Posto je ova tema stvarno opsirna i dosta razgranata ja bi se jos samo i na ovo nadovezao....ljudi nisu svesni da nam je ovo jedan zivot koji smo dobili i da ga trebamo iskoristiti u potpunosti u dobre svrhe(putovanja,...)ili ko sta voli....a ne oni ceo svoj zivot usresredena to da im je ovaj zivot samo put ka vecnosti....KAKVOJ BRE VECNOSTI!!!!!!!
rodis se zivis,umres.to je to.
Ne mojte da pomislite da sam neki knjizevni smarac ali cu opet skrenuti paznju na jedno delo a posle cu navesti i svrhu.
"Majstor i Margarita" ili meni drazi naziv "Jevandjelje po Volandu"
Naime na samom pocetku ima jedna scena u kojoj jedan zakleti naucnik koji "veruje" u nauku i ubedjen je u njeno pojasnjenje i objasnjenje sveta(Na zalost nije docekao 21 vek da vidi sopstvenu zabludu) razgovara sa Volandom (Satana,Mefistofel,Lucifer kako vam je volja ali zbog specificnosti bolje je da ga zovemo Voland) koji naravno nema rogove i siljati rep vec jako lepo "starinsko" odelo i sredjene brkove...Slucajno se prijatni popodnevni razgovor odveo na pitanje djavola...Nema djavola,nema boga ....a Voland na to (i taj deo je zaista genijalno uradjen ja nemam knjigu ispred sebe...) evo molivas,preklinjem vas dozbvolite mi bar to da djavo postoji...
..(pretpostavljam da ste citali knjigu) frka,panika naucnik je poginuo za nekih desetak stranica...
Ide prica ne vezano za ovo i onda se pominje onaj cuveni Satanin bal na koji dolaze sve one zvanice...Desava se tu svasta..bla,bla, bla. U jednom trenutku Voland ispred svih izvodi onog istog naucnika (koji je prethodno poginuo) (U kontekstu ovog dela vazno je napomenuti da u tom trenutku to nije dusa ali nije ni zivo telo vec nesto izmedju ali nije toliko vazno...) preplasenog i kaze...Evo pogledajte ga nedavno je cak mene ubedjivao da sam ne postojim i kaze on nema nicega posle smrti samo prah..Neka tako bude.I u tom trenutku mu kida glavu i kaze nema nicega posle smrti...
U istoj knjizi ima zanimljiva prica o naucniku koji ni zasta nije moga da pojmi da necega ima posle smrti i kada je umro nije hteo da prihvati i nece u carstvo nebesko nikako zasto nnjega nema i sad sta ce smisle mu put ni odcega totalni mrak,prah,nista,bez materije emocije i ostalog.I on je tako hodao tim nistavilom zilion ziliona milenijuma...Posle citave vecnosti koja je i vise jer se po prici "ljudsko" vreme vise puta "gasilo" i kretalo iznova ("ni iz cega gasi i i ni iz cega pali":d) kada je konacno presao taj put i usao u "carstvo nebesko" zaplakao je i poljubio je tlo i rekao prosao bih jos zilion ziliona put koji sam prosao samo da dodjem ovde...
E sad zasto sam ovo sve ispricao.Pa kao prvo ne moze da skodi,kao drugo nemam nista pametnije u ovom trenutku da radim sem da spavam, a kao trece da postaknem nekim ljudima malo mastu.Jer ponekad i papir kad pogledamo iz odredjenog ugla moze delovati deblji od cigle ali ipak ponekad ako se pomerimo samo malo videcemo da je taj papir u stvari tanak.Dalje namerno sam pomenuo ova dela ,nije bilo potrebe da idem detaljnije,jer samo Ivan Karamazov i
njegov otac imaju jace cvrsce ,mastovitije,ubojitije,smislenije argumente "u korist" ateizma nego citava ova tema na forumu iako ima citavih 18 stranica...I moram da primetim da oni koji su se izjasnjavalio kao atesti nisu bas neki posao uradili u nekom idejnom izlaganju.Sve ideje i svi argumenti se vise manje zasnivaju na tome da li je starija kokoska ili jaje.Cak se ponekde moze videti malo matematicke logike implikacija i ostalih gluposti.Pominje se nekakav moral pa cak i politika.Drzava se isto tako spominjala pa onda da li je bog dobar ili nije i tako dalje sve u svemu vrtenje u krug.Imao sam prilike da budem u kontaktu sa nekim studenima bogoslovije pa cak i sa nekim svestenim licima i moram da vam kazem da su oni "100 puta veci ateisti" od svih koji se izjasnjavaju kao atesiti ovde. Ali docicemo i do price o tome...
Ono na sta sam hteo prethodnim postovima da skrenem paznju ovde su neki stavovi koji se totalno ne pravedno uzimaju zdravo za gotovo.
Recimo cisto onako primer najnovijeg pravca religija je utociste.Preko toga su svi nekako lako presli.Ali sta vi znate o neko m drugom coveku.Sta vi znate o sebi?Sta znate o tome zasto neko sa tri fakulteta ode u manastir?Sta znate o tome?Jako je povrsno uzeti tako nesto zdravo za gotovo.koliko ljudi toliko bogova toliko razloga svuda je drugacije.koliko je nepravedno sve to oduzeti i reci ma to je utociste.Dalje suditi o drugima i njihovim uverenjima i tome da sam ja slobodniji zato sto imam neka druga vidjenja?Da ja mogu da sudim sta je dobro za nekoga i kako ce taj neko biti slobodniji.Svako ima sopstven put.Budite ono sto jeste i ateizam je put.A pile se kroz ljusku probija i otkriva svet.I u Abraksas je nekom bog.Oslobodite se svog ega i toga da drugi moraju da se sloze sa vasim uverenjima...
Moram da idem a i vec sam smorio...