Stranice: [1] 2   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Karta Sumadije  (Pročitano 5096 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Lookey
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

« poslato: 29.10.2006. 02:14 »

Link ka uvecanoj karti Sumadije:
http://www.differentia-nis.org/images/karta/Sumadija.jpg

Potrudicu se da postavim i karte Niske regije,Vojvodine ,Podrinja i Grada Beograda.
Sačuvana
Admini...
Administrator

Duh bunta: +5/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 29.10.2006. 02:23 »

Lookey, prebacio sam kartu na nas server i odatle linkovao ka forumu. Potom postavio kao sliku. Ako mislis da je bolje drugacije, reci da izmenimo, tj. vratimo kako je bilo.
Sačuvana
Lookey
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 29.10.2006. 13:37 »

Postovanje Admin,sve je OK. Uvecana verzija se vidi na linku,ovo je sasvim dobro! Pozdrav! P.S: Sledeca je Niska regija  :)
Sačuvana
Loni
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 02.02.2007. 13:29 »

Šumadija je previše mala na ovoj karti.

Ne vidim razlog zašto joj ne bi pripao ceo Braničevski okrug, a ne samo Požarevac i Veliko gradište.
Petrovac na Mlavi je takođe povezan sa Požarevcem i celo Braničevo bi moralo da uđe u sastav ove pokrajine.
Sačuvana
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #4 poslato: 06.02.2007. 22:27 »

Nema mnogo veze koja je regija kolika. Ja da se pitam odrzao bih referendum u kriticnim opstinama pa ko gde hoce da pripadne, tako neka se i karte crtaju. Meni izgleda - manja drzava - lakse upravljanje.
Sačuvana
Lookey
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 26.05.2007. 00:50 »

Verovatno bi i Kucevo,Golubac i Zagubica trebali pripasti Sumadiji,posto su donekle vezani za Pozarevac i Branicevski okrug,koji nesumnjivo vise veze ima sa Sumadijom nego sa Niskom regijom. Medjutim,stanovnici ovih opstina (pogotovo stanovnici Zagubice) su u migratornom rascepu izmedju Pozarevca i znatno blizeg Bora,koji bi mogao da se ''nametne'' ovim opstinama kao regionalni centar (iako znamo da Boru bas i ne ide nesto) i samim tim bi ove tri opstine pripale sa punim pravom Niskoj regiji.

Sto se tice Petrovca,Malog Crnica,Velikog Gradista i Zabara tako nesto nije nikako moguce. Ove su opstine vezane za Pozarevac,i samim tim za Region Sumadije.

P.S : Na karti se jasno vidi da Petrovac (cela opstina) spada pod Region Sumadije...
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +114/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 29.05.2007. 11:31 »

Zašto mislite da je Požarevac vezan za region Šumadije? Kako je vezan? Šumadija izlazi na Dunav? To su neke opake velikošumadijske projekcije i ambicije....
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
Lookey
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 31.05.2007. 02:57 »

Za Pozarevac nema sta da mislim,vec znam! Poticem iz tog grada,pa jako dobro znam da ljudi vise gravitiraju ka KG i BG nego ka NI. Po cemu bi po tebi PO pripao Niskoj regiji ? Jednostavno,ne postoji valjani argument. Cak pozarevacki i smederevski region iz dana u dan sve vise inteziviraju izuzetno dobru saradnju nastojeci jednog dana (kako se cini u PO i SD) da postanu i jedan region.

A sad,ako cemo prema geografskim granicama,Niska regija bi se svela na dolinu Juzne Morave.

Karta je sasvim korektna,jer su razmotreni mnogi privredni,administrativni i kulturni faktori. Nikakve velikosumadijske ideje kako ti kazes,vec cista realnost... I kako Sumadija ne izlazi na Dunav??? Zaboravljas i na Smederevo,a geografski i na Beograd. Nis i Dunav - nebo i zemlja moj prijatelju. Jedino sto region Bora i Zajecara nesto jace gravitira ka Nisu,nego ka drugim gradovima,pa eto Dunava i kod vas...  Zvrko Pozdrav!

No,pustimo ove prazne price,DECENTRALIZACIJA je iznad svega toga!
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 31.05.2007. 03:16 »

Ne verujem da je Stojan mislio na Pozarevac kao deo Niske regije (covek je inace iz Bgd-a). Sto se gravitiranja ljudi tice, ako tako gledas, onda i Leskovac i Vranje pripadaju gradu Beogradu, a ne Niskoj regiji. Nebo i zemlja? Ne, realnost. Nijedan grad niti opstinu ne mozemo silom da pripajamo nekim regijama. Sve opstine bi trebalo da se izjasne kojim regijama bi htele da pripadaju ukoliko se nalaze na granicnom podrucju. Lookey moze da pripoji Sumadiji teritoriju sve do Nisa (osim Nisa), i ja bih rekao "Okay", posto teritorija nema nikakve veze sa mogucim daljim razvojem regije. Sto je regija veca, manje su joj sanse na uspeh, jer vise novca mora da odvaja za neprosperitetna podrucja, kakvih je puna i Sumadija i Niski region.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 31.05.2007. 09:51 »

Lookey, ne se pali... idemo lagano...Nisam mislio da se Požarevac pripaja Nišu već da je geografski izdvojen iz nečeg što se zove Šumadija i da pripada jednoj drugoj geografsko-istorijskoj celini zvanoj Braničevo. Braničevski i Borski okrug bi trebalo da zajedno čine jednu od regija u projekciji buduće regionalizacije i da kao pogranična i podunavska regija iskoriste te pogodnosti, iskoriste program prekogranične saradnje, crnomorsku inicijativu itd. itd....
Sačuvana

Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 31.05.2007. 12:58 »

Za takvu vrstu regionalizacije se zalazu regionalizatori iz Nisa, sto ce mozda da bude cudno Lookey-u koji misli da je bolje da regija ima vecu povrsinu. Centar za regionalizam u Nisu, koji jedini radi platformu regionalizacije Srbije ovde, podrazumeva da Nis pripada tzv. regiji "Juzna Srbija", dok je istoku prepusteno da sam formira sopstveni region.

Problem kod svih ovih regiona je to sto ne postoje inicijative da se on stvarno obrazuje. Tu ne mislim samo na istok i jug (ako zanemarimo umerene regionalizatore koji rade platformu u Nisu), nego i na zapad Srbije, gde osim nacionalistickog bujanja muslimana u Sandzaku ne postoji iskrena zelja ljudi da formiraju regiju.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 31.05.2007. 13:28 »

A u medjuvremenu Lazarevac, Mladenovac, Barajevo i Sopot otcepiti od Beograda i pripojiti Šumadiji.
Sačuvana

Lookey
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 31.05.2007. 23:47 »

I ne samo te opstine... I Grocka,Vracar, gradski deo opstine Palilula,Zvezdara, Vozdovac,Stari Grad,Cukarica i Savski Venac... Sve to pripojiti Sumadiji,sve joj to geografski pripada,jel tako Popivoda? Kad je bal nek je bal  Zvrko  Zelenko Nego,OK i meni se vise svidjaju manje regionalne celine, koje ima recimo Hrvatska,Rumunija, i neke druge evropske drzave (i meni vise odgovara jer bi mi drzava nekako bila bliza na nizem nivou samouprave nego kad bi se formirale regije). Jedino je problem oko formiranja centara na tom nivou,jer jedini gradovi koji imaju realnog potencijala za to su samo BG,NS,NI i KG (moguce pridodati UE). Regije na kraju kad sad bolje porazmislim i nisu perfektno resenje... Mislim,Bizon jeste u pravu, spustiti vlast i ingerencije na sto nizi nivo lokalne samouprave,pa nam regije i nece (skoro) biti potrebne...   
Sačuvana
Lookey
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 01.06.2007. 00:01 »

Lookey, ne se pali... idemo lagano...Nisam mislio da se Požarevac pripaja Nišu već da je geografski izdvojen iz nečeg što se zove Šumadija i da pripada jednoj drugoj geografsko-istorijskoj celini zvanoj Braničevo. Braničevski i Borski okrug bi trebalo da zajedno čine jednu od regija u projekciji buduće regionalizacije i da kao pogranična i podunavska regija iskoriste te pogodnosti, iskoriste program prekogranične saradnje, crnomorsku inicijativu itd. itd....

A  veze o kojima je rec jesu na relaciji Smederevo - Pozarevac i Bor - Zajecar. To su moguci obrisi buducih mikroregiona,jer vec sada zajedno istupaju na privrednom i kulturnom planu,saradjuju na zajednickim projektima itd. Jednostavno,ovakve teritorijalne jedinice prakticno zive (iako ih drzava znatno ogranicava i urnise). Ni SD nema gotovo nista sa KG-om pa ga trpaju u Sumadiju kako bi ova (jedva) izasla na Dunav (mislim na Coletov predlog). PO i SD su prakticno osudjeni na zajednicki (su)zivot jer su blizu i znacajno saradjuju,a sto je najvaznije ljudi ovde smatraju smederevski i pozarevacki okrug kao jednu celinu,nema gotovo nikakvih razlika.

A Bor? Pa Bor pripada Timockoj krajini, Pozarevac (po nasem pojmu) tamo ne pripada, vec pripada Branicevu,i kao sto sam kazes posebnoj geografskoj celini.

Ne mogu se dva grada eto samo tako povezati. Region (regija) je interesna celina,a ne spoj Babusnice i Backe Topole.A Pozarevac - Bor : tesko da ce tu nesto biti. Kao sto rekoh,nisu samo geografske granice presudne. Treba tu posmatrati i mnogo znacajnije stvari.
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 01.06.2007. 00:13 »

Coletova karta izgleda tako da Niska regija obuhvata taj Branicevski okrug i Timocku krajinu, a covek iz Nisa, njegov prijatelj, zastupa drugu tezu, koja Nisku regiju umanjuje za ta dva okruga. Pa neka onda neko vidi kako to da ovi ljudi imaju velikoniske ili velikosumadijske ideje. Ljudi samo razmisljaju kako da omoguce svojim sredinama prosperitet, a to je moguce kroz formiranje manjih regionalnih jedinica. Sto manje - to ce se decentralizacija bolje primiti.
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: