Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 15   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Rasprava o ljubavi (za decu)  (Pročitano 12848 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
milos
Libertarijanac

Duh bunta: +24/-19
Van mreže Van mreže

« Odgovor #30 poslato: 05.02.2007. 23:10 »

Ljubav, ah ta ljubav ?
Lepo je dok traje a kasnije kada dodje do promena gore je od najgore patnje.
Svako ko je bio u duzoj vezi shvatice o chemu pricham...mene je devojka skoro ostavila i nije mi bash sve jedno...na neki nachen josh uvek je volim  :'(, ali procice....sve teche, sve se menja. Zaprepašćen

Shvatam te. No, mislim da Evnuh Haremovic ne bi shvatio ni tebe ni mene Zelenko.
Sačuvana

A sve mlade djevojke koje nisu poznale muskarca ostavite na zivotu za se.
maelstrom
Libertarijanac

Duh bunta: +27/-4
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

ocean pospremljen u kutije

« Odgovor #31 poslato: 05.02.2007. 23:21 »

Na osnovu cega tvrdis da sam se koristio sinegdohom? Ja nisam znacenje jedne rijeci zamjenio drugom, niti sam umjesto cjeline uzeo dio, a niti umjesto djela cjelinu itd. Pogresno si to protumacio. Analizirajuci cjelinu covjek, posmatrao sam djelove koji tvore tu cjelinu. A pri tome nisam pogresio toliko da dio uzmem kao cjelinu, ili cjelinu kao dio itd., pa da bi ti imao osnova da kazes kako sam se koristio sinegdohom.
Tako da se vidi, ne da su sinagdohe suvisne i neispravne, vec nepostojece, pa je pogresno tvoje ubacivanje sinagdohe u analiticko raslojavanje koje se nije istom posluzilo.

Dalje, ovo gore boldovano, hoces li mi reci sta je to osjetilno sto postoji u covjeku, a sto nije zivotinjsko, te kako tu svrstavas ljubav?

Rekoh sinegdoha, možda pogriješih, na osnovu toga što si ustvrdio da je čovjek isključivo biološka pojava, a opet si ga raslojio na "čovjeka" i "životinju". Životinja mi u toj opasci djeluje kao neka sinegdoha nečeg drugačijeg, ali sadržanog u čovjeku kao višem stupnju. A ako i čovjek i životinja imaju iste temeljne ciljeve, kako oboje tvrdimo, zašto bi ih onda uopće razdvajao na takav način. Uostalom, opet postupaš retorički sa tim pojmom "životinja" jer ako bi išli po toj, kako tvrdiš, "nesinegdogičnoj logici" onda bi bilo potrebno razdvojiti i puža od, recimo, vuka. Također se veoma razlikuju u stupnju linearnosti osjeta.

Jest, sve je u službi održanja, to nisam ni ja porekao, niti idealiziram ljubav ako je pripisujem estetici, a ne isključivo seksu. Estetika nam ne osigurava seks, već požuda, estetika ga oplemenjuje i osigurava više osjete koji su također, ukoliko su zdravi, u službi održanja i napretka, a takvi osjeti zasigurno nisu životinjski, već čisto i neposredno - ljudski. Tu sam objasnio ono boldano. Dakle, da silogiziram: 1) Ljubav je osjećaj. 2) Životinja ne može osjetiti ljubav. 3) Dakle, postoje isključivo ljudski osjećaji.

Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
k o g a  si spasao, je li?
milos
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: 06.02.2007. 00:31 »

Covjeka sam podijelio na dvije cjeline: covjeka i zivotinju. Potom se nisam koristio sinegdohom, pa jedan dio uzimao kao cjelinu.

Vjerujes da zivotinja ne moze osjetiti ljubav? Na osnovu cega?

Paralela sa tvojim silogizmom:

- metali su elementi
- gvozde je metal

zakljucak: gvozde je element
Sačuvana

maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: 06.02.2007. 14:58 »

Covjeka sam podijelio na dvije cjeline: covjeka i zivotinju. Potom se nisam koristio sinegdohom, pa jedan dio uzimao kao cjelinu.

Mislim da kontradiktornost ovog boldanog govori sama o sebi Namigivanje

Istina, bilo je sasvim nesuvislo od mene što sam naizgled iz ničega, možda iz urođenog egocentrizma vrste, zaključio da životinja ne osjeća ljubav. No, to se nimalo ne kosi s onim što sam prije rekao. Sada ću povući paralelu sa temama "Što je najvažnije u životu?" i "Evolucija ili involucija". Dio života, svijest koja tvori čovjeka stvorila je "sustav sistematizacije i regulacije osjeta" kakav posjeduje samo čovjek, a koji je u posljednoj fazi svog razvoja omogućio "napredno" apstraktno mišljenje. To je ono što zovemo umom. Dakle, već samim prisustvom uma u čovjeku može se naslutiti razgraničenje od osjeta životinje, a da životinje imaju um - to nikako ne možeš tvrditi. Um ipak ne može u sebi usustaviti, svrstati baš sve osjete pa povelik dio njih kompenzira preko povratnih osjetila u različitim formama, između ostalih i u cijenjenoj formi ljepote. A ljubav sam svrstao upravo pod jedan od oblika tog estetskog doživljaja, tako da je samim time dakako nadišla ono čisto životinjsko postavši isključivo ljudska tvorba. Bez uma nema ni osjeta ljepote, a stoga ni "uzvišene ljubavi" (kako bi je netko nazvao), već samo - kao što ti tvrdiš - čista požuda.

Ja ne mogu govoriti o načinima na koje životinja doživljava svijet - a koji se nepremostivo razlikuju, od porodice do porodice, vrste do vrste, pa i od jedinke do jedinke (kao i kod čovjeka) - no, mogu govoriti o onom što zasigurno dijeli čovjeka od životinje, umu, kao i o onom na što on neposredno utječe.

P.S. Nego, zar gvožđe nije željezo? A zar željezo nije element? No, zanijemimo konačno s metaforama. . .
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
milos
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: 06.02.2007. 23:23 »

Cekaj malo, zbunjujes me u vezi sa sinegdohom.

SINEGDOHA (grc. synekdoche)

1. zamjenjivanje znacenja jedne rijeci znacenjem druge po obimu i kolicini; npr. grlo umjesto govece - to nisam uradio
2. uzimanje jednine umjesto mnozine i obratno - to nisam uradio
3. uzimanje cjeline umjesto dijela ili dijela umjesto cjeline; naravno, govoreci o jednom dijelu govorio sam i o cjelini, ali ga nisam uzimao kao cjelinu, i obratno

-----------------------------------------

Ako ne mozes govoriti o nacinima na koje zivotinja dozivljava svijet, to znaci da nemas na osnovu cega donijeti sud kako ista nema um, pa na osnovu nesigurnog suda donositi zakljucak. No, o umu cu na temi "Evolucija ili involucija".

Inace, silogizam je posredni zakljucak, zakljucak donesen iz dva ili vise sudova. Naravno, da bi zakljucak bio tacan, potrebno je i da su sudovi tacni. Ti nisi imao na osnovu cega donijeti jedan od sudova koje si donio.

------------------------------------------

Evo, malo o zivotinji. I ljubavi.

Jutarnji, djecji TV program. Ucitelj drzi cas u zooloskom vrtu, ispred kaveza u kojem se nalazi lav: Vidite draga djeco kako smo mi ljudi humani. Spasli smo ovoga lava od okrutne i surove divljine. On tamo ne bi mogao redovno da jede, a mi mu obezbedujemo redovnu ishranu. Tamo bi bio izlozen i kisi i vjetru i svim okrutnostima divljine, a mi smo mu dali krov nad glavom. Ovdje ima i ljekara, a u toj divljini mu niko ne bi mogao pomoci ako bi se razbolio itd.

A lav potpuno ofucan i snuzden. Kao da je u njemu vec davno uvela ona silna patnja za divljinom iz koje je nasilno otrgnut. Silna patnja za njom. Ili mozda ljubav.

-------------------------------------------

Naravno, gvozde je zeljezo, i zeljezo je gvozde, i zeljezo je element. No, sta si ti sa tim htio kazati? Ponavljam, silogizam je posredni zakljucak, zakljucak donesen na osnovu dva ili vise sudova. Naravno, od valjanosti sudova zavisi i valjanost zakljucka.

A metafora? Ako bi zanijemili sa metaforama, zanijemili bismo potpuno, jer jezik je sav satkan od metafora.

--------------------------------------------
Sačuvana

maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: 06.02.2007. 23:33 »

Kad smo već počeli igrati igru hvatanja u vlastite zamke, onako iz čistog erističkog zadovoljstva istaknut ću ovo - - negdje si prije, ne da mi se quote-ati, rekao da je ljubav samo ono fizičko ostvarenje, i da nikakva patnja i neostvarenost ne znače ljubav. A sad koristiš paradigmu zarobljenog lava u kojoj njegovu čežnju za ostvarenjem svoje prirode nazivaš ljubavlju. Dobro, ne nazivaš, nego zapituješ ali zar aluzija nije toliko jaka da je to već retoričko pitanje.

Uglavnom. Ja otprilike znam koji su moji stavovi, a ti još malo raščisti sa svojima prije no što pođeš pobijati moje. Jer ja ću svakako svoj stav odbaciti ukoliko naiđem na prihvatljiviji. Drag mi je ego, ali još mi je draža istina.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
milos
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #36 poslato: 08.02.2007. 01:14 »

E jeste, pokusavao sam da te pridobijem kao sljedbenika Boga Jeroma, a sa namjerom da sve ovcice iz svoga tora pretjeras u Svete Jeromove Torove, odnosno moje. Priznajem, prozreo si me Zelenko.

Lav je paralela sa tvojim videnjem ljubavi. Samo sto se lav nije samozatvorio, a ti se samozatvaras u kavezu praznih pojmova, te u tom kavezu ganjas pojam-avet ljubav.

Sačuvana

maelstrom
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: 09.02.2007. 21:08 »

Ovdje ću citirati Tina Ujevića . . .

Noćas se moje čelo žari,
noćas se moje vjeđe pote;
i moje misli san ozari,
umrijet ću noćas od ljepote.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
VladimirGero-Nikovski
Slobodni mislilac

Duh bunta: +4/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #38 poslato: 11.02.2007. 21:00 »

ja sam jedva preziveo........
i od tada tvrdim da je ljubav i duza veza: " zlo andjelskog pogleda ".

P. S.
Lepo je meni moj deda prichao.

DEDA : " Sine, da je zena dobra i Bog bi je imao. "  Zelenko
Sačuvana
Baba_Yaga
Slobodni mislilac

Duh bunta: +3/-2
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #39 poslato: 11.02.2007. 21:41 »

E, jebiga.

Moguce je crknuti od "ljubavi" (pod navodnicima zato sto mislim da je pojava nazvana pogresnim, milozvucnim, imenom), ako si

1) besposlen i nemas drugih briga,
2) imas drugih briga ali radije biras "laksi" (izgleda lakse ali je uvek desetostruko tezi) put,
3) ako uzivas u (samo)sazaljevanju (ovo bi se moglo reci za svakog coveka, ali ajde da ne preterujem), i
4) sva tri prethodno navedena (mada jedinica iskljucuje dvojku...)

Ako bi ipak radije da crknes, znaj da ti ne stoji. Muskarac si (sto ne znaci da treba da budes bez osecanja, vec da ih imas ali da ih racionalno "koristis"), potom filozof (koji, opet kao prethodno, ume da koristi mozak i ne zamlacuje se nebitnim stvarima tj. "ume da suzbije dominaciju afekata" BRE). Htedoh napisati i jos nesto al zaboravih.

edit: (u vezi ovih mizo postova) - malo je glupo sto okrivljujete drugu stranu...muskarci i zene imaju razlicitu psihu. necu sad da branim svoju vrstu, bilo bi licemerno kad ni sama uglavnom ne podnosim zensku celjad (mada, ima izuzetaka) ali malo je nedoraslo osudjivati ceo jedan rod zbog nesuglasica i (ne)razmisljanja koje ne poticu od nas samih. ako cemo iskreno, ja ne samo da ne verujem u zajednicu izmedju coveka i zene vec ne verujem uopste u zajednicu izmedju bilo koja dva bica (ma kog pola bili).

ajd' pa tako, zivi bili...
Sačuvana

Strah i trepet za svu decu. Kako malu, tako i veliku.
Miroslav Ibic
Urednik

Duh bunta: +39/-1008
Van mreže Van mreže

« Odgovor #40 poslato: 11.02.2007. 22:28 »

Preboleh Kajzerku! (tako li se zove?) Zaboravih je!

Kao da nikad
Nije
Ni bila
Tu
Sačuvana

Fac me cocleario vomere!
milos
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #41 poslato: 11.02.2007. 22:41 »

Preboleh Kajzerku! (tako li se zove?) Zaboravih je!

Kao da nikad
Nije
Ni bila
Tu

E, tako se filozofira. Drugo od toga su placipicke Zelenko.
Sačuvana

milos
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #42 poslato: 11.02.2007. 22:48 »

...potom filozof (koji, opet kao prethodno, ume da koristi mozak i ne zamlacuje se nebitnim stvarima tj. "ume da suzbije dominaciju negativnih afekata" BRE)...

Izvinjavam se sto sam se usudio da u ovu slatku misao ubacim boldovano. Eto, slatka mi bijase, pa da je jos vise zasladim.
Sačuvana

Miroslav Ibic
Urednik

Duh bunta: +39/-1008
Van mreže Van mreže

« Odgovor #43 poslato: 27.03.2007. 13:26 »

Pošto je u skladu sa temom...mada možda malo ispod nivoa...ali ipak da pitam...da li je neko gledao emisiju Ključ večeras i da li ima neki komentar...?

xaxa ja imam komentar, xaxaxaxaxa sam to
mislim, za onog stvora shto je zbrzgavao govor i nije mogao da dodje do rech i svi kolutashe ochi od njega xaxaxa e toi
Sačuvana

Fac me cocleario vomere!
UnDead
Slobodni mislilac

Duh bunta: +3/-1
Van mreže Van mreže

Besmrtni Filozof

« Odgovor #44 poslato: 27.03.2007. 15:09 »

Ljubav je uništenje duhovne ravnoteže...
Sačuvana

We're just living to die...
                                    You'll understand when I'm dead...
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 15   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: