Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Bog je Srbin  (Pročitano 2395 puta)
Ljubo Gazivoda
Urednik

Duh bunta: +100/-14
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

...mlad majore....

« Odgovor #30 poslato: 17.01.2008. 08:45 »

Ma vi bas znate sta je on teo.

Ne znam, ali sviđa mi se kako izgleda napisano.
Isto bi mogli da kažemo za svakog ko tvrdi bilo šta o htenju nekog drugog.
Sačuvana

Fetišista se vraća na mesto fetiša
milena1960
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: 09.03.2008. 01:53 »

nemogu da kazem dali je Srbin Bog ,znam da sam ja srpkinja pravoslavne vere i da verujem u jednog ijedinog Boga .Tacno je da smo mi nebeski narod , jer mi sve prastamo za razliku od drugih.Pa eto zakljucka da je i Srbin  veliko Bozansko bice inas jedino Bog voli ,posvoj prilici. :oprost: nesiguran osmeh :sumnjalo:
Sačuvana
ZibertD
Sumnjiv tip
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: 09.03.2008. 02:57 »

Srbin,opstost,nije slobodan,te stoga nije ni bozansko bice. Licnost je jedino sposobna za polet ka bozanskom,a to pitanje da li nas voli ili ne,prvo treba definisati sta je to volba,ljubav pa tek onda suditi o sposobnostima.
Kao srpkinja pravoslavne vere, uopste hriscanin, ne bi smela govoriti nas voli, jedino nas, niti pisati bog velikim slovom, jer time se vrsi dvostruko unizavanje. Prvo, zato sto jasno unistavate filozofiju slobode,kakvu smo imali prilike da spoznamo u pustinjskoj kusnji, a drugo, hriscanski bog je depersonalizovan te se pise malim slovom.
Kako god da okrenemo pricu, uvek cemo se vratiti na kojekakve sociomorfne kategorije,kojima cemo pokusati da objasnimo boga,i na Kjerkegorovu misao, da pravo hriscanstvo nikad nije postojalo,i da,dodajem ja, nema velikih izgleda ce se ostvariti.

Veliki Inkvizitor je sve lepo objasnio.
Sačuvana
fidel
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +8/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: 09.03.2008. 03:18 »

Bog je Kubanac,licno ga poznajem...pili smo pivo pre neki dan kod her Kanta...bilo je mlako pa ga je udarilo u glavu i onda je resio da stvori Srbe...
Sačuvana

Frankly,dear,I don't give a damn!
I'm too old for this shit...
I lift my glass to the awful truth...
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +121/-93
Na mreži Na mreži

« Odgovor #34 poslato: 09.03.2008. 11:18 »

I dalje držim da je poenta ovog gore u naslovu "Bog je Srbin" ono što sam napisao u jednom od prethodnih komentara. A glasi: Naime, izgleda da je pod sentencom "Bog je Srbin" relativan pojam "Srbin" mogao da bude zamenjen bilo kojom drugom nacionalnom oznakom, i da je to u stvari neznatno. Ključno je da bog dođe do naroda, da mu postane bliži. Ili kako je navedeno u prethodnoj poruci - stariji brat. Složiću se s tim da bi takav koncept boga bio pragmatičniji i ljudima i prihvatljivije za svaku zajednicu, mada je još upitan onaj pojam nacionalnog boga, jer ako želimo da dođemo do ljudi mogli bismo da iskoristimo i drugu oznaku, nenacionalnu, nego npr. rodbinsku: "bog je kum", "bog je naš dobri komšija", itd.

Srbin,opstost,nije slobodan,te stoga nije ni bozansko bice.

Platon se s tobom ne bi složio. Ja, pak, držim nešto treće: s one strane dobra i zla, pojedinačnog i opšteg.

Citat
Licnost je jedino sposobna za polet ka bozanskom,a to pitanje da li nas voli ili ne,prvo treba definisati sta je to volba,ljubav pa tek onda suditi o sposobnostima.

Suviše metafizičkog za moj ukus. Ja bih pre definisanja "volbe" tražio da se definiše ličnost Boga. No, to sam činio sve vreme na raspravi "Ateizacija i pravdanje vere", pa ne bi bilo loše da se rasprava preusmeri.

Citat
Kao srpkinja pravoslavne vere, uopste hriscanin, ne bi smela govoriti nas voli, jedino nas, niti pisati bog velikim slovom, jer time se vrsi dvostruko unizavanje. Prvo, zato sto jasno unistavate filozofiju slobode,kakvu smo imali prilike da spoznamo u pustinjskoj kusnji, a drugo, hriscanski bog je depersonalizovan te se pise malim slovom.

A ja bik pre kaz'o da je dvostruko ponižavanje na drugoj strani. Na primer, Bog bi morao biti zao budući da stvara samo ono što je sebi nedovoljno, u sebi nesavršeno (i tako ima potrebu za kretanjem). Stoga, bog je sebi nedovoljan, bog je nezavršen, bog je slab. Otud bog malim početnim slovom. Otud što je svaka priča o bogu kao savršenom i ljubavlju ispunjenom biću - laž. Bog koji bi mogao da postoji ne bi osećao ništa prema svom narodu (bio to sprski - što mi je itekako smešno prilikom izgovaranja - ili svetski narod, tj. sva ljudska bića na svetu). Opet, ovu temu sam elaborirao na gorepomenutoj raspravi.

Citat
Kako god da okrenemo pricu, uvek cemo se vratiti na kojekakve sociomorfne kategorije,kojima cemo pokusati da objasnimo boga,i na Kjerkegorovu misao, da pravo hriscanstvo nikad nije postojalo,i da,dodajem ja, nema velikih izgleda ce se ostvariti.

Čudan je taj bog kod Kjerkegora. Zanimljivo u Brevijaru piše o njemu i odnosu čoveka spram tog, čini mi se, više starozavetnog nego novozavetnog Tvorca. Jer taj bog je slobodan da kažnjava, ubija, uništava... da bude zao (Kjerkegor očigledno misli da je bog stvorio ljude iz nedostatka, kao što i ja sada pišem, pre nego li iz - kako hrišćani vole da interpretiraju i stavljaju sve pod paradoks - ljubavi. No, ljudsko je nadbožansko bivstvovanje takvo da se uprkos takvom tvorčevom - jedinom mogućem - odnosu i poreklu, odnosi paradoksalno spram sopstvene (novoprilične) egzistencije, i da pokuša biti i sam paradoksalan, čak paradoksalniji od samog boga.
Sačuvana

ZibertD
Sumnjiv tip
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: 09.03.2008. 11:54 »

Poenta tvog,i dalje nepromenjenog stava, slicna je mojoj, samo sto to ne vidish, ili vidish ali prelazis preko toga, nastavljajuci sa istom pricom. S tim da bih izuzeo onaj deo o priblizavanju boga Narodu, i obrnuo polarizaciju,pa tako rekao priblizavaje Naroda bogu, sto je nemoguce, jer da se okoristimo o Kjerkegora jos malo,kad vec jesmo, u mnozini je laz.
Kada sam rekao Srbin,opstost, nisam mislio da se ostane odredjen na prvom pojmu, da jesam ne bih stavljao drugi.
Platon definise ideje kao bozanstva? Mislim da se Platon ne bi ni sa tvojim Platonom slozio, ukoliko zeli da zadrzi svoje delo Timaj.
Tvoj zakljucak o bogu, zvuci kao da je rastao na tlu Gozbe,zalivan vecpomenutim kategorijama. Sasvim dobra izvedba.
Moja je prica bila o hriscanskom bogu. Hriscanskom. I kad Kjerkegor govori o bogu, on pravi razliku izmedju onog starozavetnog i novozavetnog, s tim da je na nama da odlucimo kojeg cemo prihvatiti. Starozavetni bog jeste takav,kakvog si opisao i svi vrhovi tvoje kritike probadaju takvog.
Tesko je odrediti,i reci da ne bi osecao nista prema svom narodu ali da bi morao da odsustvuje, opet onim prokletim kategorijama, i bilo kakvim cudima, to mozemo reci. Zato i mogu da opravdam tvoj stav o apaticnom bogu, jer se takav zakljucak izvodi iz ovopojavnog, razumom tumacenog sveta.

"Bog bi morao biti zao budući da stvara samo ono što je sebi nedovoljno, u sebi nesavršeno (i tako ima potrebu za kretanjem)"

Jos jedna neopravdana analogija izmedju egzistencijalnih potreba coveka (koje i jesu pocelo kretanja), i osobenosti boga, na temeljima cuvenohriscanske "Da načinimo čoveka po liku i podobiju Našem".
Nacinio bih malu izmenu samo, ne nesavrsen vec neslobodan. To se odnosi na coveka,da ne bude zabune.

Lepo,lepo...
« Poslednja izmena: 09.03.2008. 12:24 ZibertD » Sačuvana
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #36 poslato: 16.03.2008. 13:43 »

Bog je Srbin

evo ja sam se setio i koji tachno srbin je bog. niko drugi do -  ratko mladic

Sačuvana
tgk
Sumnjiv tip
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: 07.05.2008. 16:10 »

Da se nadovezem na temu citatom iz clanka sa magazina jajomlat

"...Tek onda beše Bog, koji je imao gore navedenu reč, te  je znao pričati, a pričao je srpkim jezikom, da ga ceo svet razume. Jer kakav bi to Bog bio da ga na nekom kraju vaseljene određeni homosapijensi ne razumeju. S toga je Bog pričao srpski i svi su ga razumeli. Doduše, svi su ga čuli, ali se većina pravila da ga ne razume ili ne čuje.

Bog je pričao srpskim jezikom i bio je Srbin, zaista vam kažem da je bio Srbin. Ovu tvrdnju potkrepljuju mnogobrojne fotografije na zidinama manastira što srpskih, što ne srpskih gde se Bog prikazuje kao bradonja koji pokazuje tri prsta.

a da ne ispadne da izmišljam evo ceo članak pa nek čita kom je drago...

jajomlat.org/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=26
« Poslednja izmena: 07.05.2008. 16:14 Domaci izdajnik » Sačuvana
DramatisPersonae
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +27/-8
Van mreže Van mreže

Ako imas samo cekic, sve ti lici na ekser!

« Odgovor #38 poslato: 08.05.2008. 16:54 »

Bog se zvanichno smorio od silnih prozivki.
Svaki Srbin je sam svoj Bog, otud i imamo paganizam, i onu nashu izreku: "sad cesh da vidish svoga Boga", jer mi Bogovi postajemo samo kad mlatimo nekog kaishom po glavi.
:) Odatle, tj. iz kaisha po glavi se i radjaju ideje kao ta automatizovana reprodukcija samoBogovljenja.
Sačuvana

Auxilium meum a Domino

The Lord is my shepherd; I shall not want
He maketh me to lie down in green pastures
He leadeth me beside the still waters
He restoreth my soul
Ljubo Gazivoda
Urednik

Duh bunta: +100/-14
Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #39 poslato: 08.05.2008. 16:57 »

A ako nekog mlatimo kitom po faci, šta taj/ta vidi?
Sačuvana

Fetišista se vraća na mesto fetiša
DramatisPersonae
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +27/-8
Van mreže Van mreže

Ako imas samo cekic, sve ti lici na ekser!

« Odgovor #40 poslato: 10.05.2008. 06:08 »

njemu bi se sigurno smudilo pred ochima
Sačuvana

Auxilium meum a Domino

The Lord is my shepherd; I shall not want
He maketh me to lie down in green pastures
He leadeth me beside the still waters
He restoreth my soul
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: