Lvzifer
Građanin

Duh bunta: +15/-10
Van mreže
Pol: 
|
 |
« poslato: 04.05.2007. 14:44 » |
|
Evo jedne teme o vasem stavu prema ovim stvarima. U sustini tu ima mnogo da se pise i nemam sad nesto puno da iznesem pa cu da pitam prosta i jasna pitanja. 1. Vase misljenje o okultizmu? 2. Koliko poznajte okultizam? 3. Koliko poznajte okultne zanate?
Za pocetak toliko.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Some people think they think but they are not really thinking so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 04.05.2007. 16:20 » |
|
Nisam stručnjak za tu oblast ali po mom skromnom mišljenju dobar deo onoga što se na Zapadu pod tim podrazumeva vodi poreklo iz drevnog Egipta. Ima tu i hebrejskih, mesopotamskih (sumerskih i haldejsko-feničanskih upliva), malo Indije, Kine, Tibeta, evropskog antičkog ili varvarskog paganizma, ali generalno je većina tih sadržaja egipatskog porekla. naravno, dosta toga se izvitoperilo ili jednostavno zagubilo.
Osnovni princip egipatske misli sadržan je u jednoj naočigled nebitnoj kosmološkoj postavci. Egipćani su za razliku od većine mitologija i kosmogonija/kosmologija odnos neba i zemlje postavili malo drugačije. Nebo je žensko, boginja Nut. Zemlja je muško, bog Geb.... To značajno utiče na potonje izvedbe. Obično su nebeska, uranska božanstva muškog pola ili su pak muškog pola ona bitna božanska svojstva tih božanstava.
Na početku beše Nun, prapočetni vodeni okean tame ponekad predstavljen čovekom sa glavom žabe ili sa skarabejom umesto glave. To je taj primordijalni haos u kome se aktuelizovao, sam od sebe (A)Tum. Tum je praroditelj bogovima koji nisu rodjeni poput svih ostalih bogova egipatskog panteona. To su Šu (vazduh), Tefnut (voda), Geb (zemlja) i Nut (nebo, odnosno vatra, jer vatra ima tu prostornu dimenziju, Nut je beskrajan prostor). Šu kao vazdušni element jeste beskraj vremena. Šu stoji uspravno i drži Nut koja nagnuta stoji nad Gebom. To je osnovna slika. Šu je otud ovaploćenje inteligencije i prauzor ideje čoveka o čemu svedoči njegov uspravan položaj. On ima podignute ruke kojima podupire nebesku sferu oličenu neterom Nut. On razdavaja Nebo od Zemlje i čini život mogućim, čini pokret, daje uslov za delovanje Tefnut koja svojom vlagom širi plodnost i raznolikost te sveopšte bujanje života.
Ono što želim da naglasim jeste nebesko poreklo duše i ljudske suštine. Mi smo zvezde. To je osnovna ideja egipatske kosmoantropologije. Ono neuništvio u nama je nebeskog porekla a zvezdane magnitude Nut je naše odredište. Ona projektuje svoju osnovnu životvornu supstancu kroz svoj stomak (rekao bih pupak ali znam da egipatski bogovi nemaju pupak....). Put u Nebo nije povratak Ocu nego povratak Majci.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
|
|
|
Truman
Libertarijanac

Duh bunta: +61/-27
Van mreže
Pol: 
mracni otpadnik
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 04.05.2007. 16:50 » |
|
Zanima me, ali jako malo znam o tome pa pozivam one koji znaju vise da se slobodno raspisu ( o stvari o kojoj zele govoriti u okviru okultizma ).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
Lvzifer
Građanin

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 04.05.2007. 19:39 » |
|
Stojane, a sta mozes da kazes o simbolizmu Sfinge, i o teoriji nekilh ljudi da egipatsko znanje potice od starih Atlantidjana? Posto vidim da si koliko-toliko upucen. Isto i o sledecim bozanstvima ako znash nesto, odnos Hadit - Nuit, Oziris i njegova uloga i Anubis.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Some people think they think but they are not really thinking so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 05.05.2007. 16:44 » |
|
Tijekom mog života imao sam čast - privilegiju da odem na hadžiluk u Washington D.C... I tamo sam video jedan veoma zanimljiv prizor i dobio uvid u sam centar svetske moći (u simboličkom smislu). Elem, posmatrao sam zalazak Sunca i neverovatno lepe oblake iznad grada kad u jednom trenutku primetim kako se Sunce u svom padu "nabada" na onaj famozni Washingtonski D.C.-jevski egipatski obelisk (maznut iz Egpta) i oduševim se. Ekspresno mi je palo napamet da sa nadignutim udom na diskretnom balkonu doma mog, pa malo uvučen, sačekam prvi lepi zalazak Sunca i nabodem isto... Trebalo mi je malo vremena dok potrefim (mislim, čovek može da omaši i nešto konkretnije a kamo li nešto tako daleko kao što je Sunce). U svojstvu toga, princip panseksualizma sam konkretizovao u sirovoj solarnoj seksualnosti (...jebem ti Sunce, da ti jebem!...).
Dakle, može se tukijem direktno uzimati energija iz Sunca. Ejakulirao sam u čašicu od rakije i to naiskap popio. Nakon toga mi je pala ideja o pripremi svete sperme i transmisiji moći posredstvom solarnog sveštenika, no to je već viši stadij solarne tantre... Tako nekako. Eto, digla mi se.... kundalini....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 05.05.2007. 17:04 » |
|
Stojane, a sta mozes da kazes o simbolizmu Sfinge,
Sfinga je simbol četvornosti, neka vrsta simboličkog tetragramatona jer sadrži četiri stvorenja, četiri elementa kojima odgovaraju četiri strane sveta, četiri arhandjela, odnosno četiri znaka zodijaka koja pripadaju tzv fiksnim znacima: Vazduh-Vodolija-Čovek-Istok-Rafael Voda-Škorpija-Orao (vodeni zmaj)-Zapad-Gabriel Vatra-Lav-Lav-Jug-Mihael Zemlja-Bik-Bik-Sever-Uriel i o teoriji nekilh ljudi da egipatsko znanje potice od starih Atlantidjana? To je velika spekulacija. Nema dokaza o tome, a i da tojeste tako teško je iz ove perspektive napraviti rekonstrukciju. Pitaje je i šta bi bila svrha toga? Čemu to? Isto i o sledecim bozanstvima ako znash nesto, odnos Hadit - Nuit, Oziris i njegova uloga i Anubis.
Hadit-Nuit, stubovi telemitske kosmologije... Hadit kao krilata kugla jeste entitet solarne prirode. To je svest. Nuit je, rekoh Nut, nebeska majka i ona koja je izvor i ponor Hadita. Anubis, tj Anpu, šakal, vukodlak jeste čuvar podzemnog sveta a Oziris je bog tog sveta. Anubis je onaj ko vidi u tami vodi mrtve u podzemni svet. Samo Oziris (Asar) je taj koji nekome može dati večni život tako što mu daruje Sahu. Sahu je telo za večnost, Ozirisov dar. Sah je forma u kojoj postojimo u drugom, nebeskom životu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Lvzifer
Građanin

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 05.05.2007. 18:04 » |
|
Jeli Stojane, a jel sa Sah-u ide u paketu i Ankh? Posto je on sam simbol besmrtnosti i moci. Ta cetvorka interesatan broj ali mi nisu jasni bash zasto Fiksni znaci.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 05.05.2007. 18:32 » |
|
Ankh ide uz Sah, ali to nije isto. Sah je 8 a Ankh je 7. Fiksni znaci, rećiće ti i svaki priučeni astrolog, jesu oni znaci koji predstavljaju kulminaciju godišnjeg doba. Oni su vrhunac jednog ciklusa.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Otrovni Starac
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 05.05.2007. 18:51 » |
|
Ja sam jednom na jahu dobio 10 partija saha za redom primenjujuci taktiku totalne pasivnosti, sto ce rec, izbacis konja vratis konja. Neverovatno koliko iskusnih igraca nije umelo da se snadje i valjano se izbori sa ingenizonom taktikom podmuklog starca. To danas koristim kao jedan od glavnih argumenata da ljudi sah uglavnom igraju napamet, i da u glavi imaju utemeljene sheme cije narusavanje dovodi do totalne konfuzije. Ima to sa shemama i u psihologiji (meni od skora mnogo dragoj nauci), nemojte da mislite da vas ja zajebavam.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 05.05.2007. 19:10 » |
|
Tačno tako.... Sheme služe da nas nauče nečemu, da vidimo neke varijante funkcionisanja sistema ili igre, ali život, pa i život sistema/igre ostavlja i neke druge neshematske alternative, za one napredne djake....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Lvzifer
Građanin

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 06.05.2007. 00:44 » |
|
Ankh ide uz Sah, ali to nije isto. Sah je 8 a Ankh je 7. Fiksni znaci, rećiće ti i svaki priučeni astrolog, jesu oni znaci koji predstavljaju kulminaciju godišnjeg doba. Oni su vrhunac jednog ciklusa.
Malo je danas astrologa-mistika. Sad si mi pomogao da povezem neke stvari. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
Lvzifer
Građanin

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 06.05.2007. 01:13 » |
|
Okultisti su vise dogurali sto se samog razumevanja coveka i prirode i medjusobne komunikacije izmedju ta dva tiche nego fizika. Mudrost istoka i poznavanje chi-a leci rak, zracenja koje je stvorila fizika u saradnji sa medicinom ne.
Naravno to ne znaci da je fizika losa i nepotrebna nauka. Bas suprotno. No jedino sto znaci jeste da ne treba zanemarivati ova drevna znanja, sto vecina danasnjih naucnika radi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Odradek
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 06.05.2007. 01:19 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Quam magnum est non laudari et esse laudabilem.
|
|
|
Lvzifer
Građanin

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 06.05.2007. 01:21 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|