Stranice: [1] 2 3 ... 29   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Pricaonica / Caskaonica  (Pročitano 17123 puta)
strangelove
Gost
« poslato: 30.05.2006. 10:35 »

student filozofije I god. na FF u Naissus-u

E da to za Valjevo. Divan kraj po mnogo cemu, a pogotovo po ISP. Ko je bio zna na sta mislim. A tu su naravno i one nevidjene prirodne lepote prema cuvenoj pecini i oko nje...
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Na mreži Na mreži

« Odgovor #1 poslato: 30.05.2006. 11:18 »

Meni je valjevska omladina ostala u čudnom sećanju. Mislim da se tamošnja kultura naročito razlikuje u odnosu na ovu u Nišu, i da ne postoji većeg jaza u kulturama u zemlji no što je með ovim sredinama. Tamo je moguće naići na bezbroj mladih koji se "ne snalaze u svetu", a koji imaju mnogo potencijala u sebi. Mnogo (više nego u gradovima) mladih koji su jako usamljeni, baš iz razloga što dosta rade na sebi pa se nekako izdvajaju iz one dosadne svakodnevice. Mnogo ambicioznih ljudi koji žele najpre da pobegnu iz svog "sela", a to mogu zaslužiti jedino preko odličnog uspeha u školi i uspeha slične vrste van nje. čini mi se da se tamo mnogo više čita, i to bi bilo interesantno proveriti nekim anketiranjem tamo i ovamo.

Opet, čini mi se da su ljudi dosta zatvoreniji, mnogo sebičniji, mada je nezahvalna svaka generalizacija na tom nivou. Ipak, u mom iskustvu nacrtano je to da ću i u svom neprijateljskom komšiluku naći ljude koji će znati da zaplaču zbog mene ako mi se nešto dogodi iako sa njima ne progovorim ni reči godinama, dok se tamo možete znati sa nekim godinama, a da to ništa ne znači. Ljudi se nekamo nauče na to da "sve prolazi". čini se iz mojih reči da je posredi bolno iskustvo. Opet, ja mislim da su ljudi odande jako interesantni, sa velikim potencijalom i da su mi možda osvetlili stanje u mom okruženju bolje nego što bih to sam uspevao da učinim.

(Simpatična je situacija bila kad mi je neko odande kad je došao u Niš rekao: "Pa ovde se ne puca!")
Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #2 poslato: 30.05.2006. 19:28 »

Sta znaci to da se ovde ne puca? ne shvatam
Sačuvana
strangelove
Gost
« Odgovor #3 poslato: 31.05.2006. 02:44 »

Citat: "Mizant"
Meni je valjevska omladina ostala u čudnom sećanju. Mislim da se tamošnja kultura naročito razlikuje u odnosu na ovu u Nišu, i da ne postoji većeg jaza u kulturama u zemlji no što je með ovim sredinama. Tamo je moguće naići na bezbroj mladih koji se "ne snalaze u svetu", a koji imaju mnogo potencijala u sebi. Mnogo (više nego u gradovima) mladih koji su jako usamljeni, baš iz razloga što dosta rade na sebi pa se nekako izdvajaju iz one dosadne svakodnevice. Mnogo ambicioznih ljudi koji žele najpre da pobegnu iz svog "sela", a to mogu zaslužiti jedino preko odličnog uspeha u školi i uspeha slične vrste van nje. čini mi se da se tamo mnogo više čita, i to bi bilo interesantno proveriti nekim anketiranjem tamo i ovamo.

Opet, čini mi se da su ljudi dosta zatvoreniji, mnogo sebičniji, mada je nezahvalna svaka generalizacija na tom nivou. Ipak, u mom iskustvu nacrtano je to da ću i u svom neprijateljskom komšiluku naći ljude koji će znati da zaplaču zbog mene ako mi se nešto dogodi iako sa njima ne progovorim ni reči godinama, dok se tamo možete znati sa nekim godinama, a da to ništa ne znači. Ljudi se nekamo nauče na to da "sve prolazi". čini se iz mojih reči da je posredi bolno iskustvo. Opet, ja mislim da su ljudi odande jako interesantni, sa velikim potencijalom i da su mi možda osvetlili stanje u mom okruženju bolje nego što bih to sam uspevao da učinim.

(Simpatična je situacija bila kad mi je neko odande kad je došao u Niš rekao: "Pa ovde se ne puca!")

Slazem se da je situaciju Valjevu manje-vishe onakva kakvu si je ovde i opisao uz ovu ogradu da ne treba generalizovati takve pojave. Medjutim, zaista od onih ljudi koje sam imao priliku da tamo upoznam ( i to ne samo mladjih), medju njima  vlada neko na prvi pogled neobjasnjivo otudjenje. Cak i kada se dodje u sam grad. Recimo cim izadjes sa zeleznicke ili autobuske stanice vlada potpuna tishina. Ali to po meni nije onakva tishina kakvu recimo imamo u banjama ili nekim slicnim mestima koji su po svojoj prirodi takvi. ne ovde je u pitanju nestho drugo, ali to drugo je vestacka tvorevina zasigurno.
Medjutim, ja se nisam toliko zadrzavao u samom gradu koliko u obliznjem selu Petnica gde se nalazi istrazivacka stanica i gde dolaze mladi iz cele zemlje. Zaista interesantno mi je bilo uoprediti taj kontrast to jest s jedne strane Valjevo kao prosecan (ali sto je bitno cist grad u Srbiji), medjutim u kome su ljudi otudjeni vishe nego igde druge gde sam bio ovde , a s druge strane Petnicu koja je ziva institucija u pravom smislu te reci. Ima tu josh da se kaze, ali najbolje da otvorimo neki poseban topik o Valjevu kako bi smo na primeru tog grada posmatrali fenomene koje je Mizant gore pomenuo.
Sačuvana
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 05.06.2006. 21:06 »

Sve stoji, ali malo je jadno to kad se u gradu prica kako kad odes u bg imas da kazes da si iz valjevske gimnazije i odmah te gledaju ocima: O, pa vi ste deco mnogo naucili u srednjoj! Kao da se razume da Valjevci studiraju u bgu. Tako ispada da je Va neka beogradska filijala, beogradsko izletiste ili kao sto je za Nis Sicevo. Mada..... ko nije bg filijala.... pa i Nis je bg filijala (bar do sada).
Sačuvana
Vixen
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +4/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Always look back...

« Odgovor #5 poslato: 06.06.2006. 22:43 »

Greetings from the jungle!
Studiram engleski jezik i knjizevnost(FF,Nis),za sada sam prva godina i nadajmo se da ce tome doci kraj vec pocetkom jula(mislim na prvu godinu).
sAngiE thank you for introducing me to this intellectual,virtual enviroment
Sačuvana

Every sweet with sour is tempored still
sAngiE
Gost
« Odgovor #6 poslato: 07.06.2006. 13:52 »

Everything for my fellow-sufferers - by the way Vixen, join in and see the links about the movement against "Belgradization" (sorry you all for my vivid imagination)
 Zvrko
Sačuvana
sAngiE
Gost
« Odgovor #7 poslato: 07.06.2006. 13:54 »

Nego ljudi, men' me zanima jel' ima ovde neka vracarica da nam procita kako cemo ovaj junski da zavrsimo?

:)
Sačuvana
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 07.06.2006. 19:15 »

To je lepo! Sve vise devojaka u organizaciji!  Zvrko
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Na mreži Na mreži

« Odgovor #9 poslato: 07.06.2006. 19:33 »

Pridružujem i ne krijem zadovoljstvo što nam se sve više dama pridružuje. Još malo pa osnivamo ženski odbor  :wink:
Sačuvana

Vixen
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

Always look back...

« Odgovor #10 poslato: 07.06.2006. 20:26 »

sANGIe,pa jel ti vidis sta mi pise u komentaru?! Dobro nam je krenulo(da ne ureknem) i da se tako i nastavi.
Obrati paznju:
1.morfologija-LAGANICA
2.britanske-ZAGULJENO I NEIZVESNO
3.nemacki-OPUSTENO
4.knjizevnost-STO DUZE I OPSIRNIJE TO BOLJE
Sto se tice "jaceg" dela foruma(a mi mu dodjemo "kao" nezniji deo) hvala na komplimentima
Sačuvana

sAngiE
Gost
« Odgovor #11 poslato: 13.06.2006. 23:28 »

Dame sa Anglistike bice milostive prema tvojoj konstrukciji so keep up the good work i sto rece moja koleginica Keep Faith and Don't Worry!

Cheesy
Sačuvana
Vixen
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

Always look back...

« Odgovor #12 poslato: 14.06.2006. 10:24 »

Ne bih da budem "hair splitter",ali da niste malo zaboravili clanove?
Sačuvana

sAngiE
Gost
« Odgovor #13 poslato: 14.06.2006. 12:54 »

Vixen, pola nase grupe ne ume da ih koristi, zasto da nabijamo komplekse detetu? :)
Sačuvana
Thanatos
Gost
« Odgovor #14 poslato: 14.06.2006. 17:00 »

Ja sam više brinuo zbog onog "Gymnasium", a vi mi tu nabiste komplekse zbog člana...   Nauči se ponešto i u toj teretani  smejanje
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 29   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: