Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 21   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Ateizam | Ateizacija | Pravdanje vere  (Pročitano 23781 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
dusan
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #225 poslato: 22.12.2007. 00:31 »

Nisam gledao ovaj ZeitGeist, a sto se tice ovog teksta moru reci da me podseca na mnogobrojne tekstove o povezivanju dimenzija piramida sa svim i svacim. Autor je ovde u mnogome promasio temu npr. zasto se Hrist najcesce prikazuje na krstu i zbog cega je krst simbol Hriscanstva, pa pre svega zato sto su ga razapeli na krstu a ne na necem drugom, a zasto je to tako vazno, jer bez stradanja i raspeca on nije mesija (spasitelj) sto je sustina Hriscanstva. A sad  to moze da ima neku skrivenu simboliku.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #226 poslato: 22.12.2007. 02:17 »

Dušane, ne radi se u tom tekstu (u stvari to je samo fragment iz hrvatskog subtitle-a za film) o tome šta znači krst u hrišćanstvu, niti kakav je život bio Isusov. Radi se o opovrgavanju njegovog postojanja, o tome da je izmišljen i da je priča zasnovana na egipatskim mitovima koji su na isti način obožavali Sunce. U tom filmu se mnogo više i slikovitije o tome govori, i deluje prilično uverljivo. Ja sam izneo samo delić te atmosfere, ali valjalo bi odgledati ga. Siguran sam da hrišćanski vernik, pa i teolog, ne bi mogao ništa ozbiljno da prigovori, ali bih u svakom slučaju voleo da vidim reakciju.

Što se krsta tiče, trebalo bi se fokusirati (fokusira ga i sam tekst) na krug koji se nalazi usred krsta. Taj krug je u stvari, iz priče, samo Sunce.

Evo linka do filma ZeitGeist pa možeš odgledati prvu polovinu kada se u njemu govori o religiji: http://zeitgeistmovie.com/ A ukoliko ne možeš gledati na taj način, pokušaj ga skinuti putem torrenta.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Ljubo Gazivoda
Urednik

Duh bunta: +121/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #227 poslato: 23.12.2007. 18:27 »

Ja verujem da Isus nije izmišljen nego je, budući adept jednog tajnog gnostičkog udruženja, svesno i etapno proizveden u mesiju, sledeći određenu formulu te vrste realizacije. Formula je izvorno egipatska.
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
dusan
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #228 poslato: 23.12.2007. 23:39 »

Voleo bi da pojasnite ovo:

Citat
Radi se o opovrgavanju njegovog postojanja, o tome da je izmišljen i da je priča zasnovana na egipatskim mitovima koji su na isti način obožavali Sunce.

Citat
Formula je izvorno egipatska.

tj. sta je to slicno u Egipackim mitovima i Jevanjdjeljima, mislim na smisao.
Ova formula za proglasenje mesije je veoma intrigantna, ako moze nesto detaljnije.

Ono sto je zapravo najneverovatnije u prici da je Hrist izmisljen lik je da je grupa ljudi (npr. 12 apostola) uspela da ubedi toliki broj ljudi u nesto sto ne postoji samo svojom recju, i da to nakon njih i pored strasnih progona hriscana, nastavi da se siri.
 Ako uporedite hriscanstvo sa islamom naci ce te ogromnu razliku, islam se sirio uvek ratom i silom dok je sirenje hriscanstva potpuno surotno.
Sačuvana
Terrorsathan
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +8/-1
Na mreži Na mreži

« Odgovor #229 poslato: 24.12.2007. 00:50 »

Ako uporedite hriscanstvo sa islamom naci ce te ogromnu razliku, islam se sirio uvek ratom i silom dok je sirenje hriscanstva potpuno surotno.
ne bih da vredjam, ali bojim se da je ovo najnebuloznija recenica koju sam cuo poslednih dana, meseci...

evo malene lekcije iz istorije, o teutonskom teroru nad litvancima, poznatim po tome sto su cak do 14. veka ostali nepokrsteni, ali posle hriscanskog mirotvornog ubedjivanja, ko ne bi zavoleo hrista:

Warfare between the Order and the Lithuanians was especially brutal. Non-Christians were seen as lacking rights possessed by Christians. Because enslavement of non-Christians was seen as acceptable at the time and the subdued native Prussians demanded land or payment, the Knights often used captured pagan Lithuanians for forced labor. The contemporary Austrian poet Peter Suchenwirt described treatment he witnessed of pagans by the Knights:

"Women and children were taken captive; What a jolly medley could be seen: Many a woman could be seen, Two children tied to her body, One behind and one in front; On a horse without spurs Barefoot had they ridden here; The heathens were made to suffer: Many were captured and in every case, Were their hands tied together They were led off, all tied up — Just like hunting dogs".
Sačuvana

dusan
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #230 poslato: 24.12.2007. 01:20 »

Ne sporim i inkivizicija takodje svi ti metodi su protivrecni onom sto propoveda hriscanstvo, ali to je druga tema, govorio sam o sirenju hriscanstva u najranijoj fazi recimo prva tri veka gde takog neceg nema ni u tragovima a u vezi price da je mala grupica ljudi, ( 12 apostola), uspela da nametne tako nevorovatnu pricu velikom delu evrope.
  Npr. dodje apostol Petar u neki narod gde ga svi gledaju kao tudjina i kaze im da je razgovarao sa Bogom(kojg je on izmislio) i da je sve ono u sta su oni vekovima verovali nije istina i ti ljudi mu tek tako poveruju na rec i tek tako ih slaze. Ono sto sam hteo da kazem da je meni takav scenario neverovatnijim nego da je Hrist zaista postojao. Madjutim islam je od samog pocetka bio osvajacki, Muhamedu je dugo vremena trebalo da osvoji i to u pravom smislu reci osvoji Meku koja je danas centar islama, tu je sprovodio veoma brutalne metode za probracanje u islam.
Sačuvana
Branko
Građanin

Duh bunta: +12/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #231 poslato: 24.12.2007. 04:58 »

Formula je izvorno egipatska.

Koliko se sećam i u ovom ovde pomenutom filmu se tvrdi da je hrišćanstvo samo modifikacija egipatske religioznosti.

Ne sporim i inkivizicija takodje svi ti metodi su protivrecni onom sto propoveda hriscanstvo, ali to je druga tema, govorio sam o sirenju hriscanstva u najranijoj fazi recimo prva tri veka gde takog neceg nema ni u tragovima

Već početkom drugog veka, kod generisanja ortodoksne hrišćanske vere (dogme) događa se satanizacija ili ekskomunikacija pojedinih navodno hrišćanskih filozofa ili teologa, pošto su tada ta dva pojma bila istovetna (Justin Filozof isto tako mogao je da bude Justin Mučenik). Uzgred mnogi tadašnji apologeti priznati su kao očevi vere a da se ne uzima u obzir celina njihovog učenja koja više podseća na dobar astrološki komentar sa Palme nego na navodno ozbiljnu teološku tezu.
Sačuvana
Truman
Nazionalist

Duh bunta: +60/-27
Van mreže Van mreže

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #232 poslato: 24.12.2007. 12:55 »

Ne verujem ni ja da je Hrist izmisljen, samo su mu date sposobnosti koje realno nije imao ( poput onih cuda koje navodno izvodi ).
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Ljubo Gazivoda
Urednik

Duh bunta: +121/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #233 poslato: 24.12.2007. 20:40 »

Pre nego što uopšte nateram sebe da artikuliše nekakav iskaz glede tvog pitanja moram prethodno da iznesem neke primedbe povodom tvoje konstatacije:

U bilo kom udžbeniku istorije mogao bi da nadješ dovoljno materijala i izvora koji direktno opovrgavaju ovu tvrdnju. Možda si mislio na početke, jer islam jeste nastao kao borba, u ratu, kao džihad, to je nesumnjivo. Tako se i širio. Ipak, ma kako da je hrišćanstvo začeto, veoma brzo, čim se uortačilo sa državnom silom, reč SILA postaje glavni argument prozelitizma. Pogledaj samo kako se katoličanstvo širilo u današnjoj Latinskoj Americi ili u istočnoj Evropi. Pa i pravoslavlje. Uostalom, remek delo ruske kinematografije Rubljov govori o tome. Toliko o sili i mili....

Voleo bi da pojasnite ovo:

tj. sta je to slicno u Egipackim mitovima i Jevanjdjeljima, mislim na smisao.
Ova formula za proglasenje mesije je veoma intrigantna, ako moze nesto detaljnije.

