|
Ljubo Gazivoda
|
 |
« Odgovor #30 poslato: 04.06.2007. 16:19 » |
|
Nije problem šta neka crkva ili verska zajednica misli o drugoj crkvi ili verskoj zajednici. Njihovo je pravo da misle šta god hoće. Problem je kada tu vrstu poimanja preuzme država. U zemlji Srbiji glavni uzroci svega što je loše, pokvareno, korumpirano nalaze se u državi, institucijama i strankama.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
|
|
|
|
modesty
|
 |
« Odgovor #31 poslato: 06.06.2007. 01:40 » |
|
I ja mislim da je nefer. Srpska pravoslavna crkva, naprimer, netolerantna je prema svemu sto je mislece i to naziva sektom. Za njih je i filozofija sekta, tako se ogleda njihov uticaj na filozofiju. Kad patrijarh Milesevski mase mitraljezom iz tenka i blagosilja zveri koje idu da kolju ljude druge nacionalnosti... Sasvim je nekorektno tzv. zvanicne vere da se uporedjuju sa sektama. Sekta upropasti pojedinacne zivote onih koji se sami upuste u to, dok zvanicne i velike vere salju ubice i citaju im molitvu ohrabrenja da ubijaju druge. Ok, sam islam u Kuranu pominje dzihad... Ne ulazim u politiku i stav crkve koja ne bi trebalo da se mesa previse, vec postavljam paralelu u uticaju religija u nekim drugim sferama... Sekte tesko imaju neke povoljne uticaje i prosto ne mogu biti ravnopravne sa hriscanstvom, islamom, budizmom, hinduizmom... Filozofija ne bi prosla kao sekta u budizmu i hinduizmu, naprotiv... Govorim o odnosu stare religije-sekte, a ne o odnosu crkva-vanredne situacije-politika... Ekscesa je uvek bilo, pomenula sam koji su i kroz istoriju... Isto je i u drugim sferama, na pamet mi je palo legalizovanje gej brakova... Zajednica koja bi postojala izmedju osoba istog pola ne bi mogla da se zove brak, jer je zakonom jasno definisano da je brak veza izmedju muskarca i zene. Ako bi kod nas ta veza izmedju osoba istog pola mogla biti zakonski uredjena, ne bi se mogla nazivati brakom. Isto je i sa sektama. Negde ce imati vise pristalica, negde manje, ali ne mogu biti ravnopravne nekoj od religija zvanicno, sto ne uskracuje zainteresovanim pojedincima da im se prikljuce kao pristalice. Neka normala ipak mora postojati, jer ljudska prava su toliko zastupljena u svetu, da se vec ide u komediju u pojedinim slucajevima... Jeste, mi kasnimo, pa to ne osecamo, ali ako malo pratite strane vesti, bice vam jasno o cemu govorim... Sigurno ste culi za pokret pedofila iz Holandije... Ogromna socijalna pomoc zbog koje u Zapadnu Evropu stize gomila izbeglica...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Love is wisdom of fools and folly of wise...
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #32 poslato: 06.06.2007. 13:28 » |
|
U zemlji Srbiji glavni uzroci svega što je loše, pokvareno, korumpirano nalaze se u državi, institucijama i strankama. Slazem se ako je i SPC drzavna institucija. Mada je moguce da je nezavisna.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
debeli dud
|
 |
« Odgovor #33 poslato: 24.06.2007. 02:16 » |
|
Sekte su zlo zato sto su ekstremne u svojim stavovima, u nameri da se popularizuju preko noci, da zainteresuju masu i od nje da uzmu pare. Ponekad i dusu. Nisam video da je jedna sekta uticala pozitivno na coveka.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #34 poslato: 24.06.2007. 18:22 » |
|
Ponekad i dusu. :smejanje: Dusu uzima i tzv. Novi svetski poredak. Zato ja svako vece oko 18h idem kod popa da mi prebaje pa da danem dusicom. Poljubim popa u ruku, pa se lepo prekrstim, pa ostavim pedeset dinara na ikonu, pa da vidis kako lepo zivi crkveni covek.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Nazionalist

Duh bunta: +60/-27
Van mreže
Pol: 
Tko je Dzeremi Bentam?
|
 |
« Odgovor #35 poslato: 25.06.2007. 14:42 » |
|
Pametno, ali da ti kazem - 50 dinara je malo. Bog preko bogougodnog popa prima samo evrice, ne veruje on ovim nasim dinarima. Tek tako ces, sinko, zaista spasiti dusu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #36 poslato: 25.06.2007. 16:50 » |
|
Od mene popovi beže. Jedan pop kod koga sam išao kad sam bio mali (ne po uzoru na Pahomijeve dečake), dok sam bio vernik, sve vreme dok se druži sa nekim ljudima vidim kako je nasmejan, kako mu drago, i iz očiju mi se vidi radost (valjda otud što mu plaćaju što je tu). Ali kad se ja približim kao da mi vidi đavle u očima. Odmah mu se smrkne lice. A pričao mi je kad sam bio klinac kako ima tu neke aure, tačno se zna kako neki ljudi utiču na druge, pa kad se približi neki bezbožnik, sotonin sluga, neznabožac ili grešnik, odmah se smrkne pravoverniku.
I bi mi drago, a pop se ubrzo potom ušunjao u fiću (inače namenjenog za obilazak sela, dok za duže puteve koristi neki moderan audi) i otišao dalje da ga ljube i da mu se raduju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Monarch
|
 |
« Odgovor #37 poslato: 30.06.2007. 16:09 » |
|
Ma ja bi sve to uza zid pa metak u celo.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #38 poslato: 30.06.2007. 17:29 » |
|
Naravno, i sekte i ove tzv. zvanicne vere su za maksimalnu osudu. Ali ako skole i obrazovni sistem sektu smatraju zlom, a zvanicne vere dobrim, onda je sasvim u redu da se rusi tabu o toj podeli tako sto ce zlo sektastva da se stavi u relativni odnos prema dobru hriscanstva ili priznatih vera.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
debeli dud
|
 |
« Odgovor #39 poslato: 14.07.2007. 02:00 » |
|
Dve sestre u Americi su silovane u sekti Children of God, i to od trece godine pa do osamnaeste kad su uspele da pobegnu. Njihovi roditelji su vec bili u sekti. U njoj vazi da seks znaci ljubav, pa su onda kroz taj cin izrazavali ljubav i prema deci najranijeg doba. Otac i majka gledali bi kako im neki starac siluje desetogodisnju cerku, a njeni roditelji silovali bi drugarice tog deteta. U svakom slucaju strasne price mogu da se cuju kad su sekte u pitanju. Ako se one izjednace sa hriscanstvom onda ce biti direktno ugrozena i osnovna ljudska prava.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Monarch
|
 |
« Odgovor #40 poslato: 16.07.2007. 10:54 » |
|
U, pa ta sekta je odlicna ako 'oces brzo da skines mrak.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
|
 |
« Odgovor #41 poslato: 16.07.2007. 11:43 » |
|
Dve sestre u Americi su silovane u sekti Children of God, i to od trece godine pa do osamnaeste kad su uspele da pobegnu. Njihovi roditelji su vec bili u sekti. U njoj vazi da seks znaci ljubav, pa su onda kroz taj cin izrazavali ljubav i prema deci najranijeg doba. Otac i majka gledali bi kako im neki starac siluje desetogodisnju cerku, a njeni roditelji silovali bi drugarice tog deteta. U svakom slucaju strasne price mogu da se cuju kad su sekte u pitanju. Ako se one izjednace sa hriscanstvom onda ce biti direktno ugrozena i osnovna ljudska prava.
Eto, dokaz da nije samo Pahomije grešan.... Amerika je klerosektistička zemlja!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
|
|
|
|
debeli dud
|
 |
« Odgovor #42 poslato: 11.08.2007. 02:12 » |
|
Niko nije sigurno zasticen od delovanja sekti. Prema nekim istrazivanjima, vise od 55 odsto ljudi koji su upali u zamku sekte imali su odredjene emocionalne probleme i psihicke teskoce sve do stepena psihijatrijskih dijagnoza, ali je 45 odsto bilo mentalno zdravo. Nije isljuceno da sutra mnogi od vas budu u nekoj sekti ili neko vas bliznji. Onda kako bi ste razmisljali o tom problemu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
debeli dud
|
 |
« Odgovor #43 poslato: 01.09.2007. 23:01 » |
|
Masakrirana tela Vasilija Trbovića (26) i njegovog sestrića Luke Opačića (5), koji su nestali u ponedeljak u Novim Banovcima, pronađena su juče u Dunavu kod ovog mesta. Leš Vasilija Trbovića bio je bez glave i ruku, a telo petogodišnjeg dečaka Luke Opačića bez glave, ruku i nogu. Desna ruka je bila odsečena do ramena, a leva do iznad zgloba šake. Osumnjičeni za masakr Vasilija Trbovića i njegovog sestrića je Danijel Jakobek zvani Žak (26) iz Novih Banovaca. On je uhapšen juče pošto je policija izvadila tela iz reke, i zadržan u policijskom pritvoru. Nezvanično, reč je o osobi u čiji dom su u ponedeljak Vasilije i Luka otišli da bi odgledali film.
Kako je "Politika" već pisala, Vasilije Trbović i njegov petogodišnji sestrić nestali su u ponedeljak uveče, kada su izašli iz kuće Trbovića u Novim Banovcima i otišli u komšiluk, kod Jakobeka. Kako se ujak i sestrić te noći nisu vratili kući, Vasilijev otac i dečakov deda Dragan Trbović prijavio je slučaj OUP-u u Staroj Pazovi. Odmah potom Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici, kojoj pripada Odeljenje u Staroj Pazovi, raspisala je potragu i formirala ekipu koja je krenula da traži nestale.
Minulih dana u Novim Banovcima su počele da kruže neverovatne glasine - da je Vasilije Trbović oteo svog nećaka Luku, jer je navodno bio sklon uživanju droge pa se pričalo da je otišao sa narkomanima i poveo maloletnog sestrića... Niko nije sumnjao na najgore, mislili su da će se Vasilije i Luka brzo vratiti kući.
Dečak Luka je sa majkom Tijanom živeo u kući dede i bake Dragana i Vesne Trbović, koja je učiteljica u mesnoj osnovnoj školi.
Dragan Trbović je u četvrtak u telefonskom razgovoru za "Politiku" rekao da ne može da shvati da je njegov sin otišao od kuće i da je mogao povesti i dečaka, da veruje da će policija brzo rešiti ceo slučaj, ali su ga još tada obuzimale zle slutnje.
Operativci policije u četvrtak nisu imali nijedan podatak koji bi ih mogao uputiti da razreše slučaj nestanka ovog mladića i petogodišnjeg Luke. Operativnim radom su kasnije saznali da Jakobek, kod kojeg su Vasilije i Luka pošli da gledaju film, pripada jednoj sekti. Taj podatak bio je dovoljan za sumnju da bi ovo lice moglo da bude umešano u ceo ovaj slučaj.
Posle hapšenja Jakobeka policija je pretresla njegovu kuću i kako nam je potvrđeno u MUP-u, pronađena je sektaška literatura. Policijskoj upravi u Sremskoj Mitrovici, koja vodi ceo slučaj, priskočili su u pomoć i specijalci iz Beograda, uključujući i stručnjake za sekte. Na mesto zločina izašao je i Nebojša Starčević, istražni sudija Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #44 poslato: 01.09.2007. 23:59 » |
|
Operativnim radom su kasnije saznali da Jakobek, kod kojeg su Vasilije i Luka pošli da gledaju film, pripada jednoj sekti. Taj podatak bio je dovoljan za sumnju da bi ovo lice moglo da bude umešano u ceo ovaj slučaj. Posle hapšenja Jakobeka policija je pretresla njegovu kuću i kako nam je potvrđeno u MUP-u, pronađena je sektaška literatura. I to bi što su našli sektašku literaturu znači da je čovek sektaš i da je dovoljno da bi sektu optužili za zverska ubistva? Pre mi liči na to da je SPC opet umešao svoje šape u slučaj i hteo da iskoristi da izbaci u prvi plan dobrotu pravoslavlja naspram zla koje niče iz sekti, pa ma kakve one bile (iz teksta se vidi da oni i ne navode o kakvoj je sekti reč, mada među sektama postoje tolike razlike da jedne mogu da budu korisnije od ortodoksnog hrišćanstva, koliko i one koje se mogu izjednačiti sa razmišljanjima nekog masovnog ili serijskog ubice).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|