Hm... Sada... baš i ne znam da li je. Istina, ta saradnja CS i nemačke pokrajine (koja inače ima ingerencije skoro kao republika) Hesen je svakako sjajna vest, ali da li će to ubrzati proces regionalizacije u Srbiji koji još nije ni započet... u to nisam siguran.
Naravno... ali gledao sam emisiju na RTK (radio televizija Kragujevac) gde je gostovao predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac, Mr Dušan Puača, koji je malo bolje pojasnio ceo projekat.
Pod imenom Centralna Srbija, ovog puta i u ovom Master planu, podrazumeva se podrucje Kragujevca i Shumadijskog okruga, zatim Kraljevo, Uzice, Pozarevac. Tachnije, ta kvazi regija bi trebalo da sadrzi prostor "od Drine do Dunava". Mr Puača je stalno potencirao da je potrebno sto pre formirati prave regione koji bi funkcionisali po principu Vojvodine. Rekao je da postoji nekoliko "resenja" Vlade Srbije za demokratizaciju => decentralizaciju => regionalizaciju.
1. Po prvom tipu, Srbija bi ostala ista... Vojvodina, Beograd, Centralna Srbija (nisam razumeo da li bi cela oblast dobila status regiona) i "Kosovo".
2. Po drugom, najprihvatljivijem planu za Pouca, Srbija bi bila podeljena na: Vojvodinu, BG, Centralnu Srbiju (Kragujevac), Juznu Srbiju (Nis) i "Kosovo". Regija Zapadne Srbije (Uzice) bi pripala Centralnoj, a Istocna , Juznoj Srbiji.
3. Po trecem planu, koji je najprihvaceniji u Vladi, Srbija bi izgledala ovako: Vojvodina bi bila podeljena na dve regije sa centrima u Novom Sadu i Zrenjaninu, shto je po meni besmislena ideja, Beograd, Sumadija (Kragujevac), Zapadna Srbija (Uzice), Juzna Srbija (Nis), Istochna Srbija (Zajechar - ne znam koliko ovaj grad ima kapaciteta da bude regionalni centar) i "Kosovo".
Znaci... samim potpisivanjem Master plana, pored boljitka u privredi koji on moze doneti, otvara se i pitanje o regionalizaciji, barem u Kragujevcu i CS.
Ovo o čemu se navodi u tekstu je lobiranje za usvajanje projekata koji će biti poslati iz CS za fondove koje daje ta pokrajina (verovatno u saradnji sa još nekim fonderima)
Da. To je glavni razlog potpisivanja ovog Master plana. Lobiranje i formiranje klastera u CS radi uposljavanja velikih sistema, kojih u Kragujevcu, ali i u celoj CS ima puno.
Simpatično zvuči i pominjanje održivog regionalnog razvoja, jer je to ujedno u nekom kontekstu i platforma za formiranje regiona. Međutim opet se pitam da li je tu podrazumevano čitavo područje centralne Srbije, pa se to zove regijom, ili pak nepostojeći regioni na toj teritoriji koji bi trebalo da budu formirani. Pre mi se čini da je reč o prvom.
Ne... vec sam objasnio gore. Radi se o Kragujevcu, Uzicu, Kraljevu i Pozarevcu. Ovo je dobar pocetak... barem bih ja tako rekao... jer je bitno da se regije naprave po ekonomskim principima.