Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Mazohisticki karakter  (Pročitano 597 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
avant-garde
Slobodni mislilac

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

« poslato: 26.01.2008. 13:40 »

erih from: autoritet i porodica
"ono zadovoljstvo u pokoravanju, u potcinjavanju i predavanju vlastite licnosti, onaj osecaj "apsolutne zavisnosti", predstavljaju obelezja tipicna za strukturu mazohistickog karaktera. svakako, mazohizam spada u pojave u istrazivanju kojih psihoanaliza stoji jos sasvim na pocetku. Uzroke za teskoce u istrazivanju problema mazohizma valjalo bi pre svega traziti u sledecem: mazohisticki karakter - u onim pojavnim oblicima koji nisu patoloski - pretezno je onaj karakter vecine ljudi naseg drustva, da on za istrazivace koji karakter burzoaskog coveka smatraju "normalnim" i prirodnim, zbog nedostatka distance, uopce ne postaje znanstvenim problemom.
pristup razumevanju mazohizma kao temeljnog dusevnog ponasanja otvorila je karen hornaj, cijim radovima sledeci izvodi zahvaljuju za odlucujuci podsticaj. u mazohistickoj perverziji ona vidi samo poseban slucaj mnogo opstijeg dusevnog ponasanja. to je ponasanje pre svega utemeljeno slabljenjem normalne agresivnosti i sposobnosti za aktivno i samostalno ostvarivanje zateva te je ukazala na to da niz karakteroloskih osobina koje su do sada izolirano promatrane izrasta iz mazohisticke strukture."
Sačuvana
Morella
Urednik

Duh bunta: +77/-10
Na mreži Na mreži

Pol: Žena

Saber Rider

« Odgovor #1 poslato: 19.08.2008. 02:25 »

Ovo mi deluje kao mnogo zanimljiva tema, volela bih da zazivi ali mi nije ni danas jasno kao ni onomad u kom smeru je zamisljeno da rasprava teche?
Sačuvana

"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
DramatisPersonae
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +38/-11
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #2 poslato: 19.08.2008. 10:14 »

mozemo npr govoriti o tome zashto razvoj drushtva pravi mazohiste, kuda mazohistichko drushtvo ide, hoce li ikada mazohizam prevladati, mozemo razgovarati i o tome na koji nachin mazohista uziva, jer je to meni apsolutno strano, i ne logichno, pa stoga i zanimljivo.
Sačuvana

The howling shriek of death in your eyes
The whole court and the beast enter your room
The gold will turn to rust
Your empire follows you into your tomb

The wraiths of night caress
And whisper softly now, "We are the dead"
They bear your life away
They tear your heart in two
They've taken the queen

To some better place, so they think
Morella
Urednik

Duh bunta: +77/-10
Na mreži Na mreži

Pol: Žena

Saber Rider

« Odgovor #3 poslato: 20.08.2008. 02:46 »

Pa ne znam…
Na mazohizam gledam kao na vid pasivnosti, zelju da se bude posedovan I time da se skine odgovornost sa samog sebe. To vazi za sex kao I za neki emotivni mazohizam.
U seksualnom odnosu, mazohista je pasivan – prima I  tako uzbegava da preuzme bilo kakvo aktivno ucesce u aktu. Da li zbog nekog nesvesnog straha da ce zabrljati, da nije dorastao “zadatku” ili neceg drugog ,ne znam..
To je ona prica o tome kako smo od malih nogu navikli da pripadamo nekog – to nam daje osecaj sigurnosti, sto je I normalno na neki nacin.
Kod jednog mazohiste pretpostavljam ta potreba je pojacana , a zajedno sa tim javlja se I nesigurnost koja paralise I stavlja samu osobu u drugi plan.
Dakle pojedinac koji je slab ne ume da se izbori sa "pritiskom" drustva da se ponasa kao pojedinac u potpunosti odgovoran za sebe i svoje postupke.

Meni je zanimljiviji seksualni mazohizam I zelja da se bude tuchen,grizhen…
Da li je zelja za bolom samo zelja da se dokaze koliko je daleko neko da ide zarad pripadanja partneru ?
Da li neko zaista uziva u bolu?
Nisam bas razmisljala na ovu temu….I need time;)
Sačuvana

"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: