Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Svest (nesvest)  (Pročitano 593 puta)
modesty
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +26/-10
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« poslato: 18.09.2007. 03:08 »

Koliko puta vam se dogodilo da se razocarate, a onda vam neko kaze nesto u stilu, da ste mnogo ocekivali, takav je zivot, ko zna zasto je to dobro, bla, bla... Mislim da mi je muka od toga i nije "takav zivot", nego je mozda na zalost manji broj dovoljno osvescenih individua, a onda se ocekuje da prihvatimo sta nam je "servirano" i da se pomirimo sa cinjenicom da smo u nekoj "nestvarnoj" "manjini" i da je bolje da se uklopimo nekako, jer previse mastamo, "niko nije idealan". itd. To je strasno... To je u stvari linija manjeg otpora... ovo sve nekako povezujem sa moralom koji je postao neka arhaicna kategorija kod mnogih... Sta vi mislite? Pri svemu ovome, ne mislim na nekakve posebne filozofske rasprave, vec na ono cisto i ljudsko koje zaista iscezava u dovoljnoj meri da bi bilo alarmantno... Po novinama, sve nekakavi brutalni zlocini, kasapljenja, prevare, na ovaj nacin, na onaj nacin , na "nishki" nacin... E, kada sam to procitala, mnogo sam se smejala... Molim vas, objasnite mi kakva je to prevara na "nishki" nacin? Jel' to neki pokvarenjak iz Beograda, ima dosta novinara kretena, samo tako zvuvno naslovio ili... Moze neko o toj aferi da otvori temu, delovala je zanimljivo, ali se nisam previse udubila... Cesto pomislim na forum kada se pomene Nis... Hajde sada vi... Pricajte... Mislim, inace da je kod nas takodje jako u trendu biti nadobudan, a to zaista ne prolazi u Evropi ka kojoj zustro idemo ili se barem trudimo da tako deluje, ali pre nego sto se obuku odela i nameste moderne frizurice, promene automobili, ove sve prethodno navedeno je pod obaveznim da dodje na neki pristojan nivo, dakle da se promeni, zaista... Kolika je svest, po vama, vasih komsija, ljudi koje vidjate i sta vam je apsolutno nedopustivo ili pohvalno sto primecujete? Onako, u svakodnevnom zivotu i komunikaciji?
« Poslednja izmena: 18.09.2007. 03:20 modesty » Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Vidovita Rino
Pouzdano!

Duh bunta: +27/-1008
Na mreži Na mreži

« Odgovor #1 poslato: 18.09.2007. 03:11 »

xaxaxaxaxaxaxovdenematačke
Sačuvana
modesty
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +26/-10
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #2 poslato: 18.09.2007. 03:12 »

Sta da radim... Uzelela sam vas se  Zvrko
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
pebble
Teatralni mislilac

Duh bunta: +12/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 18.09.2007. 04:45 »

meni smeta sto su apsolutno sve aktivnosti ljudi koje srecem motivisane iskljucivo novcem i prestizom. sto ne postoji nikakva individualna svest niti individualna odgovornost. sta bese ono trece...?

jao, ja tek ovako u kasne sate vidim koliko mrzim ljude. stoku, masu, ove ljude koji cine i odrzavaju drustvo. jer biti individua i biti clan drustva su dve sasvim suprotne i nepomirljive stvari, i psihicki i delatno. uzoran gradjanin nema nikakve samostalne svesti o bilo cemu, i bilo bi verovatno stetno da ima. bitna je kohezija.

obican gradjanin na zapadu, kad vec pominjemo zapad, nije apsolutno nista drugaciji od obicnog coveka u srbiji. samo ima vise pametnih ljudi u vodecim strukturama, ili ima boljih struktura, ili i intelektualni krugovi koji imaju nekakvog uticaja, ili je tradicija u nekim stvarima duza te otuda progres. definitivno ima boljih stvari, ali one nisu o obicnom coveku.

te neke stvari koje nikako da pristignu na balkan, te neke progresivne i prosvetljene stvari koje nas odusevljavaju, nije to nikako odraz individualne svesti bilo koga od njih, nego kolektivnog razvoja. jedinka samo prihvati trend. valjda kad se dostigne kriticna masa, kad neka ideja bude dovoljno eksponirana i podrzana od strane dovoljnog broja uglednih i vodecih likova, onda oni koji sebe smatraju liberalnim i progresivnim to jednostavno prihvate, bez ikakvog ulazenja u sustinu toga osim prezvakavanja vec dobro svarenih ideja koje su im servirane kao podrska prema preusmeravanju tog nekog novog stava i aktivnosti. sustinske promene nikad nema, promene u coveku. ljudi jednostavno rade ono sto je "in". brzina apsorpcije novih trendova i ideja zavisi od licne, da kazem politicke opredeljenosti. liberaliniji usvajaju pre, konzervativniji kasnije ili nikad (ali njihova jednako konzervativna deca to usvoje par decenija kasnije, dok isto tako pokazuju rezistentnost ka novim idejama svoga doba).
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: