kad mi ne štitimo naše normalno da će drugi pokretati inicijative da nas isteraju gde god budu mogli.
Ko kaže da je SPC naša? Srpska pravoslavna crkva (SPC) je poput nevladinih organizacija (i trebalo bi da bude nevladina u svim sekularnim državama, i registrovana kao verska organizacija), pa kako onda može da bude našaili "njihova"? Ona je prosto svoja, nešto kao preduzeće, kao medij, kao nekakva grupa ljudi koja ima svoje interese.
To sa Srbijom nema veze, a pogotov ne sa građanima Srbije, sem sa onima koji su vernici i još se klanjaju crkvenim glavešinama u pravoslavnim hramovima. Oni mogu SPC da dožive kao svoju. Ja ne. Kao što verujem da i mnogi drugi građani Srbije SPC ne mogu da dožive kao srpsku (nacionalnu) instituciju, budući da je mnogih godina brukala Srbiju i vređala dostojanstvo građanina Srbije po svim mogućim i nemogućim osnovama.
ako nam spc nije dobra možemo valjda da je menjamo a ne da je se odričemo.
To naravno. Ali neka SPC menja onaj koga SPC zanima. Mene ne zanima, i slobodno može i da ne postoji. Čak mislim da bi bilo u korist svih ovih građana, bilo vernika ili ateista.
Iako je moje misljenje krajnje religiozno opozitno, ovaj potez nam ne sluzi na cast. Nije ni nacin ni vrijeme. Ja vam se u ime svih osoba koji ne podrzavaju ovakve fasisticke akcije ispricavam, vjerujte ima ih samo nisu na pozicijama.
Lepo od tebe, g. Druid, no mislim da nema potrebe da se bilo kome izvinjavaš, posmatrano iz našeg ugla, budući da bi izvinjenje trebalo da upute oni koji se osećaju delom kao deo sistema koji to otpočinje (očito nacionalističkog sistema), i ne samo to nego i druge slične akcije. Ipak, razumem. I ja bih se izvinio zbog zločina počinjenih u ime zemlje čiji sam državljanin, pa tako i sam snosim neki deo krivice (tačnije: odgovornosti).