Stranice: 1 ... 6 7 [8]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Manje verske zajednice ili sekte  (Pročitano 10956 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +70/-8
Van mreže Van mreže

Everything happens for a reason

« Odgovor #105 poslato: 08.06.2008. 16:49 »

Nazareni - ima ih jako puno u Vojvodini, Rumuniji, Madjarskoj a takodje u Izraelu, SAD, Kanadi. 

Zene prepoznatljive po maramama podvezanim na potiljku, dugackim suknjama, muskarci bez kravata. Nakit i sminka zabranjeni. Tihi u razgovoru, nenametljivi. Ne sluze vojsku (u vreme od 50-ih zbog istog zaglavljivali na Golom otoku), kasnije pa do nedavno sluzili kazne po zatvorima zbog odbijanja nosenja oruzja.

Ne primaju tudju krv. Izbegavaju gledanje tv-a. Ne slusaju nista od savremene muzike, osim "crkvenih" pojanja. Ne koriste kontracepciju pa su porodice fantasticno brojne.
Tkzv. skupstina koja se posecuje dva puta nedeljno sa skoro celodnevnim pojanjem i govorima, odrzava se donacijama vernika i njihovim dobrovoljnim radom. Ne postoji poglavar vec staresina koji se bira po godinama i zasluzi. Uzajamno pomaganje. Zenidbe i udaje ugovorene, bez ikakvog zabavljanja, osim "gledanja" koje ne prelazi vise od mesec dana.
Nisu agresivni po pitanju uvlacenja u veru ali su "gvozdeno" ucvrsceni u svom vaspitanju. Izlazak iz vere ne dozvoljava naknadni povratak, izopstenik je izgubljen za vecni raj koji ih ceka nakon smrti. Svi van kruga su predodredjeni za pakao. Biblija je glavno stivo, sve ostalo krisom i uz minimalnu dozu tolerancije za literaturu van verske.
Sačuvana

Drugom cesto oprastaj, sebi nikad!

latinska
kemičar
Banovani korisnik

Duh bunta: +6/-9
Van mreže Van mreže

« Odgovor #106 poslato: 08.07.2008. 22:58 »

pa ne mislim da ih ima u Vojvodini jako puno,,, Otkud tebi to??
 Hm 
Sačuvana
lanavi
Kvalitetan korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #107 poslato: 09.07.2008. 13:13 »

Informacija je sigurna...to bi mogli da potvrde Novosadjani, Zrenjaninci...imaju i svoju crkvu (tkzv. skupstinu) u NS. Uocljivi su po svom fizickom izgledu, napred opisanom.   
Sačuvana

latinska
kemičar
Banovani korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #108 poslato: 09.07.2008. 14:36 »

Informacija je sigurna...to bi mogli da potvrde Novosadjani, Zrenjaninci...imaju i svoju crkvu (tkzv. skupstinu) u NS. Uocljivi su po svom fizickom izgledu, napred opisanom.   
dobro jekl ti znaš kojeg , ono imam sliku u glavi  ono ljudi bauljaju po novom sadu kao amiši  po americi.. Pa nemrem vjerovati..
Sačuvana
prvoskociparecihop
Nazionalist

Duh bunta: +10/-38
Van mreže Van mreže

« Odgovor #109 poslato: 09.07.2008. 15:12 »

dobro jekl ti znaš kojeg , ono imam sliku u glavi  ono ljudi bauljaju po novom sadu kao amiši  po americi.. Pa nemrem vjerovati..
Da ima ih kolliko hoces. Ja znam neke u Bg. Ima li ih kod vas ili su zakonom zabranjeni.
Sačuvana

"Jednostavan je govor istine."
Henrik Ibzen
lanavi
Kvalitetan korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #110 poslato: 09.07.2008. 15:16 »

Da, znam gomilu, sticajem okolnosti sam u rodbinskim vezama cak. Spolja gledano su u pitanju ljudi blagog, neagresivnog ponasanja i osim tog specificnog oblacenja ne odudaraju...amisi su uocljiviji i izolovani, oni ne komuniciraju sa ostalima, za razliku od ovih. No, ima li ih u Hrvatskoj?
Sačuvana

latinska
kemičar
Banovani korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #111 poslato: 09.07.2008. 15:17 »

Da ima ih kolliko hoces. Ja znam neke u Bg. Ima li ih kod vas ili su zakonom zabranjeni.

pa kako ,, ako ih ima i u begišu onda nije samo vojvodina u pitanju.. Pa gdje to sve vodi??

Hm u ustavu RH dozvoljeno je slobodno ispovjedati svoja vjerska uvjerenja ..
Ne znam baš da po Zagrebu  bauljaju s podvezanimmaramam oko glave.. Da lanavi ne misli na gospođe islamske vjeroispovjesti.. ne kužim koji su to kršćani s maramam na glavi i u bkjelim košuljama .. Jedino amiši ali ne znam baš da je Novi sad a čujem i Beograd  kolijevka protenstantizma..
Ali  whatever.. baš bi to volio vidjeti na ulici..

Da, znam gomilu, sticajem okolnosti sam u rodbinskim vezama cak. Spolja gledano su u pitanju ljudi blagog, neagresivnog ponasanja i osim tog specificnog oblacenja ne odudaraju...amisi su uocljiviji i izolovani, oni ne komuniciraju sa ostalima, za razliku od ovih. No, ima li ih u Hrvatskoj?

Ah Hrvatska, Lanavi. pa zar ti ne znaš .. Hrvati  se rađaju i umiru s pogledom nna Petrov grob, Jer znaš kako se kaže"Tamo gdje je Petar tamo je i crkva"
Sačuvana
lanavi
Kvalitetan korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #112 poslato: 09.07.2008. 15:30 »

Ne,ne mislim na muslimane...one nisu skroz umotane, marame su na vrhu glave i podvezane pozadi, nekada cak ni toliko, samo sam malim obelezjem (moze da bude i cipka na vrhu glave) i obavezno dugacke suknje...
Hrvati su cini mi se verski mnogo prijemciviji, polazu na odlazak u crkvu, mise...no sta stoji iza toga u to ne mogu da ulazim.
Sačuvana

latinska
Ljubo Gazivoda
Urednik

Duh bunta: +114/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #113 poslato: 09.07.2008. 17:26 »

Kako znam u Hrvatskoj postoji HDZ.... Hrvatska demonska zajednica. I to je nekakva mala verska zajednica.
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #114 poslato: 14.08.2008. 01:50 »

Sve više sledbenika satanističkih pokreta u Srbiji

Beograd - U Srbiji ima oko tri hiljade sledbenika satanističkih pokreta, a njihov broj je u stalnom porastu, jer je Srbija zbog sveopšte krize u kojoj se nalazi plodno tlo za destruktivne sekte, ističe za Danas Radomir M. Misaljević, istražilac iz srpske istražilačke agencije "Pravac" u Beogradu. Kako navodi naš sagovornik, ove sekte karakteriše destruktivno delovanje na mozak, zasnivanje ropskog odnosa nad pojedincem ili grupom kao i "stavljanje đavola u prvi plan".
- Osnovni problem je što država potcenjuje problem destruktivnih sekti, a u Srbiji ima verskih zajednica, koje su na granici da budu satanističke. U Srbiji deluje oko 200 verskih zajednica. Jake satanističke grupe iz drugih država ulažu mnogo novca za širenje njihovog delovanja u Srbiji, naročito iz Mađarske i Hrvatske. Sledbenici satanističkog pokreta obično se okupljaju u manjim grupama u kojima nema više od 20 članova - objašnjava Misaljević. On dodaje da je dodatni problem što je institucija porodice u našoj zemlji ozbiljno ugrožena, što utiče na povećanje broja satanističkih sledbenika.
Kako navodi naš sagovornik Zakon o crkvama i verskim zajednicama i Krivični zakon su dobri, ali oni treba adekvatno i da se primenjuju.
- Protiv povećanja broja sledbenika satanističke ideje može se delovati preventivno, kroz zakonsku regulativu, ali i uključivanjem porodice, škola, medija i zdravstvenih organizacija u borbu protiv ovog problema - ističe Misaljević.
U Srbiji ne postoji mehanizam na osnovu kojeg se određene verske zajednice, nakon analize stavljaju na listu opasnih. U SAD postoji takva lista, slična spisku terorističkih organizacija, tako da se ozbiljno prati delovanje takvih organizacija.
Kada je reč o evidenciji destruktivnih sekti, Misaljević kaže da policija ne želi da napravi takvu evidenciju, jer se ovim problemom bave "nestručni i podmitljivi ljudi."
On dodaje da država mora uvesti mehanizam praćenja korisnika internet sajtova koji šire satanističke ideje, ali i onih koji postavljaju destruktivne sadržaje na njih. Sajt koji se administrira u Hrvatskoj jedan je od najpoznatijih ovakvih sajtova u regionu i najčešće ga posećuju pripadnici satanističkih pokreta iz Srbije.
Na jednoj od takvih internet adresa, takođe postavljenoj u Hrvatskoj, naglašeno je da stranice nisu javne, niti su dostupne "običnim" posetiocima, i da se treba "dokazati" kako bi zainteresovani postao njihov sledbenik. Naglašava se da je "jedini način da se uspostavi komunikacija" putem video linka.
Obred inicijacije, kažu stručnjaci, je obavezan da bi neko bio potpuno prihvaćen u satanistički pokret. On podrazumeva polaganje kandidata za inicijaciju u otkopan grob, ritualna silovanja, seksualni odnos sledbenika sa njim ili krvne žrtve.
Naš sagovornik ističe da se novi članovi pokreta pridobijaju tako što im se govori da je spas u Luciferu, da Boga nema kao i da je Biblija laž. Takođe, insistiraju na prolaznosti života i nepostojanju razloga da se živi.
Misaljević naglašava da je pogrešno mišljenje da su ciljne grupe ovakvih sekti deca i mladi. Pripadnici satanističkih pokreta, prema njegovim rečima, za sledbenike najčešće biraju ljude starosti oko 30 godina, jer im je potreban neko ko će širiti ideje satanizma, a to dete ne može. Za stupanje u kontakt sa "vođama" pokreta na nekim sajtovima se izričito zahteva da zainteresovani bude punoletan.
- Cilj satanističkog delovanja je što više mrtvih, koji se "poklanjaju" svom vođi Luciferu. To je biblijski lik, arhangel koji se od ostalih arhangela odmetnuo zbog pobune protiv Boga. Satanisti ritualno seku trup odozdo prema gore i nikad ne seku delove tela - kaže Misaljević.
Prema njegovim rečima, poslednji zabeleženi slučajevi delovanja sledbenika satanističkog pokreta su skrnavljenja grobalja na području Subotice, bez obzira na veru sahranjenih.
Kako ocenjuju stručnjaci, sledbenici satanista često su vrlo uticajni članovi zajednice u kojoj žive i ima ih u svim društvenim oblastima. Prema podacima nadležnih službi, pripadnici nekih sekti često su umešani u šverc droge, oružja, ali i trgovinu ljudskim organima. Na područje istočne Evrope stigli su preko Nemačke, Austrije i Mađarske.

I. Tošević
izvor - danas.co.yu
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +136/-97
Na mreži Na mreži

« Odgovor #115 poslato: 14.08.2008. 20:20 »

Još jedna odlična tema sa strašno malim brojem kvalitetnih komentara... (neke sam u toku dana pobrisao zbog količine trivijalnosti u njima).

Satanizam jeste zlo koje propagira potpuno iracionalno ponašanje, čak i neka ritualna ubistva i samoubistva, silovanja i slično. Međutim, kontrasatanizam nikako ne sme da se gradi na temeljima pravoslavlja ili hrišćanstva, kao što se jedno zlo ne pobeđuje drugim. Mora da postoji racionalizacija tog pitanja, a ne odgovor koji vidimo u ovde gore priloženom tekstu, a koji kaže: Satanisti lažu kako nema Boga nego je gore samo Lucifer. Pa, zabole i mene i druge koji imaju još malo zdrave pameti i nisu sujeverni (vernici), to što "lažu" da boga nema, a i to što kažu da ima Lucifera, kad jednu glupost menjaju drugom i svejedno zatupljuju pamet građana i zajednice.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
DramatisPersonae
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +34/-11
Van mreže Van mreže

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #116 poslato: 14.08.2008. 21:39 »

hm... racionalizacija racionalnima, paralela onim nedovoljno racionalnima.
Dakle, iako je broj drushtveno svesnih ljudi sve veci iz dana u dan, on je i dalje jako mali, i retko ko od stanovnishtva moze da se bori protiv necheg shto apeluje na emocije, u sluchaju satanizma drushtveno destruktivne, racionalnoshcu, kada nije dovoljno prosvetljen, tj. obrazovan, pa eventualno i dovoljno inteligentan.
otud mi je sasvim opravdano da se crkva bori protiv "Djavola" ucheci ljude "Bogu".
Sačuvana

I'm swimming back against the river
but I'm rising with the tide
where we came from
we're all going back there soon
how many times have we met this way
how many lives have we lived before
how many faces and how many names
shadows come but shadows are gone
shadows come but shadows are gone
Stranice: 1 ... 6 7 [8]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj