Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Karta Sumadije  (Pročitano 5336 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +122/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #15 poslato: 01.06.2007. 10:31 »

Ako ćemo iskreno, Slobina podela na one tzv okruge uopšte nije loša i nekako je najbliža ideji županija koje praktikuje Hrvatska. Malo bi trebalo prekomponovati te tzv okruge ali suštinski to bi bio neki idealni medjunivo centralne i lokalne vlasti.
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 01.06.2007. 11:56 »

Ako bi okruzi dobili vise od funkcije da prikupljaju pare od lokala i salju za Beograd, znaci ako bi bili regije, bili bi preskupi, posto je to bas premala teritorija. Udruzivanje vec tri-cetiri okruga moglo bi da formira regiju. A najvaznije je da regija ima ingerencije, da ne bude kao okrug, jer okrug je samo lokalni policajac.
Sačuvana
Johnny_kG
Urednik

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 20.06.2007. 18:47 »

Ovo je karta nashe nesrecne Centralne Srbije! Samo ne znam shta Bg radi na ovoj karti?

Ovo je jedan od predloga "izgleda" Shumadije. U nju ulaze Smederevo i Pozarevac. Mozda ce se sada neko buniti... ali zelo bih da pitam nekog iz Smedereva ili Pozarevca, kojoj regiji bi oni zeleli da pripadnu? Jeste da se foriranje regiona ne moze raditi po zeljama, ali chisto pitam....

Ja sam uradio ovu kartu... Ovde SD ulazi u Shumadiju, ali ne i PO! Sada sam chuo od Lookyja da ta dva grada ne bi trebalo razdvajati.... Takodje mislim i da bi Novom Pazaru trebalo dati malo vishe autonomije... Mislim, NP nije chak ni sedishte okruga, vec je sedishte Rashkog okruga u Kraljevu (nebo i zemlja).

uvecana karta

Kod:
http://farm2.static.flickr.com/1179/575812685_5d4028ae3b_o.jpg
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
http://johnny_kg.mojblog.co.yu/
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +122/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 21.06.2007. 10:24 »

Ova poslednja karta je bolja, ali bih Rašku pripojio Šumadiji a region Sandžaka posebno uokvirio. Vojvodinu obavezno podeliti na Srem, Banat i Bačku. Lazarevac izdvojiti iz Beograda i pripojiti Kolubarsko-Mačvanskoj regiji, a Mladenovac Šumadiji. Istočni korpus podeliti na dva, od toga da regije Zaječara, Bora i Braničeva da budu objedinjene.
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
Johnny_kG
Urednik

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 22.06.2007. 01:18 »

Pa na gornjoj (mojoj  osmeh) karti je Novi Pazar izdvojen kao posebna celina! Mislim da je najbolje formirati 5 regiona (Vojvodina, Shumadija, Podrinje, Nishava i BG)... ali nije losha ideja izdvojiti Negotinsku krajnu iz Nishave ili Valjevo iz Shumadije....
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
http://johnny_kg.mojblog.co.yu/
Lookey
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 14.07.2007. 21:29 »

I dalje sam misljenja da Smederevo i Pozarevac ne treba odvajati jer su jedinstvena celina (mozda ne geografski,mada ni to nije potpuno tacno - obe regiona su podunavska). Po svemu ostalom cine funkiconalnu sredinu,tako da bi postojanje regionalne granice izmedju ove dve opstine bilo na stetu i jednog i drugog regiona... Drugacije uredbe i zakoni jedne i druge regije mogle bi da poremete postojece veze. Jednostavno ljudi su svikli na medjusobnu upucenost... Slicno tome bi bilo kada bi se recimo Toplicki region pripojio Rasinskom,uprkos tome sto je upucen na Nis...

U slucaju takvog ishoda,treba insistirati na vracanju onih naselja i opstina koja do pre 30 godina nisu bila pod upravom Beograda... U slucaju Smedereva,vratiti Smederevskom kraju opstinu Mladenovac, i istocni deo opstine Grocka (Umcari i jos neka naselja) koji su sve do pre 30 godina pripadale regionu Smedereva,kada su i otrgnuti i pripojeni Beogradu... Valjevu vratiti Lazarevac i Obrenovac, i videti sta sa Barajevom i Sopotom...

Toliko o ovim manje bitnim stvarima tipa razgranicavanja... Sada je vreme za inicijative o decentralizaciji,o ovome doci ce red za raspravu...
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 14.07.2007. 21:35 »

Ne verujem da ima nesto od toga da se Beogradu oduzme teritorija koja mu je pridodata nedavno, ne pre 30 godina, nego pre desetak, a Surcin pre par godina. To nije moguce ni milom, da Beograd prosto otkine od sebe, ni silom, da drzava intervenise, posto ti gradjani tamo nisu za izdvajanje iz Beograda, osim u slucaju da im se da status grada. A i ne vidim zasto bi bilo lose da neke od tih siromasnih opstina ipak ostanu u sastavu regiona Beograd, posto je valjda red da i taj region ima ruralne opstine, a ne da bude samo Velegrad. Neka i on vodi racuna o svojim siromasnim krajevima.
Sačuvana
Lookey
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 16.07.2007. 18:36 »

I ne samo to... Paradoks je da i opstine koje su pored Beograda prosto mole Boga da postanu beogradske opstine... Bezveze,ali eto tako je to u glavama mnogih... Tako razmislja vecina u opstini Stara Pazova i Pancevo,koji su cak jedno vreme trazili izdvajanje iz sastava AP Vojvodine (u Pancevu su neki cak spominjali moguci referendum) i pripajanje Gradu Beogradu... Zadnji put ih je smirivao bivsi ministar Zoran Loncar... Ta zamisao nije strana ni Smederevu,S.Palanci i V.Plani cak... Johnny ce da posvedoci da je u Sumadiji to slucaj sa Arandjelovcem... Jednog dana sve ovo ce pripojiti BG,nazalost,sve vise ljudi bi da su deo metropole (makar i najbedniji deo,ali hej,metropole  :( ),da trpi mrvice koje mu Grad BG dodeli, nego grad koji ce svoje potencijale upotrebiti za sebe,a ne tamo nekog na Vracaru... Ove prigradske opstine mi svakim danom sve vise lice na neke plantaze... Ako me razumete...
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 16.07.2007. 18:50 »

Ej, pa to nije tako lose! To moze da se iskoristi u svrhu ogromne kritike centralisticke politike drzave. Jos jedan dokaz da je na delu bezobrazni i mucni centralizam! Zamisli kartu na kojoj je Beograd na teritoriji koja se granici sa KG-om na jugu, sa Negotinom na istoku, sa Sapcem na zapadu, sa Novim Sadom i Zrenjaninom na severu! Pa to bi zasluzilo da se cuje i na ozbiljnim svetskim medijima. A i problem beogradizacije bi onda konacno dosao na dnevni red nekih politickih stranaka i javnosti.
Sačuvana
Vojvodina Istocna Srbija
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 28.09.2007. 11:39 »

Šumadinci ne zanosite se glupostima. Geografija Šumadije poklapa se sa Šumadijskim okrugom. To što vi nazivate sada Šumadijom je velikošumadijski nacionalizam (prejak zaključak). Braničevski, Borski i Zaječarski okrug oduvek su bili jedna celina ,istorijski gledano kroz jedno vojvodstvo. Nikad, ali stvarno nikad  ova regija nije bila nekakva Šumadija. U narodu je i dalje prisutna svest o pripadnosti ova tri okruga jednoj regiji i najracionalnije da se ova regija nazove Vojvodina Istočna Srbija (Braničevski, Borski i Zaječarski okrug) . Shodno tome formirale bi se istorijsko-geografske regije Vojvodina Severna Srbija (Banat, Srem, Bačka), Vojvodina Jugoistočna Srbija (Niški ,Jablanički, Pčinjski i Pirotski okrug), Vojvodina Južna Srbija (Kosovo i Metohija), Vojvodina Centralna Srbija, Vojvodina Zapadna Srbija i prestonica Beograd. Namerno nisam apostrofirao sastav vojvodstva centralne i zapadne Srbije to ostavnjam njima da se dogovore (2 velika centra Užice i Kragujevac). Po meni  sigurni satav Vojvodine Centralna Srbija činili bi Šumadijski,Rasinski, Toplički, Podunavski i Pomoravski ogrug (ostaviti i njima mogućnost da se na referendumu odrede da li možda žele pripadnost Vojvodini Istočna Srbija). Sigurni sastav Vojvodine Zapadna Srbija činili bi Mačvanski, Kolubarski i Zlatiborski okrug. Raški okrug trebalo bi na referendumu da se opredeli  kojoj će Vojvodini pripasti.Kapa ove sigurno funkcionalne države  bila bi Kraljevina Srbija. Na taj način izvršila bi se decentralizacija ,toliko neophodna, a ujedno nebi se dezintegrisala država. Ovo je realnost države Srbije i sve drugo vodi u sukob i podele. Uspostavimo brend našeg naroda i države Kraljevinu Srbiju.
Sačuvana
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 28.09.2007. 15:22 »

svasta se moze naci u zemlji srbiji, pa eto tako i kombinacija decentralizacije sa regionima, odnosno pokrajinama, a sve to pod monarhijom... ne znam samo sta ljude navodi na takve stavove... valjda nacionalizam pod dozom svesti o potrebi za zastitom sopstvenih interesa... nedoumica
Sačuvana
Lookey
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 30.09.2007. 04:57 »

Šumadinci ne zanosite se glupostima. Geografija Šumadije poklapa se sa Šumadijskim okrugom. To što vi nazivate sada Šumadijom je velikošumadijski nacionalizam (prejak zaključak). Braničevski, Borski i Zaječarski okrug oduvek su bili jedna celina ,istorijski gledano kroz jedno vojvodstvo. Nikad, ali stvarno nikad  ova regija nije bila nekakva Šumadija. U narodu je i dalje prisutna svest o pripadnosti ova tri okruga jednoj regiji i najracionalnije da se ova regija nazove Vojvodina Istočna Srbija (Braničevski, Borski i Zaječarski okrug) . Shodno tome formirale bi se istorijsko-geografske regije Vojvodina Severna Srbija (Banat, Srem, Bačka), Vojvodina Jugoistočna Srbija (Niški ,Jablanički, Pčinjski i Pirotski okrug), Vojvodina Južna Srbija (Kosovo i Metohija), Vojvodina Centralna Srbija, Vojvodina Zapadna Srbija i prestonica Beograd. Namerno nisam apostrofirao sastav vojvodstva centralne i zapadne Srbije to ostavnjam njima da se dogovore (2 velika centra Užice i Kragujevac). Po meni  sigurni satav Vojvodine Centralna Srbija činili bi Šumadijski,Rasinski, Toplički, Podunavski i Pomoravski ogrug (ostaviti i njima mogućnost da se na referendumu odrede da li možda žele pripadnost Vojvodini Istočna Srbija). Sigurni sastav Vojvodine Zapadna Srbija činili bi Mačvanski, Kolubarski i Zlatiborski okrug. Raški okrug trebalo bi na referendumu da se opredeli  kojoj će Vojvodini pripasti.Kapa ove sigurno funkcionalne države  bila bi Kraljevina Srbija. Na taj način izvršila bi se decentralizacija ,toliko neophodna, a ujedno nebi se dezintegrisala država. Ovo je realnost države Srbije i sve drugo vodi u sukob i podele. Uspostavimo brend našeg naroda i države Kraljevinu Srbiju.

Dragi sagovornice,

Ne propagira se ovde nikakva velika Sumadija (bas se pitam odakle takva pomisao?). To je samo odraz trenutnog ekonomsko-migratornog stanja stanovnistva (tipa da Smederevci i Pozarevljani vise gravitiraju ka KG-u nego ka Nisu ,kao sto stanovnici Toplickog okruga gravitiraju iskljucivo ka Nisu i sl.)... Kad se prave regije (u tvom slucaju Vojvodstva) treba imati na umu moze li ta regija da se odrzi,da li ce se krsiti normalno i prirodno uspostavljeni tokovi kapitala i ljudi...

Dobro je sto ima i drugih misljenja. Samo zelim da izrazim neslaganje sa tvojim primerom. Nadam se da si ''sa terena'' posto ja diskutujem o tome da li je danas opravdano smestiti Podunavski okrug u Sumadiju,i to bez Branicevskog okruga. Voleo bih da jesi sa podrucja nekog od ova dva okruga (kao ja),jer koliko ja znam,vise je ljudi ZA to da se Podunavski,Branicevski,Borski i Zajecarski okrug smeste u jednu regiju (cak je i opravdanije) nego da se razdvoje...Ponovo naglasavam da Podunavski i Branicevski okrug su maltene sjedinjeni u svakom smislu. Gotovo nikakva veza Pozarevca ne postoji sa Borom ili jos gore Zajecarom,ako tako gledamo (osim opstine Majdanpek koja jedino ima neku saradnju sa opstinama Branicevskog okruga)... Ko je tome kriv,ne znam,mozda onaj ko je definisao Timocku krajinu,zaista ne znam... Treba bataliti prirodne granice,danas su opravdani jedino regioni formirani na ekonomskom principu... kao Vojvodina na primer,koja nema svoju geografsku granicu,ali je ekonomski funkcionalna...

Treba li da spomenem da je Sumadija dobro odrapljena teritorijalno za Grad Beograd koji se prostire maltene do Kragujevca? I o tome treba voditi racuna pri nekoj predstojecoj regionalizaciji...

I naglasio bih opet na kraju : Bilo da je kraljevina,republika,federacija ili nesto drugo,Srbija bez prave decentralizacije nece funkcionisati... Pa imali na kraju i 100 regija...

P.S : Posebno sam skeptican da bi Srbija svoju sansu trebalo da trazi u kralju...Ali to je moje misljenje...
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 01.10.2007. 14:15 »

Vise nego zrelo razmisljanje Lookeya. U skladu sa savremenim demokratskim principima. U potpunosti se slazem sa svim sto je izneo.
Sačuvana
direktor bolnice
Građanin

Duh bunta: +4/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 12.11.2007. 01:50 »

Kapa ove sigurno funkcionalne države  bila bi Kraljevina Srbija. Na taj način izvršila bi se decentralizacija ,toliko neophodna, a ujedno nebi se dezintegrisala država. Ovo je realnost države Srbije i sve drugo vodi u sukob i podele.

Zashto regije da se zovu vojvodine? Kakve veze ima pojam "Vojvodina" sa ovim nashim regijama? Gde se josh regije zovu vojvodine? Koliko znam, vojvodina je rech koja se koristi za oblast pod ratnim dejstvom, neshto kao tampon zona?!
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: