yuli
Građanin

Duh bunta: +14/-5
Na mreži
Pol: 
|
 |
« Odgovor #255 poslato: 09.10.2008. 03:08 » |
|
... Ostajem pri istom, tek promisljena strana djeluje u stanju izvuci veci maksimum u duo kompresiji ukoliko svjesno uroni u intuitvni dio i preusti se strastima, imajuci u podnozju svu potrebnu teoriju i odgovore. Obrnuto, nesvjesno prepustena pod sobom nema komadic racia da ga ocuva u rastucem kaosu. Dakle, uciti o ljubavi ali i ne zaboraviti kako ucenje ne sluzi da bi se naucilo - vec voljelo. I naravno yuli, argumentirana rasprava nije atak. Odlicno!!! Ti si me Druid shvatio dovoljno ispravno.Slazem se u potpunosti sa tobom. Nisam od pocetka na ovoj temi pa mi tvoji postovi nisu poznati,a one koje sam procitala zaista su samo gola teorija, te sam upravo zato htela skrenuti paznju sa iste na intuitivni deo licnosti.Bez kohezije svesnog i nesvesnog, odnosno bez uranjanja u nesvesni deo licnosti i njegovog prihvatanja ne moze se govoriti o svesnom coveku, a najpre se mora biti svestan i sebe i sveta oko sebe kako bi bilo koja rasprava imala smisla. Btw, nisam je ja dozivela kao atak, ali mi se cini da Domaci Zdajnik svakuo misljenje koje nije kompatibilno njegovom ili koje ne razume dozivljava kao napad na svoj Ego. Zaista je previse histerije u njegovim postovima. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DramatisPersonae
Građanin

Duh bunta: +65/-17
Van mreže
Pol: 
Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!
|
 |
« Odgovor #256 poslato: 09.10.2008. 19:59 » |
|
Hmmm A je li, Julijana, shta mislish odakle dolazi nesvesni deo choveka, iliti svesnog choveka? Zbog nekog razbijanja toka rasprave, ti si verovatno htela da unesesh "misterioznost" u ljubav, komparacijom ljubavi sa pogreshnom postavkom nesvesnog. Nesvesno nije nishta drugo nego potisnuto svesno. Ljubav koja ne dolazi u potpunosti iz svesnog dela, ona radije dolazi i iz nesvesnog, pulsira celim telom, dakle i svesnim i nesvesnim, s tim shto nam se ona kroz svoju celovitost izlaze u svenost samo delimichno, te se kroz svesni deo ljubavi moze ici do nesvesnog. E, sad, problem je kao shto rekoh, nesvesno nije zapravo iskljucheno od svesti, zato shto je sve shto je nesvesno nekako doshlo do nasheg mozga, racio, tj. onaj razum, tj. onaj ego, ili shtagod vec, morao je da obradi to nesvesno. Granice nesvesnog mozesh da proshirish razmishljanjem, sticanjem vece svesnosti kako o sebi, tako i o onim stvarima koje te chine. Istina, ljubav se iskazuje u celosti samo kroz emocije, ali emocije nisu njeno poreklo. Ljubav nije inherentna svima nama. To je skupina socialno-drushtvenih sposobnosti u kombinovana sa celokupnom psihom osobe. Samo razmishljajuci o ljubavi, mozemo bolje razumeti ljubav, jer ona nije emocija, tj. njena manifestacija.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Close your eyes Look deep in your soul Step outside yourself And let your mind go Frozen eyes stare deep in your mind as you die
Close your eyes And forget your name Step outside yourself And let your thoughts straight As you go insane...
Innate seed To watch you bleed A demanding physical need Desecrated eviscerated Time perpe
|
|
|
prvoskociparecihop
Antidiferencijalac

Duh bunta: +31/-80
Van mreže
|
 |
« Odgovor #257 poslato: 09.10.2008. 20:25 » |
|
Julijana je pravo osvezenje na ovom pomalo ucmalom forumu. Mislim da ce uskoro svi forumasisi ceznjivo uzdisati citajuci njene postove. Prvi ja, eto zaljubih se u Julijanu posle samo tri procitana posta. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Latini su stare varalice, u njih covek nema uzdanice."
|
|
|
Domaci Zdajnik
Građanin

Duh bunta: +195/-103
Na mreži
Antifascist
|
 |
« Odgovor #258 poslato: 09.10.2008. 21:00 » |
|
Gospodine Druid, nisam razumeo šta ste kazali jer sve vreme forumaš pod nickom Yuli nije baš ništa kazao o ovom fenomenu, tako da mi je uopšte neuporedivo analizirati ili išta govoriti o nekakvom zajedničkom momentu. Ovde neki moraju najpre naučiti šta znači mišljenje, zatim šta znači diskusija i sukobljavanje argumentima, a onda doći na forum, izaći na ulicu, ili otpočeti komunikaciju sa ljudima koji imaju više od 13 godina. Zbog toga velim: u dve zadnje stranice jedino smo g. Starac i ja izneli nekakva mišljenja, mada je i ovaj gospodin dosta slabo nastupio, tek kazavši da gospoda koja govori o ljubavi ne treba to da čini. Od njega se traži sada da izloži šta je učio na fakultetu o tome da su psiholozi o datom fenomenu tvrdili. Tek tada će moći da otpočne bilo kakva diskusija na ovu temu, posle dužeg vremena.
Yuli i sličnima preporučujem da najpre nauče šta znači diskurs, šta znači forum, pa onda da dođu iznova da razgovaraju. Ako, naravno, prihvate da moraju najpre naučiti kako se vodi diskusija. Do tada zahtevam da se forumaši vrate problemu o kojem ova rasprava govori, i da se ne služe "argumentima" ad personam, jer će svaki takav komentar ubuduće biti brisan.
PS: Sada videh da je i g. Dramatis iskreno nastupio i kazao ono što jeste temelj bilo kakve dalje rasprave o ljubavi. Svako zaobilaženje takvih temelja je bulažnjenje na nivou mlađih tinejdžera, u stilu onih autora što pišu za Teen, Blic Ženu i slične gluposti, ložeći najprimitivniju masu koju je mrzelo da razmišlja o tome zašto voli, šta voli itd.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Druid
Građanin

Duh bunta: +56/-7
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #259 poslato: 09.10.2008. 23:20 » |
|
Ne ulazeci u ispravnost mojih rijeci u duhu citiranog vasi stavovi bi ugrubo predstavljali dvije suprostavljene tezine, utege koji rezultiraju ravnotezom mogucnosti hoda po tankoj crti zvanoj ljubav. Slazem se da je yuli za razliku od vas raspravu svela na nizu personalnu osnovu, no treba uzeti u obzir da je nova te da kao svima proces aklimatizacije uzima zamaha. Pojasnit cu jos malo bolje u nastavku; Bez kohezije svesnog i nesvesnog, odnosno bez uranjanja u nesvesni deo licnosti i njegovog prihvatanja ne moze se govoriti o svesnom coveku, a najpre se mora biti svestan i sebe i sveta oko sebe kako bi bilo koja rasprava imala smisla.
Naravno moze se govoriti o svjesnom covjeku, cak u vecoj mjeri nego fuziranim kontrastima, no covjek koji zeli okusiti ljubav (tezak pojam sam po sebi) morat ce napustiti dio svog aktivnog mehanicizma i prepustiti se donjoj prirodi sanjivog i intuitivnog karaktera. Jer ljubav je krsenje svih zakona i pravila sto ih misleci covjek postavlja, autodestrukcija nenadmasivog sebe. Potrebne su dakle obe kateogrije, osijecanja + razum. Ipak naglasio sam kako vas stav ima odredenu prednost pred suprostavljenim u faktu da sve sto trebate uciniti je "samo" prepustiti se tkz. emotivnom subrealu. Pouceni razumom i teorijom svjesno se prepustiti osijecajima osobi koju volimo, ali koju smo shvatili da volimo kroz sam razum, tu se manifestira vasa prednost nad onim koji u nadi izgaranja zaboravlja vazan dio konstruiranja jednog apsoluta kao sto je ljubav.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
yuli
Građanin

Na mreži
Pol: 
|
 |
« Odgovor #260 poslato: 10.10.2008. 17:58 » |
|
Gospodine Druid, nisam razumeo šta ste kazali jer sve vreme forumaš pod nickom Yuli nije baš ništa kazao o ovom fenomenu, tako da mi je uopšte neuporedivo analizirati ili išta govoriti o nekakvom zajedničkom momentu. Ovde neki moraju najpre naučiti šta znači mišljenje, zatim šta znači diskusija i sukobljavanje argumentima, a onda doći na forum, izaći na ulicu, ili otpočeti komunikaciju sa ljudima koji imaju više od 13 godina. Zbog toga velim: u dve zadnje stranice jedino smo g. Starac i ja izneli nekakva mišljenja, mada je i ovaj gospodin dosta slabo nastupio, tek kazavši da gospoda koja govori o ljubavi ne treba to da čini. Od njega se traži sada da izloži šta je učio na fakultetu o tome da su psiholozi o datom fenomenu tvrdili. Tek tada će moći da otpočne bilo kakva diskusija na ovu temu, posle dužeg vremena. Yuli i sličnima preporučujem da najpre nauče šta znači diskurs, šta znači forum, pa onda da dođu iznova da razgovaraju. Ako, naravno, prihvate da moraju najpre naučiti kako se vodi diskusija. Do tada zahtevam da se forumaši vrate problemu o kojem ova rasprava govori, i da se ne služe "argumentima" ad personam, jer će svaki takav komentar ubuduće biti brisan. Kakva hipertofija Ega despotskog karaktera!!! Jedan od tezih slucajeva koje sam u klinickoj praksi vidjala. Daleko od toga da te ovim vredjam(mada ces ti to, verujem tako shvatiti), samo profesionalna deformacija  . Kako mi je empatija na zavidnom nivou (rece moj supervizor), osecam da ti nije ni malo lako da se sobom nosis, jer tesko je to dok iskljucivo razumom kroz zivot lutas. Kako moje postove i ono sto se izmedju redova njihovih krije ne razumes i ne prepoznajes, pokusaj da se (bar na kratko)oslobodis svog narcizma i dublje analiziras Druidove postove, jer vidim da njega za par nijansi bolje kontas. O misljenju kao saznajnom procesu koje se odvija pomocu pojmova, a oznacava posredno saznavanje stvarnosti nadogradjujuci se na iskustvo i neposrednim culnim dozivljajima, te otkriva uzrocnost,veze i uslovljenost pojava i predmeta koji se prepoznaju opazanjem....i bla,bla,bla.....mogu ti govoriti do sutra, ali nema svrhe jer je tema ljubav(samo replika na tvoju zapoves da "neki moraju najpre nauciti sta znaci misljenje"). Naucih ja davno mnoga toga, a ucim i dalje ne bih li postala mudra, kad jednom postanem stara krezuba baba(bljak..!) Na forumima ,kako srpskim tako i onim ne-srpskim, sam odavno,odavno,od onih davnih, pradavnih vremena u kojima zivese jedan kralj sa svoja 3 sina od kojih volese najvise onog najstarijeg(razumes li vezu izmedju sebe i kralja?), htedoh reci-znam i sta je forum i sta je diskusija.Previse pocenjujes(sto ne cudi,obzirom na strukturu tvoje licnosti)clanove foruma;pa to znaju i oni koji ni jedan forum nikad posetili nisu, da ne kazem i moj mentalno zaostao komsija-IQ=67. Nego, avaj!!! Udaljih se od teme, Despot ce mi izbrisati post, izbacice me sa foruma,uvesce diktaturu i totalitarizam,nabice nas u logore,muciti mucenickom smrcu dok svi ne umremo u istom danu....  Postoji jedan problem. Dok ne budes razumeo sta pisem, sa tobom o ljubavi raspravljati ne mogu.Sa ostalima, da. Pa zato, preklinjem te, ooooo preklinjem te, pokazi dozu saosecanja,imaj milosti i sazali se nad ovim bicem pod nickom Yuli, te ga nemoj tek bezosecajno sutnuti sa foruma ( `urcem u celo,sto rece Let3). Mozes ti to.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DramatisPersonae
Građanin

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #261 poslato: 10.10.2008. 18:57 » |
|
Juli, mi trebamo da raspravljamo o ljubavi, disecirajuci je na jedini nachin koji je poznat ljudima, tj. logichno je uproshcavajuci. Mozda ce to i proizaci iz tvoje dalje rasprave, ali takodje i sama terash inat Zdajniku, kao shto i on nema strpljenja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Close your eyes Look deep in your soul Step outside yourself And let your mind go Frozen eyes stare deep in your mind as you die
Close your eyes And forget your name Step outside yourself And let your thoughts straight As you go insane...
Innate seed To watch you bleed A demanding physical need Desecrated eviscerated Time perpe
|
|
|
Morella
Opšti urednik

Duh bunta: +133/-13
Na mreži
Pol: 
Hodajuca Kontradiktornost
|
 |
« Odgovor #262 poslato: 10.10.2008. 19:41 » |
|
Vala jest. Bez teranja inata i izivljavanja jer cu se ja pretvoriti u despota i poceti da editujem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve je ok, ja sam plavusa
|
|
|
prvoskociparecihop
Antidiferencijalac

Van mreže
|
 |
« Odgovor #263 poslato: 10.10.2008. 19:46 » |
|
Hm, mozda ne bi bilo lose da forumasi iskreno opisu neku svoju vezu koju su imali i za koju smatraju da je neponovljiva jer su bili zaljubljeni ili cak voleli kao nikad pre niti ikad posle. Ako je neko bas stidljiv neka navede bar neku knjigu ili ljubavni roman koji je ostavio na njega jak utisak. Evo ja cu prvi. Posle jedne veze koja je trajala 6 meseci da ne bese Marsela Prusta i njegove knjige "Jedna Svanova ljubav" kojom sam vidao rane ostao bih dozivotno nesrecan. Ovako zbog suvoparno usancenih diskutanata, iza svojih akademskih znanja, umesto raspravi o ljubavi dobismo raspravu o mrznji.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
milos
Građanin

Duh bunta: +56/-40
Van mreže
|
 |
« Odgovor #264 poslato: 11.10.2008. 01:25 » |
|
Kad god neko kaze da vas voli, cuvajte se! To je lako povjerovati - svako moze naci primjer iz vlastitog zivota. Ili zivota bliznjih. Roditelji koji zlostavljaju djecu, uzvikujuci kako iz vole. Zene i muzevi koji se ubijaju verbalno ili fizicki na ostricu noza, voleci jedni druge. Zasto rijec koja toliko obecava mora biti razapeta na krstu obaveza, izbodena duznostima, zadavljena hipokrizijom, ugusena obicajima? Poslije 'boga', 'ljubav' je najosakacenija rijec u svakom jeziku. Najvisi oblik paznje izmedju dva ljudska bica je prijateljstvo. A kada se pojavi ljubav, prijateljstvo umire.
Richard Bach
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ja sam prelep.
|
|
|
yuli
Građanin

Na mreži
Pol: 
|
 |
« Odgovor #265 poslato: 11.10.2008. 15:26 » |
|
Ne ulazeci u ispravnost mojih rijeci u duhu citiranog vasi stavovi bi ugrubo predstavljali dvije suprostavljene tezine, utege koji rezultiraju ravnotezom mogucnosti hoda po tankoj crti zvanoj ljubav. Slazem se da je yuli za razliku od vas raspravu svela na nizu personalnu osnovu, no treba uzeti u obzir da je nova te da kao svima proces aklimatizacije uzima zamaha. Pojasnit cu jos malo bolje u nastavku; Ne bih se slozila da je to "svodjenje rasprave na nize personalne osnove",iz tvog predhodnog posta sam razumela da si me bolje shvatio. Intuitivni i nesvesni deo mentalnog aparata je o onaj koji po Jungu, Melaniji Klajn...(cije teorije do dana danasnjeg niko nije uspeo da pobije,samo je bilo pokusaja i bice ih) je deo u kome leze sve tajne zivota. Pa svi su naucnici i geniji upravo imali taj "dar", nisu im izumi padali sa neba, niti su svetloscu nebeskom bili obasjani,prosto prodor nekih nesvesnih sadrzaja u svest,a naravno na temeljima stecenog znanja, racija i inteligencije. Doziveh da si me shvatio kao osobu koja se teorijom nikada bavila nije.Pun mi je "stomak" terije, jer sam htela ne htela morala mnogo citati o svemu pa i o ljubavi kako bih ispite polozila, a dodatna me edukacija na kojoj sam trenutno tera da to radim i dalje. Ono sto mi je jako zanimljivo, ali i strasno porazavajuce u isti mah-kada ljude pitam sta OSECAJU kada kazem LjUBAV, svi, ali bas svi bez izuzetaka i po difoltu, krenu u razglabanja i tumacenja definicija i teorija usvojenih putem strucne ili kakve druge literature. Niko od njih nije umeo da verbalizuje to sto oseca. 65-70% njih kaze da bi im bilo mnogo lakse kada bi im dala papir i boje, pa da ta osecanja putem slike objasne. Ako bih im dala asocijativni test na rec ljubav, vecina njih je asocirala kontra-pojmovima(mrznja,bes,tuga...). Sve mi to govori da nesvesni deo licnosti ima drugaciju viziju ljubavi od onoga sto mi pod njom svesno "podrazumevamo" . Naravno moze se govoriti o svjesnom covjeku, cak u vecoj mjeri nego fuziranim kontrastima, no covjek koji zeli okusiti ljubav (tezak pojam sam po sebi) morat ce napustiti dio svog aktivnog mehanicizma i prepustiti se donjoj prirodi sanjivog i intuitivnog karaktera. Da. Ali je mera svesnosti upravo proporcionalna kolicini osvestenih nesvesnih sadrzaja,onosno covek je svesniji utoliko, koliko je svojih nesvesnih sadrzaja "prizvao" u svest.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
prvoskociparecihop
Antidiferencijalac

Van mreže
|
 |
« Odgovor #266 poslato: 11.10.2008. 15:35 » |
|
Ono sto mi je jako zanimljivo, ali i strasno porazavajuce u isti mah-kada ljude pitam sta OSECAJU kada kazem LjUBAV, svi, ali bas svi bez izuzetaka i po difoltu, krenu u razglabanja i tumacenja definicija i teorija usvojenih putem strucne ili kakve druge literature. Niko od njih nije umeo da verbalizuje to sto oseca. 65-70% njih kaze da bi im bilo mnogo lakse kada bi im dala papir i boje, pa da ta osecanja putem slike objasne. Ako bih im dala asocijativni test na rec ljubav, vecina njih je asocirala kontra-pojmovima(mrznja,bes,tuga...). Sve mi to govori da nesvesni deo licnosti ima drugaciju viziju ljubavi od onoga sto mi pod njom svesno "podrazumevamo". Na ovom forumu su uglavnom mladi, prepuni hormona, koji nisu jos iskusili pravu ljubav, vec je brkaju sa zaljubljenoscu i pre svega telesnom strascu, te se stoga hvataju za citate iz knjiga ili opstepoznate fraze.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
yuli
Građanin

Na mreži
Pol: 
|
 |
« Odgovor #267 poslato: 11.10.2008. 16:22 » |
|
Juli, mi trebamo da raspravljamo o ljubavi, disecirajuci je na jedini nachin koji je poznat ljudima, tj. logichno je uproshcavajuci. Mozda ce to i proizaci iz tvoje dalje rasprave, ali takodje i sama terash inat Zdajniku, kao shto i on nema strpljenja. Pa tako te volim! Uproscavanje! Znas koje je bice na svetu najsavrsenije? Virus(ne mozes ga ubiti, medicina jos uvek nije prosla ni jedan jedini lek kojim bi ubila bilo koji virus). A znas zasto? Zato sto je najprostije bice na svetu(ima samo jednu kapsulicu i njoj jednu DNK ili RNK-zavisi o kom se virusu radi). Nas ovako slozene i komplikovane ubijes kako hoces. Pitao si me u proslom postu odakle mislim da dolazi nesvesno. Ne dolazi ono ni odkuda, Svesno, Podsvesno i Nesvesno su delovi psihickog aparata coveka(to kaze nauka, ne mislim ja).Nije nesvesno potisnuto svesno, preciznije-svi oni sadrzaji koji su svesti neprihvatljivi i previse bolni potiskuju se u nesvesni deo, a nesvesno, sem tih potisnutih svesnih sadrzaja sadrzi mnogo,mnogo toga jos od samog rodjenja-nagone na pr. Inace, nisam sklona misticizmu.Dok god psihijatrija spada u nauku,dotle su i njene teorije naucne,ali kako se ona bavi covekovom dusom,sve to ,tacno je deluje na prvi pogled misticno. A ljubav jeste emocija.ako si mislio na fizioiolosku osnovu emocija(pa i ljubavi), ona lezi u jednom delu mozga zvanom Limbicki sistem koga odlikuju jako slabe i krhke veze sa korom mozga koja je temelj nase svesne aktivnosti.Dakle, Limbicki sistem ima jake veze sa nesvesnim delom licnosti, zato emocije ne mozes niti voljono da izazoves niti da ih prekines. Inace, taj limbicki sistem zovu i "licno podzemlje" ili "tamno i duboko licno dno". Julijana je pravo osvezenje na ovom pomalo ucmalom forumu. Mislim da ce uskoro svi forumasisi ceznjivo uzdisati citajuci njene postove. Prvi ja, eto zaljubih se u Julijanu posle samo tri procitana posta.   ....kiiiiiiiiiiisssssss tebi. Eto rodi se zaljublenost! U pravu si, totalno se mesaju zaljubljenost i ljubav. Zaljubljenost je , po meni jedno totalno ludilo, i dozivljavam ga stvarno kao jednu vrsta ludila, cela se hemija organizma pretumba dok zaljubljenost traje. Mada...ja to ludilo mnogo volim,fenomenalan mi je taj osecaj-explozija, katapult u vasionu,ceo je svet lep, svi su ljudi dobri, on je Bog, ja sam Andjeo,nadjoh taj komadic koji nedostaje, kreativnost vrca na sve strane(gotovo potpuno isti simptomi kao oni koji se vidjaju kod onih koji boluju od manije). Samo, ne volim sto ipak kratko traje, pa kad se sunovratim u realnost i tresnem u stvarnost....budem tako porazena, da se ko ona azdaja iz vica pitam- "hebooote, gde ja zivim???
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Druid
Građanin

Duh bunta: +56/-7
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #268 poslato: 11.10.2008. 21:36 » |
|
Ne bih se slozila da je to "svodjenje rasprave na nize personalne osnove"
Moras priznati da si ga pocastila s par indikativnih epiteta:) Ali nastavimo argumentirano, dakle iznosenje cinjenica neovisno personalnog utiska. Intuitivni i nesvesni deo mentalnog aparata je o onaj koji po Jungu, Melaniji Klajn...(cije teorije do dana danasnjeg niko nije uspeo da pobije,samo je bilo pokusaja i bice ih) je deo u kome leze sve tajne zivota.
Mozda sam relativist ali misljenja sam da neopipljive forme prokreiranja nije moguce predstaviti apsloutno relevantno kao ni pobiti do temelja. Dakle, sigurno su Jung i prijatelji iznijeli zanimljive zakljucke i teze no trebalo bi sacekati nadolazece umove i prilike da bi govorili o ultimativnom pravu. Pa svi su naucnici i geniji upravo imali taj "dar", nisu im izumi padali sa neba, niti su svetloscu nebeskom bili obasjani,prosto prodor nekih nesvesnih sadrzaja u svest,a naravno na temeljima stecenog znanja, racija i inteligencije.
Ispravno, no djelovalo je kao da odbacujes racio u predoziranju te se zelis voljno prepustiti emocijama. Slozili smo se da je potreban gravitirajuci odnos medu dvijema suprostavljenim stranama koje su karakterno dominantne te ih treba njegovati podjednakog intenziteta sto zahtjeva veliku dozu iskustva i znanja kojeg na samom kraju crpimo bar polovicno iz racia, dakle teorije. Doziveh da si me shvatio kao osobu koja se teorijom nikada bavila nije.Pun mi je "stomak" terije, jer sam htela ne htela morala mnogo citati o svemu pa i o ljubavi kako bih ispite polozila, a dodatna me edukacija na kojoj sam trenutno tera da to radim i dalje.
Razumijem potpuno potrebu za odstupanje suprotnosti, no imajcu u vidu da jedna krajnost potice drugu realno je ocekivati u neizvjesnom periodu povratak prvoj nakon vjerovatnog zasicenja. Dakle, bilo bi optimalno zauzeti sredisnju poziciju koja ce obuhvacati obe dvije u predvidenoj mjeri te potencirati uspjesan proces. Kao kod pregladnimo, skloni smo prejedanju, no to nam pruza prividno zadovoljstvo i ne djeluje maksimalno korisno po zdravlje. Ono sto mi je jako zanimljivo, ali i strasno porazavajuce u isti mah-kada ljude pitam sta OSECAJU kada kazem LjUBAV, svi, ali bas svi bez izuzetaka i po difoltu, krenu u razglabanja i tumacenja definicija i teorija usvojenih putem strucne ili kakve druge literature. Niko od njih nije umeo da verbalizuje to sto oseca. 65-70% njih kaze da bi im bilo mnogo lakse kada bi im dala papir i boje, pa da ta osecanja putem slike objasne. Ako bih im dala asocijativni test na rec ljubav, vecina njih je asocirala kontra-pojmovima(mrznja,bes,tuga...). Sve mi to govori da nesvesni deo licnosti ima drugaciju viziju ljubavi od onoga sto mi pod njom svesno "podrazumevamo" .
Razumljivo, ipak ljudi grade misao i vokabular stecen neposrednim primjerima. Vjerujem da se nitko nije naucen rodio te je potreban dug proces i velika hrabrost otisnuti se samostalnom konstruiranju iz luke citirajuceg. Osim toga pitanje je to nad kojim ne bi bilo malo promisljati dugi niz godina. Da. Ali je mera svesnosti upravo proporcionalna kolicini osvestenih nesvesnih sadrzaja,onosno covek je svesniji utoliko, koliko je svojih nesvesnih sadrzaja "prizvao" u svest.
Da, ali ukoliko su nesvjesni sadrzaji sprovedeni u svjesno iz baze resursa pod trenutnim saznanjima subjekta tada mozemo govoriti o svjesnom covjeku.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DramatisPersonae
Građanin

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #269 poslato: 12.10.2008. 00:15 » |
|
Pa tako te volim! Uproscavanje! Znas koje je bice na svetu najsavrsenije? Virus(ne mozes ga ubiti, medicina jos uvek nije prosla ni jedan jedini lek kojim bi ubila bilo koji virus). A znas zasto? Zato sto je najprostije bice na svetu(ima samo jednu kapsulicu i njoj jednu DNK ili RNK-zavisi o kom se virusu radi). Nas ovako slozene i komplikovane ubijes kako hoces. Pitao si me u proslom postu odakle mislim da dolazi nesvesno. Ne dolazi ono ni odkuda, Svesno, Podsvesno i Nesvesno su delovi psihickog aparata coveka(to kaze nauka, ne mislim ja).Nije nesvesno potisnuto svesno, preciznije-svi oni sadrzaji koji su svesti neprihvatljivi i previse bolni potiskuju se u nesvesni deo, a nesvesno, sem tih potisnutih svesnih sadrzaja sadrzi mnogo,mnogo toga jos od samog rodjenja-nagone na pr. Inace, nisam sklona misticizmu.Dok god psihijatrija spada u nauku,dotle su i njene teorije naucne,ali kako se ona bavi covekovom dusom,sve to ,tacno je deluje na prvi pogled misticno. A ljubav jeste emocija.ako si mislio na fizioiolosku osnovu emocija(pa i ljubavi), ona lezi u jednom delu mozga zvanom Limbicki sistem koga odlikuju jako slabe i krhke veze sa korom mozga koja je temelj nase svesne aktivnosti.Dakle, Limbicki sistem ima jake veze sa nesvesnim delom licnosti, zato emocije ne mozes niti voljono da izazoves niti da ih prekines. Inace, taj limbicki sistem zovu i "licno podzemlje" ili "tamno i duboko licno dno". Joj, aj da kazem da sam te razumeo pa da se zadrzim na onom shto si rekla, da je virus najsavrshenije bice jer je najjednostavnije (mada i tu je nelogichnost, jer je slozenije uvek vishe savrshenije, ili svrshenije, kad bi bilo obrnuto, ne bi postojala potreba za komplikovanijim oblicima zivota od jednocelijskih). Svesno, podsvesno ili nesvesno su sve kategorije (nazovimo to) psihichkog aparata. Norme u tim kategorijama nisu iste za svaku stvar, nego vishe nasha sposobnost samoodrazavanja uslovljava i razvrstava kategorije. To se vrshi pomocu sistema vrednovanja, iliti super-ega. Ono shto htedoh reci je da postoji primitivni nivo svesnosti, ona nazovimo je nad-budnost, od koje se stvara svesnost...ljubavi. Ljubav je podvrgnuta tom nekom neaktivnom delu psihe, iliti nazovimo to nesvesnim. Jer, zashto bi se iko zaljubio u jednu odredjenu osobu, a ne u svaku sledecu, i josh na to, zashto bi iko zavoleo nekog drugog posle one prve osobe koju je zavoleo? Zato shto je i ljubav podvrgnuta rasudama, bile to nesvesne ili svesne, obe se deshavaju. U stvari ono shto me je navelo na bunt, i na svo ovo smorno besmisleno pisanje ovog posta je ono shto si rekla da nesvesni deo choveka, iliti nesvesni deo psihe sadrzi mnogo mnogo mnogo toga, osim nagona. Dete, koje josh nije stvorilo samosvesnost, ima primitivan nivo svesti, tj sposobna je za par emocija, sposobna je za nadrazaje, i to je to. Dete se ponasha apsolutno u shodu sa svojim telom, sa svojim nagonima, koje su u stvari signali mozgu da izda naredbe telu da to oseca. Svest koja pravi kasnije nesvesno, dolazi kasnije, sa razvijanjem opazanja, tj. opazanja samog sebe. Shto si vishe svesniji nechega, to cesh vishe zeleti da to zaboravish. Ali, zaista ne postoji nishta posebno nesvesno u detetu, pogotovo novorodjenom. O da, napravila si josh jednu veliku greshku, kada si rekla da emocije ne mogu da budu voljne. Apsolutno sve shto spada u domen svesti, i svesnog, chovek moze da samo snagom volje proizvede. Apsolutno sve.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|