Bitno je da dozvolis budali da bude budala ako to zeli. Tu je kraj price.
Ovo je dobra misao na koju cu se vratiti kasnije..."Live and let the stupid fools die"

Tema je bas lepo krenula i bilo je prijatno slusati pojedince ali opet se vracamo na silogizme...
@Domaci izdajnik
Zasto te toliko muci taj bog?Sta ti imas protiv njega toliko?Ti si samim tvojim insistiranjem na toj temi njega ,iako ne postoji , oziveo.Kao sto kazu u South park-u Isus, ...,mozda imaginaran, je imao toliki uticaj na svet da ga bas taj njegov uticaj cini stvarnim...
Moram samo da skrenem paznju da se mnogo nepravedno generalizuju stvari mozda bi opet trebalo baciti loptu u ruke pojedinca.Jer ako kazemo da je biftek,(ili pirinac) dobar za coveka(ljudski rod) ...To je malo bezveze jel onaj nesrecnik koji je alergican bas na taj biftek se ne bi slozio sa tim.Mnogo se energije trosi na to ima li boga ili nema ali zar je to bitno? Recimo da sada Bog pozove na mobilni busa,kostunicu i putina i da im kaze idite i objavite vasim narodima da ja stvarno postojim smorio sam se vise skrivajuci se i pojavicu se na beoviziji u Beogradu...I sad imamo kostunicu ili nekog na televiziji koji govori tad i tad ce gospodin bog da se pojavi u svecanoj lozi (kao dzinovska veverica ili nesto drugo..

) i coveka koji slusa taj prenos i sta se desava euforija,mozda ljutnja, mozda hladnkrvnost /sve emocije i akcije i posle odredjenog vremena taj covek jel ,posto je pozvao sve komsije i kumove..., sta radi ?Okrce b92 i gleda velikog brata.sutradan se budi ide na posao,neki drugi postaje ovakav onakav mozda ode i u manastir ali kada se sutra probudi on i dalje mora da zivi.Ide na posao ili u kladionicu...
Dakle zasto je toliko bitno da li bog postoji ili ne vama? zanima me osta @Domaci izdajnik misli o tome....
Sad ovo je vise ideja za razmisljanje nego neko pitanje i neko mi je, ne znam ko, zamerio nesto i rekao stav koji sam izneo...Ovde ne iznosim stavove vec teze i ideje malo golicanja.
Mozda sam i rekao ali ponovicu da je jako bitno kakvog boga trazimo tu je Strojan pogodio metu i ne treba nista dotati osim ako se ne okrenemo ka tome ozbiljnije ali samo da napomenem dva osnovna stanovnistva
1.Bog je izvan prirode (samim tim izvan nas) -takav stav se ovde zastupa i to mi je cudno jer je to tako primitivno stanovnistve i ima dosta lepsih i originalnijih...To su te veverice i uglavnom takvog boga traze
2.Bog je sve i nista nije izvan njega samim tim ni mi....ovo se gotovo ni malo nije razmatralo i onda bi odgovor na ono pitanje "pokazite mi tog boga da ga ja nesto priupitam" bio pa stani ispred ogledala.
Evo da skratim priču. Vi ćete sada imati u zadatku da se izjasnite da li dok čitate ovo u stvari vi gledate u ekran, odnosno da li je ona riba tamo u akvarijumu u stvari stvarno riba ili je možda bog, slon ili vepar. Ako budete kazali da je to zbilja ekran, a ono drugo da je riba, slon ili vepar, onda ću da vas pitam zašto ne biste i za te stvari naprosto kazali da su relativne, da se o njima ništa ne može kazati, jer čula nas varaju, te čovjek nije sposoban spoznati golu i celu istinu, pa kako onda da to tu bude baš slon, a ne recimo otelovljeno bog ili jednorog, ili da smo se eto zajebali pa smo umesto emuom nazvali nešto ribom. To me zanima. A vi vidite šta ćete.
Da li je riba riba...

Ovo je dobar primer za pojasnje nekih stvari.Dakle to sto gledate ispred sebe i nije i jeste monitor...e sad kako pa lepo zato sto je "monitor" samo rec.To je jedna glupa fraza koja ne znaci nista i kad kazete nekom eskimu ili indijcu,englezu "riba" ili "monitor" on vas samo mrko gleda i ne razume nista.Ali to jeste monitor jer kad kazete to nekom ko razume srpski u glavi mu se stvori asocijacija (termin "monitor") pokrene asocijaciju u njegovoj glavi(nauka ni dalje ne zna gde ali ajde da kazemo u glavi)na njegovu predstavu njegovog pojma monitor.Mozda se stvori i neka slika,zvuk,miris,ili se mozda stvori asocijacija sa jos nekim pojmovima kao sto je pojam "kompjuter" ili "mis" ili "televizija".Definicije tih pojmova zavise od coveka do coveka ali te definicije ne predstavljaju sustinsko "bivstvo" ili da kazemo "istinu" o toj stvari koja se nalazi ispred nas.Pozivamo se na nauku ,pozdravljam to trebalo je jos i ranije ali ajmo da budemo dosledni.Mnogo preciznije bi bilo sa stanovnistva danasnje nauke umesto "monitor" reci "kvantno povezana kolicina cestica sa cudnom nauci nepoznatim pojmom enerigijom"

ali onda bi bilo nemoguzno da se iskaze misao asocijacija jednog coveka drugom i onda mi kazemo monitor sto objasnjava da taj skup atoma ima svojstvo da reprodukuje ulazne elektro-magnetne signale u talase odredjenih duzina koje ljudsko oko moze da registruje i koji na taj nacin priblizavaju svet oko nas....Ali zvuci,boje,asocijacije,mirisi nisu isti kod svakog coveka kada se pomene termin monitor."monitor " je fraza oja oznacava svojstvo od interesa ljudskom rodu za mrava nema bas neki znacaj...
E sad opet koliko ljudi toliko bogova...Sta mislite na koliko se razlicitih stvari misli kada se pomene fraza "bog".I ta "gola i cela istina".Pa spoznate je svako vece u sred sna...
Dalje pozivanje na nuku kazu neki daje nekakvo otkrivanje istina...Ja bih voleo da vidim bar jednu.Nauka se bavi uzrozno-posledicnim vezama i u nauci pojam istina nikad nije uveden tako da reci da nucnici tragaju i prihvataju nekakvu "istinu" je bezveze.U matematickoj logici jeste ali o tome sam vec nesto rekao.Nauka ima neke veze(delimicno opisne) sa svetom oko nas a matematicka logika ne tj matematika...
Nije nauka nista specijalno ni ona nema bas veze sa svetom ali je izuzetno dragocena,puna genijalnih zapazanja i truda.Jedna od dragocenih stvcari ljudske civilizacije...
Dalje bih skrenuo paznju na dva video zapisa (slika kaze kao hiljadu reci a jedan video kao hiljadu slika)
http://www.youtube.com/v/Aos0hnwiHt8&rel=1-o tome koliko znamo o svetu oko nas/nama samima i drugim ljudima
http://www.youtube.com/v/S4AHmf-3-fA&rel=1-o tome koliko su ljudi drugaciji i samim tim nasi bogovi koliko su drugaciji i koliko je zabludno govoriti generalno sta je dobro za ljude
I posto sam smorio sve samo da dodam i taj "moral" koji se spominje i to je samo rec...