A nisam primetio da je iko iz Kragujevca zavirio ovde,bez obzira na naslov teme. Slobodno,mi van KG-a ne ujedamo

Lookey, evo mene iz KG, pa zavirih u ovu diskusiju.

Luzifer,mi mali treba da se drzimo zajedno

Ne pita se samo Kragujevac (iako je za respekt to sto tamo postoji kakva-takva inicijativa). A u ostatku Sumadije inicijativa je izostala jer ljudi ne vide kako ce prica o Kragujevcu pomoci da se rese mnogo veci problemi u manjim sredinama.Ja cu vrlo rado pristupiti inicijativi ukoliko vidim sta je tu dobro za mene koji nisam iz Kragujevca (inace zagovaram veoma visok nivo decentralizacije).
Zato ostali gradovi u Sumadiji ne vide kako bi to regionalizacija pomogla bez decentralizacije... Tesko da ce to proci,ionako je pola Sumadije zakupio BG pa crpi i odvlaci resurse i pametne ljude,pa ono malo inteligencije sto ostane u KG-u treba da se bori,ali ocigledno za SUMADIJA = KRAGUJEVAC iliti KG = BG. Ocito uce na primeru BG-a kako da se i KG izgradi na grbaci Sumadije. DECENTRALIZACIJA PRVO PA TEK ONDA NEKO EVENTUALNO UDRUZIVANJE U REGIONE, gde ce svako raspolagati svojim ! Bolje za KG,bolje za sve ostale u Sumadiji.
Pozdrav iz Smedereva !
Dakle potpuno se slažem sa tobom! Osnovni preduslov regionalizacije jeste DECENTRALIZACIJA. Bez prave i suštinske decentralizacije ne može biti regionalizacije Srbije. Decentralizacija podrazumeva spuštanje nivoa vlasti i ingerencija naročito nad finansisjkim sredstvima i nepokretnostima do nivoa lokalne samouprave. Lokalna samouprava u budućem modelu regionalizacije je značajno samostalnija, nego što je sad, čak i kada se gleda novi Ustav, mada je novim Ustavom, istini za volju, ovo pitanje ipak pokrenuto sa mrtve tačke.
Osnovna ideja decentralizacije jeste da sredstva koja nastanu u jedinici lokalne samouprave, po najrazličitijim osnovama, OSTANU NJENA. Svaka lokalna samouprava bi imala finasijske obaveze najviše i uglavnom prema republici (tj. Beogradu) i to procentualno shodno njenim mogućnostima. Beograd bi bio taj koji bi iz posebnih fondova, preusmeravao sredstva u manje razvijene lokalne samouprave radi ravnomernijeg razvoja.
Regioni bi bili ništa više nego vid dekompozicije vlasti, na nivo između države i lokalne samouprave i to iz dva razloga. Prvo, takva vlast bi bila značajno bliža stanovnicima određene regije i suštinski daleko kompetentnija za regionalne probleme. Drugo (ali ne manje značajno) osnivanjem refrentne regije, ona bi imala pristup fondovima Evropske unije koji su namenjeni isključivo regijama (dakle ne državama), a koji postoje iz mnogo razloga (mogu ti i o tome pisati, samo ne želim da preterano davim). Centri regija bi dakle bile samo administrativni centri i ništa više od toga. Regionalizacija nikako nije pretnja za manja mesta, ona je upravo rešenje, gde će se svi delovi regije, kao i sam Srbija kao regionalna država, ravnomernije razvijati.
U takvim uslovima nema ama baš nijednog razloga da Smederevo, Kruševac ili Aranđelovac ne budu i razvijeniji od Kragujevca, ako za to imaju potencijala! Dakle niko ne treba da se boji novih „izacija” (a.k.a Beogradizacija). Ideju regionalizacije nikako ne treba vezivati za ideju lokal-patriotizma (ona baš nikakve veze sa tim nema). To je mnogo veća ideja od lokalnih prepucavanja i priča koji je grad jači, čija je mama lepša, ili kome je duži...
Ljudi ostavimo se lokalnih prepucavanja, dok se ne složimo oko ove stvari, vreme će proći i Vojvodina će postati za ostatak Srbije, kao što je Lombardija za Siciliju. Doživećemo Lookey, Luciferu, da zbog naše gluposti na kraju hrlimo u Beograd ili Vojvodinu, zato što će naša mesta biti uništena pre nego što se složimo oko ovoga. Ugledajmo se na Vojvodinu.
Inače ja Smederevo mnogo gotivim, puno puta sam bio u Smederevu, a naročito me impresionira vaša tvrđava. U Kruševcu imam dobrog prijatelja, ali nisam bio skorije (bio sam kao klinac, kada sam bio prvi i za sada jedini put )
Veliki pozdrav iz Kragujevca. :)