Da, ponekad kad neko mnogo pljuje iq testove ja pomislim da se nije proslavio na njima. Sto se tice Mense znam jednog lika koji je u njoj i oni tamo ne rade nista vazno. Pre su igrali neke drustvene igre za inteligentne, organizuju izlete isl. Nijedan bitan projekat, a i godisnje se placa clanarina. Verovatno sam osecaj da imas visok iq cini ljude samouverenijim sto ponekad i nije lose. Nego je li se od vas neko testirao, bilo na zvanicnim bilo na nezvanicnim testovima ( tipa preko neta )?
Testirala sam se preko neta i IQ bi mogao da mi bude 141, tako mi je izasao rezultat. Ipak, mislim da je taj test nesto potpuno irelevantno, jer asocijacije mogu biti razlicite u zavisnosti od coveka do coveka i taj NEKO ko je sastavio test nije mogao, sigurna sam da predvidi sve mogucnosti. Uverila sam se odlicno i na primeru kada se dva kvadrata stapaju, jedan je beli, drugi crni i resenje je da se na kraju dobija crni kvadrat. Mislim da ovo resenje uopste nije moralo biti jedino, s obzirom da je bio ponudjen i beli kvadrat koji u sebi sadrzi manji crni. Neko ko je po prirodi harizmatska licnost, optimista, mogao bi da izabere bas ovo drugo resenje, jer ne vidi tamu kao dominirajucu, tu bi dakle neka apstraktnija asocijacija dosla u obzir, a ne strogo matematicki logicka. Zato mislim da bi mnogi veliki umetnici pali na ovom testu, sto ne bi znacilo da nisu inteligentni, vec da imaju drugacije recepcije i percepcije nekih pojmova. Ne znam da li je neko upucen u problem autizma. Medju decom autistima ima visoko inteligentne dece, koja iz prostog razloga ne bi mogla da odrade ovaj test. Mislim da ovaj test treba raditi iz ciste radoznalosti, a rezultat ne uzimati kao preterano relevantan za neke stvari u zivotu. Motivacija je ipak kljuc... talenat, takodje, ali ga motivacija razvija. Mensa i sama napominje na svom sajtu da je prilozeni test nesavrseno merilo inteligencije. Slazem se ipak, da donekle moze uticati na samopouzdanje, ali smatram da ako nemate samopouzdanje pre izrade testa, tesko da cete se uopste odluciti da ga radite, jer cete biti preplaseni od moguceg razocaranja zbog neocekivanog rezultata... To je cista glupost,naravno. Ne opterecujte se ovim testom, vec mu pridjite sasvim opusteno i tade cete jedino dobiti pravi rezultat, jer trema i napetost ucine svoje. Mozda, cisto iz radoznalosti odem i na zvanicno testiranje, testovi na netu su slicni zvanicnim... Ali, kao sto se slozismo, taj test je totalno lateralna stvar i da je suficijentan u bilo cemu, ne bi nam nista drugo ni bilo potrebno u zivotu, sem tog papira koji potvrdjuje clanstvo. Mislim da malo sve to podseca na neko udruzenje, koje je postavilo odredjene kriterijume za clanstvo, ali koje nema posebnu produktivnost, tipa-talentovan si sportista, ali da bi zaigrao u NBA -u i potpisao ugovor na milion dolara, morao bi da igras poziciju koja je nekom NBA klubu potrebna u tom momentu, pa ako im treba centar, moras da imas uz talenat i 2.12 visinu. Primanjem u Mensu, ti dobijas broj koji odredjuje tvoj koeficijent, ali za sta si ti, u cemu si se pronasao, na osnovu cega treba da radis nesto i kome je dovoljan tvoj koeficijent, koji, sigurna sam moze u odredjenim situacijama i da se izlazira. Ne vidim zasto se neko ne bi mogao snaci da nabavi koeficijent, jer u danasnje vreme, sve je moguce, kada to vec omogucuje dobar posao. Poslodavac sigurno nece traziti da pred njim ponovo radis test. U svetu, ne znam, ali u Srbiji nikako ne bi trebalo kao jedini kriterijum za zaposljavanje postaviti Mensa-test, a iskreno mislim da u svetu to uopste nije na snazi niti ce biti. Ipak, ne treba zaboraviti da pri konkurisanju za rad u bankama, postoji test inteligencije, kao i za neke fakultete- npr. FDU-kamera i dizajn zvuka. Ne znam da li ovi testovi obuhvataju iste stvari kao i testovi sa Mense. Ostajem pri misljenju da je ovo nesavrseno merilo inteligencije, a i sami mensasi to napominju, tako da je sve to mali eksperiment, koji kao i sve trpi kritiku i ne potvrdjuje nikakvo pravilo, naprotiv, pokazuje se da potvrdjuje ogroman broj odstupanja ako bismo ga shvatili kao neki reper ili dogmu.