Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Narkomanija  (Pročitano 12103 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
modesty
Nazionalist

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #15 poslato: 12.08.2007. 16:48 »

Hahahahaha, ta riba se valjda bavi muzikom... Vidis kako si imao intuiciju da se nadovezes...
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
mladić
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

Non progredi est regredi

« Odgovor #16 poslato: 12.08.2007. 20:37 »

Živim u malom gradu koji se nikako ne može mjeriti sa Nišom, ali ima tu možda još zanimljivijih socioloških fenomena. Zanimljivo je ono što društvo ovog grada čini po pitanju istih – prvo ih proizvodi, a onda eksploatiše. Srećom, taj proces traje vrlo kratko. Ovdje nije tako duga istorija narkomanije, jer „se nije smjelo jer bi se znalo“. Danas mladi više ne brinu o tome. Prije oko dva mjeseca preminuo je jedan momak; mislim da je u pitanju prva žrtva narkomanije u ovom gradu, ali to naravno nigdje nije naznačeno. Zanimljivo je to da se takvi fenomeni jako sadržajno, ipak baš kratko prepričavaju i time brzo „istroše“. Tako se priča o tome završila isto onako kako je i počela.
Ono što Nihilist govori za stereotipe i predrasude je u potpunosti tačno, ali to nije samo stvar sa narkomanijom. To je samo jedan od brojnih trendova. Mislim, međutim, da primjer koji je izložio nije baš najbolji za opisivanje problema, barem ne po redu po kom je izložen. Treba imati u vidu da je problem narkomanije, za razliku od AIDS-a, prije svega, problem psihološke, pa tek onda fiziološke prirode. Zato bi možda bolji primjer bio „pandura“ koji pendrekom tuče nervno oboljelu osobu iz kojeg bilo razloga. Isto tako poistovjećivanje HIV-a, kao virusa kojim se čovjek naravno ne mora inficirati svojom zaslugom, a kamoli voljom, sa uzimanjem droge svojevoljno je pravi apsurd. Ako govoriš o „zasluzi“, onda je HIV dobijen zaslugom seksualnog partnera, a ne tim aktom zaražene osobe, zar ne? Pomalo mi je i smiješno što ovo govorim, ali zar je mogućno da neko traži osobu zaraženu HIV-om da bi dobio SIDA-u?!
Naravno da narkomane nipošto ne treba nazivati imenima koje ste pomenuli i treba ih što prije zbrinuti na adekvatan način i po adekvatnim ustanovama.
Što se tiče Domaćeg izdajnika, u potpunosti se slažem. Posebno su mi zanimljivi bili električni uređaji, konopci i visoke zgrade, a i šamar. Prohibicija je prvo na što sam pomislio čitajući o liberalizaciji, a zatim i legalizacija marihuane u Holandiji. Suvišno je da bilo što komentarišem, a kamoli da dodajem.
@Plodni bizon: Slažem se u vezi Balkana kao idealnog područja za razvoj narkomanije. I ne samo toga... No to bi bilo offtopic.

*Note: Knjiga „Mi djeca sa stanice Zoo“ je odlična, a i film (njemačka verzija) je za pohvalu. Ko nije, nek pročita i pogleda.
Sačuvana

"Two of the most frustrated trades are dentists and photographers - dentists because they want to be doctors, and photographers because they want to be painters."  Pablo Picasso
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #17 poslato: 12.08.2007. 22:49 »

Ova tema je nezasluženo izgubila pažnju i dobro je što se oživljava diskusija, jer ima dosta kvalitetnih odgovora. Uglavnom smo se složili oko toga koji su uzroci porasta narkomanije, ali niko nije govorio, ili bar se nije obrazlagalo, o tome kako sprečiti tu pojavu. Ja sam tu napomenuo da bih liberalizovao tržište i sasvim neodređeno izjavio da bi trebalo raditi na buđenju nekakve individualne svesti (u zajednici) o tome šta je dobro za zdravlje, odnosno koliko droga šteti zdravlju.

Međutim, vidim da tu nema konkretnih mera, i kad bih ovo izgovorio na nekom ozbiljnijem skupu, zaobišli bi me i tražili neko "opipljivije" rešenje. Zabrana ili kontrola dilera i uopšte tokova droge, ono što predlažu Nihilist i Truman, mislim da je na delu i na ovim prostorima, ali da ne pomaže. Da li ste ikada čuli od nekog ili preko nekog o nekome narkomanu da nije uspeo da nabavi drogu a da je imao novca da je kupi? Naravno da ne. Droge uvek ima i može se nabaviti, bez obzira na sve zabrane.

Dakle, potrebno je da društvo bude malo lukavije ukoliko želi da se izbori sa ovim.

Ono što primećujem kod onih inicijativa za zabranu droge ili za suzbijanje narkomanije jesu izjave ovog tipa: "Droga je loša za zdravlje" ili ono sasvim bezvezno "Droga - bljak", a onda se nudi alternativa: "Bavi se sportom, reci NE drogama". I jedna i druga poruka su katastrofalne i apsolutno ne pogađaju željenu populaciju. Da je droga loša za zdravlje svesni su i oni koji je uzimaju, a da je sport alternativa o tome nijedan zavisnik ili potencijalni zavisnik i ne razmišlja. Sportisti ne postaju narkomani, isto kao što ni narkoman nikad ne bi postao sportista, ili bar ogromni deo te populacije sport doživljava kao gubljenje vremena i besmisleno trčanje (najčešće za loptom). Štaviše, kad se ponudi takva alternativa društvu, mladima u društvu, većina inteligentnijih (koji se ne bave sportom) pomišljaju kako bi bilo dobro kontrirati to m klišeu da je sport suprotan drogama, pa onda, u inat sportu, "hajde da se drogiramo".

Dakle, potreban je sasvim novi program, a taj program podrazumevao bi, po mom mišljenju, razbijanje standardnih, neutemeljenih i prilično površnih teza da je uzimanje droge "cool", kako reče Dud, da je uzimaju buntovnici i oni koji su "toliko slobodni i hrabri da ne mare niti za svoj život". Potrebno je raditi na kaljanju ugleda narkomana, ne konkretnih, nego karaktera koji jedan narkoman može da ima. O tom karakteru sam govorio u ovoj diskusiji na početku, tako da smatram da je stav bio i ostao relativno argumentovan.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +122/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #18 poslato: 14.08.2007. 12:39 »

Verujem da bi drakonske kazne za dilere imale uticaja, ali pre nego što se upustimo u razmišljanje o bilo kakvim merama, ponovo se zapitajmo gde živimo. Ko da sprovodi mere? U Srbiji?
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #19 poslato: 14.08.2007. 16:21 »

Mislim da nije problem to sprovesti ni u jednoj državi, što se drakonskih kazni za dilere tiče. U svakoj zemlji, a pogotovo u Srbiji, naročito je popularna ta stvar "borba protiv droge", a ipak ima jako slabog efekta. Zakon bi mogao da se izglasa, i mislim da će se to uraditi. Ali, rekoh, ne verujem da bi to popravilo stvari.

Moralo bi najpre da se pogleda kako stvari stoje kod već sprovedenih mera u drugim državama, kakvi su efekti tamo. Prema mom mišljenju, liberalizacija i pojačano osvešćivanje građana može da da efekte.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 18.08.2007. 18:43 »

Ja bih drogu dozvolio samo onima iznad tridesete, a vi klinci ga duvajte....
Sačuvana

FinalCutNow
Libertarijanac

Duh bunta: +28/-32
Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #21 poslato: 19.08.2007. 19:07 »

Baš sinoċ kada sam hteo da napišem ovaj današnji tekst o Ruskoj decentralizaciji ( pa sam onda odlozio za danas), konačno mi je stigla isporuka jedne halucogene gljive koju sam tražio veċ 6 meseci. Psilocybe ima veoma slično dejstvo kao lsd, s tim što ne poseduje onaj štetni efekat na psihu koji je kod lsd-ija poznat kao “bad trip”. Inače ovu gljivu upotrebljavale su u prošlosti mnoge grupacije iz čitavih naroda i plemena. Između ostalih konzumirale su je i starogrčke sveštenice, a neki je zovu i božanskom ambrozijom. Halucinacije koje sam sinoċ dobio posle vrlo male doze zaista i ne znam kako da drugačije nazovem do božanske zbog njihove lepote. Moja cura i njen brat sinoċ takođe probali i pokazalo se da ova gljivica ima nepogrešivo , slično dejstvo na svakoga bez “paranoidnih halucinacija”.
Preporučujem vam da isprobate ovu gljivicu buduċi da ċe te doživeti neverovatno iskustvo.
Inače do sada sam probao razne vrste droge i iz širokog iskustva koje imam po tom pitanju, naučio sam da jednostavno rečeno droga nije za svakoga, a posebno ne za osobe koje pate od svih oblika psihičkih problema i bolesti. Potrebno je takođe imati meru, poznavati svoj organizam , uzimati droge ne da biste se navukli veċ iskusili neko drugačije iskustvo. Od suštinske je važnosti snaga karaktera pomoċu čega možete prestati s konzumacijom pojedinih droga u periodu koji je Vašem organizmu potreban da izluči štetne materije. Kod droga koje se pretežno konzumiraju kod nas rekao bih da je heroin ubedljivo najštetniji. On neċe navuċi iskusnijeg pojedinca ni posle deset puta, ali ko ga uzima svakodnevno najebao je. Po našim bolnicama , a kada su u pitanju narkomani na lečenju najviše je zavisnika od heroina (dop) i ostali proizvodi.
Sačuvana

Dete je otac deteta
FinalCutNow
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #22 poslato: 19.08.2007. 19:52 »

Ja bih drogu dozvolio samo onima iznad tridesete, a vi klinci ga duvajte....

A mene pa bash ti koji drogu "otkriju" u tridesetoj najvishe iritiraju medju narkomanima. Odjednom se prave da su oni nesto iskusni i da oni nesto o tome znaju.
Sačuvana

Dete je otac deteta
Truman
Nazionalist

Duh bunta: +60/-27
Van mreže Van mreže

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #23 poslato: 19.08.2007. 22:49 »

FinalCutNow, jesi li probao peyote tj. meskalin? Citao sam jednu knjigu Oldoksa Hakslija ( Vrata percepcije ) i on govori u superlativima o toj biljcici. Tj. on je eksperimentisao u prisustvu novinara. I kakvi su efekti te stvari koju si ti probao?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 19.08.2007. 22:59 »

Mnogo je strange love za narkoticima u poslednje vreme, cak ce se otvoreno pokazati kao neka vrsta zamene za pravi identitet. Zadovoljstvo koje proizlazi iz tog uticaja narkotika mislim da zamenjuje neke zdrave nacine da se u zivotu uziva. Za mene bi bilo porazavajuce da moram uzeti narkotik da bih se osecao dobro ili izvanredno. Dolazak do zadovoljstva trebalo bi da bude izazov, cak dugorocni zivotni zadatak, a ne odluka da se uzme neka vrsta droge - i mimo svih onih pitanja o stetnom uticaju.
Sačuvana
DaXa
Libertarijanac

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #25 poslato: 20.08.2007. 00:03 »

Bravo, Plodni Bizon upravo je tako. Sad je kao kul dilovati? Bash sam pre nekoliko trenutaka od mojih drugova saznao da im je jedan komshija nudio drogu. Inache komshija ima 17 godina, i pravi je pozer. Izmenjao je svakavka drushtva, svakakve ideologije i evo dokle je dogurao... Zar treba da ohrabrujemo korishcenje drogu? To treba zabraniti[naravno da je vec zabranjeno samo da se to i primenjuje]. Ove se btw ti koji su zaduzheni za borbu protiv toga bukvalno prodaju za pljeskavicu jadno i za policajce...
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 20.08.2007. 12:48 »

A mene pa bash ti koji drogu "otkriju" u tridesetoj najvishe iritiraju medju narkomanima. Odjednom se prave da su oni nesto iskusni i da oni nesto o tome znaju.

Točno..... i mene iritiraju. No, ja stvari sagledavam iz iskustva. Iako sam i sam počeo puhati veoma rano, ipak sam se nagledao mnoge balavurdije koja su počela da rade isto što i ja, ali su vremenom mnogi od njih otišli u P-lepu-M... Valja biti drogadžija dugo i umereno... privremeno i povremeno...  Matori neka rade sa sobom šta god hoće, ali glupo je da omladina strada... zbog demografije....
Sačuvana

FinalCutNow
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #27 poslato: 20.08.2007. 20:38 »

FinalCutNow, jesi li probao peyote tj. meskalin? Citao sam jednu knjigu Oldoksa Hakslija ( Vrata percepcije ) i on govori u superlativima o toj biljcici. Tj. on je eksperimentisao u prisustvu novinara. I kakvi su efekti te stvari koju si ti probao?

Peyote ( ili božanski kaktus) to jest njegov ekstrat sam samo jednom do sada probao , pre jedno tri –četiri godine, kada sam bio Grčkoj. To se dogodilo slučajno, a nisam se ni raspitivao da li se ekstrakt može naċi negde u Srbiji niti mi je to neko pominjao. Ako može verovatno je skup zbog uvoza iz inostranstva.
Mislim da se meskalin najviše koristi u Americi ili Meksiku, nisam siguran.
Btw, to što sam ja uzeo u Grčkoj je bila vrlo mala doza i halucogeni efekat je bio slab poput dejstva domaċih artana. Uzeli smo čisto radi probe, ali primarno nam je tada bilo da se snabdemo nekom vutricom i spidom.  Ako se nekada nađete u Atini, a potrebni su vam opijati znatiželjnim turistima se obično predloži da skoknu do trga po imenu Omonija. To je bivši centar Grčke prestonice i u velikom parku okruženom hotelima “Grand” i slično okupljaju se “prodavci”. Ladno možete da priđete i pitate bilo koga od tih uličara da Vam završi nešto, a u ponudi su tada kada sam ja bio najviše bili ekstazi i heroin od težih droga. Naravno treba pitati na engleskom i obavezno iċi u grupi ljudi jer s dilerima nikad nije načisto, a pogotovu kad ste u stranoj državi. Oni ċe svi biti ljubazni ( jer si turista pa unapred zaključuju kako si pun ko brod), a prepoznaċete ih po tome što stoje izdvojeni od grupe klošara koji spavaju u tom parku. Nešto slično kao pica-park u Beogradu, samo mnogo veċe,  mnogo sadržajnije i svi govore engleski. Doduše, možda mi poređenje nije baš najbolje, jer u Bg nisam bio veċ skoro godinu dana tako da nemam pojma šta se tamo događa.

Citat
I kakvi su efekti te stvari koju si ti probao?

Ako me pitaš za onu pečurkicu efekti su kao što rekoh veoma slični lsd-iju- toj podmukloj kiselini. Dakle, dobijaš vrlo intenzivne zvučne i vizuelne halucinacije i poželjno je da ako se nalaziš u nekoj skučenoj prostoriji izađeš malo na svež vazduh jer ti kretenje može postati uslovljeno nekom iluzornom percepcijom (  mada je mozda svaka iluzorna,ah) , pa ono čisto da ne udariš glavom od zid. Kad malo bolje razmislim to može biti opasno i napolju. Kada smo pre neko veče probali Psilocybe izašli smo u dvorište i mogu ti reċi da je efekat trajao gotovo do zore. Ja se trenutno odmaram na selu pa mi to olakšava igrarije napolju.
Uopšte što se tiče konzumacije bilo kojih halucogena najbolje je da se uzimaju u društvu s nekim drugim ili još idealnije da nekoliko ljudi uzme , a da samo jedan od njih bude strejt ili  da je taj kontrolor odrađen nekom drugom supstancom koja ne menja proces mišljenja tipa : trodon ili neki derivat heroina. Ovo su naravno, samo neke zamisli idealnih situacija.  Kod narkomana je ionako sve veoma teško planirati, a najčeše je to i nemoguċe što posmatrano iz nekog drugog ugla može biti veoma dobro, ali i veoma loše.
Kad je u pitanju lsd ( u žargonu “sličice” ili “kiselina”) ovde kod nas ima neviđeno mnogo prevera. Skoro mi je pričao neki klinac kako mu je nudila neka budala koju poznajem samo iz viđenja, kiselinu i to vidu nekakve tabletice, a posto  je lsd veoma redak u obliku tabletice odmah mi je to postalo sumnjivo. Ispostavilo se da on nudi pola te tabletice za 300 dinara. Ovog klinca bilo briga pa uzeo tu polutku čisto radi probe, ali rad je bio izuzetno slab.  Inače da je ta tabletica zaista sadržala lsd u celini, ovaj mali eksperimentator ne bi znao gde se nalazi sledeċih par dana. Najbolja lsd roba kod nas  je naravno na lokacijama Bg, Ns i Ni.
Sačuvana

Dete je otac deteta
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 24.08.2007. 16:23 »

koliko ja znam, najmanji procenat tinejdzera-narkomana je u holandiji gde je droga legalizovana. legalizacija se pokazala ne samo kao isplativa za drustvo, nego je suzbila i onaj glavni razlog zbog kojeg se droge konzumiraju: narko-poziranje, upustanje u opasnu, nedozvoljenu stvar, sto tinejdzere uvek lozi.
Sačuvana
modesty
Nazionalist

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #29 poslato: 25.08.2007. 15:53 »

Necu da kazem da razumem pojedine narkomane, ali ne mogu ni da oh osudjujem, jer se neki drogi prepuste ko zna zbog cega, a problem drustva je sto nema ko da vodi racuna o tim ljudima, pre svega mislim na maloletne... Dakle, trebalo bi da nas brine i to mnogo... Ljudi nekako imaju potrebu da beze od nesretnika, da ih stigmatizuju, ne sluteci da oni sami ne mogu sebi da pomognu, a takvi mogu samo dalje da prave haos... trebalo bi baviti se mladima vise u samoj osnovi, a kada dodje do kriticne situacije, ne okretati glavu... Ovde kod nas vlada neka indiferentnost i ljudi su totalno oguglali na sve... Truman je na topicu o bezosecajnosti naveo slucaj na Adi kada je izvadjen les iz vode, a kupaci su se brckali, uz potpunu opustenost i nezainteresovanost... Jos ukoliko taj neki narkoman ima imucne
roditelje, pa tek tada sve zabole, svi su u fazonu, nemam 'leba da jedem, sada cu bas da se opterecujem nekim besnim klincima, a to uopste ne mora da znaci da  se radi o nekom besu, moze biti razlog zapostavljenost, depresija, psihicki aut... I njima se pomaze..
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: