Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Pravopisne greske u medijima  (Pročitano 6281 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
majmoonid
Gost
« poslato: 28.05.2006. 12:06 »

Jeste li primetili citajuci dnevnu stampu koliko autori i urednici clanaka grese u pravopisu?

Navescu sta sam danas primetio u Blicu. Pise: "Da li su zene zaista losiji vozaci?"

Svi znamo da nigde u srpskom jeziku ne postoji rec "losiji", vec se kaze "gori" (los, gori, najgori).

Malo kritike i sa te strane prema najkomercijalnijim medijima.
Sačuvana
Truman
Nazionalist

Duh bunta: +60/-27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #1 poslato: 28.05.2006. 15:57 »

Mislim da su u Politici priznali da kad neki politicar nesto gramaticki nepravilno kaze oni napisu pravilno. Sve naopako...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #2 poslato: 30.05.2006. 19:21 »

Kviz B92
Grupa pitanja: Planine vislje od 5000m (u ponedeljak, 29.05.2006.)
Sačuvana
Paragon
Gost
« Odgovor #3 poslato: 13.06.2006. 00:19 »

...
Sačuvana
Vixen
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +4/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Always look back...

« Odgovor #4 poslato: 13.06.2006. 16:26 »

Ne volim da se prvim pametna,ali zaista mislim da ako hocemo da izigravamo nekoga i nesto trebalo bi prvo poci od sebe samih.
Za pocetak cu vam skrenuti paznju na toliko puta zloupotrebljen i vrlo cesto potpuno gramaticki i leksicki neispravno upotrebljen glagol-TREBATI.
"Mi trebamo da..." "Ti trebas da..." Do they really "need" something? See what I mean?
Sačuvana

Every sweet with sour is tempored still
sAngiE
Gost
« Odgovor #5 poslato: 13.06.2006. 23:33 »

Mada, meni je na to profesorka u prvoj godini skrenula paznju i sada koristim neutralnu i univerzalnu: TREBALO BI... da spremim ispit iz je li, maternjeg, a onda cu se vratiti i sa sigurnoscu podsmevati kretene u medijima.

Samo, mislim da je od pravopisa samo gori njihov akcenat...
Sačuvana
Thanatos
Gost
« Odgovor #6 poslato: 14.06.2006. 16:53 »

A kako bi trebalo da glasi pravilan oblik tog glagola ako želimo da naglasimo subjekat u rečenici?

Npr. kako bi glasila pismena varijanta rečenice "JA sam trebao da dođem."? JA je trebalo da dođem? Nešto mi tu ne štima...
Sačuvana
Vixen
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

Always look back...

« Odgovor #7 poslato: 14.06.2006. 17:05 »

Pazi-glagol TREBATI obicno zahteva bezlicni oblik,sto ce reci-TRABALO JE DA DODJEM(licni nastavak za oblik -em tacno pokazuje o kom se licu radi tako da ti je dodatno "naglasavanje" subjekta suvisno)
Bas si ti neko bistro celjade!
Sačuvana

Vixen
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

Always look back...

« Odgovor #8 poslato: 14.06.2006. 17:07 »

Sto se tice tvog primera-"ja sam trebao da dodjem",glagol tada dobija potpuno drugacije znacenje-da ti je bilo POTREBNO (znas onu glupu repliku u malo starijim nasim filmovima kada traze nekoga telefonom pa kazu-"Trebao bih gospodina...")
Sačuvana

najnislija
Gost
« Odgovor #9 poslato: 15.06.2006. 01:03 »

U Narodnim novinama je pred Uskrs objavljen tekst o ovom prazniku.
Paznju mi privukao pocetak: "Danas je Uskrs, najradosniji pravoslavni praznik..." gotovo da sam 100% siguran da sam i za Bozic ovo isto procitao u Narodnim novinama. Ajd odlucimo se koji je to "najradosniji pravoslavni praznik".

Ali, to nije ono sto sam hteo da kazem, vec nastavak tog teksta. Siguran sam da je u pitanju pravopisna greska ali evo primera kako nedostatak samo jednog zareza menja citavu istoriju covecanstva:

"Народ јудејски је и даље исмевао Исуса, а крај крста су плакали једино његова мајка Марија Магдалена..."

ovo sam na jednom predavanju u Berlinu imao prilike da cujem kao primer "fatalnog lapsusa", odnosno da, u tom slucaju politicar, pomesa Devicu Mariju i Mariju Magdalenu! Tada sam se posteno ismejao misleci da je takva greska neponovljiva..

..i tako je Marija Magdalena postala devica !  Cheesy
Sačuvana
Vixen
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

Always look back...

« Odgovor #10 poslato: 15.06.2006. 08:19 »

wow,pravopisne i interpunkcijske greske(ili lapsusi ako bas zelite) stvarno mogu biti od velikog znacaja.
Ja se iskreno trudim da koliko-toliko pazim sta i kako pisem i pricam,jer mi se cini da u 21.veku covek bi ipak trebalo da koristi svoj jezik PRAVILNO.Ne znam kako vama,ali meni jako smeta kada cujem nepravilno akcentovanu rec,a da ne govorim o ustaljenim greskama tipa-"celo vreme","svo drsustvo"(a cak i "svo vreme").
Ali kako god okrenes-vazno je da se mi razumemo,pa naucice ljudi kad-tad,ili nikad.I am the optimistic one,afer all.
Sačuvana

Thanatos
Gost
« Odgovor #11 poslato: 15.06.2006. 20:19 »

Citat: "Vixen"
Pazi-glagol TREBATI obicno zahteva bezlicni oblik,sto ce reci-TRABALO JE DA DODJEM(licni nastavak za oblik -em tacno pokazuje o kom se licu radi tako da ti je dodatno "naglasavanje" subjekta suvisno)
Bas si ti neko bistro celjade!

Hvala na pojašnjenju, Vixenko!
Bistar? Kao reka Dunav... uzvodno od Mađarske  Cheesy

Inače, još jedna greška koja se pojavljuje kada u medijima gostuje čedomir Jovanović AKA čeda Igla. Na svako božje pitanje započinje odgovor sa "Ne, nisam..." ili "Da, jesam..." Ovo je dvostruka negacija odnosno konfirmacija, prema tome greška.
Sačuvana
Thanatos
Gost
« Odgovor #12 poslato: 16.06.2006. 13:54 »

Evo nešto iz prve ruke...

Na pismenom zadatku sam napisao "čovek je shvatio da se sve svodi na uglavnom objašnjive fizičko hemijske procese", ali je moron od profesora dodao zapete i tvrdi da treba da stoji ovako: "čovek je shvatio da se sve svodi na, uglavnom, objašnjive fizičko-hemijske procese". Ja se uopšte ne slažem sa njim. Šta vi mislite da je pravilnije?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 16.06.2006. 14:03 »

Slažem se s profesorom. Ona dva zareza deluju kao zagrade, a umeće se reč koja može a ne mora da postoji, i obično se umeće kao dopuna. Ne znam gramatički da pojasnim, ali sam 99% siguran da je profesor ispravno postupio. Ponekad umesto ta dva zareza koristim crte ( - ... - ) koje imaju istu funkciju.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Vixen
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

Always look back...

« Odgovor #14 poslato: 16.06.2006. 21:11 »

Posto mi je "znanje" iz gramatike jos uvek sveze-moram ti Thanatos-e reci da su i profesor i Mizant u pravu,jer rec "uglavnom" pripada grupi nepravih priloga za vreme pa se i odvaja zapetama. i ima tu malo veze i sa odnosom zavisnih-nezavisnih recenica.
p.s. danas sam polozila ispit iz gramatike srpskog jezika
Sačuvana

Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: