Šta ga sprečava da veruje u jedno posrano govance u tom slučaju? Ili recimo u đubre ispod sopstvenog nokta na nozi? Npr. zašto ja ili neko drugi ne bi "utripovao", kak mladi znaju da kažu, da je to govance ili pak to ispod noktiju bog? Ili zašto ne bi naprosto obezboženo govance uzeli kao nešto u šta će verovati da donosi nekakvu moć? Kao u amajliju?
Objašnjeno u mom poslednjem velikom obraćanju.
Vaš bog je amajlija, presveti gospodine Starče. On, van hrišćanskog konteksta, a opet kada o njemu govorite kao o nečemu što ima nekakve moći, izgleda kao dragi kamen koji baba-vračare stavljaju ljudima oko vrata tvrdeći da isceljuje i unosi život u onoga ko ga nosi.
Izdajnikovi argumenti se uglavnom i svode na ovo, što imamo u prvoj rečenici citata: ''Vaš bog je amajlija''. To je sada samo simplifikovana, vrlo grubo i rekao bih, neiteligentno, u jednoj rečenici upakovana sartrovsko-seratorska retorika. Kao što rekoh, to je njegov tipičan ''argument''. A čak i kada pokuša da ga nastavi sa jednim ''JER'' (kao što u ovom citatu nije), ono što se iza toga ''jer'' nađe obično pretsdavlja samo razrađeni, intelektualno nabudženi ali još uvek neargumentirani prvi dio rečenice.
Nema to smisla o čemu govorite, ali još ću se na jedan način obračunati sa tim tezama.
Ajte da vidimo i to čudo. Sad je gospodin najavio argumentaciju.
Eto, vi krenete u potragu za bogom. Odaberete da nešto postoji tamo, iako za to nemate nikakve dokaze.
Sjećam se one Maskareli, profesorke latinskog u gimnaziji; kat bi tko počeo da zbori ovako kao gospodin Izdajnik ona bi ga oma ohrabrila: lupeto, lupetarum. Evo recimo, ovo je jedan dobar primer Izdajnikove očajničke demagogije. Ta koliko puta sam već govorio da je naprosto nepristojno da se vera u boga dokazuje. No ajd, da vidimo šta sveti gospodin dalje veli, možda i bude nešto.
Vi ste to uzeli kao pretpostavku u koju ćete verovati naspram i protivno svojim čulima, odnosno saznajnom aparatu.
E stvarno se ne mogu prestat smijati.. Sada bih htio secirati ovu rečenicu, ovu neverovatnu izjavu gospodina Izdajnika. Paste vi sad ovo:
1. ''Vi ste to uzeli kao pretpostavku u koju ćete verovati'' (prvi dio izjave)
Znači g. je svestan da je to o čemu se govori stvar verovanja, jer u pitanju je pretpostavka, pretpostavka egzistencije tvorca čija definicija sama po sebi govori o jednom biću koje se ne može pojmiti ''ovako'', na koje se ne može pokazat prstom.
Međutim g. dalje nastavlja:
2. ''naspram i protivno svojim čulima, odnosno saznajnom aparatu''

Nije jasno o čemu se ovde radi. Gospodin Izdajnik verojatno živi u uvjerenju da ako govori o veri da je istovremeno mora obesmisliti napomenom da vera isključuje čuvstvo. Tu se radi o jednoj grandioznoj besmislici. Već se naslućuje da će razrada argumenta biti smiješna.
Dalje:
Šta će biti sa ostalim vašim saznanjem, sa saznajnim procesima u vama? Ne samo u vama nego i kod drugih vernika.
Pitanje je potpuno besmisleno i posledica je upravo onakvog starta koji sam prethodno opisao. Postoji jasno razgraničenje između vere i percepiranja stvarnosti - moglo bi se čak reći da su to dvije opozitne stvari, dvije oponentne sile. Vernik je izabrao da veruje boga, no to naravno uopšte ne mora ugroziti njegovu percepciju toga da u afriki vidi nosoroga a na šta aludira njegova svetost, gospodin Izdajnik (tačka o kojoj sam već govorio u besedi koja je prethodila pretposlednjoj besedi na ovoj strani, primedba jedan). U stvari, njegova svetost i največi među vernicima - gospodin Izdajnik ovde samo oće da pokaže kako su teisti na korak od apsolutnog relativizma, što je potpuna lakrdija i nebuloza koju sam u besedi koja prethodi ovoj takođe argumentovano odbacio. Činjenica da se on opet vraća na to govori sledeće:
1. Nije pročitao što je Otrovni Starac pisao.
2. Pročitao ali nije razumeo.
3. Razumeo ali se napravio da nije pročitao.
Kako pravdate i gde vidite principijelnost vernika ako stane pred neki naučni problem? Nije li rešenje naučnog problema moguće koliko i rešenje o veri?
Kao što je ranije objašnjeno, vera u boga ne sprečava vernika da percepira naučne činjenice, ako takve činjennice postoje. Vernik jasno razlikuje i priznaje slona u afriki, ono što percepira svojim čulima i što percepiraju u istom džipu i Leposava i Savka Filipović (jedino ako postoji neka zavera pa svi lažu jedni druge da vide slona). Vera u boga je sasvim drugačija stvar. No, ako neki teist počne govoriti da više ne vjeruje u naučne činjenice tvrdeći da je to relativno, i da je slon u savani relativan, jer on iako vidi slona tvrdi da vidi nebesku vevericu koja igra kriket, to je već njegov mentalni problem. Jest, apsolutni relativizam je boljest. I svak može postat neuračunljiv, danas - sutra.
Dakle, vi ste izabrali da verujete u nešto što mislite da nekako izgleda i da ima nekakve moći, bez da se opterećujete i pitate oko toga koliko je to opravdano.
Ja nisam izabrao da verujem u boga. Ja ne verujem u boga, ne mislim o njemu, a verojatno ni on na mene.
bez da se opterećujete i pitate oko toga koliko je to opravdano

U redu. Dakle, vi verujete otud što biste iz te vere mogli da imate neku korist. Dobro, gospodine.
Tja, nije baš tako dobro gospodine. Naime, ja ne verujem u boga i ne očekujem od njega ništ.
To sam hteo da čujem. Dalje se može govoriti o tome koliko koristi takva vera donosi čoveku,
Znači opet se vraćamo na staro: o tome je razglabano pre osam meseci. Utihnuli ste kat sam vam objasnio u nekoliko navrata šta je korist koju dobija/očekuje vernik.
te šta od njega čini,
He, sad sam očekivao da prospete malo one egzistencijalističke basnologije, kad ono ništa.
No, moram ovde priznati da se nisam nadao da ćete ovako lako pokleknuti. Vi ste se odrekli autentičnog božjeg postojanja i stavili ga u red nekakve ljudske potrebe.
Autentično božje postojanje? Odrekao sam se? Da sam vernik ili bivši vernik ovo bi možda i imalo kakvog smisla. No, ako govorimo o teistima... To što oni očekuju kakvu korist od boga to je njihova stvar, i ta korist je moguća.
Nekakvog fenomena koji proističe iz ljudske mašte i žudnje za nepropadljivošću sebe.
He, evo ga uvod u novo exi-kenjuckanje. Šteta što ovde još nije elaborirano, uvijek je dobro vežbati jezik.
Neću komentarisati vaš beg u skute hrišćanstva. To je posebna tema, mada mislim da smo je ovde i apsolvirali već. Ono što kod čitaoca ovih vaših redova iskače jeste mišljenje i vrzmanje misli oko toga da vi u stvari jednako mislite o onome ko postavlja pitanje postojanja nečega, i onoga ko u to ne zalazi. Nije vam bitno ispitivati koliko je neki stav opravdan, sa jedne strane koristan/potreban
Vera nije baš stav. Hih.. Stav je nešto za šta bi se moglo očekivati argumentiranje. No ako već tako bezočno govorimo o koristi/potrebi... Pre osam meseci sam objasnio šta je korist, odnosno potreba vernika. Ne vidim razloga da se vraćam na to. Tako da ovo zavlačenje i ponavljanje kao pokvarena ploča više nema i neće imati efekta, to moj sagovornik može biti siguran.
(čoveku da misli o bogu kao postojećem), i onda o tome da li je istinit (postoji li zaista bog).
Opet gospodin govori o istinitosti njegovog postajanja. Kako shvatiti ovu luckastost gospodinovu? Možda se on šali? Možda bi on htio da igra kriket.
A očekivalo se od njega kao agresora na veru (koja uzgred nema obaveze dokazivat postojanje tvorca jer se radi o
veri u to postojanje) da dokaže kako je onda on neistinit. Videli smo sve očajničke pokušaje, i onaj poslednji sažaljenja vrijedan, kojim je pokušao relativizovati tvorca uvodeći nebeske veverice i maelstromov kosmički falus.
Vi relativizujete mišljenje, kojemu pripadaju i znanje i verovanje. A to je udarac kritičkom stavu, misaonom angažmanu.
Jbg, gospodine Izdajniče, da ste vi u ovoj raspravi bili iole prisebni shvatili bi da ja nikako ne relativizujem znanje. Govoriti o relativizaciji
verovanja je s druge strane više nego smešno.
Problem kod ovakvog nagađanja, koje proglašavate ujedno i pobedom nad mojim kritičkim stavom, vi u stvari uzimate nešto što želite uzeti kao takvo, istinito ili potrebno da bi bilo istinito. Čovek koji se bavi naukom obično ne želi da izmisli istinu, nego je istražuje. Zbog toga postoji večiti sukob stava vernika spram stava ateiste. Jedan ne prihvata, drugi prihvata stanje stvari. To je i kod vas slučaj. Vi hoćete da postoji ono što vama odgovara, i tako negirate ono nezgodno - JE, ili JESTE.
To je razlog zašto sam vaš stav nazvao infantilnim, jer tako funkcionišu i ljudska bića kad se rode. Nemaju sisu, ali plaču da bi je dobili. No, tu postoji majka koja još i može da interveniše. Kod vernika to nije slučaj i on skapava baš kao i ateist. Na kraju samo da dodam ono što sam imao na umu a zamalo da zaboravim: Problem kod vašeg mišljenja je u stvari krajnji relativizam i nihilizam u koji upadate govoreći da svako ima pravo da misli i veruje (u) šta hoće, i da kvalitet tog verovanja ili mišljenja uopšte ne može da bude stavljeno pod znakom pitanja.
Taj stav vi uvodite, i on je meni mnogo pomogao da odbranim teizam na ovoj temi. Dakle, zahvaljujući vevericama i letećim nosorozima ova rasrpava je privedena kraju i vi ste automatski potpisali kapitulaciju. Ja naravno ne tvrdim da je dobra ideja da svako veruje u šta hoće, već da je pravedno da teisti veruju u tvorca. Ovo trabunjanje dalje nije vredno komentirati.
Opisao sam vam u šta ste sve ušli braneći se od slučaja "veverica". Na vama je da se isčupate i spasite dostojanstvo vernika, mada mislim da je to već oksimoron od reči.
Slučaj veverica vas je sahranio.
Divim se vašem književnom uratku u tom pasusu, ali sem toga nema ništa kvalitetno što se može uzeti za ozbiljnu analizu.
Naravno, to je samo generalni zaključak bez argumenata. Da ste hteli da se raspravljate možda biste se osvrnuli na neku od prethodnih beseda.
No, raduje me što polako priznajete u šta vas vodi relativizam koji zastupate, i gnusobu nihilizma koji iz toga prizlazi, te izgleda kao da pristajete da se vratimo na staro pitanje opravdanosti verovanja sa aspekta etike i morala. Ja sam moralnu nakaznost vernika već opisivao, ali ću se vratiti ako na tome budete iznova insistirali. To će biti još lakši zadatak nego obarati "ontološke dokaze o postojanju boga" koje ste pokušali do sada demagogijom da provučete, o presveti.
Žao mi je što je sve ovako moralo da se završi, u jednom suzdržano otmenom razočarnom tonu, kojim se samo laje u prazno, ali nečujno, pomera se samo vilica, nema više ni laveža.
Nije ih sprečavalo da stvaraju istoriju klanjem i ubijanjem pod okriljem vere u boga, jednog, drugog, trećeg... i tako dalje. Sve do devedesetih u Srbiji. No, da ne širimo priču na političku stvar.
Izopačenosti vere su sasvim druga tema. I tu se radi o agresivnom teizmu, protivu kojeg sam.
Ho, pa o tome smo govorili. Da imam vremena već bih vam sada sve ove priče na koje srećete pažnju porušio. Ovako ostaje mi da vidim da li stvarno pristajete da govorite o moralnoj strani verovanja u boga, pa da zasučem rukave.
Moral ateiste, i moral vernika. Dvije iste stvari. Druga se možda i isplati.
Gospodine... Eno tamo kažem da ne bih hteo u ovoj poruci da vas srušim... ali namećete se. Ovo "on ti ne da da budeš dobar", a u prethodnoj govorite o tome kako ti bog ne da da ubiješ... Pa, gospodine, mislite li da moral postoji kod onoga ko nije slobodan? Na primer, da li je zarobljen čovek, čovek u zatvoru, da li može da bude moralan ili ne ako samo odrađuje ono što mu se naredi? Gospodine, da vam kažem nešto, a šapnuću vam da drugi ne primete vašu sramotu: moralu podležu samo slobodni ljudi, ljudi nad kojima ne visi božanski mač, i mač koji se klati kad god pomislite da ne uradite onako kako je bog kaz'o.
Moralu podležu i neslobodni ljudi. Čak ne vidim za shodno što bih ovo argumentirao, kat ni gospodin to nije pokušao.
No, kada su u pitanju ovakve delikatne teme kod kojih je ''istina'' pod velikim znakom pitanja, držim da je i bolje da ostane tako. Svako pri svome, al da jedan poštuje mišljenje drugog.
Eto tako, gospod'ne, a još ćemo se sresti. Nadam se pošto budete zacjelili rane koje sam vam u ovom, s moje strane krajnje nepoštenom boju, zadao.
Eto. Kraj. Nema odgovora na moje argumente, samo vraćanje na staro i po koja neubjedljiva iskrica. Blistava pobjeda teizma.