Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Istina - laz?  (Pročitano 848 puta)
lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +43/-8
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: 04.05.2008. 11:22 »

Adopt, adapt, and improve. (moto of the round table)

A to je?
Sačuvana

"Ne idi ispred mene, mogu da te sledim. Ne idi iza mene, mogu da te ne vodim. Prosto, idi pored mene i budi moj prijatelj".   Kami
DramatisPersonae
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +27/-8
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Ako imas samo cekic, sve ti lici na ekser!

« Odgovor #16 poslato: 04.05.2008. 11:28 »

A to je?

Mislim da je jako dobro kada je osoba u stanju da prekopa po svim svojim skrivenim kutovima.
Sačuvana

Auxilium meum a Domino

The Lord is my shepherd; I shall not want
He maketh me to lie down in green pastures
He leadeth me beside the still waters
He restoreth my soul
lanavi
Kvalitetan korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 04.05.2008. 12:07 »

A ako ne moze da podnese tu istinu? Ako pri tom i dalje sebe zavarava da to nije tako? Moze li onda takva osoba da bude iskrena prema drugome ako sebe laze?
Sačuvana

"Ne idi ispred mene, mogu da te sledim. Ne idi iza mene, mogu da te ne vodim. Prosto, idi pored mene i budi moj prijatelj".   Kami
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +121/-93
Na mreži Na mreži

« Odgovor #18 poslato: 04.05.2008. 12:09 »

Ovde je bilo price o istini i lazi u odnosu na druge...medjutim, koliko je svako od nas iskren prema sebi? Koliko cesto bivamo surovo otvoreni prema onome sto nas muci iznutra, ima li objektivnosti ili se subjektivnost kao odraz slabosti prema sopstvenom bicu i tu namece kao pravilo?

Sebe smatram osobom koja je sposobna da u ogromnom broju slučajeva i u velikom procentu vremena rezonuje u potpunosti objektivno, a to se postiže ako si u skoro svakom momentu sposoban da zamisliš sebe u situaciji drugoga i da stvari posmatraš iz dvostrukog ugla: svog, i tuđeg. Tada je teško biti subjektivan, i uspostavlja se onaj kritički momenat koji ne prepoznaje Ja, nego posmatra objektivnu istinu koja zahteva delovanje u skladu s tim.

No, i pokraj toga događalo mi se da bih u nekim situacijama na taj način zanemario neke specijalne potrebe koje se tiču tretmana konkretne osobe (ili osoba) koje imam pred sobom i u vezi sa kojom rasuđujem (a to je potrebno imati u vidu), jer drugoga posmatram, kako rekoh, kao sebe. Često je potrebno drugačije pristupiti, čak i ako je istina koja se ima saopštiti sasvim jasna. Taj drugačiji pristup, forma kojom se nekome prilazi, a ne ono što se ima kazati, jeste u mom slučaju često umelo da pokvari komunikaciju, odnos. Dakle, nije dovoljno biti tek objektivan, ili tehnički korektan: bitno je znati kako tu objektivnost predstaviti.

E, sad, kad je čovek takav sa drugima, on nema potrebe da bude iskren prema sebi na poseban način, jer već mu je sasvim jasno da je postupio kako valja. Nema griže savesti, nema nikakve potrebe da ga podsvest podseća na neke loše momente u kojima bi se osećao krivim. No, mene, eto, pogađa često to kada, iako objektivan, povredim metodom kojom se služim pri objektivnosti.

Citat
Mislim da je jako dobro kada je osoba u stanju da prekopa po svim svojim skrivenim kutovima. Moze se tu naici na kojekakve lesine i nakaze od kojih se dize dlaka na kozi no zar to ne pomaze da se spoznaju najgori porivi i posledice proslog?

Mislim da je svako svestan tih svojih nakaza u sebi (sem onih koji boluju od nekog oblika psihoze). Neko ih ima manje, neko više. Neko je sa njima prijatelj, nekoga razara osećanje krivice. Kod mene prevladava krivica, i pokušavam nakazno sasvim da eliminišem, sem ako nije od vitalnog značaja (na primer, masturbacija je nešto što se kod muške dece pre svega drugog javlja kao svest o sopstvenoj krivici, ali se vremenom to poravnava i počinje posmatrati kao "nužno zlo").
Sačuvana

DramatisPersonae
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +27/-8
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Ako imas samo cekic, sve ti lici na ekser!

« Odgovor #19 poslato: 04.05.2008. 12:19 »

A ako ne moze da podnese tu istinu? Ako pri tom i dalje sebe zavarava da to nije tako? Moze li onda takva osoba da bude iskrena prema drugome ako sebe laze?
svi mi lazemo sebe, bash zato shto nemamo sebe.
Ali, ako se ta laz odnosi na nashe kapacitete u pozitivnom kontekstu, onda na pasivan nachin lazemo i druge.
Sačuvana

Auxilium meum a Domino

The Lord is my shepherd; I shall not want
He maketh me to lie down in green pastures
He leadeth me beside the still waters
He restoreth my soul
lanavi
Kvalitetan korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 04.05.2008. 12:29 »

Sebe smatram osobom koja je sposobna da u ogromnom broju slučajeva i u velikom procentu vremena rezonuje u potpunosti objektivno, a to se postiže ako si u skoro svakom momentu sposoban da zamisliš sebe u situaciji drugoga i da stvari posmatraš iz dvostrukog ugla: svog, i tuđeg. Tada je teško biti subjektivan, i uspostavlja se onaj kritički momenat koji ne prepoznaje Ja, nego posmatra objektivnu istinu koja zahteva delovanje u skladu s tim.

Jako dobra osobina ali je onda i kontrola nad sopstvenim postupcima visokoprocentna sto ubija reakciju i emociju momenta. Da li ce time osoba koja se tretira biti srecnija jer smo usli u njenu kozu i pokusali da sagledamo njen problem ne mora da znaci i pozitivan odgovor za nju, ne zato sto ona to ocekuje no sto ocekuje nasu objektivnost koja moze da bude i surova ali efikasnija. Drugo, uci u tudju kozu je i najbolji nacin da procenimo koliko je nekom dobro ili tesko a da onda vidimo i svoju ulogu kao osobe sa strane u svemu tome. Da li je onda pri tom cilj da i sebe sagledamo iz tudjeg ugla, dakle ocima onog koji nas posmatra i koliko to moze da bude realno jer je percepcija pojedinca razlicita?

Mislim da je svako svestan tih svojih nakaza u sebi (sem onih koji boluju od nekog oblika psihoze). Neko ih ima manje, neko više. Neko je sa njima prijatelj, nekoga razara osećanje krivice. Kod mene prevladava krivica, i pokušavam nakazno sasvim da eliminišem, sem ako nije od vitalnog značaja (na primer, masturbacija je nešto što se kod muške dece pre svega drugog javlja kao svest o sopstvenoj krivici, ali se vremenom to poravnava i počinje posmatrati kao "nužno zlo").

Mislim da u principu ljudi malo saradjuju sa samim sobom, govorim o sopstvenom duhu ili dusi (razlicito je) i da se to bavljenje uglavnom svodi na zadovoljenje zelja ili potiranje negativnog kada naidje. Uostalom, povrsno gledano sta bi drugo i trebalo da se nametne kao tema unutrasnjeg monologa? Sta se pri tom smatra nakaznim i losim i da li to ima veze samo sa onim sto se tice nas licno ili se pri tom manifestuje na spoljnom planu, u kontaktu sa drugim ljudima na sta nam oni ukazuju ili osecamo da nam zbog toga prebacuju?
Sačuvana

debeli dud
Nazionalist

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 06.05.2008. 13:40 »

Da li je otvorenost, iskrenost, nepritvornost ono sto vas odlikuje u komunikaciji sa okolinom?
Koliko cesto sebi dozvoljavate bele lazi?
Da li se izbegavanjem, zaobilazenjem pricanja istine odmaze ili potpomaze kvalitetu odnosa?

Kao vecina ljudi koje znam, i ja sam odrastao verujuci da je manipulisati drugima, njihovim osecanjima, pa i stavovima.... jedini nacin da dobijem ono sto hocu, sto smatram da mi je potrebno u datom trenutku. Znaci da mnogo cesto nisam bio iskren prema sebi i jos manje prema drugima. Jos gore je ako sam bio u stanju da iskristalisem sta mislim i sta osecam i sta hocu, a da pri tome ne obracam paznju na tudja osecanja.
Ali ima mnogo vise onih koji su neiskreni i manipulisu drugima a nisu u stanju da vide sta rade i pocnu da se menjaju, niti su u stanju da vide da je to ruzno i bezobrazno, jer kad odrastes sa tim obrascem ponasanja onda je to deo tebe, deo tvoje licnosti, i nema sanse da se covek toga lako otarasi.
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: