščupaju a kamo li popu bradu! To nije u redu...
Sačuvana

Banujmo sve žene!
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 16.09.2006. 19:07 »

Vidite ovaj vic:

Umre većinski vlasnik Koka-Kole i ode u raj. Ode do svetog Petra i kaže mu:

Petre, hoću sastanak s Bogom.
Na to će sveti Petar:

Moraćeš malo da pričekaš.
Posle nekog vremena, primi Bog vlasnika Koka-Kole i pita ga šta mu
treba. Ovaj mu kaže:

Vidiš, ako bi mogao, voleo bih da mi učiniš jednu veliku uslugu...
Kako ide molitva? Oče naš... hleb naš nasušni... Ja bih voleo da ti
umesto reči "hleb" staviš reči "koka-kola". Zgranuti Bog mu kaže da je
lud i da je ta molitva takva već vekovima. Na to će vlasnik:
Ponudiću vam 100 miliona dolara.
Bog mu kaže:

Ja sam Bog i imam sve što mi treba - i počne da mu se smeje.
Ovaj nastavi:

Daću vam 300 miliona dolara.
Bog mu isto odgovori, a direktor nastavi:

Daću vam 800 miliona dolara.
Na to se Bog okrene svetom Petru i kaže:

Petre, kad nam se završava onaj ugovor s pekarama?
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 02.10.2006. 01:55 »

Psalmi
gorra (laborant) - 28. septembar 2006. u 08.02 (registrovani član)

Moja cerka sada ima dve i po godine i zna decije pesmice(kolibri,Dragan Lakovic,Branko kockoca...)pa sam pomislila da je naucim i neku dusekorisnu pesmicu,i setila sam se psaltira koji je dobila na poklon za krstenje.Problem je u tome sto,da bih je naucila pojanju psalama,moram to prvo da naucim ja,ali nemam odakle.Nasla sam samo nekoliko koje poje Pavle Aksentijevic,ali je to nerazumljivo za dete,a i teško za otpevati..Da sazmem ovo moje izlaganje:da li neko ima psalmopojanje na srpskom ili zna gde mogu da ga nabavim?
Sačuvana
provincijalac
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 02.10.2006. 12:33 »

od dve i po godine deca da citaju psalme......  :oops:
Sačuvana
provincijalac
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 14.10.2006. 12:12 »

da li su svi popovi sveti ljudi?  :idea:
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 07.01.2007. 14:54 »

Kako vam se čini plamen sa slike (paljenje-badnjaka.JPG, u prilogu)? Je l' vam liči malo na veštičarenje? Ili na satanizam? Šta u stvari tu još fali pa da zaigraju oko vatre?

« Poslednja izmena: 19.05.2008. 17:59 Domaci izdajnik » Sačuvana

Monarch
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +25/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 07.01.2007. 15:36 »

Nista.  Zelenko
Sačuvana
Shomi-
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +1/-1
Van mreže Van mreže

Sam protiv svih !

« Odgovor #23 poslato: 07.01.2007. 15:38 »

Odgovorim sa dobar dan onima koji me ne znaju.Koji me znaju ne bi trebali to da mi kazhu.Naravno uvek se nadje neki junak.
Sačuvana

Sretja prati marljive , odelo chini choveka !
svetac38
Nazionalist

Duh bunta: +14/-9
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 16.01.2007. 20:20 »

.........jel ovo neko demokratsko jedinstvo.......aplauz.. il klonovi...pišu...?
« Poslednja izmena: 27.10.2007. 00:18 Domaci izdajnik » Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 16.01.2007. 21:01 »

Voleo bih da se u svemu ovako slažemo, a najviše tamo gde se govori o politici. Biće mi drago ako bi forum bio omražen kao mesto okupljanja simpatizera drugačijeg, otvorenog društva.
Sačuvana

Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 19.01.2007. 00:07 »

Jeste li videli boga na nebu? Izađite makar na terasu ili zvirnite kroz prozor da vidite kako ljudi blenu u nebo i čekaju da im se pokaže bog ili šta god već - na nebu!

Tužan je taj bog ako je kreirao takvu vrstu podanika.
Sačuvana

svetac38
Nazionalist

Duh bunta: +14/-9
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 19.01.2007. 18:31 »

Voleo bih da se u svemu ovako slažemo, ................ Biće mi drago ako bi forum bio omražen kao mesto okupljanja simpatizera drugačijeg, otvorenog društva.

.... mora da se šališ.... pa kakav mi je to forum, gde se svi slažu..... i šta je tu otvoreno i drugačije.... sa jednog takvog gde se nisam slagao sa ostalima oteraše me vrlo brzo... ajd da zamislim da ovde nije tako.
« Poslednja izmena: 27.10.2007. 00:18 Domaci izdajnik » Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 08.04.2007. 03:11 »

Došao je još jedan Uskrs. Ima li radosnijeg praznika od Uskrsa? Ima li veće radosti od ove koja je sada međ ljudima? Ima li većeg dara neg što je imati Boga koji nam podari Uskrs. Evo vam ga na - Kinezi, Budisti, crnci i aligatori. Ali, molim vas, dozvolite mi da se prisno bogu obratim, i to kao pravoslavac:

Hvala ti, Bože, što me učini ovako srećnim, da živim u zemlji Srbiji, zemlji slavne prošlosti, pametne sadašnjosti, i svetle budućnosti, što mi podari ovakvu pamet pa da se tradicije svoje ne odričem, i da budem ponosan na svoju veru i naciju.

Ajde sad i vi zahvalite i pokorite se bogu našem, tvorcu sveg dobra i zla, i sudiji našem nepotkupljivom.
Sačuvana

Vidovita Rino
Urednik

Duh bunta: +27/-1008
Na mreži Na mreži

« Odgovor #29 poslato: 08.04.2007. 10:12 »

Eeeeee saaaad.......

Probudih se ja tako sad, sestra mi banushe u sobu veoma agresivno da uzme aparat da slika decu u pohodu na jaja, ja se setih da je Uskrs....pa se pomislih....padaše mi to pitanje često na pamet, pa dodjoh ga postavit...Gde je otišo Isus kad je vaskrso?

A što se tiče molitve.....uuuuxuixixiixixixixiixixi imam tri kumašina = tri torte, tako da fala ti bože, al ima da se umrškavimo danas  Zelenko Zelenko Zelenko
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: