Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: O cemu najcesce razmisljate i razgovarate s ljudima?  (Pročitano 2615 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
maelstrom
Gradjanin
*

Duh bunta: +27/-4
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

ocean pospremljen u kutije

« Odgovor #15 poslato: 07.05.2007. 02:09 »

maelstrom, kad kazes da se nema o cemu pricati je l' mislis na stvaran zivot? Pitao to zato sto kad poredim ovo o cemu raspravljamo na ovom forumu sa onim temama o kojima pricam sa ljudima u stvarnim zivotu to mi dodje kao nebo i zemlja. Ovo mi je kao neki izduvni ventil za sve misli koje se nemaju gde zasaditi u RL ( mada ne kazem da su nesto posebno vredne, nego samo da ih ne iznosim u stvarnom zivotu ).

Ja najčešće imam, ljudi najčešće nemaju. A ovdje skoro svi imaju nešto za reći.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
k o g a  si spasao, je li?
avant-garde
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 27.11.2007. 20:26 »

Pokušavam da budem prijatan sa drugima,da ne zvučim prenaglo,oholo,agresivno,nego da im ulepšam dan ako je moguće.Nikada ne prilazim sa konkretnim velikim temama,jer mislim da je to ponekad čak i ružno,jer mnogi ljudi ne moraju da budu raspoloženi za takve priče.Ljude treba prvo da odmerim pa onda da počnem sa nekim dubinskim razgovorima.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +160/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 17.12.2007. 13:57 »

Ne znam šta sam ranije govorio na ovu temu... ali danas... bi odgovor glasio:

1. O politici
2. O politici
3. O politici

Da, samo o politici. Ne znam o čemu bih još. Ali kad god se neka tema začne, to se pretvara u političku diskusiju. Da li zbog toga što se politika nužno proteže kroz sve društvene sfere i ulazi u sve njene pore, ili iz nekog meni nepoznatog razloga - tek tako je. Jedva, ali stvarno jedva se dogodi da raspravljam o nekoj vrsti umetnosti. I tada se osećam slabašno. Ne zbog toga što nemam šta da kažem, ili šta novo da kažem, već naprosto što mi to izgleda kao neozbiljna priča.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 18.12.2007. 17:11 »

o politici, ali i o sportu, filmovima..... nema te teme o kojoj ne bih znao da kazhem barem neshto.
ako imash zanimljivog ili pametnog sagovornika mozhesh da prichash o chemu pozhelish. uvek ispadne dobro.
Sačuvana
DaXa
Gradjanin
*

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #19 poslato: 03.02.2008. 20:51 »

Sad zavisi sa starijim ljudima govorim o nekim vechnim pitanjima, smislu zhivota, smislu shkolovanja i tak' dok sa vrshnjacima govorim najcheshce o tekucim pitanjima[devojke], i filmovima.
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Morella
Gradjanin
*

Duh bunta: +101/-12
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Hipik

« Odgovor #20 poslato: 03.02.2008. 21:39 »

ako imash zanimljivog ili pametnog sagovornika mozhesh da prichash o chemu pozhelish. uvek ispadne dobro.

Bas tako.
Najlepse je kada nadjes nekoga sa kim mozes pricati bukvalno o svemu...
Sačuvana

"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 09.02.2008. 20:06 »

Evo danas prošetao sa dvojicom prijatelja... Šetali nekih par sati... tako do grada i natrag... po hladnoći. Obično razgovaramo o nečemu inteligentnom, no danas nije bilo tako. Naprosto, nije pala ni jedna kvalitetna tema na pamet, a čini se da je to otud što smo sva trojica bili mrzovoljni čak i da govorimo. Ja sam sve vreme ispitivao šta je kod njih novo, događa li se šta i ima li kakvih promena s obzirom na ono vreme od pre dve ili tri nedelje kada smo se pre ovoga danas sreli. Ništa novo. Niko ništa nema da saopšti. A ja sam uveren da bi nešto moralo biti novo kod mene, mada nikako ne dolazi do pameti. I tako sam dva sata u stvari hodajući premišljao šta li je to novo kod mene.

Setih se na kraju da je verovatno novo nešto što njima i inače ne bi trebalo govoriti, pa otud taj intencionalni zaborav.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
DramatisPersonae
Gradjanin
*

Duh bunta: +52/-14
Van mreže Van mreže

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #22 poslato: 10.02.2008. 12:26 »

mozda su i oni imali neshto novo o chemu nisu sa tobom hteli prichati?
Sačuvana

You can get all the things
You never needed
You can sell people crap
And make them eat it

Where is our John Wayne
Where is our sacred cowboys now?
Where are the Indians on the hill
There's no Indians left to kill
lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +90/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 14.03.2008. 00:57 »

Trgne me ponekad cinjenica da se komunikacija sa bliskim ljudima (krvno srodstvo pre svega a onda i ostalo) sve vise svodi na neke trivijalne, povrsne stvari bez tendencije da prerastu u nesto konstruktivnije i smislenije. I koliko god postojala dobra namera da razgovor krene u tom nekom pravcu, kao da je moc razmene u potpunosti otupela, da li usled zivotnih poteskoca, samookrenutosti, ili mozda nedostatka vremena da se postojece stanje kakvo god da je sa nekim podeli. Imam utisak da su se ljudi vecma izvestili u drzanju govora ali ne i slusanju. Mozda mi subjektivnost zamagljuje vidike ali se sebi cinim sve vise kao neko ko najvise slusa a sve manje ima prilike (ne zato sto nece) da kaze nesto. U stvari, sebe demantujem time sto ovde drzim monolog a opet to dodje kao neko olaksanje da se iz sebe izbaci ono sto se natalozilo iskustvom i saznanjima.
Tipovi ljudi sa kojima komuniciram su raznoliki i nekada u potpunosti kontradiktorni sto mi poprilicno prija a sve iz razloga sto se i stepen tolerancije i razumevanja srazmerno uvecava. O ucenju procenjivanja da ne govorim.
Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 14.03.2008. 20:13 »

Otežava mi kad razgovaram sa nekim ko ne očekuje da govorim o stvarima koje mene ne zanimaju. A često je tako da se moja interesovanja ne poklapaju sa interesovanjima mojih sagovornika. Iz minuta u minut sve sam umorniji i iscrpljujem se pošto vodim računa ne samo o tome šta ću kazati, nego i da ne potkačim teme koje tu osobu, ili te osobe, ne interesuje. Dogodilo mi se par puta da sam tako nametnuo temu koja druge ne zanima, pa sam se uskoro posvađao sa svima koji su boravili u toj prostoriji. Naravno, ja sam bio u pravu, ali njih nisam smeo da krivim što nisu upućeni pošto se oni i ne bave oblašću o kojoj se govorilo.

Još mi je jedan profesor na prvoj godini faksa govorio kako sa nefilozofima ne bi trebalo govoriti filozofski, ili makar ne govoriti o filozofskim temama jer neminovno dolazi do promašaja u komunikaciji, do nesporazuma. Kasnije sam otkrio da to važi i za neke druge stvari. A ogroman je problem kada sa nekim, uviđajući da ni o čemu ne možete govoriti, morate provoditi vreme a da ne kažete ništa smisleno. Naročito je teško meni pošto sam neurotičan, što znači da brzo planem, a još brže se iscrpim (depresivni ljudi nemaju mnogo snage, ni psihičke ni fizičke).
Sačuvana

DramatisPersonae
Gradjanin
*

Duh bunta: +52/-14
Van mreže Van mreže

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #25 poslato: 15.03.2008. 08:32 »

mislim da bi ljudi trebalo vishe da govore o nachinu mishljenja drugih ljudi, bez referencije na bilo kakvu opipljiviju temu jer pri tom se onda javljaju konflikti.
Poshto ja vidim svaki nachin razgovora kao ubedjivanje, upucivanje na tudje mishljenje, tj. stav o stvari, fiksna tachka rasprave bi mogla da se pomeri sa oderedjenih pojava/stvari na sam proces stvaranja stava potpomagano technim primerima, na kojima se ne valja zadrzavati, jer se onda gubi fokus odredjivanja emotivne upletenosti na sam proces mishljenja. Ako bi trebali, poshto je poenta svakog razgovora dokazivati ili iskazivati svoje mishljenje, promeniti stav sagovornika u vezi odredjene teme, treba unositi druge emotivno-referentne pojmove u svest choveka. Najveci problem ovoga je upravo kompaktibilnost, jer ako zelimo promeniti, onda ne smemo izazvati tipichne reakcije, konflikte osecaja koji su opet usko vezani za mishljenje o pojedinoj stvari.
Ali, kao i svemu ostalom, treba dati vremena da to seme koje cemo ubaciti u tok misli sagovornika sazri, i krene da se vezuje i ubacuje ostale pojmove. Naravno, ako je odredjeno mishljenje tachnije emocija koja se vezuje za mishljenje ogledalo lichnosti, to se ne moze tako olako promeniti.
Sačuvana

You can get all the things
You never needed
You can sell people crap
And make them eat it

Where is our John Wayne
Where is our sacred cowboys now?
Where are the Indians on the hill
There's no Indians left to kill
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 15.03.2008. 09:13 »

Sjajno si to primetio, Dramatis! Zaboravio sam da to napomenem. Obično tako i kreće argumentacija kada razgovaram sa dvojicom najstarijih drugova. Pokušavamo da na prvenstvenim temeljima, temelju svakog mogućeg temelja, zasnujemo svoj stav, tako da onaj drugi ako želi da nas pobija mora da krene takođe od istog tog temelja, i nalazi kakvu grešku u našem konceptu. Sve se to pretvara u igru argumentacije pomoću logičkih pravila i jezičkih mogućnosti, ali se pojmovi uglavnom mogu pošteno izvesti do površine i tako do zaokruženje jednog koncepta. Naravno, uvek je moguće da se neko javi i pokuša pseudoargumentacijom da ubeđuje u suprotno mišljenje, ali tada je dovoljno tek ukazati na karakter argumenta koji se koristi, pa ako je sagovornik pošten - on prizna svoju nameru.

Ali kako vi inače razgovarate sa ljudima? (Da ne budemo samo na tome kako bi trebalo.)
Sačuvana

Druid
Gradjanin
*

Duh bunta: +38/-3
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 15.03.2008. 13:08 »

Osobno se upustam i u teme o kojima ne raspolazem s previse informacija, prvenstveno radi skupljanja iskustava i novih spoznaja. Naravno da cu naknadno provjeriti autenticnost i istinitost prikupljenih misli sugovornika. Ljudi zele ostavljati jak dojam pa se striktno drze subjekata razgovora u kojima dominiraju ili barem tako misle, sto je steta, jer sirokogrudnost i raznolikost informacija i znanja i je pravo bogatstvo. Danas u drustvu jako interesantna je cinjenica da se razvija neki podsvjesni obrambeni mehanizam pa bez obzira u sigurnost svojih argumenata ljudi nastavljaju voditi bitku iz razloga da bi ostali "vjerni sebi". To je ono zabrinjavajuce, u toj zelji da se zna i bude u pravu zaboravlja se ono zbog cega se covjek i uci i izgraduje; dovodenje u pitanje, postavljanja pitanja, analiza i objektivno promatranje koliko je to u covjekovoj mogucnosti.

S ljudima koje ne poznajem dobro izbjegavam teske i ozbiljne razgovore ukoliko suprotna strana ne inzistira ili potencira. Preferiram malo ozbiljnije teme sacuvati za sugovornike s kojima sam vec proveo odredeni vremenski interval i imam spoznaju o njihivoj komapktibinosti, cisto radi osijecaja da ne cekam grozde na vrbi. Iako valja napomenuti da se ponekad moze vise nauciti u razgovoru s budalom nego s najmudrijim covjekom. Mozda u buducnosti, zasad jos nisam na tom levelu.
Sačuvana

Ruinrama Kolossal S.P.Q.R.
Morella
Gradjanin
*

Duh bunta: +101/-12
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Hipik

« Odgovor #28 poslato: 15.03.2008. 18:46 »

Realno ja, pored Dramatisa nemam nikoga sa kim bih mogla da pricam o nekim “ filozofskim” temama. Tako da mi fino dodje forum..mada iskreno ponekad primetim kako dodjem I jednostavno ili nemam zivaca da pricam Ili jednostavno ne umem I ne osecam se prijatno da nacinjem takve teme…verovatno stoga sto u privatnom zivotu nemam prilike za tim I covek nekako zatupi….onako grubo receno.
A sto je Lanavi rekla, zaista ,danas ljudi sve manje slusaju. Da li zato sto su toliko preokupirani sobom ili zato sto im je toliko stalo da nametnu sebe, da prikazu sebe kao najbolje,majpametnije bla bla…
Cesto  se desava, pogotovo na fakultetu ( a to je inace I jedan od razloga sto gajim veliki prezir prema ljudima tamo) da pri debatama ljudi uopste ne slusaju jedni druge. Cim se odluci o temi strane istupaju sa svojim argumentima koje razlazu I pritom ne stanu da saslusaju drugu stranu. Cak I ona pauza u kojoj iz proste kurtoazije puste ove druge da pricaju ne sluzi im da bi saslusali I razmislili vec da bi u glavi sistematizovali sta ce sledece reci….Dakle debate se pretvaraju u monologe I divljenje sopstvenoj pameti…
Iz tog razloga ni ne ucestvujem u debatama uzivo…iskreno nemam strpljenja da ponavljam 5 puta jedno te isto, nemam strpljenja da svaka budala na mene dize glas jer se na zalost danas tako stice prednost. Glasniji I grublji u prvi plan a mislioci u cosak…
Dakle mogla bih se staviti u kategoriju ovih sto slusaju, kao I Lanavi……mada kazem..kod mene je to izazvano time sto jako licno dozivljavam sve to…a I volim da slusam, pogotovo kada o temi ne znam mnogo I kad postoji sansa da naucim nesto.
Citat
Dogodilo mi se par puta da sam tako nametnuo temu koja druge ne zanima,
Ne znam da li je samo do mene I mog iskustva, ali da li se tebi desavalo da ti tada doticne osobe prosto namecu neki osecaj krivice. Otprilike nametne se takva atmosfera da coveka bude sramota sto je uopste progovorio ko da je nacinio neko zlodelo...a mozda sam I ja preveliki paranoik jednostavno..

Sačuvana

"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 15.03.2008. 19:09 »

Osobno se upustam i u teme o kojima ne raspolazem s previse informacija, prvenstveno radi skupljanja iskustava i novih spoznaja.

Ja baš ne. Valjda otud što me: a) najčešće ne zanima to o čemu već nisam informisan, i b) sram da izgovorim nešto što bi se možda drugima činilo glupim. Otud ćutim i čekam da se završi sa tom temom. Katkad se uključim kako bih se nadovezao, ako je moguće ikako, i time skrenuo pažnju na neki detalj koji bi mogao da odvede diskusiju na moju stranu (to je kanda zlo?).

Citat
Danas u drustvu jako interesantna je cinjenica da se razvija neki podsvjesni obrambeni mehanizam pa bez obzira u sigurnost svojih argumenata ljudi nastavljaju voditi bitku iz razloga da bi ostali "vjerni sebi".

To mi se u live diskusijama sve češće događa, tj. sa mojim sagovornicima. I ne znam kako drugačije da reagujem osim da zaćutim i kažem "OK! OK!", ili ako mi je bolji prijatelj naprosto mu kažem da mu to nije argument i da ne želim dalje da razgovaram na tu temu, budući da je verovatno i sam svestan šta radi.

Uglavnom takvo ponašanje - mislim na odbijanje da se prizna poraz i nedostatak informacija pa dalje potezanje pseudoargumenata - uništava diskusiju, čak smisao diskusije, jer se odbija dolazak do kakvog-takvog odgovora. Lično se uvek trudim da zajedno sa suparnikom promatram problem i često uzmem da branim i njegovu stranu (dam mu predlog kako bi to mogao da brani, pa on nastavi u tom pravcu), ako primetim neku mogućnost, a on je se ne seti.

Realno ja, pored Dramatisa nemam nikoga sa kim bih mogla da pricam o nekim “ filozofskim” temama.

Dovoljno je imati bar jednu osobu. U stvari, sjajno je. Ja takvih ljudi nemam. Barem ne takve ljude ili takvog čoveka sa kojim bih se svakog dana viđao. Ozbiljan hendikep za nekoga ko stalno govori, ako ne drugome onda u sebi.

Citat
A sto je Lanavi rekla, zaista ,danas ljudi sve manje slusaju. Da li zato sto su toliko preokupirani sobom ili zato sto im je toliko stalo da nametnu sebe, da prikazu sebe kao najbolje,majpametnije bla bla...

Ja baš i ne iz tih razloga. Ne umem da slušam niti profesora, niti prijatelja, niti poznanika ukoliko govori o stvarima koje me ne zanimaju. Događa se da dok šetam sa dvojicom najboljih prijatelja oni krenu govoriti o nekakvim akcionim filmovima, i meni se tu naprosto prizeva od dosade. Već kod prve rečenice odlutaju mi misli na nešto sasvim deseto, i tako razmišljam o tom desetom dok ne primetim (slučajno) da su dotakli neku zanimljiviju temu. Ili, kao što rekoh u odgovoru na Druidov komentar, čujem neki momenat kada mogu da se uključim radi preusmeravanja toka diskusije, što bi u ovom slučaju bilo od akcionih filmova ka drami, hororu ili teoriji filma (umetnosti).

Citat
Cesto  se desava, pogotovo na fakultetu ( a to je inace I jedan od razloga sto gajim veliki prezir prema ljudima tamo) da pri debatama ljudi uopste ne slusaju jedni druge. Cim se odluci o temi strane istupaju sa svojim argumentima koje razlazu I pritom ne stanu da saslusaju drugu stranu. Cak I ona pauza u kojoj iz proste kurtoazije puste ove druge da pricaju ne sluzi im da bi saslusali I razmislili vec da bi u glavi sistematizovali sta ce sledece reci….Dakle debate se pretvaraju u monologe I divljenje sopstvenoj pameti…

Da, znam te momente, i jasno se primeti kad učesnici naprosto ne slušaju druge. Nije mi se događalo na fakultetu (mi nismo ni imali debate, tako da nije bilo tih problema), ali ovako kada okupim prijatelje ili se nađem u društvu matorih na nekoj proslavi ili čemu drugom od nametnutih aranžmana - događalo se da vidim ljude kako, dok govorim, zevaju i razmišljaju o nečemu drugom, tek se odjednom "ubace" sasvim neargumentovano, čime otkrivaju da me nisu slušali.

Citat
Iz tog razloga ni ne ucestvujem u debatama uzivo…iskreno nemam strpljenja da ponavljam 5 puta jedno te isto, nemam strpljenja da svaka budala na mene dize glas jer se na zalost danas tako stice prednost. Glasniji I grublji u prvi plan a mislioci u cosak...

Za mene ovo važi uglavnom na forumima. Tu nikako ne nastavljam da se svađam sa budalama, ako li sam jednom pokušao da im objasnim gde greše. Jedino kad sasvim puknem sa živcima, što je uživo mnogo češći slučaj.

Citat
Ne znam da li je samo do mene I mog iskustva, ali da li se tebi desavalo da ti tada doticne osobe prosto namecu neki osecaj krivice. Otprilike nametne se takva atmosfera da coveka bude sramota sto je uopste progovorio ko da je nacinio neko zlodelo... a mozda sam I ja preveliki paranoik jednostavno..

Ja nisam paranoik, nego imam tako čudne prijatelje da mi oni to jasno stavljaju do znanja. Na primer, ja započnem nešto o politici, a njih politika ne zanima, i onda jedan od njih kaže ono teatralno "boooooooooring"... ili nešto u tom stilu. A kada mi ne kažu opet imam, jer znam da ih to ne zanima, dok je meni bitno da to izbacim iz sebe pa moram da govorim. Često se događalo i da znam da ću, povedem li priču u tom pravcu, dovesti do teške atmosfere, možda i svađe, pa opet nikako ne mogu da se suzdržim i zaćutim. Moram naprosto da govorim. To je valjda otud što sam jako nezadovoljan životom, pa moram da dokažem sebi da su okolnosti jako teške, i tako svalim odgovornost sa sebe.
Sačuvana

Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: