Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Teoloski agnosticizam  (Pročitano 1377 puta)
lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +50/-8
Na mreži Na mreži

Enforcer

« Odgovor #15 poslato: 11.05.2008. 00:11 »

... Ne mogu da imam veru prema nečemu što me se ne tiče...

Ja bih ovo prevela da ne zelis da imas aktivan (ni psihicki ni fizicki) odnos prema necemu sto te se ne tice a ne veru. Sa druge strane da li bi trebalo samo reagovati na ono sto nas dotice (od cega imamo koristi ili stete) ili mozemo kao pasivni posmatraci da vrednujemo tudja verovanja i prema tome korigujemo svoje stavove? Ispada da ce reakcija nastati samo ukoliko se to nesto drugo kosi sa nasim vec ustaljenim misljenjem a to je na primer reakcija ateiste na vernika i njegovo poimanje zivota.   

Tako i za veru, kad se secira, može da se dođe do onih sitnih motiva koji nikako ne pokazuju nekakvu nevinost, dobrotu ili slično, već samo jedan od načina da se prebrodi muka ovozemaljskog (pretpostavljaju i oni - jedinog) života.

Neka je tako a verovatno jeste jer kao sto sam vec navela – motivacija je uvek pokretac pa i u religiji, bilo od strane pastira ili propovednika. No ima li smisla  i potrebe secirati vernika kako bi se umanjila njegova pokretacka snaga i podsmejati mu se sto sebi zeli da opravda ovozemaljsko trpljenje u ime neceg boljeg koje kao nagradu ocekuje? Da li je zato sto se skruseno pokorava, sputava i sebi namece ogranicenja na putu ostvarenja viseg, moze smatrati losijim od onog koji se tome podsmeva? Meni se cini da iako je (mozda) pozadina takvog verovanja nesto da ne kazem iskrivljeno ali mozda lukavo, to mu daje sansu da bude bolji covek od onog koji ce pljunuti na sve i reci “ bas me briga, meni je bitno sada i ovde, nista drugo ne postoji i nema dokaza, radicu sta zelim, samo jednom se zivi”. 

Ne mogu da zahvaljujem na onome što imam, i mislim da niko to ne bi trebalo da radi, ukoliko je to što ima racionalno objašnjivo. Na primer, svoj život dugujem roditeljima. Nije me bog doneo na svet, ako nauka ima objašnjenje za to. Zatim, materijalno dobro koje posedujem nije mi došlo s neba, već sam možda za to dobro teško radio. Obično većina ljudi ono što ima - zasluži. Jedino oni što dobijaju na lotou mogu da zahvaljuju bogu, iako je svakako jedan od onih koji u njemu učestvuju morao da dobije.

Fizioloski gledano roditelji donose dete na svet a da li je za to zasluzan samo spoj jajne celije i spermatozoida ili je pricu jos neko pogurao to ni sama nauka ne moze da objasni (uostalom ona se i ne bavi drugim no cinjenicama a ova tema ne moze da barata pukim cinjenicama), tako da osim mami i tati mozda treba da zahvalimo (ili da oteramo dodjavola za zlu sudbinu) i visoj sili zvanoj Bog (neka bude i sudbina, kosmicke sile, zvezde, bela ili crna magija – karikiram). Racionalno ne moze da bude objasnjivo kada se neko upinje celog zivota i radi jako tesko a da nekako sve ide trapavo, mukotrpno …mozda i tu treba zahvaliti necemu trecem jer svakodnevica demantuje da ulozen ne znaci i naplaceni trud. Mozda bi trebalo zahvaliti cinjenici da smo zdravi (fizicki i psihicki), da nemamo neki hendikep ili manu a u nekim slucajevima da smo uopste i zivi kada nastanu katastroficne situacije. Sta sa onima koji prozive miran zivot, ususkani u krugu porodice, uz posao koji ih ispunjava ili makar kao avanturisti bez ikoga ali puna srca i duha sto su se ostvarili…da, ispasce da je sve njihov izbor a i napor koji su ulozili u sve to…ili drugacije – sam sam kovac svoje srece, da li?

Sa druge strane, šta su deca od godinu ili par dana života kriva da umru, a svedoci smo toga da umiru bez ikakvog razloga. Šta je, zatim, kriv onaj koji bez svoje krivice "zaradi" tumor mozga (ili bilo kog organa)? On će "pred boga", a niti da bude pohvaljen, niti pokuđen. Niti mu se ima šta oprostiti, niti mu šta zameriti. Čemu onda ovaj svet i život? Nema tu objašnjenja, i sve su to obična naklapanja u želji da se da nada čoveku koji je potpuno pogubljen u ovom svetu.

Da li je smrt zaista i konacnost? Sa aspekta ovozemaljskih bica, smrt deteta ili umiranje mladog bica kome “nije vreme” , sve to izgleda kao nenadoknadiv, uzasan gubitak (sto naravno i jeste) i tesko da moze da bude opravdano bilo kakvim visim spoznajama,  ali ako vernik takvu tragediju prihvati kao neminovnost koja ima za cilj da ga nauci podnosenju gubitaka, mozda vrednovanju samog zivota i ljudi oko sebe, onda ce i pored poljuljane vere u Boga koji mu je oduzeo drago bice jos nesto i nauciti. Za onog otrgnutog od ovozemaljskog zivota to ne mora da znaci nikakav kraj, vernici kazu da su takva deca andjeli i da ih je Bog priveo sebi bas zbog njihove cistote i nevinosti. Nije zaludno pitanje zasto nekada na zemlji ostaju najgori…mozda zato da bi se jos dublje srozali u svojoj ljudskoj bedi – iskusenje ljudske niskosti i propasti.

Ne bih da tvrdim da su se ljudi promenili suštinski. Oni mnogo više razumeju, mnogo više poštuju jedni druge u poređenju sa, na primer, srednjim vekom ili pre sto godina. Ljudska prava su u razvoju, razvija se politička zajednica u tom pravcu da je život neprikosnoven. Nepošteno bi bilo reći da je ikada u istoriji ljudsko društvo (razvijenog sveta) bilo bolje nego što je danas. Život je danas skuplji nego ikada (ako ima cenu).

Ljudi se nimalo sustinski nisu promenili i njihov nagon za vladanjem, ubijanjem, nadmoci je podjednak kao i u vreme pecinskih zajednica. Razlika je samo u tome sto se mnogo toga od nepodobnog i sramnog kanalisalo kroz zakone ali i to ne svuda. Mozemo da se uljuljkujemo u postojanje demokratije (sad vec tema potpuno ide drugim smerom) zapadnog sveta(uzela sam njega za primer jer je najhumaniji) gde je navodno sve lepo, sjajno regulisano (sto delimicno jeste istina) ali ne treba nikako ispustiti iz vida jednu fantasticnu, prorocku knjigu zvanu Zivotinjska farma od Orvela koji kaze da su neke zivotinje jednakije od drugih. Treba malo procackati istoriju, iscitati o civilizacijama koje su nestale zahvaljujuci najezdi olosa i destruktivaca i koje su po svom sastavu bile daleko savrsenije od danasnjice (koja nije nista drugo nego jos uvek kontrolisani haos). Mislim da je zivot danas poprilicno jeftin i da se samo zavaravamo idejom o sopstvenoj (ili globalnoj ljudskoj) znacajnosti. Da to jeste, ne bi bilo gladnih, bolesnih, ratom ugrozenih, prodatih i ponizenih. Da je mozda samo malo vise ljudske vere a neka bude i straha od Boga, mozda bi svet bio mnogo lepse mesto za zivot. Uzgred…mozda mu treba zahvaliti na tome sto zivimo ovde gde jesmo, iako mislimo da je to najveca kletva i nesreca koja nas je zadesila, ali je planeta prepuna uzasa i strahota koje su uslovili oni koji ne misle dobro.   

Tužno je kada se čovek zadovoljava u tome da ne da odgovor na pitanje, već lakonski odgovara: Bog. To je odgovor svakog vernika i svakog sveštenog lica. Dovoljno je makar minut potrošiti na razgovore sa njima. Ja jesam trošio, i brzo bih se razočarao kad bih dobio takve odgovore (koji i nisu u stvari odgovori). I u to vreme sam, priznajem, čak i bio vernik, pa je trebalo nekako i da progutam tu glupost koju mi ta lica serviraju.

Meni je draze objasnjenje nesvestenog lica jer ce ono svesteno po prirodi stvari izvuci iz rukava retoricki odgovor koji meni nije dovoljan. Uostalom on je i placen  da prica o tome, makar ne mislio u dubini duse…ali je zanimljivije uociti motiv onoga ko na to nije prisiljen a u jednom momentu je presekao i shvatio sta oseca i zeli.

I pošto ja od ljudi tražim da budu kritični, da budu makar malo filozofski nastrojeni, da postavljaju pitanja kako bi došli do kakvog-takvog znanja u vezi sa bilo kojom stvari, tako ću tražiti od njih da i verskim zajednicama postavljaju pitanja, a veri ne veruju dok ne počne da daje makar kakve odgovore.

Ja ne mogu da trazim od bilo koga da bude kritican ali bih zelela da svako, iole zreo bude u stanju da sebi i drugima postavi neka pitanja a onda i da se potrudi da dodje do nekih saznanja ako mu to nije dovoljno. Vernik ima odgovore ali oni ateisti ne izgledaju ispravni tako da na ovom drugom ostaje da vernika kao nekriticko (nenauceno)  bice odbaci a svoj negativni stav pothranjuje ukoliko nije dobio dovoljno dokaza od vernika.

Tvoje kriticko misljenje je pokazalo, kao i slika ispod nick-a stav prema veri ali ko i zasto je u tebi promenio verovanje? Filozofija, zivotno iskustvo, otpor prema iracionalnom i neobjasnjivom?
Sačuvana

Drugom cesto oprastaj, sebi nikad!

latinska
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 11.05.2008. 03:22 »

Ja bih ovo prevela da ne zelis da imas aktivan (ni psihicki ni fizicki) odnos prema necemu sto te se ne tice a ne veru.

Ono što sam tvrdio glasi da ne možemo imati verski odnos prema nečemu što nas se ne tiče (prema čemu nemamo odnos neke vrste interesovanja). A da bismo to proverili dovoljno je da zamislimo veru prema bilo čemu i videćemo da su to stvari koje nas se tiču (koje poznajemo, ili prema kojima smo imali ili ćemo imati nekakav odnos). Ništa od onoga što nismo upoznali ne bi za nas moglo da bude objekat vere.

Ako ipak tako nešto postoji, hajde da nađemo primer.

Citat
Sa druge strane da li bi trebalo samo reagovati na ono sto nas dotice (od cega imamo koristi ili stete) ili mozemo kao pasivni posmatraci da vrednujemo tudja verovanja i prema tome korigujemo svoje stavove?

Da bih korigovao svoj stav o veri potrebno je da mi vernik ili pristalica neke verske zajednice ukaže na prednosti i argumente verovanja. Ovako, kroz prazne priče i očigledno bežanje u iracionalno, izigravanje ovog realnog sveta (što se meni čini kao put u legitimnu/"zdravu" psihozu) na način koji niti razvija um, niti vodi nekakvom uživanju, čini mi se da ne deluje zadovoljavajuće.

I moj glavni razlog zašto sam protiv vere u boga još snažnije se učvršćuje.

Citat
Ispada da ce reakcija nastati samo ukoliko se to nesto drugo kosi sa nasim vec ustaljenim misljenjem a to je na primer reakcija ateiste na vernika i njegovo poimanje zivota.

Reakcija ateiste na vernika i njegovo poimanje života je otprilike ovakvo (takvo je i moje):
- taj čovek mora biti intelektualno lenj,
- taj čovek mora da ima smisla za trgovinu,
- taj čovek mora biti neko ko boga i ne može da pretpostavi, jer kad bi ga pretpostavljao živeo bi kao ateista, i tako mu najbolje služio,
- taj čovek mora biti neko ko se strašno boji smrti,
- taj čovek mora biti neko nesposoban za postavljanje pitanja,
- taj čovek ne može biti intelektualac, ili ako jeste onda nije predan tom zvanju, budući da ne preispituje ono u šta naročito veruje.

Nauka se razvija, kako rekoh, kroz indukciju koja uključuje verovanje u ispravnost nekog slučaja, koji se onda podvrgava procesu provere i verifikacije. U teologiji i veri ne postoje ovi procesi, već se ono dato uzima kao gotova stvar, uči se napamet i propoveda kao istina. Sasvim suprotno naučnom umu. I zbog tog karaktera vere i vernika ja sam sklon tome da propagiram ateizam kao kritičko stanovište slobodnih ljudi. I mislim da je sa pedagoške strane to imperativ svakog učitelja (stoga sam insistirao na tome da se veronauka izbaci iz programa za srednju školu).

Citat
No ima li smisla  i potrebe secirati vernika kako bi se umanjila njegova pokretacka snaga i podsmejati mu se sto sebi zeli da opravda ovozemaljsko trpljenje u ime neceg boljeg koje kao nagradu ocekuje?

Nema smisla, i tako je ovaj prigovor u redu. Ja ne mogu da nateram čoveka koji ne želi da studira da postane doktor nauka i da se uzdigne od mediokriteta, ali mogu da zagovaram učenje i bavljenje značajnim naučnim radom, pošto bi to moglo da pomogne društvu u kojem živim da postane lepše, poštenije, urednije, inteligentnije, moćnije u svakom smislu. Meni to odgovara, odgovara intelektualcima da i drugi budu na njihovom nivou, odgovara dobronamernim političkim subjektima jer će to stvoriti svesne građane koji će znati da biraju svoju budućnost. Vernik nije naučio da preispituje ono što je pred njim, pa će tako biti sklon i u drugim oblastima životnog iskustva da stvari uzima kao gotove i neće postavljati pitanja. Takav "mentalitet" naših ljudi mislim da je jedan od faktora koji su upropastili ovaj deo Srbije, a devedesetih Srbiju uopšte (otud ono okretanje Crkvi od rušenja komunizma, buđenje nacionalizma i svega onog najgoreg što se bilo zauzdavalo skoro pola veka).

No, ponavljam, ako neko želi da živi kao budista ili hrišćanin, i time ne ugrožava neposredno nikoga, to je njegovo pravo i neka radi kako želi. Moje ne sme da bude da ga sprečavam u tome. Moje je jedino da propagiram kritičko postavljanje spram onog datog, a ne prepuštanje verskom "saznajnom" aparatu.

Citat
Da li je zato sto se skruseno pokorava, sputava i sebi namece ogranicenja na putu ostvarenja viseg, moze smatrati losijim od onog koji se tome podsmeva? Meni se cini da iako je (mozda) pozadina takvog verovanja nesto da ne kazem iskrivljeno ali mozda lukavo, to mu daje sansu da bude bolji covek od onog koji ce pljunuti na sve i reci “ bas me briga, meni je bitno sada i ovde, nista drugo ne postoji i nema dokaza, radicu sta zelim, samo jednom se zivi”.

Ogromna je zabluda, i to uglavnom forsirana od strane nemoralnih (vernika) to da ateisti ne znaju za ograničenja, pogotovo ona u pogledu stvari morala. Rekoh već, vernik čak i ne može da bude moralno okarakterisan jer on nije slobodan čovek (Sartr je to davno rekao, i čini mi se da je apsolutno u pravu), budući da postupa prema kanonima i prema potrebi da zadovolji volju boga, apostola ili nadređenog unutar verske zajednice (može to da bude i neki crkveni akt). Ateista je, sa druge strane, podvrgnut onom najtežem među zakonima, i pod iskušenjem da čini zlo (budući da je slobodan čovek), a taj zakon je da čini ono što želi drugi da čine (kako reče Kant, u sličnoj formulaciji kao kategorički imperativ), i što želi da bude princip opšteg zakonodavstva. To znači da će ateista, vođen onim dobrom po sebi, onim golim dobrom koje želi drugome i sebi, činiti dobro, a ne time što će za to biti nagrađen na bilo koji način od boga ili verske zajednice (ili od istih neće biti kažnjen). Taj slobodan čovek je u prilici velikih moralnih iskušenja i njegovo dobro je neuporedivo veće od onoga koje čine (silom) neslobodni ljudi (vernici, robovi, politički poltroni u predizbornim akcijama, ili kvazi-džentlmeni pred devojkama). Pred ateistom, slobodnim čovekom, ovaj neslobodni vernik izgleda neopisivo slabo, u intelektualnom, moralnom i svakom drugom pogledu, iako može da pretpostavi da možda čak i prijatnije živi (opet to bi Sartr rekao), pošto ne mora da se suočava sa životnim situacijama, sa moralnim dilemama, i ni sa čim od onoga što čoveka osvedočuje kao slobodno biće (zbog toga će se u egzistencijalizmu i kazati da je sloboda mučna).

Citat
Fizioloski gledano roditelji donose dete na svet a da li je za to zasluzan samo spoj jajne celije i spermatozoida ili je pricu jos neko pogurao to ni sama nauka ne moze da objasni (uostalom ona se i ne bavi drugim no cinjenicama a ova tema ne moze da barata pukim cinjenicama), tako da osim mami i tati mozda treba da zahvalimo (ili da oteramo dodjavola za zlu sudbinu) i visoj sili zvanoj Bog (neka bude i sudbina, kosmicke sile, zvezde, bela ili crna magija – karikiram).

Ne bavim se tim stvarima i ne bih mogao da znam stručno da prigovorim, ali rekao bih da se oni ljudi u belom koji se bave trudnicama i trudnoćom nikako ne bi složili sa tim da medicina i nauka kojom se bave ne znaju da daju odgovore na to kako se u jajnoj ćeliji razvija život.

Kažem, pošto ne znam ništa o tome, neću dalje prigovarati, iako zadržavam veru u to da je nauci sasvim jasno šta se događa u utrobi žene u tih devet meseci, i može da opiše u svakom trenutku. Mislim da ne bi oni dozvolili da se bog meša u njihov posao i ono što su imali za zadatak da proučavaju na osnovnim studijama.

Citat
Racionalno ne moze da bude objasnjivo kada se neko upinje celog zivota i radi jako tesko a da nekako sve ide trapavo, mukotrpno …mozda i tu treba zahvaliti necemu trecem jer svakodnevica demantuje da ulozen ne znaci i naplaceni trud.

Da, to se događa, ali istovremeno to ne bi trebalo da čoveka odvrati od činjeničnog i racionalnog tretmana tih činjenica. Sam svedočim sebi svakog dana da se trud ne isplati, ali od toga se ne može odustati. Odustati od takvog života za mene je beg u ludost ili apsurd (odnosno veru, prema Kjerkegoru).

Citat
Mozda bi trebalo zahvaliti cinjenici da smo zdravi (fizicki i psihicki), da nemamo neki hendikep ili manu a u nekim slucajevima da smo uopste i zivi kada nastanu katastroficne situacije. Sta sa onima koji prozive miran zivot, ususkani u krugu porodice, uz posao koji ih ispunjava ili makar kao avanturisti bez ikoga ali puna srca i duha sto su se ostvarili…da, ispasce da je sve njihov izbor a i napor koji su ulozili u sve to…ili drugacije – sam sam kovac svoje srece, da li?

Rekoh, licemerno je i nepošteno zahvaljivati bogu za tako sjajan život ne samo ako smo se kroz taj isti život trudili da postignemo sve što imamo (nijedan doktor nauka nije dobio titulu zahvaljujući bogu, nego zagrejavši stolicu i učeći nekad i 20 sati dnevno mesecima), nego i zbog toga što bismo mogli i da pogledamo oko sebe, da se osvrnemo i shvatimo da je onaj par tamo u komšiluku izgubio dete nakon deset dana života, dobilo tumor na mozgu i umrlo, a onog drugog para dete od pet godina dobilo metak u čelo i krivo ni dužno. I sad, zahvaliti bogu na tako divnom scenariju za nas, i tako groznom za onu nedužnu čeljad. Ne, ja to ne bih tretirao kao božje delo. A ako bi bilo, takvog boga bih javno pljunuo, posred čela, pa i neka mi je dao svo zdravlje i sve pare sveta.

Citat
Da li je smrt zaista i konacnost? Sa aspekta ovozemaljskih bica, smrt deteta ili umiranje mladog bica kome “nije vreme” , sve to izgleda kao nenadoknadiv, uzasan gubitak (sto naravno i jeste) i tesko da moze da bude opravdano bilo kakvim visim spoznajama,  ali ako vernik takvu tragediju prihvati kao neminovnost koja ima za cilj da ga nauci podnosenju gubitaka, mozda vrednovanju samog zivota i ljudi oko sebe, onda ce i pored poljuljane vere u Boga koji mu je oduzeo drago bice jos nesto i nauciti. Za onog otrgnutog od ovozemaljskog zivota to ne mora da znaci nikakav kraj, vernici kazu da su takva deca andjeli i da ih je Bog priveo sebi bas zbog njihove cistote i nevinosti.

Deca umiru od raka, u mukama koja samo ona mogu da znaju, druga otkinutih nogu i ruku u zemljama u kojima se ratuje... bog im poslao raketu u kuću... da oduzme detetu od dve i po godine život, kako bi postala anđeli. To je priča koju može da prihvati u očaju svaka normalna porodica, a bez tragedije svaki sumanuti vernik. Nijedno normalno biće u normalnim okolnostima, bez potrebe za utehom, takvu ludačku priču ne bi uzimalo za ozbiljno. U ovom slučaju vera je opet zaklon od surove realnosti, ali se bojim da kroz takve priče može te jaden vernike da otera u ludilo, psihozu, zamenu stvarnog za irealno, izmišljeno.

Citat
Nije zaludno pitanje zasto nekada na zemlji ostaju najgori…mozda zato da bi se jos dublje srozali u svojoj ljudskoj bedi – iskusenje ljudske niskosti i propasti.

Na zemlji ostaju najgori jer su se verom zarazili oni koji bi možda mogli da spreče zlo da se baškari ulicama, gradovima i zemljama. Ti vernici, koji sebe u svojoj sleposti smatraju dobrim ljudima (a ja ih smatram odgovornim za mnoge ratove i zla koja su se desila od pojave hrišćanstva pa do danas), dozvoljavaju da zlo čini ono što hoće, i nije ih briga, sve dok su oni sjajno raspoloženi u svojim sozercanjima božje istine. Čak u svom bezobrazluku tvrde da su ovi zli u stvari - ateisti, ti bezbožnici koji kad bi se bojali boga zlo ne bi činili. A, naravno, ne vide one koji spašavaju zadnjice upravo tih malih, učaurenih vernika, te ateiste - ratnike za bolji život i mogućnost vernika da i dalje nasmejani čekaju svoju svetlu smrt, tj. odlazak pred bradatog čike.

Citat
Ljudi se nimalo sustinski nisu promenili i njihov nagon za vladanjem, ubijanjem, nadmoci je podjednak kao i u vreme pecinskih zajednica. Razlika je samo u tome sto se mnogo toga od nepodobnog i sramnog kanalisalo kroz zakone ali i to ne svuda.

To je ona stara priča, još od Hobsa, da je čovek čoveku vuk, pa je tu vera da ove vukove zauzda, ili će to uraditi zakoni (država). Ta paranoična situacija vernika, koji smatra da mu je spoljni svet, zajedno sa zlim nevernicima, ateistima, zna da ga učvrsti u toj veri, kao nekoga ko prihvata da je zao i nikakav, i mali, i u svom ovozemaljskom životu beznačajan, ali pred bogom veliki. Taj pokvareni vernik se uzdigao od običnog zlog čoveka i sada, ispaštajući dobrovoljno u ovozemaljskom životu misli da će iskupiti sve zlo koje poseduje, i čist ući u onozemaljski svet.

Sjajna priča, samo, čini mi se da naročito deluje potcenjujuće spram boga, kad bi ovoga bilo.

To što čovek nikako nije - čoveku vuk (što psihologija može da dokaže), vernika u stvari samo otkriva u priznanju da sam jeste nikakav, da je nesposoban za moralno delovanje (jer prepoznaje u sebi da je zao i da ne bi mogao da čini ništa dobro da nije boga koji bi ga za to nagradio), i da se teši time što smatra da su svi tako ništavni kao on (ovo je stav koji provejava iz svih antihrišćanskih dela Fridriha Ničea, sa kojim se u ovom času mogu sa zadovoljstvom složiti). Tako vernik poziva čovečanstvo da mu se pridruži u priznanju da je ispunjeno zlom kao on sam, umesto da se uzdigne nad tom zlom prirodom (ako stvarno jeste zao - mislim na vernike pojedinačno) i pokuša da postane nešto drugo (moralni ateista). Slab kakav je, nezamislivo mu je da čini bilo šta dobro samo zbog toga što će nekome drugome to pomoći, i poziva u pomoć boga, da ga nagradi za sve što bude činio - odnosno za sve svoje uzdržavanje od zločina prema drugima - u svom skrušenom životu.

Citat
Mislim da je zivot danas poprilicno jeftin i da se samo zavaravamo idejom o sopstvenoj (ili globalnoj ljudskoj) znacajnosti. Da to jeste, ne bi bilo gladnih, bolesnih, ratom ugrozenih, prodatih i ponizenih.

Ne mogu sa tim da se složim, i dovoljno je da pogledam samo u vojni sistem ove zemlje (koja nije ni blizu u pogledu ljudskih prava u poređenju sa Zapadom) koji dozvoljava da se u slučaju rata građanin ne odazove, odnosno da odsluži civilno vojni rok i pozove se na prigovor savesti. Tako građanin čak ne mora da služi državi u slučaju rata, da postane njeno topovsko đule i broj, na kraju kosti u mrtvačkom kovčegu.

Zatim, dovoljno je da pogledamo koliko su se često nekada vodili ratovi, a koliko se često danas vode. I kako se tretira onaj koji pokuša da pokori druge narode (doduše, još uvek onaj ko je na svetu najjači može da povede ratove, ali mnogo opreznije nego tokom istorije, kada su ratovi buktali na sve strane vođeni imperijalističkim silama).

Čovek više nije zadovoljan da bude ratnik i sluga države. Danas je država sluga građanina, i tako se civilizacija nastoji ukrotiti, i poštovati čoveka, njegov život, više od bilo kakvih kvazi-interesa (državnih, imperijalističkih i slično).

Citat
Da je mozda samo malo vise ljudske vere a neka bude i straha od Boga, mozda bi svet bio mnogo lepse mesto za zivot.

Ovo su bile reči i jednog mog profesora na fakultetu koga ne cenim preterano. Tako mi je prigovorio kad sam mu objasnio šta znači "moral vernika" spram morala ateiste. Kaže: ma, dobro, ali kad bi svet bio pun bogobojaznih vernika, ne bi se usudili da vode ratove. Istina, istina, ne bi bilo ratova jer bi se svi bojali božje kazne (zato se hrišćanstvo i ustoličilo kao zvanična vera slabih i potlačenih u rimsko doba, i pozivalo na skromnost, odustajanje od agresivnosti, od osvajanja i borbe za moć), ali je po mom mišljenju to prevelika cena. Ta laž, golema laž koja bi svet držala mirnim je sasvim nepotrebna ako bi se sve obrnulo za čitav krug u drugu stranu i tražilo da svi budu ateisti, slobodni ljudi (bez ikakvih laži i nametnute a besprekorne istine o navodnom bogu), koji će delovati moralno. Teže je nego drogirati ljude verom, ali je put istinoljublja, put u kritičko, svesno društvo, društvo ljudi-ajkula (takvih ljudi koji kažnjavaju neispravno, a sežu sve većim otkrićima), ljudi-boraca, ljudi koji ujedaju od znanja i želje za saznavanjem novog, i ljudi koji dobro čine jer stvarno vole ovog drugog, i znaju razlog zašto ga vole, a da taj razlog nikako ne bude trgovina sa bogom.

Citat
Meni je draze objasnjenje nesvestenog lica jer ce ono svesteno po prirodi stvari izvuci iz rukava retoricki odgovor koji meni nije dovoljan. Uostalom on je i placen  da prica o tome, makar ne mislio u dubini duse…ali je zanimljivije uociti motiv onoga ko na to nije prisiljen a u jednom momentu je presekao i shvatio sta oseca i zeli.

Valjalo bi te ljude malo dublje ispitati. Nijedan vernik sa kojim sam razgovarao nije smeo da razgovara sa mnom dalje od površine sopstvene vere. Boje se, šta li... Otkrio sam i to da čim im se vera poljulja (a to se događa čim započnu razgovor o veri), nekako se naljute i odustaju od daljeg razgovora.

Citat
Tvoje kriticko misljenje je pokazalo, kao i slika ispod nick-a stav prema veri ali ko i zasto je u tebi promenio verovanje? Filozofija, zivotno iskustvo, otpor prema iracionalnom i neobjasnjivom?

Samo izvlačim implikacije iz stava vernika, čoveka koji veruje u boga, na primer hrišćanina-pravoslavca. Kakvi bi mogli da budu njegovi politički stavovi, kakve bi stavove mogao da izgradi u pogledu nekih drugih životnih situacija i koliko je to dobro za društvo i ljude iz njegovog okruženja. Kako bi taj vernik trebalo da reaguje na aktuelne životne probleme, a opet sve prateći ono čemu je naučen. Na kraju, može li vernik da bude stvarno dobra osoba. A ja od ljudi tražim da budu dobri ne zato što im je nametnuto, nego zato što shvataju da je to ispravno delovanje. Da se u njih usadi iskonska, najdublja ljubav prema društvu i ljudima, a ne veštačka, koja emanira iz bogobojaznosti ili vero-trgovine.

Možda sam malo preglasno delovao u ovoj poruci, pa se izvinjavam ako je tako i drugima izgleda. No, moram da se nekamo ispucam i ovo mi je dođe dobar način. Moj negativan stav prema vernicima samo je odraz moje ogromne i nestrpljive volje da postavim temelje jednog sasvim drugačijeg, boljeg (u pogledu dobrote) i iskrenijeg društva.
Sačuvana

Meda Božanin
Na uslovnoj slobodi

Duh bunta: +16/-27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #17 poslato: 11.05.2008. 13:47 »

...
Nisi isčitao argumente ateizma. Shvatio bi da tu nema vere, nego se postavljaju neka pitanja. Pokušava se pokrenuti dijalog sa vernicima, s tim što ovi to odbijaju, vadeći se, navodno, na tom što oni ne moraju da imaju opravdanje za svoju veru. Na onaj način, rekoh, kao što onaj koji misli da na nebu postoji veverica koja fantastično igra bridž veruje u takvog boga, i odbija bilo kakav prigovor (poziv na davanje odgovora).

Minimum toga da vernik bude opravdano vernik mora biti u tom da zna da napravi razliku zašto veruje u jedno božanstvo, a ne u neko drugo (pomenutu vevericu).
...

Ako je neko indiferentan ka nekakvoj veri ili Veri, ta osoba je ateista u osnovi. Njega ne interesuje da li Bog postoji te zasto neko ima Veru.
Ostali, nazovi-ateisti, kriptovernici, oni traze razloge Vere onima koji imaju Veru i samim time su spremni da to prihvate slucajno li dobiju razloge koji su po njima dovoljni... oni su vec najmanje jednim korakom zakoracili u Veru.
Anti-teisti, vesto utkani u nazovi-ateizam, jedino sta znaju je da napadaju teizam (Veru) i da traze dokaze necemu sta je nedokazivo. Ako ja verujem da mogu da skocim 5m u dalj (a ne interesuje me da ikada skocim jer mi je nebitno), anti-teista bi rekao da skocim prvo pa da onda pocnem da verujem da mogu da skocim ili da se odreknem verovanja da mogu.
Vera nije znanje koje je opipljivo. Vera je u sustini ljudi. Npr ako verujem da cu zavrsiti fakultet nakon 5 godina i onda kada ga zavrsim, po antiteizmu, nasao sam dokaz da mogu da verujem ali vera je onda postala nebitna jer su razlozi za postojane te vere prestali.

Religioznost je, ponavljam, nesto sasvim drugo.
Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 11.05.2008. 14:22 »

Auuuu, al se ovde frljamo s termini onako napamet. Ovo teoloski agnosticizam je pleonazam jer gnosis je znanje u oblasti vere, religiozno znanje, pa je znaci to agnosticizam u stvari po sebi vec vezano za teolosko.
Posle vidim koriste se pojmovi antiteiste, kvazi-ateisti, boze-me-sacuvaj-ateiste, itd  :pomoc:. A diskusija je repriza vec postojece na kojoj je Starac briljirao  Zvrko
Sačuvana
lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +50/-8
Na mreži Na mreži

Enforcer

« Odgovor #19 poslato: 11.05.2008. 16:49 »

Ono što sam tvrdio glasi da ne možemo imati verski odnos prema nečemu što nas se ne tiče (prema čemu nemamo odnos neke vrste interesovanja). A da bismo to proverili dovoljno je da zamislimo veru prema bilo čemu i videćemo da su to stvari koje nas se tiču (koje poznajemo, ili prema kojima smo imali ili ćemo imati nekakav odnos). Ništa od onoga što nismo upoznali ne bi za nas moglo da bude objekat vere.
Ako ipak tako nešto postoji, hajde da nađemo primer.

Primer bi bio da ako nista na primer ne znam o islamu i prema njemu sam indiferentna to me to ne sprecava da sa strane posmatram sustinu i implikacije do kojih on na sirem planu dovodi, pa onda prema tome i stvorim neki odnos i misljenje o toj religiji. Dakle, najpre sam prema necemu apsolutno nedefinisana i mozda me cak i ne zanima dublje ali iz nekog razloga, necu da kazem koristi, o tome procitam nesto vise i to onda ostavim po strani a da me nije posebno dodirnulo ali mi je oblikovalo stav.

Da bih korigovao svoj stav o veri potrebno je da mi vernik ili pristalica neke verske zajednice ukaže na prednosti i argumente verovanja. Ovako, kroz prazne priče i očigledno bežanje u iracionalno, izigravanje ovog realnog sveta (što se meni čini kao put u legitimnu/"zdravu" psihozu) na način koji niti razvija um, niti vodi nekakvom uživanju, čini mi se da ne deluje zadovoljavajuće.
I moj glavni razlog zašto sam protiv vere u boga još snažnije se učvršćuje.

Stalno se svodi na cinjenicu da se iskljucivo drzis cinjenica ali se ja uporno drzim toga (svi svoga kao pijan plota) da su cinjenice vernika bazirane na iracionalnom ali njega ispunjujucem njegov dovoljni argument. Prema tome, kako ocekivati slaganje ako argumentacija pociva na sasvim razlicitim premisama? Za materijalistu je dokaz ukoliko se nesto konkretizuje pa bi u tom slucaju tebi jedino pomogla materijalizacija Boga ili njegovih poslenika ili bar nesto uredjeniji svet koji se zasniva na zakonima fizike prozetim ispravnom filozofskom svescu.

Reakcija ateiste na vernika i njegovo poimanje života je otprilike ovakvo (takvo je i moje):
- taj čovek mora biti intelektualno lenj,
- taj čovek mora da ima smisla za trgovinu,
- taj čovek mora biti neko ko boga i ne može da pretpostavi, jer kad bi ga pretpostavljao živeo bi kao ateista, i tako mu najbolje služio,
- taj čovek mora biti neko ko se strašno boji smrti,
- taj čovek mora biti neko nesposoban za postavljanje pitanja,
- taj čovek ne može biti intelektualac, ili ako jeste onda nije predan tom zvanju, budući da ne preispituje ono u šta naročito veruje.

Onda bih se kao agnostik poistovetila sa nekim od ovih stavova ali bih sigurno i nesto odbacila jer sebe ne smatram intelektualno lenjom, ne zelim da trgujem ni mozgom ni emocijama, Boga ne pretpostavljam ali sumnjam(verujem) u postojanje neceg izvan nasih moci, ne bojim se smrti vec nacina na koji cu iskoristiti-protraciti svoj zivot, stalno postavljam pitanja, pa sam zato u haosu i trazenju smisla a sto se tice ovog zadnjeg ne znam ko to moze da proceni i sta je merilo intelektualizma (da li ce samim tim sto je vernik njegov status intelektualca biti pokopan a on svrstan u neznalicu?).   

I mislim da je sa pedagoške strane to imperativ svakog učitelja (stoga sam insistirao na tome da se veronauka izbaci iz programa za srednju školu).

Nisam pristalica ispiranja mladih mozgova a to kroz veronauku moze da se provuce medjutim nisam ni onaj koji veronauku u skoli odbacuje, najpre iz razloga sto svakom treba dati mogucnost izbora. Ne treba je staviti kao obavezu vec kao izborni predmet. Time ce i spoj mladog bica sa verom biti odredjen stepenom njegove zrelosti da stvar odbaci ili prihvati

Nema smisla, i tako je ovaj prigovor u redu. Ja ne mogu da nateram čoveka koji ne želi da studira da postane doktor nauka i da se uzdigne od mediokriteta, ali mogu da zagovaram učenje i bavljenje značajnim naučnim radom, pošto bi to moglo da pomogne društvu u kojem živim da postane lepše, poštenije, urednije, inteligentnije, moćnije u svakom smislu. Meni to odgovara, odgovara intelektualcima da i drugi budu na njihovom nivou, odgovara dobronamernim političkim subjektima jer će to stvoriti svesne građane koji će znati da biraju svoju budućnost. Vernik nije naučio da preispituje ono što je pred njim, pa će tako biti sklon i u drugim oblastima životnog iskustva da stvari uzima kao gotove i neće postavljati pitanja. Takav "mentalitet" naših ljudi mislim da je jedan od faktora koji su upropastili ovaj deo Srbije, a devedesetih Srbiju uopšte (otud ono okretanje Crkvi od rušenja komunizma, buđenje nacionalizma i svega onog najgoreg što se bilo zauzdavalo skoro pola veka).

To bi onda znacilo da bavljenje naucnim (intelektualnim) radom automatski znaci i ateizam a koliko mi je poznato medju elitom postoji gro onih koji takve stvari ne iskljucuju, mozda iz razloga sto konkretizovanje njihovih napora nije suprotstavljeno njihovom intimnom verovanju a time ih ne treba smatrati i manje vrednim ljudima. Uzgred, da li ti je poznato da je u srednjem veku spoj religije i politike bio izuzetno jak? Kako se i pisanje same Biblije poklapalo sa promenama sila moci tako je i ona poprimala odgovarajuci oblik, sve u cilju drzanja mase pod kontrolom i njenog podjarmljivanja i prevaspitanja. Dakle, ono sto ti smatras primarnim i sustinskim sto moze da donese boljitak pojedincu i covecanstvu zloupotrebljavalo je veru i vernike (upravo zato sto ne misle i sve uzimaju zdravo za gotovo) ali je ta ista politika u svom zlu covecanstvo navodila na najvece grozote. Zato sam sklona da jedno Ili drugo ne prihvatam apriori kao uslov osvescenja ili nazadovanja.

To znači da će ateista, vođen onim dobrom po sebi, onim golim dobrom koje želi drugome i sebi, činiti dobro, a ne time što će za to biti nagrađen na bilo koji način od boga ili verske zajednice (ili od istih neće biti kažnjen).

Niko ne postavlja pitanje moralne ispravnosti ateiste. On jeste pred izborom da se odluci za laganiji ili tezi put, za zemaljsku kaznu ili nagradu ,jer o onoj drugoj i ne misli, pa je i prema tome covecniji (ako izabere moralno) u odnosu na onoga ko se krije iza vere i u glavi cini zlodela. 

Ne bavim se tim stvarima i ne bih mogao da znam stručno da prigovorim, ali rekao bih da se oni ljudi u belom koji se bave trudnicama i trudnoćom nikako ne bi složili sa tim da medicina i nauka kojom se bave ne znaju da daju odgovore na to kako se u jajnoj ćeliji razvija život.

Mislim da ovo nisi najbolje razumeo jer nisam govorila o fizioloskim procesima koji zavise od ljudi vec o onim koji neobjasnjivo kreiraju ljudski zivot a da pri tom bez ikakvog razloga bice moze ili ne moze da se zacne.

Sam svedočim sebi svakog dana da se trud ne isplati, ali od toga se ne može odustati. Odustati od takvog života za mene je beg u ludost ili apsurd (odnosno veru, prema Kjerkegoru).

Nerezultiranje napora samo u slabicu moze da izazove bezanje od zivota i prepustanje neradu (nekada je to samo depresija, nekada odlazak u manastir, nekada prepustanje drogi, ludilo ili alkohol, nekada samo padanje na pleca drugome) tako da takav covek nije odricanjem od suocavanja sa angazovanjem automatski i vernik. Naprotiv on moze da se tretira kao pravi bezboznik ili nistavilo.

Rekoh, licemerno je i nepošteno zahvaljivati bogu za tako sjajan život ne samo ako smo se kroz taj isti život trudili da postignemo sve što imamo (nijedan doktor nauka nije dobio titulu zahvaljujući bogu, nego zagrejavši stolicu i učeći nekad i 20 sati dnevno mesecima), nego i zbog toga što bismo mogli i da pogledamo oko sebe, da se osvrnemo i shvatimo da je onaj par tamo u komšiluku izgubio dete nakon deset dana života, dobilo tumor na mozgu i umrlo, a onog drugog para dete od pet godina dobilo metak u čelo i krivo ni dužno. I sad, zahvaliti bogu na tako divnom scenariju za nas, i tako groznom za onu nedužnu čeljad. Ne, ja to ne bih tretirao kao božje delo. A ako bi bilo, takvog boga bih javno pljunuo, posred čela, pa i neka mi je dao svo zdravlje i sve pare sveta.

Mesas pojmove, najpre iz razloga sto nesto sto je razumljivo podvodis pod sumnju (nije neophodno zahvaljivati na onome u sta smo se ulozili i zahvaljujuci cemu smo dobili satisfakciju, vec sto smo za razliku od nekih imali vecu sposobnost i volju da to i uradimo a pocetne pozicije svakog nisu iste – uvek postavljam pitanje zasto?) a drugo sto ne mislim da se treba tesiti time da smo imali vise srece ili dobrobiti od Boga sto nas je zastitio i dao bolje uslove za zivot vec da se preispitujem sta je to sto me postedelo i zasto je on dozvolio da toliki pate?

Deca umiru od raka, u mukama koja samo ona mogu da znaju, druga otkinutih nogu i ruku u zemljama u kojima se ratuje... bog im poslao raketu u kuću... da oduzme detetu od dve i po godine život, kako bi postala anđeli.

Nacin smrti je opet nesto nasta ne moze da se utice, ukoliko sam sebi ne odredis nacin,ali se pokusaj nalazenja razloga bolnih i uslovno prijatnih, iznenadnih i ocekivanih, surovih i obicnih smrti postavlja pred svakog pa i pred ateistu. Vera nece biti i ulaznica za laku smrt i od toga vernik ne pravi pitanje ali sebi olaksava tu neminovnost time sto ne dramatizuje cin umiranja, sto smrt bliznjeg prihvata kroz tugu ali i obrazlozenje koje ce mu tugu uciniti podnosljivijom, dok ce nasuprot njemu ateista mozda samo tada prozvati Boga i okriviti ga za tragediju.

Na zemlji ostaju najgori jer su se verom zarazili oni koji bi možda mogli da spreče zlo da se baškari ulicama, gradovima i zemljama. Ti vernici, koji sebe u svojoj sleposti smatraju dobrim ljudima (a ja ih smatram odgovornim za mnoge ratove i zla koja su se desila od pojave hrišćanstva pa do danas), dozvoljavaju da zlo čini ono što hoće, i nije ih briga, sve dok su oni sjajno raspoloženi u svojim sozercanjima božje istine. Čak u svom bezobrazluku tvrde da su ovi zli u stvari - ateisti, ti bezbožnici koji kad bi se bojali boga zlo ne bi činili. A, naravno, ne vide one koji spašavaju zadnjice upravo tih malih, učaurenih vernika, te ateiste - ratnike za bolji život i mogućnost vernika da i dalje nasmejani čekaju svoju svetlu smrt, tj. odlazak pred bradatog čike.

Da, o tome je bila jedna sekvenca vezana za Dz.Busa i njegovo pozivanje na Boga u ratu Amerikanaca sa Irakom gde se oslanjanjem na prava hriscana opravdava akcija protiv ateista ili vernika u pogresnoj veri zvanoj islam. Zato se svaki vernik ne moze smatrati ispravnim bicem i to je ono sto se prozima kroz diskusiju – vera sama po sebi ne znaci iskrenost jer ucinjena iz koristi ili branjena ucinjenom stetom drugome u ime viseg (licnog viseg), ne znaci nista drugo do ateizam protiv coveka kao najumnijeg bica na planeti.

To što čovek nikako nije - čoveku vuk (što psihologija može da dokaže), vernika u stvari samo otkriva u priznanju da sam jeste nikakav, da je nesposoban za moralno delovanje (jer prepoznaje u sebi da je zao i da ne bi mogao da čini ništa dobro da nije boga koji bi ga za to nagradio), i da se teši time što smatra da su svi tako ništavni kao on (ovo je stav koji provejava iz svih antihrišćanskih dela Fridriha Ničea, sa kojim se u ovom času mogu sa zadovoljstvom složiti). Tako vernik poziva čovečanstvo da mu se pridruži u priznanju da je ispunjeno zlom kao on sam, umesto da se uzdigne nad tom zlom prirodom (ako stvarno jeste zao - mislim na vernike pojedinačno) i pokuša da postane nešto drugo (moralni ateista). Slab kakav je, nezamislivo mu je da čini bilo šta dobro samo zbog toga što će nekome drugome to pomoći, i poziva u pomoć boga, da ga nagradi za sve što bude činio - odnosno za sve svoje uzdržavanje od zločina prema drugima - u svom skrušenom životu.

Gde se u psihologiji nalazi taj dokaz? Mislim bas suprotno tj. da se covek drzi copora upravo da bi preziveo napad jaceg jer kao jedinka to ne bi mogao a zasto se onda boji toga ako je siguran da nece biti atakovan? Dakle, on ocekuje zlo i spreman je da se brani makar sam ne mislio zlo. On moze da se trudi da u drugome izazove sazaljenje, da ga ubedi da to sto cini nije dobro ali mu to nije dovoljno jak dokaz da ce se druga strana prosvetliti i postati pasivna. Konkurencija je nesto sto se namece medju polovima, medju kolegama, medju decom, ljubavnicima, prijateljima, sve to u manjoj ili vecoj meri pa ako to ne zelimo da nazovemo borbom vukova mozemo da ga nazovemo ljudskom potrebom za prevlascu.   

Ne mogu sa tim da se složim, i dovoljno je da pogledam samo u vojni sistem ove zemlje (koja nije ni blizu u pogledu ljudskih prava u poređenju sa Zapadom) koji dozvoljava da se u slučaju rata građanin ne odazove, odnosno da odsluži civilno vojni rok i pozove se na prigovor savesti. Tako građanin čak ne mora da služi državi u slučaju rata, da postane njeno topovsko đule i broj, na kraju kosti u mrtvačkom kovčegu.

Samo zelim da znam (mozda sam neobavestena) na kojoj teritoriji zapadne zemlje se vodi rat? Da li bi u tom slucaju drzavni aparat pozvao u odbranu zemlje samo one koji su regularno odsluzili vojsku (za to cak bili placeni) ili bi se islo u potpunu mobilizaciju svih zdravih muskaraca i potencijalnih zena? Lako je voditi pasivnu politiku kada ti zlo ne kuca na vrata ali sta sa pravima onih gde si se ugnezdio kao parazit i isisavas iz njega i krv i zivot? Ta dvostruka, “napredna” zapadna demokratija, bolje receno politika nema podloge za pravdu u realnosti jer koliko je brizna i dobrocudna prema sebi toliko ume da bude prezriva i bahata prema ostalima. Ovaj moj radikalni stav ne opravdava politiku nase zemlje koja je pre svega olicenje nesvesno-samoubilacko-sadomazo-primitivno-nacionalisticki-nazadno-nerealno-nedopustivog stava poremecenih umova, ali pokusava da razume, iako to teze polazi za rukom, koliko je pojedinac u svemu tome pitan i vrednovan u svom odlucivanju.

Zatim, dovoljno je da pogledamo koliko su se često nekada vodili ratovi, a koliko se često danas vode. I kako se tretira onaj koji pokuša da pokori druge narode (doduše, još uvek onaj ko je na svetu najjači može da povede ratove, ali mnogo opreznije nego tokom istorije, kada su ratovi buktali na sve strane vođeni imperijalističkim silama).

Čovek više nije zadovoljan da bude ratnik i sluga države. Danas je država sluga građanina, i tako se civilizacija nastoji ukrotiti, i poštovati čoveka, njegov život, više od bilo kakvih kvazi-interesa (državnih, imperijalističkih i slično).

Covek je pre svega sluga zivotu a onda i sluga drzave jer ona odredjuje stepen i kvalitet njegovog ucesca u svakodnevnom zivotu a time i sam kvalitet zivota. On naravno odlucuje i odredjuje ko ce njime upravljati i prezentovati pred drugima,  kakve ce zakone donositi u njegovo ime, kakve ce posledice biti u slucaju krsenja istih ali je pri tom rob sopstvenog izbora pa ukoliko izabere dobro to ce mu se dobrom i vratiti Iiobrnuto (slicno veri). Zivot malog srafa zvanog covek mozda na prvi pogled izgleda bitan ali u slucaju kvara njega je lako zameniti i od toga niko ne preza, cak se i ne tangira zbog toga jer sistem mora da radi. 

Istina, istina, ne bi bilo ratova jer bi se svi bojali božje kazne (zato se hrišćanstvo i ustoličilo kao zvanična vera slabih i potlačenih u rimsko doba, i pozivalo na skromnost, odustajanje od agresivnosti, od osvajanja i borbe za moć), ali je po mom mišljenju to prevelika cena. Ta laž, golema laž koja bi svet držala mirnim je sasvim nepotrebna ako bi se sve obrnulo za čitav krug u drugu stranu i tražilo da svi budu ateisti, slobodni ljudi ..

Govoris o necemu nemogucem, to je prosto utopija jer je ocigledno da je svetu jos uvek malo ratova i istrebljenja. Zar jednom svesnom bicu, neka to bude prosecno obrazovan covek koji je izucavao istoriju razvoja civilizacije, a sa osvrtom na ono sto ga okruzuje ali ga u najboljem slucaju ne dodiruje, nije dovoljno da stane, razmisli i kaze – cemu ubijanje i unistavanje, sve to mora da stane…nemoralno je krasti i lagati….?  I neka svako pomisli i mrdne prstom da bar nesto od agresivnosti u sebi zatomi, on ce vec biti na putu boljeg sveta. Ipak, kratkorocnost secanja i plitkost pameti se lako uzgaja u uslovima koji diktiraju budnost nad materijalnom sigurnoscu pa se duhovno gura u pozadinu a dobro ostavlja za neko drugo vreme.

Možda sam malo preglasno delovao u ovoj poruci, pa se izvinjavam ako je tako i drugima izgleda. No, moram da se nekamo ispucam i ovo mi je dođe dobar način. Moj negativan stav prema vernicima samo je odraz moje ogromne i nestrpljive volje da postavim temelje jednog sasvim drugačijeg, boljeg (u pogledu dobrote) i iskrenijeg društva.

Ispucavanje je bilo obimno ali ne znam koliko i efikasno jer i pored dobre volje i ogromne energije, nekada je potrebno i strpljenje da bi se neke stvari od strane drugih usvojile.  Ovde smo se cak vise bavili odnosom ateista i vernika a da su agnostici ostali po strani kao stranka zelenih koja niti smrdi niti mirise….i jos nesto…hoce li se ateisti naljutiti i prezreti me ako se pozovem danas na Boga i zamolim ga za malo zdravog razuma u ljudima, barem danas, ako smo vec taj razum u besmislu vernosti lazovima a neverice sebi samima izgubili?   osmeh

Mislim da nema mnogo svrhe kvariti nesto sto je pre toga bilo receno i ako se zaista vodila dobra diskusija, ovim je ne treba dalje upropascavati.
Sačuvana

Drugom cesto oprastaj, sebi nikad!

latinska
Silovani_Leptir
Teatralni mislilac

Duh bunta: +16/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 11.05.2008. 17:29 »

Koliko kukavičluka i lenjosti treba da bi čovek bio vernik,
Au contrair, mon ami. Baš je vjera izazov jer ona nužno isključuje čovjekovu oholost (koja je razlog najveće čovjekove bijede). Ne mislim da vjera negira humanizam, dapače.

Citat
toliko jednostavnosti i skromnosti da bi bio agnostik.
Mislim da je agnosticizam jedna vrsta kriptoateizma.

Citat
I, na kraju... koliko hrabrosti da bi se čovek suočio sa istinom (bio ateist).
Ateizam kao teorijska ili praktična istina?
Sačuvana

Moja kazna najveća je, ona drugom otišla je.
Meda Božanin
Na uslovnoj slobodi

Duh bunta: +16/-27
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 11.05.2008. 17:49 »

Auuuu, al se ovde frljamo s termini onako napamet. Ovo teoloski agnosticizam je pleonazam jer gnosis je znanje u oblasti vere, religiozno znanje, pa je znaci to agnosticizam u stvari po sebi vec vezano za teolosko.
Posle vidim koriste se pojmovi antiteiste, kvazi-ateisti, boze-me-sacuvaj-ateiste, itd  :pomoc:. A diskusija je repriza vec postojece na kojoj je Starac briljirao  Zvrko

Ok, evo ja onda izlazim iz razgovora...
Sačuvana

Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 12.05.2008. 01:52 »

Agnosticizam je takođe filozofska pozicija, nikako stvar lenjosti. Primenjeno na druge objekte saznanja, agnosticizam bi bio jedan oblik skepticizma, koji je, kao što znamo, neophodan u filozofsko-teorijskom razmatranju, pa i u naučnom radu.
   Noviji filozofi doduše zaista potcenjuju značaj skepticizma, čak mu se podsmevaju na sličan način kao što Izdajnik čini, ali on je nesumnjivo legitimna pozicija i ne dolazi u obzir da je to jedan površan pogled na problem vere.
Sačuvana
Druid
Slobodni mislilac

Duh bunta: +23/-1
Na mreži Na mreži

GrabNebelFürst

« Odgovor #23 poslato: 14.05.2008. 16:11 »

Moje misljenje je da bi covjek do trenutka vise spoznaje ili prihvacanja jedne strane trebao manevrirati unutar prostora neutralne tezine - agnosticizma. Takorekuc, tranzitna zona. Dobro je rekao Branko, danas je to stajaliste jako omalovazavano i promatra se s podsmijehom. Po meni neopravdano. I nema to veze s lijenosti, vise s nemogucnsti prodrijevanja do krajnje isitne i uvida da covijek realno sagleda cinjenice po temeljima percepcijskih argumenata. Takoder bih se ogradio kockarskog argumenta -  jama u koju se covijek ukopava kalkuliranjem stvari koji nisu vezive i produktivne. Za sebe cu reci da sam ateist preko 300 dana u godini , no ima onih 60ak kada sam nesiguran i povlacim se na izlasnu poziciju. To ne bih prepisao svojoj slabosti, prije razvijenoj sposobnosti da stvari i pojave dovodim u pitanje unatoc malim izgledima da na njih dobijem odgovor, a i za to je potrebna vjera.
Doduse, vjera u sebe, za razliku od one koju potencira teizam. Ateist je dakle stroj koji crpi energiju vjere za vlastiti pogon, bez odbacivanja "materijala" na nesigurne module koji su diskutabilni i nijednim argumentom predvidljivi, a to ga cini onim sto jest - institucijom.
Sačuvana

To Err is Human, to Dream Futile
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: