Stranice: [1] 2 3 ... 11   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Tetovaze i tetoviranje  (Pročitano 12560 puta)
Anita
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« poslato: 12.08.2007. 12:07 »

Zasto su medju filozofima nepopularne tetovaze?
« Poslednja izmena: 14.10.2007. 12:49 Plodni bizon » Sačuvana
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #1 poslato: 12.08.2007. 13:11 »

valjda se pitaju "sta ce mi tetovaza?"
« Poslednja izmena: 14.10.2007. 12:49 Plodni bizon » Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 12.08.2007. 13:59 »

Zasto bi to morali da budu filozofi? Nisu jedino oni pametni. Svako mislece bice pre svega pomisli "sta ce mi to?" pa mogu da se slozim sa gornjim postom. Ali pitam: sta ce bilo kom coveku tetovaza? Da li se tetovaza nosi zbog sebe ili zbog nekog drugog? Ako je zbog sebe, zasto se onda urezuje na kozu da bi se drugima prikazivala? Znaci nije zbog sebe nego zbog drugih. A sta tetovazom hocu da kazem drugome? To je pitanje sadrzaja, pa ostavljam zagovornicima tetovaze da se izjasne. Dalje, da li je to nacin da se drugome nesto prikaze? Zasto to ne bi bilo kroz reci, ili ako je potrebno neposredno, zasto ne bi to nosio na majici, frizuri?

Jedna tu vazna stvar iskrsava, a to je da tetovaza jeste trajni znak, obelezje nekog stava u neko vreme. Filozofi i pametni ljudi uopste, ne razmisljaju tako da jedan stav koji danas imam moze da traje zauvek i da je to sasvim ispravan stav. On je kod pametnih ljudi podlozan korigovanju, pa ce tetovaza biti samo znak tvrdoglavosti, grubog razmisljanja, nelojalnosti osnovnim principima kriticke misli, a to je da stav nije zauvek takav kakvim se danas cini, i da se kriticar ne postavlja pred druge kao vlasnik apsolutne istine o datom problemu (povodom stava koji iznosi kroz tetovazu).
Sačuvana
modesty
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +26/-10
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #3 poslato: 12.08.2007. 16:38 »

Hahahaha...zanimljivo, ovde u Beogradu je najvise istetoviranih i sa pirsingom, bas na filozofskom...
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Anita
Sumnjiv tip
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 13.08.2007. 00:57 »

da, ima dosta studenata filozofije sa tetovazom :-) ali ne previse.

I ne mislim da je tetovaza odlika pametnih/glupih ljudi, ili pak nesposobnih za refleksiju i pitanje "sta ce mi to".
Stavise, danas se na tetovazu ne gleda kao na nesto trajno, tako da argumentacija o "krutosti, zatvorenosti, tvrdoglavosti", moze da se ostavi po strani.
Tetoviraju se i citave filozofske sentencije (nije to uvek proizvoljna sara, na japanskom ispisano ime srpske devojke).
Pa ipak, slabo se promislja o tom fenomenu.

Posmatrajuci istoriju filozofije, shvatam da je "ukras na telu" (sto je mozda najpribliznija kategorija tetovazi), potcenjena stvar. O religijskim zabranama da ni ne govorimo.

Cini mi se ipak da tetovaze nesto porucuju, hteli to ili ne njihovi nosioci. Bile one slike ili reci, komunikabilne su i stoga pri logosu. Cini mi se da su to male prevlasti misli na povrsini tela.
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +123/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 13.08.2007. 01:11 »

Zavisi od konteksta. Ne može tetovaža da se posmatra kao delić logosa samo zato što je neki vid medija (komunicira sa drugima), jer bi u tom slučaju i lavež psa, škripa guma na asfaltu, ili ono fartovanje u WC-u takođe bilo delić logosa jer se može shvatiti kao medij za nekog drugog.

Ono što je ovde previđeno u ovim porukama jeste tetovaža kao vid body art-a. Ali trebalo je onda tako i naglasiti u uvodnoj poruci. Tako postavljeno, pitanje zahteva sasvim drugačiji odgovor od onog koji se odnosi na "svakodnevnu tetovažu". Drugačiji diskurs. Tu u prvi plan izlazi to da se radi o body art-u, o čoveku kao planiranom mediju, kao delu umetničkog projekta.
Sačuvana

Silovani_Leptir
Teatralni mislilac

Duh bunta: +16/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 13.08.2007. 01:20 »

Sumnjam da bih se tetovirao jer ne vidim smisao u tome. Smatram da je zatvor duše previše vrijedan da bi ga koristili kao nekakvu sirovinu za promociju stavova.
Iako, nekome te tetovaže stvarno dobro stoje  cudjenje :
Sačuvana

Moja kazna najveća je, ona drugom otišla je.
Odradek
Slobodni mislilac

Duh bunta: +21/-5
Na mreži Na mreži

Bonus penis, pax in domus

« Odgovor #7 poslato: 13.08.2007. 02:53 »

Tetovaze imaju istu ulogu kao i pirsing, mindjuse, frizura, garderoba i sl. Sigurno ste gledali na Diskaveriju ili u nekim prirodnjackim emisijama kako paunovi i ostale pticurine, a i druge vrste zivotinja imaju raskosne boje i upadljiv izgled. Svrha toga je da se privuce paznja suprotnog pola i eventualno izvrsi parenje. Identican slucaj je i sa ljudima, sa bilo koje strane ga gledali.
Ne znam za kog djavola razglabate o tome toliko...
« Poslednja izmena: 14.08.2007. 02:07 Nihilist » Sačuvana

Treat a lady like a whore and treat a whore like a lady.
Eon_Blanc
Teatralni mislilac

Duh bunta: +7/-2
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Dance puppets, dance!>:)

« Odgovor #8 poslato: 14.08.2007. 12:22 »

poenta price: prvo sto ces  ti da pomislis kad vidis djevojku sa piercingom da je spremna za parenje? I don't think so. To je debilno, ljudi biraju odjecu koja im se svidja i nose je(zato sto se NJIMA svidja,oni koji to rade iz drugih razloga, nek su zdravo :sumnjalo:), zasto onda ne bi nosili mindjuse i tetovaze?  Uostalom , mislim da je prevazidjeno to vrijeme kad su ljudi bivali zapazeni zbog toga, jer sad jednostavno svaka druga osoba ima tetovazu ili piercing i definitivno ne moze da skrece paznju time(bar meni), a posebno je besmisleno da neko sudi o karakteru na osnovu parceta metala u obrvi ili usni ili nekog crteza na tijelu. Moze i da se desi da je neko napravio tetovazu u nekom suludom periodu zivota kad  je bio zaludjen nekom ideologijom i da je kasnije shvatio svoju glupost i pojkajao se... mislim , poenta je - to nema veze s mozgom. Ne poricem da postoje ljudi koji to rade da bi bili zapazeni, ali fakat je , da to nisu jedini razlozi.
Sačuvana

So...computer, what are you thinking about now?
Stewie is cool.
YeeeeeeeeeeeeeeJ!!! :)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +123/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 14.08.2007. 16:40 »

Citat: Nihilist
Poslednja izmena: danas u 02:07 Nihilist, Reason: \"za koji kurac\" je zamenjeno sa \"za kod djavola\" izvinjavam se na recniku...

E, do Čoveka! Pa baš je bilo sjajno onako kako je stajalo... Eh... Vi, puritanski Gospodine!

poenta price: prvo sto ces  ti da pomislis kad vidis djevojku sa piercingom da je spremna za parenje?

Ja bih najpre pomislio: "Eh, evo jedne koja voli da imitira bunt, premda ne zna da time podstiče ono protiv čega se naizgled bori. Šteta, nije imao ko da joj objasni šta znači to što čini, i kako se u stvari stvarno suprotstavlja sistemu. Pih, još jedna fenserka." Pri tom bi se podrazumevalo da sve to čini iz nekih nižih pobuda, tipa individualno zadovoljstvo, dopadanje društvu kvazi-buntovnika. Pa to je ono što se i očekuje od pojedinih grupa kod mladih: ako želiš da budeš u buntovnoj grupi, prilagodićeš se, dakle, oprostiti se od svog autentničnog buntovnog osećanja spram sistema i potčiniti mu se. Tako čine i ovi koji se tetoviraju i pirsingiraju (prema onom svakodnevnom pirsingu i tetoviranju).

Uostalom , mislim da je prevazidjeno to vrijeme kad su ljudi bivali zapazeni zbog toga, jer sad jednostavno svaka druga osoba ima tetovazu ili piercing i definitivno ne moze da skrece paznju time(bar meni), a posebno je besmisleno da neko sudi o karakteru na osnovu parceta metala u obrvi ili usni ili nekog crteza na tijelu.

Može da se sudi, i baš prema tim stvarima se i mogu oceniti ljudi a da se ne progovori ni reč. Ta ocena obično nije tako precizna, ali ti vidiš ono što drugi želi da se iz njega prikaže. Ti vidiš ono što on želi da bude u očima drugih. Ako je to volina sa metalom u nosu, na pupku, polnom organu, usni ili nečem drugom, tetovaža preko celih leđa ili po ruci, tako da to svi mogu da vide, onda je to što ti vidiš upravo njegov ideal: volina sa metalom u nosu ... (i šta je sve rečeno). Potom ti ocenjuješ kakav može biti neko ko to želi da prikaže drugima. Za mene je to nešto još gore od "voline sa metalom u nosu...", ako se tako šta može zamisliti.

Ne poricem da postoje ljudi koji to rade da bi bili zapazeni, ali fakat je , da to nisu jedini razlozi.

Jasno je da to rade da bi bili zapaženi, samo je pitanje o kakvom prikazivanju je reč, odnosno: Kakvi žele da se prikažu drugima. I baš zato što obraćaju pažnju na taj spoljni momenat, oni jesu pozeri i pokretne reklame.
Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 14.08.2007. 18:07 »

A postoji jos jedan faktor kada se ljudi odlucuju za tetoviranje: dosada sopstvenim zivotom i opet poziranje. Setih se ljudi koji idu u zatvore, oni su skroz isarani po telu nekim tetovazama.
Sačuvana
Odradek
Slobodni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #11 poslato: 14.08.2007. 23:28 »

poenta price: prvo sto ces  ti da pomislis kad vidis djevojku sa piercingom da je spremna za parenje? I don't think so. To je debilno, ljudi biraju odjecu koja im se svidja i nose je(zato sto se NJIMA svidja,oni koji to rade iz drugih razloga, nek su zdravo :sumnjalo:), zasto onda ne bi nosili mindjuse i tetovaze?  Uostalom , mislim da je prevazidjeno to vrijeme kad su ljudi bivali zapazeni zbog toga, jer sad jednostavno svaka druga osoba ima tetovazu ili piercing i definitivno ne moze da skrece paznju time(bar meni), a posebno je besmisleno da neko sudi o karakteru na osnovu parceta metala u obrvi ili usni ili nekog crteza na tijelu. Moze i da se desi da je neko napravio tetovazu u nekom suludom periodu zivota kad  je bio zaludjen nekom ideologijom i da je kasnije shvatio svoju glupost i pojkajao se... mislim , poenta je - to nema veze s mozgom. Ne poricem da postoje ljudi koji to rade da bi bili zapazeni, ali fakat je , da to nisu jedini razlozi.

Sad bih te lupio po turu  sadista.
Elem, da se vratimo na temu. Da li bi ljudi uopste pratili modne trendove, kitili se, busili, farbali, ako to ne bi imali kome da pokazu? Cisto sumnjam. Cini mi se da zelis da kazes da ljudi zele na taj nacin da budu "lepi". Ok, slazem se. Ali, sta znaci biti "lep"? Svako vreme i kultura nose sa sobom odredjene estetske ideale, pa je tako poslednjih godina "u modi" busiti se, tetovirati, farbati i sl. A zasto bi ljudi zeleli da budu "lepi"? Da bi im odraz u ogledalu prijao? Hah, devojko, niko nije toliki narcis Zvrko. Svako je lep zbog drugih i u odnosu na druge. Mislim da je jasno sta sam hteo da kazem.

:sumnjalo:
Sačuvana

Anita
Sumnjiv tip
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 15.08.2007. 20:55 »

Cekajte...
Zar je potpuno iskljuceno da bi se neko tetovirao radi sebe?
Zar je to samo jos jedna u nizu smicalila, pomaga, staka, koje postoje i koje covek/zena izmislja kako bi se poslala poruka drugim ljudima u cilju sto vece dopadljivosti, manje usamljenosti i utiska povrsne /povrsinske/ posebnosti?

Procitala sam u sta je napisao Plodni Bizon>
Jedna tu vazna stvar iskrsava, a to je da tetovaza jeste trajni znak, obelezje nekog stava u neko vreme. Filozofi i pametni ljudi uopste, ne razmisljaju tako da jedan stav koji danas imam moze da traje zauvek i da je to sasvim ispravan stav. On je kod pametnih ljudi podlozan korigovanju, pa ce tetovaza biti samo znak tvrdoglavosti, grubog razmisljanja, nelojalnosti osnovnim principima kriticke misli, a to je da stav nije zauvek takav kakvim se danas cini, i da se kriticar ne postavlja pred druge kao vlasnik apsolutne istine o datom problemu (povodom stava koji iznosi kroz tetovazu).

i palo mi je na pamet pitanje:
zar vas ne cudi/ budi strah u vama/ na bilo koji nacin ostavlja u razmisljanju cinjenica da biste malo koju sadrzinu mogli za celi zivot nositi na svojoj kozi?
Sačuvana
Odradek
Slobodni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #13 poslato: 16.08.2007. 02:41 »

Hahaha...
Ja pricati kineski...
我很愚蠢
Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 16.08.2007. 04:34 »

Zar je potpuno iskljuceno da bi se neko tetovirao radi sebe?

Ako je "radi sebe", onda ne moze da bude medij koji "komunicira sa drugima". Dakle, moras se odluciti, ili je medij ili nije. Ili komunicira sa drugima, ili komunicira sa samim sobom.

zar vas ne cudi/ budi strah u vama/ na bilo koji nacin ostavlja u razmisljanju cinjenica da biste malo koju sadrzinu mogli za celi zivot nositi na svojoj kozi?

Retko ko od ljudi moze da bude toliko samouveren da bi jedan stav drzao do kraja zivota, bez obzira na sve kontraargumente koje iskustvo moze da mu prikaze. Tetovaza bi trebalo da znaci neki simbol koji je tvrd, koji je cvrst, siguran stav. Takve stavove inteligentni ljudi retko kad imaju, a ako su i toliko uvereni u nesto, onda to mora biti nesto tako ocigledno da i ne moraju crtati ili prikazivati na sopstvenoj kozi. Koliko smisla ima da neko tetovira za citav zivot na svojoj kozi izraz "2+2=4"?
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 11   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: