asophos
Gradjanin
Duh bunta: +14/-1
Van mreže
Pol: 
Antropomorfni Zombi!!!
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 13.03.2007. 12:52 » |
|
trebamo razlučiti do sada rečeno; složili smo se da su pjesnici ispod filozofa, ali ne odmah ispod njih. ispod njih su oni koji se bave trajnim bivstvima, a to su matematičari, jer znamo da su i u idejama brojevi igrali skoro najznačajniju ulogu, pa ih platon u trenucima smješta gotovo ravnopravne idejama, o tome dobro piše barbarić u 1. tomu hrestomatije, ne znam točno čije je izdanje, ali je to izdanje značajna literatura za platona na studijima, bar kod nas. moram vas obojicu podsjetiti na značajnu ulogu misterija u životima svih većih filozofa, od pitagore sve do aleksandra velikog (kojeg ne učimo kao filozofa), kako orfičkih tako eleuzinskih i inih, pa tako i u platonovu životu. a da ne govorim o ulozi apolona u njegovim dijalozima, pa pojavu konja kao vječitog primjera (bilo koji dijalog da se pažljivije pročita) koji je kao mjesečev kopitar bio žrtva artemidi, a kao običan konj žrtva posejdonu; a platona kada posmatramo iz današnjeg gledišta kao onog za kojeg nam kažu da je bio racionalan, te da je uvijek koristio ratio te tako i razmišljao moramo pripaziti na sve te opaske koje su došle u različitim tumačenjima i različito se, posebice kroz kršćanstvo, interpretirale. platona, prije svega, moramo uzeti kao GRKA, čitamo kraj fedona i vidimo sokratovu žrtvu asklepiju, kao čin ozdravljenja, tj.prelazak iz ovoga života kao bolesti duše u onaj život kao ozdravljenje; i zaista moramo paziti na sve te detalje; većina je tih ljudi, tadašnjih filozofa bila posvećena u misterije, znali su tajne egipta (platon je tamo i putovao); naravno, sve se ovo može nekome učiniti smiješnim, ali smatram da se stvarno to sve treba uzeti zaozbiljno kad se govori o platonovu poštivanju starogrčkih božanstava, a i sam pristup tim se božanstvima ne treba uzeti olako, jer i sam platon govori, u politiku, protiv takovog način bogohuljenja u mitovima gdje se radnja prepričava nalik današnjim sapunicama i ondašnjim tragedijama, te kaže da se bogovi tako ne ponašaju, jer su dobri, lijepi i pravedni, što s te strane govori o njegovu ozbiljnomu svhaćanju tih bogova...
|