U knjizi "The Seven Souls Of Man And Their Culmination In Christ", čuveni engleski egiptolog i poznavalac kultura Bliskog istoka Gerald Massey je još pre Drugog Svetskog rata pokazao i objasnio razne veze između Egipta, judaizma i hrišćanstva. Čovek je pravio uporedne tabele egipatskih, sumerskih i judeo-hrišćanskih pojmova, likova, imena i sl. To je veoma duboka i kompleksna tema. Toplo preporučujem pomenutog autora. Od skorašnjih radova profesor Tomas Lomas u intrigantnom bestseleru (mada mrzim taj termin jer mnogo podseća na Sidnija Šeldona) Hiramov ključ, objašnjavajući poreklo simbolizma slobodnog zidarstva, na zanimljiv način ukazuje na vezu između načina manifestovanja i delovanja Isusa Hrista sa procesom deifikacije, odnosno proizvodjenja faraona u boga, gde on doživljava audijenciju kod Horusa koji predsedava nebeskim većem od 24 samih sebe, odnosno Horusa u pluralu. Ti Horusi predstavljaju svetu zajednicu božanskih predaka monarha koji tek tada postaje bog nakon vaznesenja na nebo.
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #234 poslato: 25.12.2007. 13:34 »

Hriscanstvo, islam, judaizam i ostalo, sve je to zaraslo duboko u dogmu i rastavilo se s pamecu vec nakon uokviravanja njihovih doktrina. Zato ja to gledam kao istovetno zlo, sa manjim ili vecim modifikacijama, prema tome sta je kom podneblju srcu draze, kako bi ljudi bili bolje kontrolisani od strane crkve/drzave.
Ali ne mogu a da ne obratim paznju na ovo hriscansko ili pravoslavno blacenje po islamu kao nekakvoj ratnickoj veri, dok sami ne uspevaju da pogledaju u svoj dvor i budu samokriticni. Dobro je Stojan rekao, hriscanstvo i nije bilo u prilici da se siri ili nastaje ratom, jer su ga pokrenuli siromasni politicki oportunisti, ali se kasnije izvitoperilo u religiju bogatih, kao sto je i dan-danas.
Sačuvana
Svidrigajlov
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #235 poslato: 25.12.2007. 18:46 »

Evo vec citavo dan citam temu i rekoh ajde nesto i da napisem...
Pre svega da pozdravim sve ucesnike i da pohvalim energiju koja je utrosena u pisanje pojedinih odgovora ali isto tako moram da primetim da je citava tema mogla bez problema da stane u dve strane...
Kao forum studenata filozofije vidi se dosta napredniji nivo rasprave nego na mnogim drugim forumima ali opet slozicete se da bi to moglo da bude jos dosta bolje.Samo da podsetim na jednu stvar.Naime ucestvovanje ovde bi trebalo da ima za cilj iznosenje svog stava slusanjem sta drugi ljudi imaju da kazu i tek onda pravljenje zakljucka.Dosta energije je ulozeno i vidim da ovde ljdui nisu u fazonu "E sad cu ovoj budali da objasnim nesto" vec da se trude i da argumentuju neke stvari ali bilo bi jos bolje kada bi odbacili neke svoje vec donete zakljucke i tek na samom kraju doneli neki svoj zakljucak.Naime umesto "argumentujem da pokazem da sam u pravu" po meni je bolje "nemam za sada stav ,argumentujem i tek posle cu doneti zakljucak".To je mnogo konstruktivnije.Pokusati da se "nauci od drugih" umesto "da se nauce drugi"...

Ovde se uglavnom raspravljalo o hriscanstvu pomalo o islamu,judeizmu i samo spomenut budizam da ne pricam o taoizmu,hinduzmu i drugom.Mada opet je logicno da se ohricanstvu najvise govori jer nam je ono najblize i veca je verovatnoca da se ovde pojavi neki hricanin nego hindu-svestenik...
Medjutim moguce je pominjati i religiju u opstem kontekstu ali se onda ne treba tako jako oslanjati na hriscanstvo.Mada sama rec ateista valjda znaci "onaj ko ne veruje"(u boga-podrazumevano) ali nije bas isto posmatrati ateizam u kontekstu hriscanstva i u kontekstu   hinduizma.
Mada se moze osvrnuti na neke od principa i pitanja religije.Naime sta su kljucna pitanja religije/a?Prvo i osnovno pitanje (mada ne bas toliko osnovno za hriscanstvo) je pitanje sta sam to JA u stvari?Dalje ide Sta je to dusa?Da li postoji dusa?Ako postoji da li je dusa besmrtna?
(ovo se naravno uvek moze kombinovati npr. Ako dusa postoji da li sam ja dusa? itd..)
onda imamo Sta se desava u trenutku smrti?Sta se desava posle smrti?Da li je tok desavanja posle smrti uslovljen mojim postupcima za vreme zivota?Da li postoji reinkarnacija?Sta je to reinkarnacija?Da li postoji bog?Sta je to bog?Da li je bog samo jedan?Da li je bog stvoritelj?
Da lisam JA bog?Da li sam JA deo boga?...
Ovo su neka osnovna pitanja koja su srz religija?Neke ne daju odgovor eksplicipno.Neke ga uopste ne daju.Neke negiraju neka pitanja.Onda imamo razlicite odgovore na neka pitanja a opet neke religije postavljaju jos citav niz dodatnih pitanja.Npr. negde je san veoma vazan.
To sve zavisi od podneblja ali ako pogledate bilo koju "zajednicu"(ne volim da koristim ovaj pojam  mozda je bolje da stavim "svaki covek" ali ce se na to neki buniti.)svaka ima svoju vrstu religioznosti odnosno odgovor na neka od ovih pitanja.
Svaka religija vise ili manje opisuje i svet koji nas okruzuje ali to nije njena prvobitna funkcija.Ne postoji religija da nam kaze kako je nastao svet i zasto se suncokret okrece za suncem vec da nam kaze kako da zivimo.Mnogi su ispustili to vidjenje i zato je na pocetku foruma a i kasnije dosta kritikovan taj biblisjki model sveta.Naime slozicete se da je Noje imao problem da nadje sve te nosorge i zirafe,bakterije.Ali neverovatnoi je dokle ljudi idu pa racunaju koliko je Noju trave bilo potrebno da nahrani krave i slicno...ali ako nam religija sluzi da bi nam rekla kako da zivimo onda i slozicete se i nije bas toliko bitno a mozda se i ne slazete.. i ovoj temi bi trebalo da se posebno povede racuna.
Ovde cu sad napraviti jednu digresiju.
Naime u fizici postoji podela fizkih velicina na vektorske i skalarne.Skalarne velicine su one koje  su potpuno odredjene svojim intezitetom npr. masa.Vektorske velicine su odredjene svojim intezitetom pravcem i smerom.I da bi se moglo raspravljati o tim velicinama mora se poznavati sva tri parametra u suprotnom je besmisleno.Npr. kod brzine vi morate znati intezitet(50 km/h),pravac(autoput blablabla) i smer (Beograd-Nis).Ako ne znate ta tri podatka ne mozete raspravljati o brzini.Dakle kada kazete "on je brz" to je sa stanovnista nauke neispravno.Mozete reci on je u odnosu na neko telo pod tim i tim uglom tog smera kretanja brzi za blablabla.Isto tako kada kazete da je neko "dobar" ili da je "los" ili da je "neutralan" vi pravite gresku i besmisleno je takvo raspravljanje.Moze se reci ja sam neutralan po pitanju toga da li postoji bog ili ne.Ali ne moze se diskutovati i reci "ako je bog dobar ..."Jer taj iskaz nije definisan mora se reci sta znaci to "biti dobar".Npr. lose je reci "bog je dobar", on je spasio Jevresjski narod tako sto je razdvojio crveno more.Moze se reci "bog je dobar u tom trenutku ZA JEVREJE" tako sto je...Jel ako se podje od onog prvog i kaze se "bog je dobar" to ne stoji jer bog je mozda dobar za Jevreje ali je isto tako "los" za Egipatsku vosjku koja je poginula kada se crveno more vratilo.
Tako da mi te hipoteze sa pocetka gde se raspravljalo Bog je dobar=>...pa onda Bog je los=>... nisu bas jasne zato sto iskaz "bog je dobar" ne zanici nista jer nije definisan.

U kontekstu hricanstva ovde nije dovoljno spominjan motiv ljuvavi.U razgovoru sa mnogim ljudima nekim svojim prijateljima...na moje pitanje "sta je za tebe bog?" ima jako puno iskrenih odgovora "za mene je bog ljubav".I taj motiv hricanske ljubavi je posebno karakteristican za pravoslavno hriscanstvo, to jest za nase podrucje.

Neki su provlacili temu "ako ne verujete dobro, neveruj te" i onda se kao odgovor doslo do teme da je religioznost stetna.Ovde cu sad samo ukratko da kazem nesto posto je ovo posebna tema koja zahteva dosta vremena.Naime prvo cu poci od jednog primera.Znam jednu osobu koja je jako jako religiozna nesvakidasnje duboko.religiozna.Toliko da je cak svom detetu dala ime po biblijskom liku.Moja poent je ta da je to jedna od najboljih osoba koju sam ja tokom svog zivota moga da upoznam.Doktor nauka,uvek nasmejana,vedra,otvorena,srdacna,inteligenta,progresivna  a opet duboko religiozna jednom recju izvanredna osoba.Ja ne vidim kako je to religija stetno uticala na nju i posto je ovo ipak forum studenata filozofije da se ta fraza religija je stetna preformulise.Isto tako znam bar 5 svestenih lica koji su izvanredni ljudi.Nacitani otvoreni, progresivni,kreativni nikako lenji.Iskaz  "Religija je stetana" za njih ne stoji i automatski je oboren sto ne znaci da ne moze da se preformulise npr. neko moze da kaze u 99,9999999..9% slucajeva religija je stetna ali sam iskaz "religija je stetna" ne moze da stoji.Imam da kazem jos ponesto o ovome ali mi je bitno da vidim da li se ljudi prvo slazu sa ovim.
Samim tim svi oni zakljuci onog americkog naucnika koji je citiran padaju u vodu jer isto se tako neko moze napraviti pametan i reci pa rata u Irskoj ne bi bilo ni da su ljudi bili jos religiozniji jer smrtni je greh ubiti coveka.A isto tako ne znaci da je rat u Irskoj ili bolo koji drugi nastao zbog religije.Da nije religije mozda bilo nekih drugih jos surovijih i strasnijih ratova.Ai svi ratovi koji danas nastaju nisu iskljucivo religiozne prirode uzmimo naprimer nedavan napad na Irak.Nafta je u tom slucaju bolji razlog.Opet digresija.Kako su Amerikanci podelili Irak? Na dizel,super i bezolovni..
Dakle argument da nema religija ne bi bilo ni ratova ne stoji.Isto tako argument da nema religija svet bi bio "bolji" ne stoji jer opet imamo nedifinisan pojam.Sta znaci bio bi "bolji".

Dalje receno je da su religiozni ljudi tj. "oni na sisi bozijoj" ne kreativni a onda opet pogledamo tolike poznate naucnike i umetnike koji su se izjasnjavali kao teisti.I to se mora preformulisati npr. "Svi naucnici bi bili jos kreatvniji da nisu teisti".Kada se i to preformulise dacu i dalji odgovor.

Pominjalo se dosta ito kako nauka "potiskuje" religuju.I da nam sa naukom religija nije ni potrebna.Medjutim za ona gore navedena pitanja ja nisam cuo da nauka daje bilo kakav odgovor.Sta vise kompletna nasa nauka je opisna.Ne daje odgovor ni najedno pitanje vec samo opisuje.Mi znamo da kisa nastaje kondezacijom vodene pare ali kada bi malo dalje razmatrali sta je to vodena para ne izostavno cemo doci do nekih pojmova kao sto su elektron,proton fizicko polje itd.Nauka ne daje odgovor na ova pitanja.Moj profesor na elektrotehnickom faklultetu kada je uvodio pojam "fizickog polja" o n je to ovako uradio."Ja pojma nemam sta je fizicko polje da to znam ja bih sada dobijao Nobelovu nagradu a ne stajao ovde sa vama".
I zaista jeste tako kada se malo vise pozabavite sa naukom vidite da ona sustinski nedaje odgovor ni na jedno pitanje a na ona gore navedena tek nema odgovor.Tako da ne stoji iskaz da nauka potiskuje religiju jer jednostavno razmatraju se druga bitanja.Opet se naravno moze reci mozda ce u buducnosti nauka dati odgovor.Kada to mozda dodje onda cemo se tim mozda i baviti a do tada moramo nekako da zivimo.
I sada dolazim do razloga zbog cega sam pisao ovaj dug post.Naime zelim da pitam one koji su se izjanisli kao ateisti koji su njihovi odgovori na gore postavljenja pitanja i da li ih uopste sebi postavljaju?To me jako zanima.Uocice se vrlo brzo da su odgovri raznoliki i isto tako je kod religioznih ljudi religioznost drugacija i to se isto propustilo kada se govorilo na predhodnim stranama foruma.Nadam se da nisam nikoga udavio... osmeh

Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #236 poslato: 26.12.2007. 00:50 »

Mada sama rec ateista valjda znaci "onaj ko ne veruje"(u boga-podrazumevano) ali nije bas isto posmatrati ateizam u kontekstu hriscanstva i u kontekstu   hinduizma.

Uzimao se kontekst monoteističkih religija koje su zastupljene na ovim prostorima. Sve njih karakterišu slične postavke, kodeksi ponašanja, itd. Bogovi imaju slične atribute. Zbog toga se računalo na to da ako uzmemo za primer hrišćanstvo, uglavnom se odnosimo i prema drugim monoteističkim religijama.

Citat
Mada se moze osvrnuti na neke od principa i pitanja religije.Naime sta su kljucna pitanja religije/a?Prvo i osnovno pitanje (mada ne bas toliko osnovno za hriscanstvo) je pitanje sta sam to JA u stvari?Dalje ide Sta je to dusa?Da li postoji dusa?Ako postoji da li je dusa besmrtna?

Daleko od toga da su to pitanja koja postavlja religija. Ona može samo da ih uzme i postavi iz nekog njenog ugla, ali svakako to ne bi bila ključna pitanja kojima se ona bavi. Religija kao pogled na svet ih dotiče i, kao (zatvoreni) sistem - obrađuje. No, pitanja "Ko sam ja?", "Da li postoji duša?", "Ako postoji, šta je to duša?", "Ako duša postoji, da li je besmrtna?" - postavlja mnogo pre religije - filozofija. U stvari, da bih bio jasniji, filozofsko je svako pitanje koje se postavlja u strukturi "Šta je...?", i dalje razrađuje. Na primer, filozofsko pitanje par excellence je: Šta je matematika? Isto tako, filozofsko je pitanje: Šta je bog? Filozofsko pitanje je i: Šta je religija?, a na kraju filozofsko je pitanje i: Šta je fizičko polje?

Religija nema strukturu, niti autonomni logički sistem kojim bi se mogla ovim pitanjima baviti na način kojim se njima bavi filozofija. Da budem jasniji, religija se ovim pitanjima bavi iz sopstvenog sistema. Ona ne pita o pitanju iz pitanja (bez unapred poznatog odgovora, kritički), već pita iz svog sistema u koji bi odgovor trebalo da se uklopi. Zbog toga u religijama ne postoji sumnja, ona metodska, koja će postavljati pitanja i dovoditi u pitanje istinitost onoga što se u određenoj veri ili religiji tvrdi.

Citat
Svaka religija vise ili manje opisuje i svet koji nas okruzuje ali to nije njena prvobitna funkcija.Ne postoji religija da nam kaze kako je nastao svet i zasto se suncokret okrece za suncem vec da nam kaze kako da zivimo.

Moguće je. Međutim, ja bih rekao da je to sekundarna funkcija religije, odnosno religioznosti (vere), i to iz jednostavnog razloga što se pitanjem o tome "Kako da živim(o)?" bavi etika (opet filozofska disciplina), a ne religija. Etika logičkim mehanizmom obrađuje pretpostavke/hipoteze/premise i dolazi do relativnih moralnih istina o tome kako delati i kako živeti. Religija se opet ovim pitanjem bavi tek iz sopstvene fundacije, odnosno prethodno dajući odgovore na neka druga, njoj primarnija pitanja, a to su pitanja o božijim atributima (npr. jedno od njih ili pak usamljeni atribut je - ljubav), o tome šta je bog (opet pozajmljeno iz filozofije, ali bez filozofske/logičke obrade).

Ni u filozofiji etika (ili odgovaranje na pitanja "Kako bi trebalo da živim?" i "Šta je dobro činiti?") ne počinje bez ikakvog predznanja i korena. Ili makar ne uvek. Postoje varijante fundiranja etike, što trenutno nije važno za ovu diskusiju.

Citat
Mnogi su ispustili to vidjenje i zato je na pocetku foruma a i kasnije dosta kritikovan taj biblisjki model sveta.Naime slozicete se da je Noje imao problem da nadje sve te nosorge i zirafe,bakterije.Ali neverovatnoi je dokle ljudi idu pa racunaju koliko je Noju trave bilo potrebno da nahrani krave i slicno...ali ako nam religija sluzi da bi nam rekla kako da zivimo onda i slozicete se i nije bas toliko bitno a mozda se i ne slazete.. i ovoj temi bi trebalo da se posebno povede racuna.

Biblijske priče, od kojih je jedna ovde posebno spomenuta (Priča o Jovu, čini mi se), imaju prevashodno takvu namenu da upućuju na to kakva bi vera trebalo da bude u svakodnevnom životu. Prenosi poruku vezanu za to pod kojim uslovima i na koji način biti vernik jedne vere. U tim pričama ne postavlja se pitanje toga da li je dobro verovati. Niti se opisuje bilo šta u vezi sa tim šta je vera. Postoji bezuslovan put koji se opisuje i neretko odmah interpretira kao dobar ili jedini pravi put. No, u kvalitet (moralnu i društvenu poželjnost) tih priča ne bih da ulazim, makar ne ovom prilikom.

Citat
Isto tako kada kazete da je neko "dobar" ili da je "los" ili da je "neutralan" vi pravite gresku i besmisleno je takvo raspravljanje.Moze se reci ja sam neutralan po pitanju toga da li postoji bog ili ne.Ali ne moze se diskutovati i reci "ako je bog dobar ..."Jer taj iskaz nije definisan mora se reci sta znaci to "biti dobar".

O tome da li postoji dobro po sebi (o kojem govoriš kada kažeš da ne postoji neko opšte dobro već jedino dobro za mene, tebe, nju, njega, njih ili neku drugu određenost) pisalo se u raspravi pod nazivom O dobru i zlu - po sebi. Većina je bila pri stavu da dobro (ili zlo) po sebi ne postoji. Tako da se u tom smislu slažemo.

No, nikako se ne mogu složiti da bi se moglo diskutovati o tome da li je bog dobar ili zao - prema nekom određenom bivstvujućem (bilo kom konkretnom entitetu). Iz razloga što je bog kao pojam samoobjašnjivo dobro, samojasno lepo, samoodređena ljubav. Dakle, nešto što je svršeno i dovoljno sebi, apsolutno istinito i apsolutno lepo. Sve ono što se može pripisati maksimalno u kvalitetu i kvantitetu pripisuje se bogu kako u hrišćanstvu, tako i u drugim monoteističkim religijama. Inače bismo imali posla sa bogom koji je Mirko, bogom koji je Marko, bogom koji je radni sto, bogom koji ima karakteristike nečeg "stvarnog", "opipljivog", i što više nema razloga da se naziva bogom.

Drugim rečima, pojam "bog" je samoodređen u sebi, kao što je pojam "trougao" takav da već govori jasno o svojim karakteristikama. Čak i drugi pojmovi već imaju u sebi jedno jasno određenje po kojima se mogu definisati. Npr. ako govorimo o semaforu, mi ćemo znati da kažemo po čemu se on razlikuje od, recimo, patike, sladoleda ili brda. Tako i pojam boga jeste unapred određen nečim što se ne dovodi u pitanje, inače bismo i sam pojam mogli da izgubimo.

Dakle, kada se kaže "Bog je dobar" ne misli se na to da je on dobar prema jednom određenom narodu ili pojedincu, već to da je on jedno "dobro po sebi", neko dobro koje ne utiče na to hoćemo li i mi da budemo dobro zahvaljujući njemu. On naprosto postoji kao neko takvo, ili ne postoji uopšte.

Citat
U kontekstu hricanstva ovde nije dovoljno spominjan motiv ljuvavi.U razgovoru sa mnogim ljudima nekim svojim prijateljima...na moje pitanje "sta je za tebe bog?" ima jako puno iskrenih odgovora "za mene je bog ljubav".I taj motiv hricanske ljubavi je posebno karakteristican za pravoslavno hriscanstvo, to jest za nase podrucje.

Razgovaralo se, čini mi se, čak i o hrišćanskom pojmu ljubavi ali možda negde između redova ovde, ili pak u diskusiji pod nazivom Kvalitetna rasprava o ljubavi. Sigurno je bar na jednom mestu kritikovan taj stav da je bog nekakvo agape ili ljubav, nakon čega vernik priču sasvim zadovoljno napušta.

Citat
Naime prvo cu poci od jednog primera.Znam jednu osobu koja je jako jako religiozna nesvakidasnje duboko religiozna. Toliko da je cak svom detetu dala ime po biblijskom liku.Moja poent je ta da je to jedna od najboljih osoba koju sam ja tokom svog zivota moga da upoznam.Doktor nauka,uvek nasmejana,vedra,otvorena,srdacna,inteligenta,progresivna  a opet duboko religiozna jednom recju izvanredna osoba.Ja ne vidim kako je to religija stetno uticala na nju i posto je ovo ipak forum studenata filozofije da se ta fraza religija je stetna preformulise.

Čini mi se da sam na takvu vrstu primedbi već odgovarao na ovim diskusijama. Naprosto, ne radi se o nekoj svakodnevnoj dobroti, nego o jednom višem nivou. Biti dobar kao religiozan čovek nije isto što i biti dobar bez svesti o bogu. Jedno je uslovljeno i pod velom utehe, drugo je iz sasvim druge situacije, u to herojskije, iskrenije, otvorenije, srdačnije, i iz više ljubavi - dobro.

Citat
Isto tako znam bar 5 svestenih lica koji su izvanredni ljudi.Nacitani otvoreni, progresivni,kreativni nikako lenji.Iskaz  "Religija je stetana" za njih ne stoji i automatski je oboren sto ne znaci da ne moze da se preformulise npr. neko moze da kaze u 99,9999999..9% slucajeva religija je stetna ali sam iskaz "religija je stetna" ne moze da stoji.Imam da kazem jos ponesto o ovome ali mi je bitno da vidim da li se ljudi prvo slazu sa ovim.

Sa ovim se slažem. Religioznost može da pruži utehu (kako i koliko god bila lažna) i tako stvori dodatnu energiju za rad na nekom projektu, naučnom poduhvatu ili čemu god već.

Citat
Dalje receno je da su religiozni ljudi tj. "oni na sisi bozijoj" ne kreativni a onda opet pogledamo tolike poznate naucnike i umetnike koji su se izjasnjavali kao teisti.I to se mora preformulisati npr. "Svi naucnici bi bili jos kreatvniji da nisu teisti".Kada se i to preformulise dacu i dalji odgovor.

I ovde važi ono iz prethodnog komentara.

Pozdravljam svaki obimniji tekst na forumu. Pozivam i druge da se uključe aktivnije u ovu raspravu.
Sačuvana

bojan
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +1/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #237 poslato: 06.01.2008. 18:29 »

cao ja sam se danas ulogovao na ovaj sajt jer izgleda kao zanimljiv i cini mi se da mogu da naucim nesto pametno.inace mene je od skora(jedna godina) poceo da interesuje ateizam......naucio sam dosta stvari o svi vecim religijama`na cemu se baziraju,verovanja....`da bi mogao da gledam sve ovo realno.ja ne zelim da promenim nicije misljenje pogotovo vernicima ali zar nije ocito da su religije zasnovane na lazima MNOGO VELIKIM`
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #238 poslato: 06.01.2008. 21:26 »

Nije problem to što je npr. hrišćanstvo zasnovano na lažima (isto tako i islam ili bilo koja druga veća religiozna institucija)... Niče je lepo govorio da je i umetnost laž, ali laž koja spašava život genija. Bitno je tu nešto drugo... Bitno je to da li ta religiozna laž jeste dobra za čoveka, a onda - za čovečanstvo. Daje li nam ta laž ono što nam daje umetnost (utehu, afirmaciju), i daje li ta laž nešto okruženju u kojem živimo (uči li nečemu, ispituje li, propituje li, bavi li se nečim na način da stvara). To su pitanja o kojima bih ja voleo da govorimo. Dakle, hrišćanstvo (ili religija uopšte) - da ili ne, bez obzira na to da li bog postoji ili je izmišljen. To je pozicija principijelnog ateizma.
Sačuvana

paprika
Banovani korisnik

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #239 poslato: 07.01.2008. 19:51 »

Koliko je dobra, toliko je i losha. Koliko je ljudi izgubilo zhivot te zbog vjere? Koliko se ratova vodilo zbog istog? Kakve sve sektakshke manipulacije postoje u ime chovjekove porebe za nechim izvishenim i duhovnim? A djavo i satanizam? Pa ni toga ne bi bilo da nema vjere. Srednji vijek, opovrgavanje i kochenje nauke, paljenje knjiga i slichno....mogli bi do sutra da nabrajamo.
Sačuvana

Don't you think dreams and the Internet are similar? They are both areas where the repressed conscious mind vents.
Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 21   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: