Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Previse je pametnih ljudi na svetu  (Pročitano 1283 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Odradek
Libertarijanac

Duh bunta: +37/-7
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Bonus penis, pax in domus

« poslato: 28.02.2007. 23:16 »

Eto, posle duze vremena, rekoh da napisem nesto. Recimo da mi je puk'o film.
Naime, kao sto kaze tema, mislim da ima previse pametnih ljudi [onih drugih ima mnogostruko vise, da se razumemo]. Gde god da se okrenem, vidim ljude mojih godina iza kojih sam daleko u svim mogucim pogledima. Intelektualnom, fizickom, emotivnom i socijalnom. Tako je oduvek bilo, tako ce i biti. Neki ljudi se radjaju kao mediokriteti. Zato mislim da bi sasvim pravedno bilo organizovati nesto poput radnickih kolonija, gde bi mi [glupi] mogli da radimo zarad pametnih. Ja se, iskreno, ne bih zalio. Zasto oduzimati zivotno pravo onima koji su rodjeni kao vodje i veliki ljudi? Zanima me misljenje ostalih clanova foruma o ovome...

P.S. U ovome sto sam napisao nema ni trunke sarkazma... samo da napomenem...
Sačuvana

Quam magnum est non laudari et esse laudabilem.
maelstrom
Libertarijanac

Duh bunta: +27/-4
Van mreže Van mreže

ocean pospremljen u kutije

« Odgovor #1 poslato: 28.02.2007. 23:35 »

Neke je sudbina iskalila, a neki moraju iskaliti sudbinu. Držim da je vrijednost onih koji su sami, nauštrb prirodnih sila okolnosti, iskalili svoju sudbinu u mnogim pogledima viša od vrijednosti onih prvih. Zato, gospodine Nihilistu, pustite urođeno inteligentne ljude sa visokim kućnim odgojima, zanemarite emocionalno zdrave i socijalno disponirane, sve ih odjebite i otiđite bez njih u kaljenje svoje sudbine.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
k o g a  si spasao, je li?
Odradek
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 28.02.2007. 23:49 »

Neke je sudbina iskalila, a neki moraju iskaliti sudbinu. Držim da je vrijednost onih koji su sami, nauštrb prirodnih sila okolnosti, iskalili svoju sudbinu u mnogim pogledima viša od vrijednosti onih prvih. Zato, gospodine Nihilistu, pustite urođeno inteligentne ljude sa visokim kućnim odgojima, zanemarite emocionalno zdrave i socijalno disponirane, sve ih odjebite i otiđite bez njih u kaljenje svoje sudbine.

Cini mi se da sam shvacen pogresno. Ne zalim se ja ni na sta, vec mislim da je vise onih koji sanjaju velike snove, nego onih koji ih ostvare. Kazem, neki ljudi su predodredjeni da budu mediokriteti, cak i pre svog rodjenja. Prosto je, budi prvi ili ne budi uopste. Ne stoj na put onome ko ce da te izgazi. Pusti ga napred, a ti ostani sa strane i gledaj da se sto bolje utopis u okruzenje. Budi sto nevidljiviji, jer tvoje slabasne noge nece moci da podnesu tezinu paznje velikih. I kada slabe nozice budu pukle, ostaces bogalj citavog zivota i vise ti nece pasti na pamet da privlacis paznju. U tome je cela stvar.

P.S. Gospodine maelstrom, vi ste pametan covek, ne znam zasto ste odgovarali ovde uopste.
Sačuvana

maelstrom
Libertarijanac

Duh bunta: +27/-4
Van mreže Van mreže

ocean pospremljen u kutije

« Odgovor #3 poslato: 01.03.2007. 00:13 »

A vidite, ja tako ne gledam stvari. Istina, neki su rođeni da budu mediokriteti, ali svi koji osjećaju bilo kakve 'uzvišene pozive' mogu se (i moraju) boriti da ih ostvare, imaju kaliti svoju subinu borbom protiv vlastitih ograničenja.

Mislim da nije potrebno na svaki uspijeh gledati vertikalno. Uvijek će biti boljih od tebe, mnogo boljih od tebe i neizmjerno boljih od tebe (jedan Fichte npr., da se tako grizao, ne bi nikad postojao pored Kanta) Ali ti ih iz prikrajka možeš sve nadmašiti, samo moraš slutiti što želiš, kakav moraš postati, i u tome ustrajati.

S obzirom na sposobnosti postoje previsoki ciljevi, to je istina. Ali u intelektualnom pogledu (kojem mnogi od nas ovdje pretendiraju) mislim da svaki čovjek sa imalo mozga, ako nauči njime rukovati, ima nešto značajno za reći, nešto za ostaviti iza sebe. Naučiti rukovati svojim mozgom, svojim potencijalima, za tebe (pretenciozno mi je odviše persirati) bi značilo iskaliti svoju sudbinu, za mene također. Jer ja za sport nisam, niti za rad s ljudima, a bogami niti za vještačku umjetnost. Nosci te ipsum - sve leži u toj maloj istini koju sam pročitao na ulazu u treći odjeljak slijeva u muškom zahodu svoje gimnazije.

P.S. Pametan bi čovjek znao procijeniti gdje se treba, a gdje ne treba oglašavati.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
k o g a  si spasao, je li?
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 01.03.2007. 06:43 »

Stiglo je i mene ovo o čemu ovde pokušava da progovori gospodin Nihilist. Kažem "stiglo" jer me nije držalo tokom večeri (evo već je jutro, uhvatilo me je pre jednog sata možda, možda nešto više). Biti ispred drugih, ili kako je to na ovoj temi formulisao Nihilist:

Prosto je, budi prvi ili ne budi uopste.

... jasno govori i o količini sarkazma, koja se možda graniči sa ludilom. U svakom slučaju posredi je jaka neuroza, osećanje krajnje inferiornosti pretencioznog ega. Ali da ne bismo psihologizirali previše, od toga ionako više ništa ne može da se izvuče, razgovarajmo o tome ima li čovek zaista realnu potrebu da se takmiči sa drugim, i to u pogledu intelekta, što će biti glavni problem večeras ne samo Nihilista već i mene.

Moj tok misli je bio ovakav:

- 4h po ponoći. Spava mi se. Nemam zašto da ustanem sutra, dakle, valjalo bi produžiti noć. Učiniti nešto korisno. Šta?
- Da! Pročitati nešto. Dovlačim se do police sa knjigama i razmišljam usput šta da uzmem. One mi sve odande deluju kao da prete: "nisi me čitao", knjige počinju da govore, kao da paranoja provejava mojom pameću.
- Uzimam najpre nešto od Froma, pod prijatnim utiskom koji je na mene ostavio tekst "Revolucionarni karakter". Ova se ipak zove Psihoanaliza i religija. Vidim naslove koji me nimalo ne zanimaju. Vraćam knjigu na mesto.
- Gledam neke knjige manjeg obima. Među njima Šopenhauer, Niče... Govorm u sebi: "Dobro, ti si apsolvent, a još uvek se oduševljavaš Ničeom i Šopenhauerom..., i Kjerkegorom". Sklanjam pogled odatle, tražim nešto drugo.
- Nailazim na knjigu Politika filozofskog diskursa čiji je autor Mile Savić. Interesantan rad, sećam se početka, ali traži dosta koncentracije. "Uostalom, imaš ti da čitaš ono što ti je potrebno za fax."
- Gledam preobimne dve knjige Hegela - Logiku i Fenomenologiju duha. "Aj! Ko zna kad ću se usuditi ozbiljno da iščitam ovo!"
- "I šta sad, hoćeš čitave večeri da stojiš tu?" Uzimam bez mnogo razmišljanja Lukača, i čitam nešto o Gogenu, što u stvari na početku nema veze sa Gogenom, ali mi je držalo pažnju možda dvadesetak sekundi.
- Listam dalje, tražim nešto što će me stvarno zainteresovati. Ništa. Ništa. "Ipak te nešto mora interesovati odatle, pa do juče si o tome sa oduševljenjem čitao!" I dalje ništa.
- Vraćam knjigu. Stojim opet pred policom i razmišljam: "Ništa me ne zanima. I od nje (politike) ću uskoro odustati. Šta će ostati za mnom kad se to bude desilo! Dok su drugi usavršavali sebe, sopstveni duh, ja sam se bavio monitoringom centralizma u Srbiji, delatnošću koja ne ostavlja traga na subjektu koji se njom bavi. Biće kao da ništa nisam radio. Za to vreme onaj Heseovac iz Beograda stiče sve više filozofskog znanja. Čak i onda dok si čitao grabio je napred brže neg ja."
- "Prazan sam. Izgubljeno je više od godinu dana!" Počinje panika. "Ne, nije samo izgubljeno, nije pauzirano, već i zaboravljeno ono što se poznavalo. Tonem, dok drugi idu napred."
- Još jača panika: "Šta sad da radim? Ne mogu tek tako da sustignem i nadoknadim izgubljeno vreme! Šta da radim? Dobro, preseliću se, odlaziti svakog dana u biblioteku i čitati, voditi zdrav život. Sustizati. Ali da li ću uspeti sve to da nadoknadim? Uostalom, nema svrhe o tome govoriti dok ne budem počeo sa radom. Dođavola! to je najgori deo!"

I tada sam se setio ovoga što je Nihilist napisao ovde. Totalni poraz. Traganje za intelektualnom nadmoći, za nekom vrstom nadsvakodnevne intelektualne afirmacije, u tom smislu što bismo sebe dovodili u odnos prema nekim drugim, poredili se s njima, i ustanovljavali da ipak nismo bolji. A ako raščlanimo ovo "bolji" nalazimo možda termine kao što su "čisto znanje, bilo ono praktično ili teorijsko", i "znanje koje se reflektuje na duh". Pošto sam se ipak pribrao i počeo da razmišljam na taj način, ustanovih sledeći koncept utehe:

- Oni ne grade sebe. Oni kumulativno uče. Za njih je znati identično onom imati, ali ne biti (bez razmišljanja o Fromovom delu). Ti si, Aleksandre, ipak onaj koji ima. Ti jesi, na neki način, ta borba kojom si se bavio. Izgrađen si time, isposredovan njom. Zato što si je doživeo, onako kako umetnik doživljava svet, šetnju, krajlolik, osobu... Oni su sebični, oni su van sopstvenog znanja. On, iako se bavi filozofijom, posmatra je kao kakav predmet, odvojen od nje. On nije filozof, već onaj ko je upotrebljava kao instrument. Na onaj način kako stručnjak za računare prilazi svom poznatom objektu. On nije čovek koliko si ti.

I to je, dakle, neka vrsta racionalizacije onog propuštenog vremena, ali ima smisla. Čak mi se čini da je savršeno smislena. Pogledajmo i iz fatalističkog ugla, koji mi je, iako sasvim neprimeren, pao na pamet u pokušaju samoutehe oko 5h po ponoći:

- Svi ćemo skončati. Sve to znanje sasvim je relativno u relaciji sa prolaznošću svega. Pa i tebi (govorim i dalje sebi, u sebi) dobro znaš da se svakog dana može desiti rak mozga, koja god bolest, nakon čega sve ono što znaš ništa neće vredeti. I šta je sa smrću? Gde će završiti sve to što si znao? Znanje, kakvo god da je, više nema nikakvu vrednost. Ono je vredno dok se živi, vredno u tom smislu što može da, onda kad nije instrumentalno, pruži čoveku poseban pogled na svet, poseban doživljaj sveta, a koji je jedini stvarno važan u svem ovom haosu u kojem se ne zna ko će pre skončati, u kojem su ljubavi uglavnom lažne, u kojem niko ništa ne gradi, već svi se hvataju za tuđu ciglu, a u isto vreme njihovu neko drugi odnosi.

U ovom nalazim i život umetnika. Kvalitet i važnost njegova života nije to što mi danas možemo znati o njemu kao nekakvom velikanu, već to što je baš na taj način (a to mi možemo pretpostavljati iz njegovih dela) posmatrao svet, na taj način tretirao ljude i predmete u okruženju, prirodu, životinje... tako hodao. Taj sićušni momenat uvek previđamo u ovoj žurbi za znanjem, onako kako drugi žure i jure za novcem, slavom, moći (što znači da se radi o instrumentalnom znanju). To je možda i smisao one, uglavnom besmislene: "zadovoljstvo je u malim stvarima". U stvari, zadovoljstvo i kvalitet života su u svakom momentu, a znanje je, rekao bih, posredovanje onog čemu smo upućeni ljubavlju/zanosom/idejom, koje menja nadalje tu sliku sveta (te "male stvari"), dakle čoveka.

Unutar ovakvog koncepta čoveka ljude ne možemo smatrati boljim (mislim da je ovo reč koju bismo mogli da iskoristimo kao onu koja sabira sve moguće kvalitete i kriterijume) samo zato što su više čitali od nas, ili poznaju npr. Gadamera, Kanta ili Platona od nas. Čak se gubi ideja o bilo kakvoj vrsti komparacije međ ljudima. Čini se da smo tu najviše skrenuli s puta i Nihilist i ja. Da se od tolike jurnjave za znanjem (koje je u tom momentu bitno otežano, i vidimo čak da prestaje stvarna aktivnost ka tom cilju, pretvara se u očajanje) ne može živeti, da se - što je najgore - i nije živelo. Trebalo bi možda ipak živeti boljim životom u smislu osećati se bolje, ali ovo bolje ne podrazumeva i znati ili imati, već doživljavati lepše, prijatnije.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Truman
Nazionalist

Duh bunta: +60/-27
Van mreže Van mreže

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #5 poslato: 01.03.2007. 15:21 »

Posle ovakvog posta stvarno ne znam kako ja da se pravim pametan.
Inace, Nihilist ako ti je za utehu i meni se pogotovu ranije, desavalo da se osecam inferiorno sto fizicki sto psihicki. Ali onda shvatis da te drugi ljudi ne vide tako i da samo sam sebi odredjujes mesto. Mislis li da iko od tih ljudi mnogo sumnja u sebe ma koliko bili bolji ili losiji od tebe? Jednostavno razlika izmedju vecine i tebe je sto oni ne podstavljaju pitanje sopstvene egzistencije i samim tim retko sumnjaju u sebe i osecaju se inferiorno.

p.s. Izdajnice ko je taj heseovac iz omiljenog ti grada koga spominjes?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 01.03.2007. 19:40 »

Ali onda shvatis da te drugi ljudi ne vide tako i da samo sam sebi odredjujes mesto. Mislis li da iko od tih ljudi mnogo sumnja u sebe ma koliko bili bolji ili losiji od tebe?

Pre bih rekao da je bitno ovo da ti drugi ljudi zaista ne sumnjaju u njega/mene, baš zato što ništa i ne očekuju. A to je najgore. Biti sasvim na margini, čak van margine, ne postojati za druge. Naravno, problem je i kad te posmatraju kao manje važnog, a najgore onda kad to zaista (u tom određenom smislu) i jesi, inferioran. Premda, opet kažem, to tuđe mišljenje (ili ne-mišljenje, nepažnja, nezainteresovanost) ne mora da bude tako važno ako je uspeš da središ sopstveni život, napraviš krug poznanika s kojima tvoriš onaj autentični doživljaj sveta. To je sasvim dovoljno za sreću, koja je bi trebalo da se zbiva iznad/izvan kompleksa inferiornosti i superiornosti.

p.s. Izdajnice ko je taj heseovac iz omiljenog ti grada koga spominjes?

Reći ću samo da je vezano za M. Ali ne bih o ovome da govorimo. Osećam se užasno.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Truman
Nazionalist

Duh bunta: +60/-27
Van mreže Van mreže

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #7 poslato: 01.03.2007. 21:26 »

Vidi, radi se o tome, makar je to moj stav, da su ljudi dosta otvoreni. Hocu reci - recimo, moze mi pasti na pamet da se odjednom osetim inferirorno zbog mog fizickog izgleda, ali malo kome ce pasti na pamet da me ne primi u drustvo zato sto ja smatram da izgledam lose ( cak i da je to istina ), ili niko nece znati da se ti osecas inferiorno ako to eksplicitno ne pokazes. Dakle, hocu reci ne razmisljaju ljudi toliko u stereotipima koliko se ti mozda plasis, i ponavljam vecina ljudi je otvorena za nova poznanstva i druzenja ( makar dok smo mladi :)).
A sto se tice toga da se osecas lose, izvini ako je to zato sto sam spomenuo tog...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Odradek
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 02.03.2007. 01:53 »

Cini mi se da je g.K donekle i pogodio sustinu. Ali opet me izjeda osecaj da sam ostao pogresno shvacen. Povodom ove teme, setio sam se da sam jednom davno na tv-u gledao neku emisiju, [mozda "Ipak se okrece", nisam siguran] gde su intervjuisali nekog decacica koji je navodno "Wunderkind" [valjda se tako pise, ne znam]. Kao, cudo od deteta, naucio da cita sa 3 godine, a sa nekih 10-12 je znao sve glavne gradove sveta. I onda je tu bilo price da dobije neku stipendiju ili da preskoci par razreda, bla, bla, manje-vise nebitno. I sad, setim se, kako je moguce da poznajem jos nekoliko ljudi koji su znali da citaju sa 3 godine, pa cak i sa 2 i vec postajali zreli ljudi, pa ih niko nije intervjuisao? Znaci, niko nije obracao paznju na njih jer oni sami nisu umeli da se pokazu? Ako je tako zaista, onda je cela ta stvar sa inteligencijom jedna tragedija. Prosto, neko postaje lider i "pametan covek", samo zato sto su mu roditelji pumpali ego jos u najranijem detinjstvu, a oni drugi, nista manje vredniji i inteligentniji ljudi moraju da se pomire sa sudbinom mediokriteta jer nisu imali pravu podrsku. I da ne zaboravim poznatu recenicu da "Svako kroji svoju sudbinu". Ako je zaista tako, zasto su mi oduzete makaze i pre nego sto sam ih dobio?
Covek ponekad ne moze ni da shvati stanje u kome se nalazi, a kako onda ocekivati da bilo sta promeni zarad svog dobra?
Sačuvana

Shomi-
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +1/-1
Van mreže Van mreže

Sam protiv svih !

« Odgovor #9 poslato: 10.05.2007. 18:04 »

Pa vidi to je sve tachno , ali i nije tachno .To je opet individualno .

''Znaci, niko nije obracao paznju na njih jer oni sami nisu umeli da se pokazu? Ako je tako zaista, onda je cela ta stvar sa inteligencijom jedna tragedija. Prosto, neko postaje lider i "pametan covek", samo zato sto su mu roditelji pumpali ego jos u najranijem detinjstvu, a oni drugi, nista manje vredniji i inteligentniji ljudi moraju da se pomire sa sudbinom mediokriteta jer nisu imali pravu podrsku.''

Ne znam kako ti to shvatash , koliko tebi znachi ta podrshka.Mislim da je sve do choveka , da tje nekome mnogo znachiti ta podrshka a nekome nishta.Stvar je u samom choveku.Da neko postane lider i ''pametan chovek'' samo zato shto su mu roditelji pumpali ego mogu samo videti kod grupe ljudi koje nikako ne mogu poshtovati.Obratno vazhi i za inteligentne ljude , znachi kukavice koji se mire sa tom nazovi sudbinom ..strashno

Sačuvana

Sretja prati marljive , odelo chini choveka !
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 10.05.2007. 23:10 »

Nema sudbine. Nema fiksiranog razvoja. Sve je u coveku. Sve je do coveka. I sve zavisi od coveka.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: