Stranice: 1 [2] 3 4 ... 7   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Okultizam, ezoterija, mistika  (Pročitano 7172 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #15 poslato: 07.05.2007. 09:26 »

Ja bih okrenuo smer svastike.... no, to je moje mišljenje...
Sačuvana

peMzije mladima!
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #16 poslato: 07.05.2007. 11:38 »

Da li biste malo zborili o simbolici svastike u okulrizmu i o razlogu zbog koga je Hitler uzeo taj simbol?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Lvzifer
Gradjanin
*

Duh bunta: +15/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 07.05.2007. 11:58 »

O simbolizmu svastike.. evo ti ona slika recimo...To je godisnji hod. Sunce izlazi na prvi stepen ovna(21,3) ali priroda se radja tek 15 stepen bika
Sasvim je obratnia slucaj 24.10 sunce u prvom stepenu vage ai jesen je na sceni na 15 stepenu skorpije
Zima pocinje 22.12 prvi stepen jarca ali je najjacha tek u 15 stepenu Vodolije
Leto pocinje prvim stepenom riba 22.6 ali je najace tek 15 stepenom lava. za tachno 45 stepeni kao i sve ostalo..

eto tako se ocrta svastika na nebu. :)
Sačuvana

Some people think they think but they are not really thinking  so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 07.05.2007. 13:36 »

Da li biste malo zborili o simbolici svastike u okulrizmu i o razlogu zbog koga je Hitler uzeo taj simbol?

Najstarije procene o starosti tog simbola su na nekih 60.000 godina. Dakle, ljudi su je crtali još davno u praistoriji.... eto iz nekog razloga... Svastike su nalazili na svim meridijanima i u raznim kulturama, od Fidžija, preko Indije, Kine, Sibira, Egipta, crne Afrike, Acteka, Evrope itd... A sad, zašto je Hitler uzeo svastiku.... O tome nisam merodavan da zborim. I ja mogu da uzmem kvadrat kao simbol nekog ubilačkog pokreta i nakon toga će EU zabraniti upotrebu svezaka na kvadratiće....
Sačuvana

peMzije mladima!
Lvzifer
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 07.05.2007. 16:51 »

Najstarije procene o starosti tog simbola su na nekih 60.000 godina. Dakle, ljudi su je crtali još davno u praistoriji.... eto iz nekog razloga... Svastike su nalazili na svim meridijanima i u raznim kulturama, od Fidžija, preko Indije, Kine, Sibira, Egipta, crne Afrike, Acteka, Evrope itd... A sad, zašto je Hitler uzeo svastiku.... O tome nisam merodavan da zborim. I ja mogu da uzmem kvadrat kao simbol nekog ubilačkog pokreta i nakon toga će EU zabraniti upotrebu svezaka na kvadratiće....

Ukinimo geometriju! Stavicemo sve moguce i nemoguce geometrijske simbole u logo naseg manijakalno-psihopatskog-ubilackog pokreta i sve ce to da zabrane!
Citat
Ja bih okrenuo smer svastike.... no, to je moje mišljenje...

Ako sunce ode ovim puten op sazvezdjima. zemlja je centar. znaci krene napravi kuku i onda pravu liniju tj konachno uspostavlja liniju sa zemljom u prirodi neke od ova 4 simbola, 4 godisnja doba i 4 planete, 4 sile. Na kraju se 4 kuke i 4 linije koje se obrauju spoje i dobijemo svastiku, beskonachnost itd..
Sačuvana

Some people think they think but they are not really thinking  so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
modesty
Nazionalist
*

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #20 poslato: 07.05.2007. 17:01 »

Zasto su slobodni zidari odabrali bas piramidu i oko? Nisam mnogo citala o masoneriji, mada sam odvojila dve knjige koje su na cekanju...
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 07.05.2007. 17:10 »

Ako sunce ode ovim puten op sazvezdjima. zemlja je centar. znaci krene napravi kuku i onda pravu liniju tj konachno uspostavlja liniju sa zemljom u prirodi neke od ova 4 simbola, 4 godisnja doba i 4 planete, 4 sile. Na kraju se 4 kuke i 4 linije koje se obrauju spoje i dobijemo svastiku, beskonachnost itd..

Ti si postavio svastiku koja se kreće u smeru kontra od Sunca, dakle lunarno. To je hod koji ide kontra vremenu, otvara nešto, vraća ili kolektuje. Solarna kretanja projektuje. To sam želeo da istaknem.
Sačuvana

peMzije mladima!
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 07.05.2007. 17:14 »

Zasto su slobodni zidari odabrali bas piramidu i oko? Nisam mnogo citala o masoneriji, mada sam odvojila dve knjige koje su na cekanju...

Slobodni zidari za sebe tvrde da su naslednici drevnog egipatskog sveštenstva što mi je malo neubedljivo. Prisvojili su sve moguće i nemoguće ezoterične simbole a ne samo piramidu sa svetlećim okom. Tako je njihov pokret postao rodonačelnik kiča, ali neka ih, valjda znaju šta rade. E sad, piramida sa okom odgovara misteriji tarot karte XVI Kula. Toj karti odgovara Mars. To je otvaranje neba, odnosno "otvaranje glave" za projekciju trećeg oka. Reč je o oku Velikog Arhitekte, što je masonski eufemizam za monoteističko božanstvo, odnosno Jehovu, a reč je zapravo o oku boga Horusa, solarnog boga drevnog Egipta. Heru = Horus = Ares = Mars.
Sačuvana

peMzije mladima!
modesty
Nazionalist
*

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #23 poslato: 07.05.2007. 17:25 »

A jel Veliki arhitekta, odnosno Jehova ima veze sa Jehovinim svedocima? Pitam tek onako, posto kada sam bila u Sacramentu, Jehovini svedoci imaju sopstvenu crkvu koja izgleda kao hram, podseca na staro-grcki nacin gradnje, naravno kic varijanta, podseca na Partenon, recimo... Bas sam bila sokirana nekako, jer ja ih dozivljavam kao sektu, valjda zato sto je ovde takvo raspolozenje prema njima, mada se nisam udubljivala u mehanizme njihovih verovanja. Cak sam i sticajem okolnosti upoznala zenu iz Jehovinih svedoka, koja je par puta menjala izbor u sta ce da veruje, pa se pronasla bas u Jehovinim svedocima. Jel to isti Jehova kao i ovaj Veliki arhitekta?
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 07.05.2007. 17:36 »

Pa jedan je taj njin Jehova, samo što su ti Svedoci totalno ćaknuti. To je neki oblik pseudohrišćanske denominacije, mada se teško može reći za njih da su hrišćani pošto su fokusirani samo na Jehovu a ne na Isusa itd. Nemaju sveštenstvo nego neku fluidnu a ipak čvrstu organizaciju. Svi imaju obavezu da "svedoče", odnosno da smaraju normalan svet svojim sujeverjem. U kontekstu vere Jehovinih svedoka taj bog se ne može uporediti sa Velikim Arhitektom, ali sličan je religijski izvor ta dva fenomena. Što se mene tiče, Veliki Arhitekta je derivacija egipatskog boga Ptaha, koji je bio bog-arhitekta, dok je Jehova čisto jevrejski i samo jevrejski bog. E sad, drugo je što se taj bog internacionalizovao pa su počeli da mu se klanjaju i ne-Jevreji, odnosno istorijski hrišćani u svim njihovim formama.
Sačuvana

peMzije mladima!
Lvzifer
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 10.05.2007. 23:40 »

E sad, drugo je što se taj bog internacionalizovao pa su počeli da mu se klanjaju i ne-Jevreji, odnosno istorijski hrišćani u svim njihovim formama.

Ja mislim da Jehova nema 2 blage sa hricanstvom t.j stari zavet sa novim. Bog kog Isus predstavlja i Bog starog zaveta, to mi je sve jedna velika zabluda i prevara oko toga da je to isti bog.

elem inache mislim da su Buddha, Muhamed i Isus propagirali malte ne istu stvar da je zapravo covek bog. Oni su bili proroci i dali put, put koji treba da se sledi da bi covek postao Bog.

Elem, simbolika Marsa? Ne bih se bogami slozio tu. Mada ima nesto oko tog Marsa u nauci dosta interesatno, njegovo magnetno polje i ostale price...Mada asocira jedino na Skrpionsku nocu simboliku marsa.. kad je nebo ne zaklonjeno Suncem
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 11.05.2007. 10:56 »

Ja mislim da Jehova nema 2 blage sa hricanstvom t.j stari zavet sa novim. Bog kog Isus predstavlja i Bog starog zaveta, to mi je sve jedna velika zabluda i prevara oko toga da je to isti bog.

elem inache mislim da su Buddha, Muhamed i Isus propagirali malte ne istu stvar da je zapravo covek bog. Oni su bili proroci i dali put, put koji treba da se sledi da bi covek postao Bog.

Muhamed nije u tom društvu već je on pre nalik Mojsiju - prorok jednog jedinog božanskog despota. Buda nije bio iz tog semitskog monoteističkog, pustinjskog filma, dok je Isus inkarnirana gnostička formula. U tom smislu mogu se načelno složiti s tobom da Isusov Otac nema veze sa Mojsijevim Jehovom, ali barem u jevandjeljima ipak postoji ta nit, ta suštinska veza Isusa sa bogom Jevreja. Isus je reinterpretirao Jehovu u jednom ezoteričnom smislu. Jehovisti su uzvratili egzoterizacijom Isusa, stvorivši pseudojehovističku organizaciju u istoriji poznatu tako "hrišćanska Crkva" - koja zapravo to nikada nije ni bila, već je mnogo manjih sekti pretendovalo na univerzalnost, sve dok Milanskim ediktom rimska država nije stvorila Katoličku crkvu.

Elem, simbolika Marsa? Ne bih se bogami slozio tu. Mada ima nesto oko tog Marsa u nauci dosta interesatno, njegovo magnetno polje i ostale price...Mada asocira jedino na Skrpionsku nocu simboliku marsa.. kad je nebo ne zaklonjeno Suncem

Pojasni tvoj stav u vezi sa simbolikom Marsa (ne u vezi njegovog magnetnog polja....). U čemu se to tačno ne slažeš samnom?
Sačuvana

peMzije mladima!
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +162/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 09.08.2007. 01:10 »

Ovo o čemu Stojan govori mislim da više pripada nekom polju mita nego okultizmu (uzgred, svaka čast na tolikom poznavanju i informisanosti). Ono što sam ja čitao o okultizmu, i od ljudi koji se stvarno tako nazivaju, jeste neka knjižica Gurđijeva, nekakvog mistika sa istoka. On je čak analizirao mozak, onako napamet. Nema dileme, okultisti svoj zanat temelje na simbolima pa se verovatno okultizam u velikoj meri prepliće sa mitom. No, ja bih te dve stvari ne bih mešao. Okultizam je vrste eksploatacije mita na račun tvorenja novih simbola i novih značenja. Možda u nekom smislu okultizam može da se osavremeni kroz kulturu postmoderne u koju, siguran sam, može 'ladno da uđe i bajanje, gatanje i slično (ipak tu ne postoji namera da se stvarno tumači nečija sudbina, već da se oponaša i da to oponašanje ima neko novo značenje).

Pomenuo sam tog Gurđijeva. Mislim da se nivo idiotizma u tim pričama može možda porediti sa onim što nalazimo u hrišćanstvu i hrišćanskim spisima. Mada, ako se prisetimo Ničea, čini mi se da bi on prihvatio pre Gurđijeva neko Isusa, pre babu-vračaru ili gataru nego svetog ovog ili onog. I danas bi značaj okultizma mogao da bude samo kao materijal za umetničko-postmodernističku kritiku društva i ljudskog praznoverja. Pri tom bi trebalo okultno približiti vladajućoj verskoj paradigmi koja na taj način, čini mi se, devalvira.
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 12.08.2007. 16:53 »

Ako si već dokon, čitaj Krolija i Kastanedu.
Elem, glede masona, mala ispravka.... to sve sam pravoslavac do katolika protestanta.... Mislim zaklinju se nad biblijom. To dovoljno govori s kime imamo posla.
Sačuvana

peMzije mladima!
asophos
Gradjanin
*

Duh bunta: +14/-1
Van mreže Van mreže

Antropomorfni Zombi!!!

« Odgovor #29 poslato: 13.12.2007. 23:38 »

ja eto malo vrndam po starim temama...nemam pametnijeg posla....

samo da se osvrnem, što se tiče masona...masonerija nije religija, nego nešto drugo, e sad, jebem li ga šta je...uglavnom, da su svi masoni slobodni da pripadaju bilo kojoj religiji, veroispovesti, etc...što se tiče njih, ja sam ponosan na sebe što sam otkrio da je premijer Hrvatske Ivo Sanader, mason...zaključio sam po kravatama koje nosi (oni svi nose uglavnom određeni tip kravate, mislim da su kockaste, ili tako nešto, već sam zaboravio)  Zvrko

no, ako se neko i dalje zanima za ezoteriju...eve ga nadasve koristan linkić

http://www.hermetic.com/

doduše, na engleskom je, ali tu ćete sve naći, počevši s Crowleyem, pa preko Dee-a, Levi-a, tra la la...sve do kabale, gnoze, rozenkrojcera i svega ostaloga...svega korisnoga ima, mada savetujem  deda da se prvo (barem što se interneta tiče) pretraže google ili wikipedia, da se ovlada osnovicama, jer je ovo ipak za malo više upućene ljudove u svete tajne ezoterijskoga učenja  Zvrko
Sačuvana

Erarre malo cum Platone quam istis vera sentire!
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 7   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: