Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Hrvatska pravoslavna crkva?  (Pročitano 1175 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
debeli dud
Nazionalist
*

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« poslato: 26.05.2008. 10:44 »

Hrvati i dalje pokusavaju da lice sto vise na Tudjmana i Pavelica...

Citat
Propala inicijativa za osnivanje hrvatske pravoslavne crkve

Propala inicijativa za osnivanje hrvatske pravoslavne crkve Ideja grupe nekadašnjih Tuđmanovih bliskih saradnika i funkcionera iz stranke „Jedino Hrvatska“ da osnuju hrvatsku pravoslavnu crkvu, verovatno po uzoru na onu stvorenu u vreme Pavelićeve NDH, doživela je fijasko, jer je peticiju za tu inicijativu potpisalo samo šesnaestoro građana, a ignorisali su je i hrvatski mediji.

Stranka je u martu objavila poziv za potpisivanje peticije za osnivanje hrvatske pravoslavne crkve, uz obrazloženje da „Srpska pravoslavna crkva širi mržnju i nacionalnu netrpeljivost“, te da je „hrvatska pravoslavna crkva potrebna za sprečavanje daljeg delovanja produžene četničke ruke u Hrvatskoj“.

Sta mislite Evropejci, da li je lepo sto se Hrvati ovako brinu o nama?
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Urednik

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #1 poslato: 26.05.2008. 14:02 »

Pa bilo je krajnje vreme i da Hrvati prihvate pravoslavlje. 
Sačuvana

peMzije mladima!
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #2 poslato: 26.05.2008. 14:41 »

Činjenica je da SPC širi mržnju na ovim prostorima, ali ne kapiram šta bi tu formiranje HPC pomoglo. Kao, izbaciti SPC iz Hrvatske, i zameniti je HPC-om? Pa to jedino u saradnji sa pravoslavnim popovima (verovatno Srbima) u Hrvatskoj da se dogovore pa da oni to podrže, da zamene one popove koji bi bili uz SPC.

Mada, sva ta popovija je pure evil, tako da... Tu negde, zajedno sa tim Hrvatima kojima SPC smeta. Jer taj SPC nanosi štetu jedino Srbima, a ne i Hrvatskoj, ili Hrvatima u Hrvatskoj.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Ljubo Gazivoda
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 26.05.2008. 14:49 »

Ako oni zaista mrze Srbe onda bi im ostavili SPC.  zlobni
Mada, mislim da ne mogu da je zabrane ali mogu da agituju za HPC. Ipak, ne verujem da će se to ostvariti. Ta ideja ima svoje podrijetlo u ustaškoj NDH pa ne bi bilo uputno opet je lansirati. U biti ideja je genocidna, mada svaki građanin Hrvatske ima pravo da registruje versku organizaciju kakvu hoće, pod nazivom koji nije netko drugi već registrirao i da nitkoga ne vrijeđa. Kako bi Hrvatska pravoslavna crkva mogla nekog uvrediti? Mogla bi isto tako postojati i Bošnjačka pravoslavna crkva (ne Bosanska nego baš Bošnjačka). Protojerej Haso....
Sačuvana

peMzije mladima!
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Na mreži Na mreži

Dark Knight

« Odgovor #4 poslato: 26.05.2008. 19:39 »

Ako oni zaista mrze Srbe onda bi im ostavili SPC.  zlobni

Sta bi sada rekli tvoji nadredjeni i sponzori? Ccc...Ovo je bilo bas izdajnicki.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #5 poslato: 26.05.2008. 19:49 »

Za DSS-ovce to bi zvučalo izdajnički, dabome, ali za ljude koji nisu pristrasni prema SPC, nego objektivno sagledavaju šta su oni uradili Srbima i Srbiji, ta izjava je sasvim u redu. Samo neko ko mrzi Srbe i Srbiju mogao bi da joj poželi da SPC nastavi da deluje u pravcu u kojem je delovala ovih osamnaest godina.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Ljubo Gazivoda
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 27.05.2008. 08:49 »

Sta bi sada rekli tvoji nadredjeni i sponzori? Ccc...Ovo je bilo bas izdajnicki.

Zdajnik je sve lepo objasnio. Moji sponzori bi se složili samnom. Biće da nisi dobro informisan ko su moji sponzori....
Sačuvana

peMzije mladima!
avant-garde
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 27.05.2008. 16:49 »

kad mi ne štitimo naše normalno da će drugi pokretati inicijative da nas isteraju gde god budu mogli. ako nam spc nije dobra možemo valjda da je menjamo a ne da je se odričemo.
Sačuvana
Druid
Gradjanin
*

Duh bunta: +38/-3
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 28.05.2008. 16:29 »

Iako je moje misljenje krajnje religiozno opozitno, ovaj potez nam ne sluzi na cast. Nije ni nacin ni vrijeme. Ja vam se u ime svih osoba koji ne podrzavaju ovakve fasisticke akcije ispricavam, vjerujte ima ih samo nisu na pozicijama.
Sačuvana

...76,77, vratit ce se opet, 78,79...
Nebojsa
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-16
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 28.05.2008. 20:16 »

Za DSS-ovce to bi zvučalo izdajnički, dabome, ali za ljude koji nisu pristrasni prema SPC, nego objektivno sagledavaju šta su oni uradili Srbima i Srbiji, ta izjava je sasvim u redu. Samo neko ko mrzi Srbe i Srbiju mogao bi da joj poželi da SPC nastavi da deluje u pravcu u kojem je delovala ovih osamnaest godina.

Ja potpisujem, ali mnogi opancari ne bi se stobom slozili  :srbenda:
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #10 poslato: 29.05.2008. 02:14 »

kad mi ne štitimo naše normalno da će drugi pokretati inicijative da nas isteraju gde god budu mogli.

Ko kaže da je SPC naša? Srpska pravoslavna crkva (SPC) je poput nevladinih organizacija (i trebalo bi da bude nevladina u svim sekularnim državama, i registrovana kao verska organizacija), pa kako onda može da bude našaili "njihova"? Ona je prosto svoja, nešto kao preduzeće, kao medij, kao nekakva grupa ljudi koja ima svoje interese.

To sa Srbijom nema veze, a pogotov ne sa građanima Srbije, sem sa onima koji su vernici i još se klanjaju crkvenim glavešinama u pravoslavnim hramovima. Oni mogu SPC da dožive kao svoju. Ja ne. Kao što verujem da i mnogi drugi građani Srbije SPC ne mogu da dožive kao srpsku (nacionalnu) instituciju, budući da je mnogih godina brukala Srbiju i vređala dostojanstvo građanina Srbije po svim mogućim i nemogućim osnovama.

Citat
ako nam spc nije dobra možemo valjda da je menjamo a ne da je se odričemo.

To naravno. Ali neka SPC menja onaj koga SPC zanima. Mene ne zanima, i slobodno može i da ne postoji. Čak mislim da bi bilo u korist svih ovih građana, bilo vernika ili ateista.

Iako je moje misljenje krajnje religiozno opozitno, ovaj potez nam ne sluzi na cast. Nije ni nacin ni vrijeme. Ja vam se u ime svih osoba koji ne podrzavaju ovakve fasisticke akcije ispricavam, vjerujte ima ih samo nisu na pozicijama.

Lepo od tebe, g. Druid, no mislim da nema potrebe da se bilo kome izvinjavaš, posmatrano iz našeg ugla, budući da bi izvinjenje trebalo da upute oni koji se osećaju delom kao deo sistema koji to otpočinje (očito nacionalističkog sistema), i ne samo to nego i druge slične akcije. Ipak, razumem. I ja bih se izvinio zbog zločina počinjenih u ime zemlje čiji sam državljanin, pa tako i sam snosim neki deo krivice (tačnije: odgovornosti).
Sačuvana

kemičar
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +6/-9
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 20.06.2008. 12:45 »

Bezpredmetna priča,

Ideja izumrla koncem II svjetskog rata..
davna prošlost,
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 20.06.2008. 12:56 »

Ajme mene Gospe moja! Hrvatski nacionalist! Kakva egzotika! Ovo postaje svakim danom sve uzbudljivije....Još malo da se skupi raje pa da se igramo Srba i Hrvata....
Sačuvana

peMzije mladima!
kemičar
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +6/-9
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 20.06.2008. 17:37 »

Ajme mene Gospe moja! Hrvatski nacionalist! Kakva egzotika! Ovo postaje svakim danom sve uzbudljivije....Još malo da se skupi raje pa da se igramo Srba i Hrvata....

Vi ste opterećeni tim nacionalizmom..

Što vam je  .. kakve su to teme.. ????
Reagiram maglovito začuđen, inspiriran trendom općeg prihvaćanja pogubnosti medija na dnevnoj razini  u ime i za ime nečeg na široke javne mase..

Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: