Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Dobrota - sta to bese?  (Pročitano 1124 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
modesty
Nazionalist
*

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« poslato: 07.05.2007. 17:36 »

Smatrate li se dobrim ljudima i sta je za vas uopste dobrota? Umete li da razlikujete poltrone i iskreno dobronamerne? Oslanjate li se na intuiciju ili strogo sudite o coveku po njegovim postupcima i ne prastate greske? Koliko ljudi zaista cene dobrotu i koliko uspevaju da je ne shvate zdravo za gotovo i kao nepresusni izvor manifestacije, jer je to necija osobina i nesvesne zloupotrebe, kao da je dobar covek glup, lud ili naivan.
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
asophos
Gradjanin
*

Duh bunta: +14/-1
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Antropomorfni Zombi!!!

« Odgovor #1 poslato: 07.05.2007. 18:18 »

raspravljajući s prijateljem jednom, zaključismo - danas nema dobrote, svi gledaju da zgrnu pare!!!

naravno da sebe smatram dobrim, ja jesam dobar, znam to po svojim postupcima prema stvarima, prema ljudima, ali gledajući na postupke drugih ljudi prema meni i prema drugima, shvatam da nema dobrote!
Sačuvana

Erarre malo cum Platone quam istis vera sentire!
Miroslav Ibic
Urednik

Duh bunta: +84/-1014
Na mreži Na mreži

« Odgovor #2 poslato: 07.05.2007. 18:33 »

MOZHEMO DA RASPISHEMO KONSKURS NAJDOBRIJI CHOVEK DANASHNJICE.
Glasam za sebe.

Ja * mashem rukom u punoj dvorani u kojoj svi galame
Ja * upinjem se na prste
Ja * mashem rukom i upinjem se na prste
Sačuvana

Smrt pedofiliji!
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #3 poslato: 08.05.2007. 02:15 »

Bucek, sjajan odgovor! Rođeno si za teatar.

A sada da se osvrnem na pitanja.

Smatrate li se dobrim ljudima i sta je za vas uopste dobrota?

Šta je za mene dobrota možda ću odgovoriti nekom drugom prilikom (sada sam sposoban samo za subjektivne odgovore, bez nekih upuštanja u kvalitetnu diskusiju). A jesam li dobar... Smatram sebe najboljim čovekom koga poznajem. Naravno, može biti da sam nailazio na dobre ljude, ali nikad ne bih mogao da kažem da ga poznajem u zbiljskoj, iskrenoj dobroti. Nikad se sa drugima ne može znati kakvi su motivi. Otud smatram sebe osobom koja je po dobroti nedostižna. I to će tako, čini mi se, ostati, pošto ulažem u sebe, i uz to smatram da jedino intelektualac može biti dobar (dok glup može biti jedino zao ili glup).

Umete li da razlikujete poltrone i iskreno dobronamerne?

Najčešće su deca iskreno dobronamerna, kao i ljudi koji su detinjasti, ali ne na način da se ponašaju nezrelo, nego da imaju onu svežinu duha kakvu imaju deca, bez namere da bilo koga uzmu kao suparnika, bez namere da bilo koga povrede. Što je čovek zreliji (u onom smislu kako je o tome konstatovano na temi o zrelosti), isposredovaniji je iskustvom koje vuče ka osvetama, predrasudama, frustracijama, ksenofobiji, iracionalnoj agresivnosti prema drugima. Pa ipak, oni koji rade na sebi (na način kako to čini angažovani intelektualac) principijelno sebi stavljaju altruizam kao smisao i cilj koji se daje zadovoljavati.

Poltrone je lako prepoznati. To su obično ljudi slabe pameti, ili pak značajno stidljivi intelektualci. Da bi se prepoznao poltron potrebno je biti opet inteligentan, biti umešan u prepoznavanju značenja ljudskih pokreta, govora... u čemu sam ja ekspert. Većina ljudi koje znam su poltroni, i mnogo ljudi se upravo prema meni odnosi poltronski. Na to, ukoliko se radi o nekom prijatelju koga poznajem dugo, obično reagujem tako što pokušam da zaboravim taj momenat ili jasno kažem: Nema potrebe za tim (i odmahnem rukom).

Oslanjate li se na intuiciju ili strogo sudite o coveku po njegovim postupcima i ne prastate greske?

Intelektualac ništa ne prepušta intuiciji, ako se može poslužiti drugim metodama. Stalno ocenjujem ljude na osnovu mnogih faktora, čak i pri bezazlenom bacanju pogleda negde na ulici, dok se s nekim mimoilazim. Mnogo stvari prođe kroz glavu, konstituiše se već neko mišljenje.

Čoveka isključivo valja posmatrati s obzirom na dela/postupke. Priča, pak, nekad može reći dosta o čoveku, ukoliko je zaboravan, te ne uspeva iz nekog razloga iskrenu ideju realizovati delom. I takav se čovek da prozreti jer je obično rasejan, depresivan i vidno pogubljen. Takvome valja oprostiti.

No, što se praštanja generalno tiče, nikada nikome nisam ništa uzeo toliko ozbiljno da sa tom osobom ne bih nikad više porazgovarao i pružio novu šansu. Uvek pružati šansu osobina je velikog čoveka koji nikad drugoga ne uzima kao gotovu, formiranu i za svagda obeleženu osobu.

Koliko ljudi zaista cene dobrotu i koliko uspevaju da je ne shvate zdravo za gotovo i kao nepresusni izvor manifestacije, jer je to necija osobina i nesvesne zloupotrebe, kao da je dobar covek glup, lud ili naivan.

Naivnost bitno poštujem. To je filozofski momenat u čoveku. Nešto najizvornije ljudsko što može da se osmotri u čoveku. Čovek je najlepši dok je naivan.

Zloba obično ide sa glupošću. Ne vidim kako se može naivan i dobar poistovetiti sa glupim. Glup je neko ko je iskusan a ipak na nivou onog ko nešto nije iskusio (dakle, nije shvatio sopstveno iskustvo), dok je naivan neko ko naprosto nije zatrovan iskustvom o nečemu.

Koliko ljudi cene dobrotu? To me se ne tiče. Ja sam dobar zato što drugačijeg sebe ne bih podneo.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Na mreži Na mreži

Dark Knight

« Odgovor #4 poslato: 08.05.2007. 12:25 »

Izdajnice bi li pojasnio ovo kako na osnovu pokreta i gestova tumacis ljude? Zanima me ta tematika kao i ono za lica...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Miroslav Ibic
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #5 poslato: 14.05.2007. 18:58 »

Smatram sebe najboljim čovekom koga poznajem.

Otud smatram sebe osobom koja je po dobroti nedostižna. I to će tako, čini mi se, ostati, pošto ulažem u sebe, i uz to smatram da jedino intelektualac može biti dobar (dok glup može biti jedino zao ili glup).

ETO GOSPODO MOJA DRAGA.
Ljudski je biti postidjen pod veličinom drugoga...
NAIME, JA SAM NAJBOLJA OSOBA KOJU DOTIČNI POZNAJE, ŠTO SAM DANAS KONAČNO IŠČUPALA IZ NJEGA I OSLOBODILA LOŠIH NAVIKA.
Evo kako je to bilo. Inače, gospodin Izdajnik uživo priča veoma kulturno, ali pošto mi volimo da ismevamo takav govor (on nikada ne bi dozvolio da ukalja usta tim rečima), mi tako vodimo dijaloge preko internetra jezikom iz naroda.
Naime, opčinjena dobrotom i mudrošću moje prijateljice modesti, poveli smo razgovor o njenim tek pridošlim slikama....

Izmishljotina says (5:40 PM):
jesi znao da su ljudi sa konjskim vilicama veoma veoma pametni ljudi
Izmishljotina says (5:41 PM):
zato im bog dao tolka usta
da prichaju
Diks says (5:41 PM):
ovaj li ima konjsku?
prosvecuju narod
pa da, diks, dal nikad nisi video konj kako izgleda
Diks says (5:41 PM):
nisam, buc. a sto su ti konjovi pametni?
pa bozhja stvar diks, to mi ne mozhemo da razumemo
Diks says (5:42 PM):
a, tako znachi.
Izmishljotina says (5:42 PM):
mh
Izmishljotina says (5:42 PM):
(smeshko koji sa isplaženi jezik meraklijski i samozadovoljno pije koka kolu(
Diks says (5:43 PM):
(smeshko koji crveni od sramote)
Izmishljotina says (5:43 PM):
shta je bilo diks, pa znam diks, nemash konjsku facu...al shta da radish...takav je zhivot
Diks says (5:44 PM):
a ti buc?
Izmishljotina says (5:44 PM):
ja?
ja imam neshto iznad konjske face
ja imam nadkonjsku facu
tj. svinjsku facu
svinja je kralj zhivotinja
hahahahaha
u ovom sluchaju, ko shto ti reche, bog
bucek, nema bucek svinjsku facu
Izmishljotina says (5:46 PM):
(…)
Zashto bar jedared u svome zhivotu ne kazhesh istinu?
Diks says (5:46 PM):
bucek, pa ne mozh ti da imash prasetju facu, buc.
Izmishljotina says (5:46 PM):
Ajmo, zashto, diks?
Diks says (5:47 PM):
bucek, ja se toj zajebavam kad ti vikam da si go zhivotinjska
zivotinjka*
Izmishljotina says (5:47 PM):
ma vi smrtnici nishta to ne razumete
kako, buc? objasni nam ako ne razumemo.
Izmishljotina says (5:47 PM):
ne mozhete, nemate predispozicije
(onda smo prešli na druge razgovore i posle se vratili na povezano sa ovim)
---------------------------------------------------------------

Diks says (6:16 PM):
bucek, ti sad nesi sposobno da pozhelish zlo
Izmishljotina says (6:16 PM):
ma fak ju
a jel znash zasto je to tako?
zashto je to tako
zato sto se s men druzish, eto zasto, bucek
xaxaxaxaxaxaxax
Diks says (6:17 PM):
el vidish, el vidish da ja sve znam
Izmishljotina says (6:17 PM):
kakve to veze ima, to li si ti kao svetac pa mi prenosish svetu energiju
Diks says (6:18 PM):
bash toj, bucek. znash onoj, sa koga se druzhish, takav si.
Izmishljotina says (6:18 PM):
pa valjda se treba nadju ti shto se druzhe
Diks says (6:18 PM):
kako, kako, buc?
Izmishljotina says (6:18 PM):
KAZHEM JA SAM DOBRA KO LEBAC CELOGA ZHIVOTA SVOGA
Diks says (6:19 PM):
mozda, bucek, ali to ne umanjuje moju dobrotu
Izmishljotina says (6:19 PM):
ne umanjuje, isna
znachi, bucek, nasli smo se dva dobra choveka
Izmishljotina says (6:19 PM):
jest, samo shto sam ja malo vishe bolja
u stvari, jedan chovek i svinjche
Diks says (6:20 PM):
jesi? jesi bucek, malo si boljo.
Izmishljotina says (6:20 PM):
ne malo nego malo vishe
Diks says (6:20 PM):
jesi, bucek, malo vishe si boljo od mene

Izmishljotina says (6:20 PM):
jest malo MNOGO VISHE
Diks says (6:21 PM):
jeste, bucek, malo mnogo vishe si boljo od choveka. ali slushaj, buc, toj neje nishta chudno. svinje su ionako bolje od ljudi.
Izmishljotina says (6:22 PM):
pa da....lepo ja kazhem....svi ste vi kokoshke na bozhanskoj skali...a JA; JA SAM SVINJA!!!!!!!

eh, drago mi je da je to gotovo. Sada na miru mogu da prekinem svoje prijateljstvo sa dotičnim koji je prevršio svaku meru u svome ponašanju.  kafa
Sačuvana

Smrt pedofiliji!
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Na mreži Na mreži

Dark Knight

« Odgovor #6 poslato: 23.07.2007. 16:06 »

Dobrota je kad nekome zelis dobro da bi toj osobi bilo bolje, a ne da bi tebi bilo bolje zato sto joj pomazes.

"Pravi prijatelj se prepoznaje u sreci ( a ne u nesreci )." Ovo je citat jedne koleginice sa faxa koji iako pomalo iskljuciv sadrzi u sebi odredjenu istinu. Mozete li da pretpostavite kakvu?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Kasipus
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 23.07.2007. 16:18 »

danas su rijetki prijatelji koji su to u punom smislu riječi.onaj koji će se obradovati i biti sretan,ali ono iskreno sretan,jer se ti u tome trenutku raduješ...mda...takvi su raritet u životu...a kad ih nađeš,trebaš ih znat i zadržat,a prije svega cijenit...Cijenit...da...odlična riječ...Neki su dobri i iskreni prijatelji,ali i kukavice...Boje se iskreno radovat zbog prijateljeve sreće ili uspjeha ili si jednostavno nežele to priznati strahujući pred tim da ne ispadnu naivni i dobri...jer to nije ono što se danas vrednuje.ili se jednostavno boje da njihov prijatelj zbog kojeg su i sretni,neće znati cijeniti njihovu dobrotu,a ako će je i prepoznati i na neki način cijeniti,neće uzvratiti jednakom mjerom..i da...
Sačuvana
Miroslav Ibic
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #8 poslato: 23.07.2007. 19:08 »

"Pravi prijatelj se prepoznaje u sreci ( a ne u nesreci )." Ovo je citat jedne koleginice sa faxa koji iako pomalo iskljuciv sadrzi u sebi odredjenu istinu. Mozete li da pretpostavite kakvu?

To je pričala ona jelena iz velikog brata, kaže da je ponosna što je ona to zaključila, dalje, objašnjava tezu time da je lako kad se nekoj drugarici nešto loše desi, onda si ti tu uz nju, ono, cico mico, pa se tu muvaš, pa je tešiš, a ako se drugarici desi nešto lepo, onda, baš i nije lako da se praviš da si srećan, ono, osmesi na silu i tako to.
Možda bi trebalo da ide to pravi prijatelj se lakše raskrinka u sreći/nesreći, iliti pravi prijatelj se prepoznaje i u sreći i nesreći.
Sačuvana

Smrt pedofiliji!
Miroslav Ibic
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #9 poslato: 23.07.2007. 19:09 »

inače, jasamveomadobraosobaivelikiprijatelj *odmahujem rukom u znak lažne skromnosti
Sačuvana

Smrt pedofiliji!
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: