Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Kako znate kad vas ljudi lazu?  (Pročitano 903 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Truman
Libertarijanac

Duh bunta: +59/-27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 06.06.2007. 19:57 »

Povod za ovu temu je moj susret sa jednom poznanicom za koju sam uveren da me je lagala ( da ne objasnjavam detalje i historiju tog dogadjaja, trebalo bi mi mnogo mnogo...). Dakle, kako provaljujete kad vas neko laze? Da li postoje neki pokreti, mimika koja otkriva lazova? Neki metod pitanja kojim otkrivate neiskrene? Za sada uspevam da prepoznam lazova jedino kada su izjave te osobe u suprotnosti za ono sto smatram cinjenicama. Kako vas ljudi lazu? Znam samo mali broj ljudi koji te gledaju u oci i lazu poverljivim glasom kao da su najiskreniji ljudi na svetu. Treba i to umeti. Dakle, raspiriste se, sva iskustva su dobrodosla da se stave na "papir".
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Miroslav Ibic
Urednik

Duh bunta: +40/-1008
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 06.06.2007. 20:03 »

Ja sam čitala da ljudi koji imaju veliki nos mnogo lažu (dobro, nekima je majčica priroda podarila snove moje,..drugima....).
Eto, nije Pinokio tek tako nastao, kad lažeš, malčice ti poraste nos.
Zašto... nema boga... nema boga

( i ne zezam se za ovo, ovo je izistinski)

U svakom slučaju, mrzim lažovčine, a i mrzim velikonosonje, tako da mi se vata na isto, čim vidim one druge, odma  :sumnjalo: faca
Sačuvana

Fac me cocleario vomere!
modesty
Nazionalist

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #2 poslato: 09.06.2007. 13:56 »

Ne razmisljam mnogo o tome da li me nako laze, vec lako proverim da li me neko laze, ukoliko posumnjam u to.  Kako posumnjam? Intuicija. Mislim da se laz oseca u vazduhu. Treba samo imati dobar osecaj i sa par vestih pitanja navesti sagovornika da se sam oda ili zbuni. Postoje neka pravila vezana za gestikuliranje, ali ih ne uzimam kao relevantna, jer ima ljudi koji generalno vise gestikuliraju od drugih, a ne mora biti da vise lazu. Lake lazi oprastam, a oprastam i krupnije, samo dobijam jasnu predstavu sta mogu, dokle i da li uopste nesto mogu sa doticnim lazovom.
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Truman
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 09.06.2007. 16:57 »

Tacno, treba imati intuiciju i postavljati inteligentna pitanja. Medjutim, ima lazova koji kad im logicki dokazu da lazes tek onda krenu da poricu, kao ti si nesto utripovao. Do takvih ljudi ( a nema ih puno od onih koje znam ) strasno je tesko dopreti. Cesto se i cudim koliko duboko je neko u stanju da slaze bez pardona. Gledao sam na B92 neku emisiju o laganju i naucnici su valjda dokazali da kad lazu ljudi obicno u tom trenutku podignu obe obrve sa unutrasnje strane ( dali i primer Klintona kad je lagao da nije bio sa Monikom ).
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +136/-97
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 27.07.2007. 05:18 »

Prilično je lako ustanoviti kad vas neko laže. Ne mogu da objasnim formulu prema kojoj dolazim do tog saznanja, jer se tiče analize pokreta tela, lica, intenziteta glasa, pa čak i toga kako čovek izgleda. Smatram da te stvari mogu da utiču na kreiranje u velikoj meri vernu sliku onog što osoba može da kaže, te koliko se šanse da u nečemu laže ili govori istinu.

Možda bih ipak mogao da predložim sledeće. Onaj ko želi da tumači da li druga osoba govori istinu ili laž, neka posmatra sebe, tj. neka pokuša da zamisli sebe kada u nekoj prilici slaže. Najbolje će sagledati drugog preko te sopstvene situacije laganja.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Truman
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 27.07.2007. 10:20 »

Mislim da ne lazemo svi na isti nacin, i ne podjednako dobro. Neke je lakse provaliti, neke teze.
Sačuvana

modesty
Nazionalist

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #6 poslato: 27.07.2007. 11:19 »

Iskreno, mene nije mnogo briga da li me neko laze. Naucila sam da ne zavisim suvise ni od koga, a ponajmanje od nepouzdanih ljudi. Kada opazim da nemam u nekoga poverenja, posebno ako se uverim kako reaguje u odnosu na druge ljude, ne gubim mnogo vremena da proverim da li ce slagati i mene. Moja jako dobra prijateljica je po prirodi vrlo neorganizovana i par puta sam je uhvatila u sitnim lazima, a i prisustvovala istim vezano za druge ljude, To su vrlo sitne lazi, tipa: "Kod  Pere sam", a ona je ostala kod kuce da gleda film... ili, "Ne mogu da stignem, imam obaveze", a mrzi je u stvari da ustane iz kreveta... ja sam vremenom navikla na to i ne uzimam joj za zlo, ali isto tako se ne oslanjam na nju u kriticnim situacijama, tipa- trebalo bi negde brzo da stignem i da obavim nesto, a treba mi pomoc... Ipak, znam da je dobar covek, puno puta mi je pomogla oko velikih stvari i znam da me voli, kao i ja nju. Ima kod mene kredit, jer je znam od seste godine zivota i gledam na nju kao na pravog prijatelja. Ako pricamo o krupnim lazima, oprastam i to, ali  mi bude nauk za buducnost odnosa sa doticnom osobom. Ne bi trebalo osudjivati ljude, ali kada neko laze, lako se provali po gestikulaciji, boji glasa, nepovezanosti misli, smehu ili ocima. Najbolje je pratiti redosled stvari i pri odsustvu logike, uz par dobro smisljenih pitanja, nije tesko prepoznati lazove; osim ako nemate posla sa prevarantima visoke kategorije.
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Miroslav Ibic
Urednik

Duh bunta: +40/-1008
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 27.07.2007. 11:41 »

uh, kakvog ja prevaranta visoke kategorije znam........ ma to, to, je čudilo jedno, znači dok ona to priča, za šta sada sumnjam da je istina, jer su mi neki ljudi rekli da je lagla, to je isto kao da mi priča najveću istinu na svetu....... možda zato što je mnogo debilno.... zmije u banane.... to mi je rekla, rekla mi je da je jedna žena našla zmiju u bananu
Sačuvana

Fac me cocleario vomere!
DaXa
Libertarijanac

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #8 poslato: 27.07.2007. 23:33 »

Neki pokreti lica, ruke telo se nadje kao u nekom grchu ukruti se malo. A i rech je o logici. Nekad mi samo razum ne dozvoljava da u neshto poverujem. Prilichno lako provalim lazhljivce. Namirishem ih... Hehe...
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Branko
Građanin

Duh bunta: +12/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 23.03.2008. 16:37 »

Ljudi su uglavnom svesni da je loše lagati. Zato na podsvesnom planu, da ne primete, oni osećaju nelagodu i tada im glas dok govore zadrhti u nekom jedva primetnom nivou. Razliku je teško primetiti kod ljudi koje ređe srećete, ali kod stalnih poznanika i prijatelja skoro da se uvek primeti kad neko pokuša da slaže.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: