Stranice: [1] 2   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Gradjanski potencijal gradova Sumadije  (Pročitano 2466 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Lvzifer
Građanin

Duh bunta: +15/-10
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 31.03.2007. 17:07 »

Domaći izdajnik: Jedino gradovi koji imaju univerzitet danas mogu da opstanu (da preživljavaju), u uslovima opšte i agresivne beogradizacije. Univerzitet je uslov da mladi koji nešto vrede (koji studiraju) nekako ostanu u toj sredini.

Upavo je to posledica urbanizacije grada. Samim brojem "gradjanstva" stvara se potreba za univerzitetom. Bice otvoreni u josh gradova bez sumnje.
U ovom sluchaju danasnjem urbanizam zavisi od ekonomije. Koji se grad ekonomski ojaca, porasce mu urbanizacija, postace veci (po broju stanovnika) i samim tim VEROVATNO dobija i univerzitet. Ako je to interes grada.

Ko odlucuje o tome? Gradjanske organizacije? Ovde? U Srbiji? Nikako!   
Krusevacka gimnazija je smatrana za jednu od najacih. Merka je bila to koliko procentualno upisuje visoke skole( fakultete ) Krusevacka, Karlovacka i ne znam tachno josh koja su tu bili u topu. I to josh za vreme 90-tih, ne sumnjam i da je sad tako.
Parlamenti Krusevacke gimnazije su odlichno organizovani i sastavljeni, ucestvuju u politici i saradjuju sa strankama. Neki od clanova parlamenta su u nekim strankama na poprilichno visokom regionalnom nivou. ( sto svedci o angozavanju mladih generacija, a na njima svet ostaje). U sustini poznajem ih nisu bash najbistriji, ali angazuju se i to je super.

O ovome bih otvorio novu temu. Sto cu upravo i da uradim. Zamolio bih moderatore da ne forsiraju samo Kragujevac, vec celu sumadiju i opste teme o tome. Ne Zaboravite koliko gradova ima sumadija, i da Kragujevac nije nesto extremno veci, niti napredniji od bilo kog drugog. Jeste veci i napredniji ali ne nista preterano!
Sačuvana

Some people think they think but they are not really thinking  so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
modesty
Nazionalist

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #1 poslato: 01.04.2007. 02:29 »

Beogradizacija, kako si spomenuo je izbor... Veliki broj studenata pored Univerziteta u nekim drugim gradovima koji su mozda i lakse dostupni za pristici fizicki, ipak odabere Beograd za studiranje iz nekog razloga... Tu su i dodjosi iz susednih nam drzava, inostranstva... Mislim da bi bio dobar topic, kako se uklopiti u tom Beogradu kada se vec u njega pristigne? Da li se studenti iz unutrasnjosti uopste trude da malo osete urbani duh beograda ili uglavnom insistiraju na svojim navikama, akcentima, life/style/u i u neku ruku, iz prestonice najcesce zapale preko grane ili se oprobaju u svojim profesijama i nastane u BG-u? Nemam nista protiv ljudi iz unutrasnjosti, ali mislim da stav prema Beogradu nekad nije korektan... Profesori sa Pravnog fakulteta u Beogradu su odmah pritekli u pomoc Kragujevcanima oko afere index...  Cula sam neke repere iz Nisa pre mozda pola godine, nemam pojma ni kako se zovu, ali su zesce napljuvali Beogradjane, bas u fazonu Srbija radi, Beograd se gradi... Sta to znaci? Dovoljno je Univerziteta po Srbiji i ne slazem se da bi trebalo ojacati ekonomski pojedine gradove, da bi to, molim te bila preventiva Beogradizaciji kroz formiranje novih Univerziteta... Rekla bih da se nekako utice na te mlade ljude da ostanu pri svojim najblizim, kakvim, takvim skolama da ne bi doslo do kako kazes preterane Beogradizacije. Stvar je u IZBORU, ne u ekonomiji... Na kraju krajeva, Luzifer je lepo naveo primer u svojoj neuroticnoj pricici u Nerotropiji - mogu da se cuvaju i ovce, ne mora posto poto da se sidje sa planine da bi se studiralo... Njutn je ionako u dokolici dobio najvecu inspiraciju, lezeci u prirodi ispod drveta... Sada, na srecu postoje i Lap-topovi, pa neki nebeogradski Univerzitet moze svojim studentima da ih obezbedi i nece biti problema, mogu da se krecu i po njivi i na sljivi, dobroj staroj...
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Lvzifer
Građanin

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 01.04.2007. 02:50 »

Beogradizacija, kako si spomenuo je izbor... Veliki broj studenata pored Univerziteta u nekim drugim gradovima koji su mozda i lakse dostupni za pristici fizicki, ipak odabere Beograd za studiranje iz nekog razloga....

Da a koji su to razlozi? TIme sto je posle raspada SFRJ stradala cela industrijska zona i preziveli Beograd i NS kao najjaci gradovi? Time sto su svi ostali gradovi manji od Bg. Time sto je u Bg veca perspektiva, vise ljudi, vise mesta za izlazak.
Sve se ulagalo u Beograd. Tu je centralizovano sve, zasto bih izabrao nis kad je Beograd nadogradjen a Nis osakacen?
Mislim na monogo je nacina centralizacija SVEGA u Bg ostetila ovu drzavu i njene stanovnike.

Razloga je mnogo. Nis je jadan i ostecen grad, zapostavljen.
Pritekli u pomoc? Seru o toj kurupciji u skoli ali o kurupciju u sudu ni reci! Prodje student godinu  sa parama on je tu ostecen ne drzava. Kriminalac se izvuce za zlocin DRZAVA I NAROD SU OSTECENI.

Sto se price tiche, nju je napisao moj drug.
Sačuvana

Some people think they think but they are not really thinking  so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
modesty
Nazionalist

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #3 poslato: 01.04.2007. 03:04 »

OK, nemam nista protiv, svi ste dobro dosli u Beogradu, ali kada jednom dodjete i imate sve to na umu, ostavite ogorcenost kod kuce i prihvatite novi grad kako i on vas prihvata! Veruj Luci, ne prihvata ovaj BG lose bilo koga, rodjena sam u ovom gradu i poenta je samo da kada ga posetis, ako si vec tu, da ne pricas svasta... Sto se tice velikih planova za ostale gradove, BG u tome moze samo da pomogne... Jesam ja i subjektivna, jer sam za BG vezana pre svega emotivno, ali isto tako ti govorim vrlo pouzdano... na kraju, globalizacija je na snazi, tako da bih Beogradizaciju pre zamenila navedenim terminom, dragi moj Djavolcicu beskrupulozni...
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Lvzifer
Građanin

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 01.04.2007. 03:10 »

Nije problem u Beogradu kao gradi vec u upravi, ekonomskoj znazi i centriranju svega vrednog ka Beogradu. Kao grad je lep. Nema to veze sa samim gradom vec sa politikom. Zamolio bih te da predjes na temu o decentralizaciji.
Sačuvana

Lookey
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 26.05.2007. 03:10 »

Luzifer,mi mali treba da se drzimo zajedno postovanje
Ne pita se samo Kragujevac (iako je za respekt to sto tamo postoji kakva-takva inicijativa). A u ostatku Sumadije inicijativa je izostala jer ljudi ne vide kako ce prica o Kragujevcu pomoci da se rese mnogo veci problemi u manjim sredinama.Ja cu vrlo rado pristupiti inicijativi ukoliko vidim sta je tu dobro za mene koji nisam iz Kragujevca (inace zagovaram veoma visok nivo decentralizacije).
Zato ostali gradovi u Sumadiji ne vide kako bi to regionalizacija pomogla bez decentralizacije... Tesko da ce to proci,ionako je pola Sumadije zakupio BG pa crpi i odvlaci resurse i pametne ljude,pa ono malo inteligencije sto ostane u KG-u treba da se bori,ali ocigledno za SUMADIJA = KRAGUJEVAC iliti KG = BG. Ocito uce na primeru BG-a kako da se i KG izgradi na grbaci Sumadije. DECENTRALIZACIJA PRVO PA TEK ONDA NEKO EVENTUALNO UDRUZIVANJE U REGIONE, gde ce svako raspolagati svojim ! Bolje za KG,bolje za sve ostale u Sumadiji.
Pozdrav iz Smedereva !
Sačuvana
Lookey
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 26.05.2007. 03:12 »

A nisam primetio da je iko iz Kragujevca zavirio ovde,bez obzira na naslov teme. Slobodno,mi van KG-a ne ujedamo  Namigivanje
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 26.05.2007. 11:54 »

Nisam iz Sumadije al me cisto zanima sta se tamo desava posto od toga zavisi i regionalizacija i decentralizacija ostatka zemlje. U ovom delu zemlje ljudi iz Leskovca imaju slican stav kao prisutni iz Smedereva prema Kragujevcu, kazu kako ce od regionalizacije samo Nis da dobije, dok Leskovac nista nece da vidi. Oni onda kazu da je bolje da Srbija ima jedan centar (Beograd) nego da se formiraju jos tri (Novi Sad, Nis, Kragujevac). Mozda je to opravdano, ali sa strucne strane nije. Prvo, zato sto regionalizam ne moze da dodje pre decentralizacije, i ako uopste dodje. Decentralizacija je u Srbiji planirana odozdo, sto znaci da je regionalizam najvisi nivo decentralizacije, pa ako se borimo (i) za nju onda  je to borba za najvise nivoe decentralizma. Drugo, samo konstituisanje regionalnih ingerencija je mnogo lakse nego boriti se za mesto i ingerencije u Beogradu. Znaci neko iz Leskovca ili Smedereva lakse ce da dodje u situaciju da u svoj grad prenese deo regionalnih ingerencija nego republickih.

Ali ta tema postoji - Decentralizacija i regionalizacija - pa da se ne zadrzavam ovde na tome. Mogu samo da kazem da je jako dobro sto u Sumadiji postoji svest o mogucem formiranju regiona. Zalosno je samo sto nema regionalnih politickih partija.
Sačuvana
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 27.05.2007. 12:46 »

Imaju onu jagodinsku stranku, onoga celavog fasistickog bilmeza.
Sačuvana
Shumadija do Tokija
Administrator

Duh bunta: +8/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 11.06.2007. 18:47 »

A nisam primetio da je iko iz Kragujevca zavirio ovde,bez obzira na naslov teme. Slobodno,mi van KG-a ne ujedamo  Namigivanje
Lookey, evo mene iz KG, pa zavirih u ovu diskusiju. Namigivanje
Luzifer,mi mali treba da se drzimo zajedno postovanje
Ne pita se samo Kragujevac (iako je za respekt to sto tamo postoji kakva-takva inicijativa). A u ostatku Sumadije inicijativa je izostala jer ljudi ne vide kako ce prica o Kragujevcu pomoci da se rese mnogo veci problemi u manjim sredinama.Ja cu vrlo rado pristupiti inicijativi ukoliko vidim sta je tu dobro za mene koji nisam iz Kragujevca (inace zagovaram veoma visok nivo decentralizacije).
Zato ostali gradovi u Sumadiji ne vide kako bi to regionalizacija pomogla bez decentralizacije... Tesko da ce to proci,ionako je pola Sumadije zakupio BG pa crpi i odvlaci resurse i pametne ljude,pa ono malo inteligencije sto ostane u KG-u treba da se bori,ali ocigledno za SUMADIJA = KRAGUJEVAC iliti KG = BG. Ocito uce na primeru BG-a kako da se i KG izgradi na grbaci Sumadije. DECENTRALIZACIJA PRVO PA TEK ONDA NEKO EVENTUALNO UDRUZIVANJE U REGIONE, gde ce svako raspolagati svojim ! Bolje za KG,bolje za sve ostale u Sumadiji.
Pozdrav iz Smedereva !
Dakle potpuno se slažem sa tobom! Osnovni preduslov regionalizacije jeste DECENTRALIZACIJA. Bez prave i suštinske decentralizacije ne može biti regionalizacije Srbije. Decentralizacija podrazumeva spuštanje nivoa vlasti i ingerencija naročito nad finansisjkim sredstvima i nepokretnostima do nivoa lokalne samouprave. Lokalna samouprava u budućem modelu regionalizacije je značajno samostalnija, nego što je sad, čak i kada se gleda novi Ustav, mada je novim Ustavom, istini za volju, ovo pitanje ipak pokrenuto sa mrtve tačke.
Osnovna ideja decentralizacije jeste da sredstva koja nastanu u jedinici lokalne samouprave, po najrazličitijim osnovama, OSTANU NJENA. Svaka lokalna samouprava bi imala finasijske obaveze najviše i uglavnom prema republici (tj. Beogradu) i to procentualno shodno njenim mogućnostima. Beograd bi bio taj koji bi iz posebnih fondova, preusmeravao sredstva u manje razvijene lokalne samouprave radi ravnomernijeg razvoja.
Regioni bi bili ništa više nego vid dekompozicije vlasti, na nivo između države i lokalne samouprave i to iz dva razloga. Prvo, takva vlast bi bila značajno bliža stanovnicima određene regije i suštinski daleko kompetentnija za regionalne probleme. Drugo (ali ne manje značajno) osnivanjem refrentne regije, ona bi imala pristup fondovima Evropske unije koji su namenjeni isključivo regijama (dakle ne državama), a koji postoje iz mnogo razloga (mogu ti i o tome pisati, samo ne želim da preterano davim). Centri regija bi dakle bile samo administrativni centri i ništa više od toga. Regionalizacija nikako nije pretnja za manja mesta, ona je upravo rešenje, gde će se svi delovi regije, kao i sam Srbija kao regionalna država, ravnomernije razvijati.
U takvim uslovima nema ama baš nijednog razloga da Smederevo, Kruševac ili Aranđelovac ne budu i razvijeniji od Kragujevca, ako za to imaju potencijala! Dakle niko ne treba da se boji novih „izacija” (a.k.a Beogradizacija). Ideju regionalizacije nikako ne treba vezivati za ideju lokal-patriotizma (ona baš nikakve veze sa tim nema). To je mnogo veća ideja od lokalnih prepucavanja i priča koji je grad jači, čija je mama lepša, ili kome je duži...
Ljudi ostavimo se lokalnih prepucavanja, dok se ne složimo oko ove stvari, vreme će proći i Vojvodina će postati za ostatak Srbije, kao što je Lombardija za Siciliju. Doživećemo Lookey, Luciferu, da zbog naše gluposti na kraju hrlimo u Beograd ili Vojvodinu, zato što će naša mesta biti uništena pre nego što se složimo oko ovoga. Ugledajmo se na Vojvodinu.
Inače ja Smederevo mnogo gotivim, puno puta sam bio u Smederevu, a naročito me impresionira vaša tvrđava. U Kruševcu imam dobrog prijatelja, ali nisam bio skorije (bio sam kao klinac, kada sam bio prvi i za sada jedini put )
Veliki pozdrav iz Kragujevca. :)
Sačuvana

Ljudi mnogo kradete! Da kraduckate pomalo pa da vas tolerišem...
Velja Ilich
Admini...
Administrator

Duh bunta: +5/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 12.06.2007. 21:48 »

Branislav Cole Kovacevic o potencijalima Sumadije, u intervjuu za prvi broj casopisa Zapad (koji bi trebalo da izadje pocetkom jula): Intervju
Sačuvana
Johnny_kG
Urednik

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 14.06.2007. 17:57 »

Poshto sam dobio mail od jednog chlana ovog foruma, sa kritikama na moj rachun (ne brini, nema ljutnje! :)), zelim neshto da razjasnim i to bash u ovoj temi!
Ja ne potenciram Kragujevac zato shto zelim da on bude sinonim za Shumadiju (kao shto je danas Bg=Srbija). Ja zelim da cela Shumadija zivi! Kragujevac, Kraljevo, Smederevo, Chachak, Krushevac, Rekovac, Knic, Batochina, Lapovo, Topola, Arandjelovac... zelim da svi ovi gradovi budu jaki i da se razvijaju ISKLJUCHIVO od svog sopstvenog rada. Zelim da troshe onoliko koliko su zaradili i da im niko to ne oduzima, ni Beograd ni neki regionalni centar! To je moja najiskrenija zelja.
Mislim da je glupo da se ovde svadjamo... mi imamo zajednichki cilj! Jel' tako?
Zashto stalno pravim copy/paste vesti? Zato shto zelim da se malo ispravi medijska slika Kg-a koja je strashno ugrozena od strane BG medija. Ne kazem da u Kg-u cvetaju ruze, ali se deshavaju i dobre i lepe stvari... ne samo afere, crne hronike i ostale crne stvari!
Izvinite shto volim Kragujevac i shto je upravo ta ljubav stala na put objektivnosti!
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
http://johnny_kg.mojblog.co.yu/
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 15.06.2007. 12:29 »

U ovom momentu svi imamo zajedničkog neprijatelja, a to je država (Beograd). Ako se i sami budemo napadali, bićemo još gora provincija u odnosu na centar. Kragujevac i Niš bi trebalo da budu u svakom slučaju punktovi iz kojih će pre svih drugih krenuti građanska ideja centralne Srbije, a to znači ideja decentralizacije i regionalizacije. Ne zato što su to dva najveća grada na tom području, nego i zbog toga što jedino oni imaju univerzitet, tako da ti očekivani talas buntovnih mladih ljudi iz tog dela Srbije može biti jedino u univerzitetskim centrima. Matorim ljudima sigurno je manje do promena nego madima. Oni u ovim navedenim gradovima imaju neverovatno manje mogućnosti u poređenju sa vršnjacima koji studiraju u Beogradu, i to bi trebalo da ih oraspoloži da nešto učine po tom pitanju. Ostali gradovi bi uvek mogli da daju nekog revolucionara koji će se, naravno, boriti za svoj grad, i nemaju nikakvu obavezu prema Kragujevcu ili Nišu. Ti drugi gradovi moraju imati ista prava u nekom planiranom dokumentu regionalizacije i decentralizacije. Decentralizacija nije okončana ukoliko se ingerencije države prenesu na centar neke regije. Tek kad najniže teritorijalne jedinice dobiju neophodne ingerencije imaćemo nivo decentralizacije koji će dozvoliti razvoj svesti, aktivizam i preduzimljivost kakve vidimo sada među građanima Beograda.

Zato, gledajte da sve prijatelje koji ikako mirišu ideju decentralizacije (a tako i regionalizacije) pridobijete za ovu stvar, jer proces i kad bude krenuo, neće biti okončan godinama. Još mnogo će morati da se radi, i posebno je važno da nam se iz Beograda ne uvali kvazi-decentralizacija, nešto slično ovim okruzima koje već imamo. Sve će ići postepeno, i zato su nam potrebni i kvalitet i kvantitet ljudstva. Moraju oni iz Beograda da vide i shvate da imamo svest toliku da se želimo boriti za sebe.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Johnny_kG
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 24.06.2007. 18:43 »

Samo kazem da je Kragujevac preforsiran, i da mislim da Krusevac ima veci gradjanski potencijal. Toliko. Da ne pravim offtopik nadam se da smo sa ovim zavrsili ?

Ne kazem da nema... samo mi reci chinjenice. Zashto mislish da Krushevac ima vishe gradjanskog potencijala od Kg-a!?

Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
http://johnny_kg.mojblog.co.yu/
Johnny_kG
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 27.01.2008. 18:19 »

Toliko o ovome....
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA