Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Kragujevacki gradjanski potencijal  (Pročitano 5113 puta)
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #30 poslato: 07.06.2007. 14:36 »

Ima li Kragujevac neki dnevni list ili neki znacajniji medij koji propagira gradjanske vrednosti i regionalizaciju?
Sačuvana
Johnny_kG
Urednik

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: 07.06.2007. 14:49 »

Nema dnevne novine :( samo nekoliko nedeljnih! Nisam primetio da bilo koji od njih bash propagira decentralizaciju. Pominje se rec decentralizacija i regionalizacija, jednom u mesec dana!  osmeh :( :oprost: :ljut2:
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
http://johnny_kg.mojblog.co.yu/
Johnny_kG
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: 17.10.2007. 00:03 »

Kragujevčani za nedaće češće okrivljuju lokalnu nego republičku vlast
Nezaposlenost vide kao najveći problem

Beograd - Građani Kragujevca jasno prepoznaju decentralizaciju vlasti kao svoj interes, jer više od 55 odsto smatra da bi bilo važno pokrenuti to pitanje. Interesantno je i da za dobre ili loše tokove u društvu pre smatraju odgovornom lokalnu vlast nego republičku, čak i kada je reč o pitanjima koja su isključivo u republičkoj nadležnosti - rekao je juče zamenik gradonačelnika Kragujevca Saša Milenić, na prezentaciji rezultata istraživanja javnog mnjenja u tom gradu.
- Sve ustanove kulture dobile su visoke ocene. Slično su ocenjena i komunalna i javna preduzeća, ali ne i lokalna samouprava, iako su poslednjih nekoliko godina u Kragujevac počeli da pristižu investitori, raste stopa zaposlenosti, a cena stambenog i poslovnog prostora približava se nivou Novog Sada - kaže Milenić
Prema istraživanju koje je u saradnji s gradskim vlastima sprovela agencija Stratedžik marketing, najveći broj Kragujevčana, čak 60 odsto, smatra da je najveći problem nezaposlenost. Oko 31 odsto ispitanika smatra da je najveći problem nizak životni standard, korupciju i organizaciju zdravstva sedam odsto građana stavilo je na prvo mesto, propalu privredu oko pet odsto, dok se po tri odsto anketiranih odlučilo da na prvo mesto stavi probleme kao što su kriminal, sudbina Zastave, infrastruktura, ili stambeni problemi. Iako čak 56 odsto ispitanika tvrdi da život u Kragujevcu zavisi od načina na koji će se rešiti pitanje Zastave, jedva četvrtina građana veruje da ta kompanija ima perspektivu.
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
Johnny_kG
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: 08.11.2007. 00:15 »

Evo copy/paste diskusija o chlanku u "Politici" o centralizaciji, sa SerbianCafe-a! Evo kako Kragujevchani vide problem centralizacije....

Citat
    Beogradizacija, kancer Srbije

Krokadel (xe) - 27. oktobar 2007. u 22.16 (registrovani član)

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=45785

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=45759

dalji komentar nije potreban.

cojle manojle - 28. oktobar 2007. u 03.11 (*.ptt.yu)

to je zato što smo kreteni.čim neko odavle nabije dupe u beograd automatski postaje beograzdzanin.pa mi smo samo seljaci.

u poslednjem pescaniku lik kaže da je vojvodina uvek bila progresivnija(pametnija,lepsa,bogatija)i da to niko neće promeniti.

zukorlic tvrdi da su oni neka civilizacija u rangu sa covecjom ribicom(po starosti ne po pameti).

a mi?nije mi jasno zašto mi ne možemo da zastitimo svoje interese.natasa jovanovic.em mutava,em bezobrazna zalaze se za neko bratstvo i jednistvo med srbima,ona buca iz ldp potpomaze lale iz lsv-a da zadrže svoje pare a za sumadiju mnogo ih zabole.

zašto mi ne napravimo neki separatisticki pokret.pa kad je bal nek je bal.siptari(albanci)na kosovo,muslimani u bosnu.lale u madarsku.

mi seljaci i gedze za sebe pa nek crknemo.a glavati beograd neka pametuje.

dakle OCEMO SUMADIJSKE PASOSE.OCEMO SUMADISJKU ZEMLJU.

ZIVELA NEZAVISNA SUMADIJA.

nisu dobrodosli mrgudi,prznice.mafijasi.olos.teski(ne laki)narkomani,ocemo dobru decu,vaspitanu,čiste skole,postovanje zakona koji služe narodu.nisu dobrodosli ekstremni nacionalisti,komunisti(libralni i oni drugi)kao i fasisti(oni su ionako isto).

eh.pusti snovi.

Duschann_91 - 28. oktobar 2007. u 05.52 (89.216.*)

Vidim ja cemu sve ovo vodi... Na kraju ćemo umesto jedne države Srbije da imamo nezavisnu Vojvodinu, nezavisnu i suverenu državu Sumadiju, nezavisni Sandzak... I niko više neće biti srbin, i neće govoriti srpski, nego vojvodjanski, sumadijski i sandzacki! Cemu bwe sve ovo vodi??? Ubi nas ova balkanizacija! Ni manjeg poluostrva, ni vise država (i to pazi, sve razlicitim nacijama i jezicima) a svi se (sem Grka i Albanaca), međusobno odlično razumemo. Čujem sad, u crnogorskom ustavu proglasili za zvanican jezik Crne Gore, crnogorski! aman crnogorski! E vala, sledeći put vodim prevodioca u CG ili idem na usavrsavanje engleskog. Ja mislim da bi trebalo Srbiju podeliti na vise pokrajina, Vojvodinu (Novi Sad), Sumadiju (Kragujevac), Podunavlje (Nis), Sandzak (Novi Pazar) i Teritoriju Grada Beograda, ali mo's misliti, kod Srba to ne ide tako lako! U Nemackoj će ljudi decentralizacijom biti zadovoljni i nastaviti da žive normalnim zivotom u tim Pokrajinama, a u Srbiji zemlji da prevrne, svaka pokrajina će za 5-6 godina da trazi odvajanje od maticne Srbije, tvrdeci da su oni posebna nacija sa posebnim jezikom (tj. za svoj jezik će proglasiti dijalekat svog regiona, pretpostavljam). To bi bilo to od mene... ceo svet se ujedinjuje, Balkan se raspada

cojle manojle - 28. oktobar 2007. u 10.00 (*.ptt.yu)

pazi dusane,ako pretpostavimo da je zadnjih ne znam 200 300 godina 'maticna srbija' centralni deo srbije i kao sto znamo on nikada nije valjao(sto 'strancima',sto 'našima')i svi su hteli da se odcepe od nas neradsnih,ruznih,prljavih i i ..ih,zašto da ih mi ne preduhitrimo?

krediti za poljoprivredu su otisli skoro 100 % u vojvodinu.ko su po toj logici seljaci?ne,tamo postoje paori,vredni radni i mirni.a mi smo zaostali gedzovani.
    ima neka knjigica nekog svestenika pre jedno dvesta godina gde se tamo neki danas veliki srbi uopste ne izjasnjavaju nacionalno.sad su mletci,ma može sa njima,austrougari,odgovara,komunisti ma daj i njih.

sad su oni srbi a ja sam (jer je to gramaticki pravilno)srbijanac.

pa gospodo neće da može.niko ne kaže za sumadince da su otelotvorenje svarsenog coveka ali bi bilo lepo da se ima postovanja za ove ljude ovde(i za žene po liberalima)

zato nezavisna sumadija.sa opstinama kao regionima.ionako se ceo zivot ratovalo za tamo nekog gore ili dole i ginulo.pa nek izginemo do kraja.ali konacno kao svoji.svi bre imaju postovanja za sebe samo se mi srozavamo sami.

Duschann_91 - 29. oktobar 2007. u 15.05 (89.216.*)

Zar ti Vojvodinu ne smatras Srbijom, a vojvodjane Srbima? Izvini molim te, ali meni Vojvodina isto znaci koliko i Centralna Srbija (s tim sto mi je Sumadija naravno draža od bilo kog dela Srbije, zato što sam tu rođen, jelte).

Osim toga, ne smatram da smo mi sumadinci gedze, zapravo, ne shvatam u kom kontekstu si to izlozio. Najveci gedzovani imaju brdo para, propagiraju kic i mahom žive u nasoj miloj prestonici. Ako se gedzovanima smatraju seljaci koji su priprosti i nemaju manira, takvih vise ima u Vojvodini nego u centralnoj Srbiji (Ovi iz Centralne su mahom prebegli u BG, i sada su nam sela poluprazna, 400.000 novih ljudi se slilo u Beograd od 2001. godine, proverena informacija).

Što se tiče pojmova, tipa srbin-srbijanac, ovaj drugi najcesce koristi nacija koja je nastala prošle godine, i koja prema novom ustavu ne govori vise srpskim, nego crnogorskim jezikom. S obzirom da su do skoro sebe smatrali srbima, nas u srbiji su nekako morali da odvoje od sebe i naprave razliku, pa su nas krstili kao „srbijance”, međutim, kako oni vise sebe ne smatraju srbima... za par godina ćemo opet postati samo - Srbi!

Što se tiče toga da je Sumadija zapostavljena, i da se sve pare slivaju u Beograd i Novi Sad, to jeste tačno. Novi Sad muze Vojvodinu, a Beograd celu Srbiju. S tim sto nije samo Sumadija ugrozena, ugrozeni su i mnogi drugi, da se tako izrazim „regioni”, ili još bolje, delovi Srbije. U ništa boljem, čak gorem polozaju od na primer Kragujevca, je nešto veci Nis na jugu, a u mnogo gorem Istocna i Jugozapadna Srbija... o samom jugu i da ne govorim. Čak i Vojvodina (ako izostavimo Novi Sad) je u teskom polozaju, ni njima bas ne cvetaju ruze. Ima par gradica tipa Beocina, Apatina i sl. koji imaju visok standard, ali sa druge strane, takvu pojavu imaš i u Centralnoj Srbiji, a kao primer bih naveo Kosjeric, selo k'o i Beocin ciji se svi stanovnici mahom bave istom ili sličnom delatnoscu. Međutim, to što imaš nekoliko bogatih varosica, ne znači da je cela pokrajina u takvom stanju, daleko od toga.

I na kraju, da zavrsim, ako bi Sumadija postala nezavisna, mi srbi kakvi smo, posle 20-30 godina, tražili bi nezavisnost ili ti neku tamo sirooku autonomiju i Levac, i Jasenica i Lepenica..., a to slozices se, svakako ničemu ne vodi!

cojle manojle - 29. oktobar 2007. u 16.33 (*.ptt.yu)

ajde poslusaj jednom pescanik ili procitaj blog 92.videces šta se misli o srbijancima.izlozeno je u kontekstu da smo mi sumadinci,zajedno carapanima,leskovcanima najgori deo srba.sve juzno od beograda

naravno da ih smatram srbima.čak imam visoko mišljenje i o onima koji nisu srbi,madarima,rusinima,slovacima,mislim da su to vredni i posteni ljudi,al se deo njih ne smatra srbima čak im ta odrednica predstavlja najblaze receno neprijatnost.

posto svi traže i bore se za svoja prava samo mi 'juznaki'cutimo daj da se cepamo.ppoliticari regionalizaciju i decentralizaciju ne spominju ni pod tackom razno ako ih naplasimo dimom možda će nešto korisno ispasti.ko je pricao o regionalizaciji?verko,palma,bidza,raka.i šta bi od toga.nisu to neke gromade moralnosti i etike pa da s njima nešto dobijemo a i oni se po tom pitanju ucutali.

nezgodno je svoje mišljenje davati kroz krataqk komentar ostane covek nedorecen.

i nisam mislio da se samo sumadija odcepi,nego da krene opstenarodna(fuj odbrana i zastita)buna.da se krene sa potpisima po regionima za odcepljenje od centrale.valjda će neko nešto da shvati.to i nema veze sa beogradanima već ima veze sa politicarima.

ili da se svi iselimo za beograd pa kad jedno jutro ustanu a mi u knez mihajlovoj sa kotaricama:dobar jutro beograde,mili grade.

dok radim slusam skupstinu.takav skup idiota,psihijatriskih slučajeva,neradnika i lezilebovica teško da postoji na kugli zemaljskoj.

srbijance su izmislili austrougari.

krokadel (xe) - 29. oktobar 2007. u 18.28 (registrovani član)

http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=17784

„srbijanac” je neka reč koju sam prvi put čuo sa svojih 13 godina pa nek mi neko kaže da sam ja to...
    kako to nema rusijanaca, italijanaca, spanijanaca??
    i ko kaže da je to gramaticki pravilno bre?!

krokadel (xe) - 29. oktobar 2007. u 18.40 (registrovani član)

http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=17781

pogresih link (mada i nije da nema veze).
    danas jednostavno nije pametno ni isplativo ostajati na svojoj dedovini i ako ikako mozete da je trampite za koji kvadrat u bg pozurite.
    kada to uradite, nemojte mnogo srbovati ovde (u bg) jer to nije bas mnogo popularno... vise prolaze kosmopolitski stavovi...
    „slovenacka roba je kvalitetnija, hrvatsko more je najlepse, a krajisnici su ionako bili neki seljaci (kao i kosovci) pa šta sad ako ih malo neko i pokolje... nećemo valjda dozvoliti da nam stres pokvari ten! uostalom nek ti siptari caste jednu gazelicu kraj sajma pa nek nose taj kosmet ionako nikad u zivotu i nije niko bio tamo od beogradjana, a ovi sto su tamo rođeni već su povoljno utopili dedovinu i grobove predaka. grebi ga, nema vise sefovanja ni reketa pa se ne isplati vise živeti tamo”

beograd za 10 godina - evropski singapur!!

cucko - 2. novembar 2007. u 03.26 (213.240.*)

Pa sto idete onda ovamo u Beograd, ostanite tamo i gradite vas Kragujevac da bude veci i lepsi...Stvarno ste dosadni... A i mislim da nije bas tako, imam ja kolegu na psolu koji živi ovde ali voli svoj Kragujevac i te kako...

Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: 08.11.2007. 03:57 »

Pre svega, pozvao bih te, Johnny, da vidiš tekstove koje smo analizirali na delu za decentralizaciju i analizu regionalnih razlika. Tamo je komentarisan i tekst iz Blica (za koji sam i ja dao izjavu, ali i čitavu onu kartu ako si video štampano izdanje, čije si podatke i ti stavljao na blog i mi na sajt, a ovi iz Blica prisvojili kao da je bilo ničije, iako sam ih uputio na sajt Diferencije da pogledaju to), ali i ovi ovde navedeni iz Politike.

A sada da se osvrnem na ove komentare.

Citat: Cojle Manojle
to je zato što smo kreteni.čim neko odavle nabije dupe u beograd automatski postaje beograzdzanin.pa mi smo samo seljaci.

Ovaj komentar ne razumem. Zamolio bih te, Johnny, da mi prevedeš ako si ti shvatio šta ovaj hoće da kaže.

u poslednjem pescaniku lik kaže da je vojvodina uvek bila progresivnija(pametnija,lepsa,bogatija)i da to niko neće promeniti. zukorlic tvrdi da su oni neka civilizacija u rangu sa covecjom ribicom(po starosti ne po pameti).

Priča o tome šta je i kakva Vojvodina spram centralne Srbije nikome i ni u čemu neće pomoći da razreši naš problem. Samo će ga oterati u neku nebitnu sferu, ismejati, omalovažiti samu političku oblast vezanu za decentralizaciju.

a mi?nije mi jasno zašto mi ne možemo da zastitimo svoje interese.natasa jovanovic.em mutava,em bezobrazna zalaze se za neko bratstvo i jednistvo med srbima,ona buca iz ldp potpomaze lale iz lsv-a da zadrže svoje pare a za sumadiju mnogo ih zabole.

Najpre, ne znam ko je Nataša Jovanović. Voleo bih da mi neko kaže. Potom, ne znam o kakvom se bratstvu i jedinstvu govori ako se razgovor vodi o Srbiji, budući da je Srbija prilično jednoetničko društvo ako izuzmemo teritoriju Kosova. Voleo bih da mi se i to objasni.

I konačno, LDP pomaže Vojvodinu, ali sasvim opravdano (o tome se dugo vodila diskusija na ovom forumu, pogotovo uoči prošlogodišnjeg referenduma o novom ustavu). Razlog je taj što se građani u centralnoj Srbiji ne osećaju ugroženim u toj meri ili na taj način da bi tražili autonomnu pokrajinu. Kada bi ta želja među njima (kažem "njima" jer smo mi ovde za tu ideju, ali je većinski naše područje centralne Srbije protiv takvog rešenja, i daleko ispod naše političke svesti) postojala, makar kakva iskra, i LDP bi dao podršku. LDP ne može da zastupa nešto što građani ne žele, ili barem nije dužna apriori da radi nešto za šta ne postoji makar nekako izražena volja građana.

zašto mi ne napravimo neki separatisticki pokret.pa kad je bal nek je bal.siptari(albanci)na kosovo,muslimani u bosnu.lale u madarsku.

Savršen način da se obesmisli ideja regionalizma i decentralizma. Taj čovek koji ovako govori ništa dobro ne donosi.

dakle OCEMO SUMADIJSKE PASOSE.OCEMO SUMADISJKU ZEMLJU.
ZIVELA NEZAVISNA SUMADIJA.

Ne, ispravljam se. Ovo ovde je potpuno omalovažavanje ideje, guranje sopstvene glave u pesak.

nisu dobrodosli mrgudi,prznice.mafijasi.olos.teski(ne laki)narkomani,ocemo dobru decu,vaspitanu,čiste skole,postovanje zakona koji služe narodu.nisu dobrodosli ekstremni nacionalisti,komunisti(libralni i oni drugi)kao i fasisti(oni su ionako isto). eh.pusti snovi.

Taj čovek naprosto ne zna šta hoće, niti šta neće. Govorenje napamet, bez ideje, bez namere da se nešto promeni. Spominje nekakve narkomane, mafijaše... kakve to veze ima sa decentralizacijom? Opet ismevanje teme od strane samih Šumadinaca ili ljudi centralne Srbije. Nažalost to je tako česta pojava.

Citat: Duschann_91
Vidim ja cemu sve ovo vodi... Na kraju ćemo umesto jedne države Srbije da imamo nezavisnu Vojvodinu, nezavisnu i suverenu državu Sumadiju, nezavisni Sandzak... I niko više neće biti srbin, i neće govoriti srpski, nego vojvodjanski, sumadijski i sandzacki!

To se događa kada klincu od petnaestak godina otac da tastaturu i stavi monitor na radni sto. Niko neće govoriti srpski, i to je njemu problem? Što će se jezik kojim neko govori zvati drugačije (iako to nema blage veze sa bilo čim, ali hajde i to da pretpostavimo)? Boli ga to što ne bi živeo u Srbiji (kao da je to nešto dobro samo po sebi?) nego u Šumadiji (kao da je to nešto drugačije od onoga u čemu sada živi)? Ili još gore, što će neko tamo iz Niša da živi u nekoj tamo Moravskoj republici, ili pak regiji (verujem da ne pravi razliku)? Zar ga inače briga za to kako ja u Nišu živim, ili još gore - kako živi onaj (Srbin, ako i to mora da se kaže) u Beogradu? Važnije mu je da li sam ja iz Srbije a ne iz Moravske, ili pak on iz Šumadije, a ne iz Srbije, nego da živi kako valja?

Čujem sad, u crnogorskom ustavu proglasili za zvanican jezik Crne Gore, crnogorski! aman crnogorski! E vala, sledeći put vodim prevodioca u CG ili idem na usavrsavanje engleskog.

Verujem da je to jedino o čemu bi trebalo da brine. Naime, da li se u Srbiji govori crnogorskim jezikom, ili pak u Crnoj Gori srpski. Ali, hajde da popustimo pa reknemo - važi, hajde, pričamo o jezicima, moram da pitam i to što rekoh ovde: Zašto se jezik u Srbiji ne bi zvao - crnogorskim? Eto, onda bismo isto tako govorili jednim istim jezikom, ako je u imenu tog jezika najveći naš - srpski - problem.

Ja mislim da bi trebalo Srbiju podeliti na vise pokrajina, Vojvodinu (Novi Sad), Sumadiju (Kragujevac), Podunavlje (Nis), Sandzak (Novi Pazar) i Teritoriju Grada Beograda

Čudno, iz svega što je do tada kazao reklo bi se da bi Srbiju podveo pod tiraniju jednog Cara na čelu države, potpuno militarizovao naciju i uveo pravilo nošenja šajkače i opanka za svako domaćinstvo minimum 20 sati po članu porodice.

U Nemackoj će ljudi decentralizacijom biti zadovoljni i nastaviti da žive normalnim zivotom u tim Pokrajinama, a u Srbiji zemlji da prevrne, svaka pokrajina će za 5-6 godina da trazi odvajanje od maticne Srbije, tvrdeci da su oni posebna nacija sa posebnim jezikom (tj. za svoj jezik će proglasiti dijalekat svog regiona, pretpostavljam).

Bojazan od toga da će se raspasti regije je bojazan budale koja ne shvata zašto regija uopšte i postoji. Bojim se takvim (primitivnih) umova. Bojim se da će taj primitivni um i mene samog zarobiti u večni primitivizam i ksenofobiju, jer tako je to u demokratskom sistemu: jedan glas, ma koliko dolazio iz svesnijeg razmišljanja, vredi isto koliko i glas one budale koja jednu knjigu u životu nije pročitala.

pazi dusane,ako pretpostavimo da je zadnjih ne znam 200 300 godina 'maticna srbija' centralni deo srbije i kao sto znamo on nikada nije valjao(sto 'strancima',sto 'našima')i svi su hteli da se odcepe od nas neradsnih, ruznih, prljavih i i ..ih,zašto da ih mi ne preduhitrimo?

Ovaj vid lokal-patriotizma i nacionalizma je bolestan i štetan po ideju decentralizacije. Odatle proističe sav onaj lokal-primitivizam koji može da se ogleda kod Velje Seljaka, pa i kod vlastodržaca u Kragujevcu koji potiču iz SPO, a sada se zovu nekako drugačije, i koji sarađuju sa radikalima i još nekim primitivcima pod geslom - sve za lokal.

krediti za poljoprivredu su otisli skoro 100 % u vojvodinu.

Nisam čuo za to, a i nemoguće je verovati nekome ko izvaljuje primitivizme najgore vrste. Međutim, i kad bi se stvarno dogodilo da krediti odu u Vojvodinu, i to svih 100%, za to ne bi bila kriva Vojvodina kao regija, nego bi to bila odluka vrha vlasti, centralnih sila Srbije. U tome bi svakako trebalo videti i nezainteresovanost ljudi iz centralne Srbije da se taj kredit dodeli njima, inače bi insistirali na nekom nivou zaštite svojih prava i tako na borbi za decentralizaciju.

ima neka knjigica nekog svestenika pre jedno dvesta godina gde se tamo neki danas veliki srbi uopste ne izjasnjavaju nacionalno.sad su mletci,ma može sa njima,austrougari,odgovara,komunisti ma daj i njih.
sad su oni srbi a ja sam (jer je to gramaticki pravilno)srbijanac.
pa gospodo neće da može.niko ne kaže za sumadince da su otelotvorenje svarsenog coveka ali bi bilo lepo da se ima postovanja za ove ljude ovde(i za žene po liberalima)
zato nezavisna sumadija.sa opstinama kao regionima.ionako se ceo zivot ratovalo za tamo nekog gore ili dole i ginulo.pa nek izginemo do kraja.ali konacno kao svoji.svi bre imaju postovanja za sebe samo se mi srozavamo sami.

Vidi ovako... Pre godinu i nešto dana ja sam govorio skoro kao ovaj klipan koga citiram. Govorio sam kako bi Niš trebalo da bude republika, te kako bi trebalo tražiti nekakvu nezavisnost, kako je Beograd "zao"... i danas se stidim tih izjava. Ne zato što su te izjave načelno loše, ne zato što je republika nešto što bi naškodilo Nišu, već zato što Niš nema nikakav kapacitet da bi to postao, i to ne kapacitet kao teritorija ili u infrastrukturnom pogledu (jer to se uvek može dograditi), već u pogledu nepostojanja kadrova da tu državu ili čak i pokrajinu povedu. Što ti ljudi, što je druga ali bliska stvar, koji tu žive nemaju svest jednog prosečnog dvanaestogodišnjeg deteta u Vojvodini.

Ovo važi i za centralnu Srbiju uopšte, pa tako i Šumadiju, jer znam da ni tamo nije svest građana na boljem nivou od ove koju ovde srećem (sve što valja otišlo je u Beograd ili ako je ostalo - ne želi da govori od užasa).

Sve što ovaj Cojle, ili šta već, govori je glupost koju ne želim da komentarišem. Prokomentarisao sam samo ono po čemu me je lik podsetio na sebe pre godinu i po dana, kada sam sve ovo otpočeo, ali sam najzad došao do svesti o tome šta je realna situacija i šta su zdravi ciljevi. Nažalost, mislim da bi svaki lokal-patriota morao da prođe slično iskustvo da bi zaista postao borac za decentralizaciju, ili će ta borba biti sve drugo samo ne civilizovana i praćena zdravim vrednostima.

Zar ti Vojvodinu ne smatras Srbijom, a vojvodjane Srbima? Izvini molim te, ali meni Vojvodina isto znaci koliko i Centralna Srbija (s tim sto mi je Sumadija naravno draža od bilo kog dela Srbije, zato što sam tu rođen, jelte).

Odavde se vidi da je klinac nacionalista, jer ne može da ti bude draga Vojvodina koliko i ono mesto u kojem živiš, sem iz razloga što je ta Vojvodina mesto u kojem žive Srbi, ili pak deo nekog teritorijalno-nacionalnog bića. Nadalje sve što takav neko kaže ne može da bude uzeto ozbiljno. (Ja Vojvodinu ne volim, ali su mi pojedini Vojvođani dragi jer mi pomažu u onome čime se bavim i na čemu insistiram. Dakle, ja ne mogu da volim teritoriju, ja mogu da volim građane, i to pojedince, koji žive na određenoj teritoriji. Tek to bi bio valjani stav.)

Osim toga, ne smatram da smo mi sumadinci gedze, zapravo, ne shvatam u kom kontekstu si to izlozio. Najveci gedzovani imaju brdo para, propagiraju kic i mahom žive u nasoj miloj prestonici. Ako se gedzovanima smatraju seljaci koji su priprosti i nemaju manira, takvih vise ima u Vojvodini nego u centralnoj Srbiji (Ovi iz Centralne su mahom prebegli u BG, i sada su nam sela poluprazna, 400.000 novih ljudi se slilo u Beograd od 2001. godine, proverena informacija).

To na kraju nije proverena informacija, već je klinac pročitao u Blicu, gde sam ja dao izjavu koja tako glasi. Ali u toj izjavi nisam rekao da je to provereno, već da je to odokativno, prognozirano. Naravno, podatak je frapantan i dobro je što izaziva čuđenje, pa i sve ono što bi trebalo da izazove kod čoveka koga politika zanima. Međutim, to nema nikakve veze sa onim o čemu klinac govori.

Što se tiče pojmova, tipa srbin-srbijanac, ovaj drugi najcesce koristi nacija koja je nastala prošle godine, i koja prema novom ustavu ne govori vise srpskim, nego crnogorskim jezikom.

Vidiš li kako se momčić uhvatio za Crnu Goru? Može li jednom individualcu, borcu za prava drugih i kontranacionalnih određenja, principijelnog borca za slobodu da interesuje kako će se građani Crne Gore prozvati, te kad su nastali (mada je za mene dovoljno da vidim jednog građanina Crne Gore koji se izjašnjava kao Crnogorac, da ga pitam koliko godina ima i da kažem da je crnogorski narod star makar toliko koliko godina mi ovaj bude rekao da ima). Kao da je to nešto što će mu promeniti život, ili mu pak pobošati status u republici u kojoj živi. Kao da ga Crnogorci ugrožavaju (a u stvari on sam ugrožava Crnogorce u Srbiji navodeći ova protivljenja prema nacionalnom izjašnjavanju građana u Crnoj Gori).

I na kraju, da zavrsim, ako bi Sumadija postala nezavisna, mi srbi kakvi smo, posle 20-30 godina, tražili bi nezavisnost ili ti neku tamo sirooku autonomiju i Levac, i Jasenica i Lepenica..., a to slozices se, svakako ničemu ne vodi!

Baš sam se nadao nekom argumentu na kraju, ali dobih "a to ničemu ne vodi". Sada bi trebalo da se zamislim kako to, zbog čega ničemu ne vodi i kuda je trebalo da odvede neka druga opcija, npr. opstanak u Srbiji? A onda se zamislim zbog čega bi se iko i pokušavao odvajati ako bi se osećao dobro u Srbiji? Čemu to (vodi)?

O, zar je toliko teško razmišljati logično i nacionalno neopterećeno?

i nisam mislio da se samo sumadija odcepi,nego da krene opstenarodna(fuj odbrana i zastita)buna.da se krene sa potpisima po regionima za odcepljenje od centrale.valjda će neko nešto da shvati.to i nema veze sa beogradanima već ima veze sa politicarima.

Koliko-toliko razuman predlog, ali s obzirom na ono do tada rečeno, nije mi jasno odakle odjednom dolazi. Inače stav da bi trebalo vršiti pritisak na centar je osnovno polazište svake moguće ili buduće akcije. No, pre toga bi valjalo vršiti pritisak na same građane ugroženog područja, jer oni još ne shvataju da postoji problem centralizma. Jer akcija bez ljudi ne bi proizvela ništa sem smeha i možda "skrivene kamere" koju bi Beograd poslao ovamo da ismeje one borce za decentralizaciju (kako su se spustili da ovde zajebavaju one klince koji su ispevali onu primitivnu pesmicu Centrifuga).

ili da se svi iselimo za beograd pa kad jedno jutro ustanu a mi u knez mihajlovoj sa kotaricama:dobar jutro beograde,mili grade.

Priznajem da ne znam šta znače kotarice, ali pretpostavljam da je neko obeležje seljaka, zemljoradnika ili tako nešto. A to je opet alarm koji kaže da ovde nema svesti o građanstvu, o građanskom načinu mišljenja, o tome da svako ima pravo na jednak status, i o tome da Srbija van Beograda nije i ne sme biti ruralno područje koje naseljuju zemljoradnici. Ovde ima studenata, akademskih građana. I ako bi Srbiju trebalo decentralizovati ili pak preseliti u Beograd, iseliće se najpre oni koji nešto vrede, kao što će se i za decentralizaciju pobrinuti ako za to bude bilo uslova.

Citat: krokadel (xe)
kada to uradite, nemojte mnogo srbovati ovde (u bg) jer to nije bas mnogo popularno... vise prolaze kosmopolitski stavovi...
slovenacka roba je kvalitetnija, hrvatsko more je najlepse, a krajisnici su ionako bili neki seljaci (kao i kosovci) pa šta sad ako ih malo neko i pokolje... nećemo valjda dozvoliti da nam stres pokvari ten! uostalom nek ti siptari caste jednu gazelicu kraj sajma pa nek nose taj kosmet ionako nikad u zivotu i nije niko bio tamo od beogradjana, a ovi sto su tamo rođeni već su povoljno utopili dedovinu i grobove predaka. grebi ga, nema vise sefovanja ni reketa pa se ne isplati vise živeti tamo”

Nažalost, ima i takvih Beograđana koji se smeju nad žrtvama koje pripadaju drugim nacionalnostima, te pravdaju sva klanja koja proizvede srpska vojska. Ovo je samo primer jednog primitivnog stava iz Beograda koji bi da decentralizuje zemlju jedino iz razloga da bi Srbija na svojim krajevima ostala celovita (to je i moja izjava bila pre godinu i po dana na TV5, i delovala je ubedljivo ovim primitivnim Nišlijama, ali je u osnovi nacionalistička i bolesna u svom unutrašnjem konceptu) i tako ne bi dozvolila "Šiptarima", Bošnjacima, Mađarima i ostaloj "bagri" da se širi prema "našem" području Srbije. Zašto je sve to tako pogrešno? Iz razloga što u principijelnoj decentralizaciji koja proističe iz slobodarskih ideja i ideja ravnopravnosti - nije nimalo važno ko će od nacionalnosti naseliti šta, već to da na prostoru određene države svaki građanin ima pravo da živi jednako kvalitetnim životom, bilo da živi u centru ili na periferiji te republike.

To je nešto što nacinalistički decentralizatori i lokal-patriote nikad neće uspeti da shvate. A ja sa takvima više ne želim da imam ikakve veze (nudili su mi i takvi da sarađujemo).

Citat: Cucko
Pa sto idete onda ovamo u Beograd, ostanite tamo i gradite vas Kragujevac da bude veci i lepsi...Stvarno ste dosadni... A i mislim da nije bas tako, imam ja kolegu na psolu koji živi ovde ali voli svoj Kragujevac i te kako...

Ovaj kao da je komentarisao jer su mu pretili da će ga ubiti. Pošto u ovom što je rečeno niti ima zrna pameti, niti volje da se uđe u problem. Da je bio ozbiljan rekao bih za lika da je naprosto - budala.
« Poslednja izmena: 08.11.2007. 04:05 Domaci izdajnik » Sačuvana

Johnny_kG
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: 15.02.2008. 05:45 »

Suštinska decentralizacija

Demokratska stranka u Kragujevcu uveliko se priprema za predstojeće lokalne izbore, a program koji će ponuditi Kragujevčanima/kama zasniva se na suštinskoj decentralizaciji i regionalizaciji, izgradnji građanskog društva - ugovor sa građanima koje su njihove potrebe i šta su prioriteti, i ekonomski razvoj.

Demokrate se zalažu za decentralizaciju i u kragujevačkim okvirima, odnosno da se odluka o ukidanju gradskih opština stavi van snage, a kada je reč o ekonomskom razvoju plan je da se sa što više različitih projekata aplicira kod evropskih fondova.

Demokratska stranka na lokalne izbore izlazi samostalno, ali ne isključuje mogućnost postizborne koalicije sa svim demokratskim strankama - G17plus, LDP, NS i SDPO- ako za to bude bilo potrebe kako bi se formirala gradska vlast. Nećemo ulaziti ni u kakve koalicije sa socijalistima i radikalima, izjavio je Dragan Planić, predsednik GO DS-a, koji će biti i nosilac liste ove partije na lokalnim izborima.
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #36 poslato: 15.02.2008. 11:15 »

Izgleda da se lokalnim odborima DS-a kazalo da trube o decentralizaciji. Tako su i ovi ovde pred izbore DS-ovci uvek decentralistički naelektrisani, iako dobro shvataju da priča o decentralizaciji na lokalu baš i nema neke svrhe, jer iz lokalne skupštine teško da možeš uticati na odluke vlade i skupštine Srbije.

DS-u ne bi trebalo verovati više. O decentralizaciji i regionalizaciji govore od 2000. godine, čak odonda kada je u tome najglasnija bila - danas na desnom krilu - DSS. Smešno je reći da se DS zalaže za pomenute vrednosti i teritorijalnu reorganizaciju ako je ta partija na visokoj poziciji u vlasti i skupštini već osam godina. Samo jedna kratka rečenica za njih bi trebalo da bude rezervisana, a koja im u potpunosti odgovara - i podmukli, i zli, i bezobrazni ste.
Sačuvana

Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: