Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Ljudi iz naseg okruzenja  (Pročitano 3962 puta)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Na mreži Na mreži

« poslato: 15.06.2007. 04:00 »

Ovde bismo mogli pisati o našim komšijama, rođacima, prijateljima... Mislio sam ovo nazvati "Portreti", ali ovako je malo jasnije za one koji čitaju naslove topica.

Moj ded: Srbenda i švaler

Gledam na Viasat History emisiju o Hitleru. U jednom momentu narator kaže nešto ovako: "Koliko je suza svetu doneo taj čovek skromnog porekla...". Razume se, zapalo mi je u oči ono "skromnog porekla", jer narator ovde podrazumeva da je jedino onaj ko ima značajan pedigre sposoban uraditi nešto u životu, pa bilo to i pokušaj uništenja sveta. Ubrzo sam počeo po sećanju da preturam kako bih našao zašto sam ja ponosan na svoje poreklo, ako li i jesam. Setih se jedne svetle tačke u čitavoj tragi-komediji onog što me je donelo na svet: to je bio deda. Jak kao tri bika, odrastao na selu, došao u grad i poneo seljačke navike, te je kuću, umesto negde u centru, sagradio na periferiji grada tako da i brvnara u centru sada više vredi od trospratnice koju se mučio da podigne. A podigao ju je u prigradskom naselju koje i danas ne liči niti na deo grada, niti na ono selo odakle su njegovi današnji žitelji došli. No, dedi se ne sme prigovoriti. On uvek ima više neg jake glasne žice kojima će ti se izvikati u facu, pri tom te upljuvati, opsovati krv, itd. Jednom rečju, sa njim nema rasprave.

Dok sam bio klinac sećam se da su neki ljudi često dolazili dole kod njega. Bilo je tu neke vike (uvek je ima kad on sa nekim nešto utvrđuje), a neretko bi gost završio sa krvavom facom, upućen onamo odakle je došao. Kasnije sam saznao da su ti ljudi bili muževi nekih žena koje je moj deda posećivao. A posećivao je on i doktorke nauka. One su mu posebno zanimljive, kao da ga inteligencija pali. Jednoj je tako kupovao sve od svojih zarada (a puno je zarađivao tada): stan, nameštaj, ordinaciju... Tek kad ju je materijalno sasvim obezbedio oterala ga je i on se vratio po ko zna koji put svojoj ženici (mojoj baki), sinu (mom ujaku) i kćeri (mojoj kevi).

Čovek je sirov, što je i očekivano budući da ima završenu jedva srednju školu. Istina, živeo je u daleko težim okolnostima, morao da pešači svakog dana po desetak kilometara u drugo selo kako bi završio to što je naumio. U to vreme imati srednju školu (četvorogodišnju) bilo je isto što i danas imati fakultet, a naročito je bilo poštovano u seoskim sredinama. Ponosan je on na svoju srednju školu.

Kad se doselio (pre oko 40 godina) i počeo da gradi kuću u Brzom Brodu, bio je jedan od prvih graditelja na tom prostoru koji je bio nekakva močvara ili pustara. Drugi su, kaže on, videli kako on gradi pa počeli i oni da grade, ali mnogo kasnije, bar 5 godina kasnije. I svima je pozajmljivao novac. Zaista, on je toliko poklanjao da su drugi njegovim parama gradili kuće. I iako su to sve bile pozajmice, njih niko nije pismeno sastavljao. Njegov argument bio je da su to siromašni ljudi pa bi valjalo pomoći im da makar imaju krov nad glavom. Od tada pa do danas niko od tih silnih graditelja kuća nije mu vratio novac, niti je on to pitanje pred ikim postavljao. On se zadovoljava time što ga ti ljudi i njihovi potomci i danas pozdravljaju sa dozom zahvalnosti kad ga vide na ulici.

Silan je radnik i rintadžija. Od ranih godina, priča, čuvao je ovce, krave, koze i druga goveda na pašnjacima i planinama Zaplanja. Naravno, uvek tu mora da pomene kako je u tih petneast, tu na poljanama i planinama, povaljivao sve seljanke u prečniku od 10 kilometara, od 15 do 35 godina. Kad je došao u Niš, tj. u niško predgrađe, kupio je kamion, pribojski FAP, i započeo posao kojim će hraniti porodicu, švalerke, komšije, i koji će mu garantovati završetak poveće kuće. Tako je od 18 godina već bio autoprevoznik koji radi 20 sati dnevno i dnevno zarađuje toliko da može kupiti čitav automobil. I danas, kad mu je... ne znam koliko mu je, ali sigurno preko 60, on još uvek ide kamionom na Moravu i tamo ili sam utovaruje pesak, ili popravlja ono što nabacaju bageri. Zarađuje skromnije, zbog konkurencije (kad je počinjao nije je bilo), ali se tim novcem još uvek preživljava i ima taman toliko da mu komšije zavide, da ga iz prikrajka ogovaraju i mrze (čak i oni kojima je još davno finansijski pomogao).

Ovih dana sa njim znam da se provozam biciklom. Usput, pošto je postao mrzovoljan i uvek raspoložen za svađu, poželim da ga razveselim. Za tu svrhu je potrebno govoriti o najobičnijim stvarima. Razmislim samo šta bi voleo veliki patriota ili Srbenda da čuje, i tako mu idem na vodenicu. Danas sam mu saopštio da je mlada reprezentacija Srbije pobedila mladu reprezentaciju Češke sa jedan prema nula. Znao sam da će mu biti toplo oko srca.
« Poslednja izmena: 15.06.2007. 12:33 Domaći izdajnik » Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #1 poslato: 15.06.2007. 16:27 »

Cuo sam da je branio nekim tvojim frendovima da dolaze kod tebe. Dodju dole i on ih otera. Jel tacno?
Sačuvana
asophos
Slobodni mislilac

Duh bunta: +14/-1
Van mreže Van mreže

Antropomorfni Zombi!!!

« Odgovor #2 poslato: 15.06.2007. 19:06 »

hahahahaahahahha, bio je jedan takav deda našeg druga...mi dođemo kod njega a ona kaže - srđan nije kod kuće, nema ga, idite kući!!! onda srđan izađe kroz prozor na ulicu i pokaže dedi srednjaka...gosn Izdajniče ta niste valjda imali takvoga dedu??? ili još gore, da niste i vi iskakali kroz pendžere??? :zbunjen:
Sačuvana

Erarre malo cum Platone quam istis vera sentire!
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #3 poslato: 16.06.2007. 04:02 »

Cuo sam da je branio nekim tvojim frendovima da dolaze kod tebe. Dodju dole i on ih otera. Jel tacno?

Jeste. Ali nemojmo blatiti po dedi.

gosn Izdajniče ta niste valjda imali takvoga dedu??? ili još gore, da niste i vi iskakali kroz pendžere???

Jok ja, meni je prozor na nekih zastrašujućih petnaestak metara od zemlje, tak da ne bih mogao iskočiti, a da pri tom ne odradim jedno rutinsko samoubistvo u pokušaju.

E, da. Nije ono... imali takvog dedu, već imate takvog dedu. Ded-a, u stvari.
Sačuvana

Vidovita Rino
Urednik

Duh bunta: +27/-1008
Na mreži Na mreži

« Odgovor #4 poslato: 03.07.2007. 04:26 »

Moja tetka se zove Ljiljana.
Ovo je njena slika

Moja tetka je pesnikinja.
Moja tetka je bila djak generacije u sredjoj, gradjevinskoj školi, ne znam da li je završila fakultet, verujem da jeste, i radila je u nekom "Graditelju".
Moja tetka od kad zna za sebe nije bila normalna, što i svedoči ova revelejting pikčr.
Iza relativno normalne gospodje, krije se , ovo

Moja tetka ima dva prezimena, jedno devojačko a jedno iz braka. Takić - Milenković.
Tako zvuči više otmeno.
Moja tetka mnogo voli moć.
Bavi se politikom.
Jednom je bila kandidat za gradonačelnika. Imam njen poster u sobi. Na njemu ima veliku kragnu. Sećam se koliko sam ja volela one priključne kragnice, i kada je moja mama dala jednu veliku otmenu kragnu, koja je bila moja, jednoj mojoj sestri koju sada ne mrzim. Neće da mi se javi na ulicu jer je sramota, ali meni je to oukej.

Detinjstvo moje tetka Ljiljane nije bilo lako. Moja tetka Ljiljana je uvek bila slobodnijega duha, što nije bilo poželjno u to vreme, i na takvom mestu.
Bile su to, pedesete, šezdesete, uglavnom šezdesete, svašta se dešavalo tih šezdesetih, a moja tetka je, bežala od patrijarhalne porodice kroz prozor da bi se vaćarila sa momcima, kojih je uvek imala više od dva-tri.
Mnogo je volela pare.
Njena baka, Natalija mislim da se zvala, je uvek čuvala velike sume novca u kecelji.
Teta Ljiljana je to naravno znala, i tako joj je jednog dana potražila malo para (sve verovatno), ova joj nije dala, a moja tetka, ciglu, pa u glavu.
Baba Nataliji je naravno poteko krv, moja baka, a teta Ljiljina majka, je morala to da sredi pred svojim mužem, a sinom dotične Natalije, zaštitivši ćerku i rekavši da je baba pala, tako nešto.
Muž moje bake, a moj deka, deka Drage, kako moja mama priča, nije bio sasvim normalan čovek, mislim, ona priča da jeste, al ja iz priče zaključujem da nije.
Svi su se tresli od njega, ličio mi je na Staljina.
Ja ga lično nisam poznavala, što se može zaključiti iz perfekta upotrebeljenog u prošloj rečenici, ali eto, kad me ponese slovo.
Moja tetka je oduvek želela biti glumica. Tako je moja tetka, kada deda Drage ode na neki put, pravila predstave u dvorištu.
Tu u dvorištu su imale dve kuće, jedna, u kojoj je živela porodica, a druga u kojoj je bilo nešto, ne znam šta, ali teta Ljilja kaže da su tu zakopani neki veliki zlatnici, i to nešto
je bilo prilično veliko i imalo dva sprata. U stvari, ja mislim da je to bila neka štala, pošto znam da tu sad čuvaju neko preparirano jagnje sa osam noge.
Moja tetka je odatle volela da skače s kišobranom, jer je mislila da može da poleti.
Inače, ona je tu pravila predstave i tako.
Posle je neko vreme radila u pozorištu, posle se je počela baviti politikom i tako muvanjem svuda i tako.
A svo vreme je pisala pesme.

Ja ne mogu da verujem da postoji takvo stvorenje.

* P6160017.JPG (92.37 KB, 640x480 - pregledano 118 puta.)

* ladi se s list.JPG (98.76 KB, 480x640 - pregledano 118 puta.)

* P6160016.JPG (90.32 KB, 640x480 - pregledano 122 puta.)
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #5 poslato: 03.07.2007. 13:17 »

Baš fina neka tetka.... Zvrko
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Vidovita Rino
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #6 poslato: 03.07.2007. 15:22 »

Voli i mladi i stari momci.
Jednom sam nešto zezala mog velikog druga Šoneta, pošto je nešto muvao s Nikolom da mu ovaj nabaci njegovu tetku, i ja uznem, i pošaljem Šonetu poruku

"Čujem da voliš starije žene.........gggrrr"

Nešto tako, i Šone se napali, a ja tuf mobilni na moju tetku u ruke, i tu je ona izigrivala hot line kao kupa se u kadiiiiiii
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #7 poslato: 03.07.2007. 15:25 »

Tetka hot
Hot tetka
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Vidovita Rino
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #8 poslato: 03.07.2007. 15:37 »

...udovica....

Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #9 poslato: 03.07.2007. 15:44 »

crna..... Zvrko
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Vidovita Rino
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #10 poslato: 03.07.2007. 16:19 »

Crne udovice su mi nekako misteriozno psihopatske, moja tetka je nešto nalik na leptirića ubicu
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #11 poslato: 04.07.2007. 16:42 »

nindža-leptirica...
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Vidovita Rino
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #12 poslato: 05.07.2007. 19:09 »

Moja tetka je takodje nekoliko puta bila i na televiziji.
Tako, posle poslednjeg pojavljivanja na televiziji "4S", ja sam slučajno dan-dva posle toga bila do Leskovca, kod nje, pa smo tako šetale gradom; ljudi su je susretali i željni kontakta sa njenom svetošću, se rukovali sa njom.
Kada smo prolazile preko pijace, neka žena iz daljine se je razdrala:

"LJILJO BRE, DODJI DA TE POLJUBIM, SVETSKA ŽENO!!"

A što se tiče tog teta Ljiljinog pojavljivana na televiziji "4S", zvala me je pre prikazivanja da mi kaže kada će biti, da snimam, jer, imala je loša iskustva sa televizijom "MT" na kojoj je takodje gos(t)povala, ili, kako ona kaže "nastupala", za Božić, oni, naime, nisu hteli da joj daju snimak nastupa, jer su oni SPS, a ona je opozicija, onda je počela da negoduje "će vide oni kad ću ja ponovo da nastupam kod nji!"

Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #13 poslato: 20.07.2007. 01:41 »

Živim u Nišu. Jesam li dovoljno rekao o okruženju?
Sačuvana

Vidovita Rino
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #14 poslato: 21.07.2007. 22:31 »

Ovo sam zapisala kada sam prepisivala neke od mojih prelepih poruka

"Poruka diksiju, inače veoma genijalna i može biti iskorišćena za temu „ljudi iz našeg okruženja“: `Marko se ježi od stari konci... umotani zajedno... kad gi kidaš... od tepih pogotovu` "
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 4   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: