Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Starost i staracko doba  (Pročitano 2587 puta)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Na mreži Na mreži

« poslato: 09.02.2008. 01:16 »

Već dosta dugo razmišljam o otvaranju ove teme. Mislim da ona dakako godi i odgovara ovom forumu, iako u njegovom naslovu stoji da je omladinski. Ovde je okupljena umorna omladina, uglavnom, čiji su vodeći predstavnici gospodin Otrovni Starac i ja, moja svetost izdajnička.

Naša sudbina je matora. Umorni smo i stalno nam se spava. Mi ne znamo da živimo: da jašemo, da bijemo, da jebemo, i da se obilato hranimo. Ne znamo mi ni da hodamo ponosno i kurato kako to čini sav normalan svet. Mi smo mladi starci, kako se jednom u fantastičnom zanosu izrazio presveti Otrovni Starac. Mi smo stari duhom i ne radujemo se više ničemu. Nema te stvari koja može da poljulja našu budističku apatiju. Mi smo mesendžeri rezignacije koja presvlači velike umove u sve bezazlenijem svetu otuđenih klovnova, klonova i kljunova. Svi mi ljuštimo sopstvenu pomorandžu i veslamo ka smrti. Unapred smo se predali. Jebem mu mater, kakav beznačajni život. Već sutra možemo dobiti izliv krvi u mozak ili saznati da imamo tumor očiju.

Nas ništa više ne može da pokoleba. Mi smo sa jednom nogom u grobu rođeni. Mladi starci.
« Poslednja izmena: 09.02.2008. 03:09 Domaci izdajnik » Sačuvana

Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #1 poslato: 09.02.2008. 11:23 »

Posledica razvijenije svesti...Greska evolucije. Prirodi nisu potrebni takvi ljudi, vec se oni radjaju kroz misaoni i duhovni razvoj covecanstva. Nema vam pomoci, moracete nauciti ziveti sami sa sobom. Inace, odlicno si postavio temu.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Na mreži Na mreži

« Odgovor #2 poslato: 09.02.2008. 12:01 »

Možda dublje, što kažeš - razvijenije svesti, ali i neuspešnih pokušaja da se osmisli svet kroz prizmu tog doživljaja. Ali ta svest nije inteligentnija od recimo neke površne matematičke svesti, čak bi se biološki moglo utvrditi da je prva mnogo slabijeg kapaciteta. Ima neke veze sa onim pojmom zrelosti: sa jednog aspekta ova umorno-duboka svest (staračka) je nezrela u odnosu na onu vitko-površnu, razdraganu i veselu koja bi bila zrela, sazrela za date uslove života.

Naročito me interesuje šta će presveti gospodin Starac kazati.
Sačuvana

Otrovni Starac
Genij

Duh bunta: +47/-9
Van mreže Van mreže

Palios kai Dilitiriodis

« Odgovor #3 poslato: 09.02.2008. 15:33 »

Na žalost, trenutno se nalazim u svetom manastiru Ilandaru i nisam u mogućnosti da se javim na ovaj vorum, te da odgovorim na ovu presvetu temu gospodina Izdajnika. Ovde sam na zasluženom odmoru a dođoh na poziv njegove svetosti, igumana Protoreja.

Čim se vratim ima oma da se javim, dotle poručujem građanima da ne brinu za moju presvetlu presvetost.
Sačuvana
Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 09.02.2008. 23:02 »

Jovan Dučić o starosti i starcima

"Jedna od najstrašnijih nesreća starca, to je osećanje usamljenosti. Starac je čovek koji više nema prijatelja. Stari prijatelji su ga delom izneverili ili napustili, a delom ohladneli; drugi su otputovali drugde, treći su pomrli, četvrti prešli među neprijatelje. Malo ko ima interesa da traži prijateljstvo starca, čak i kad može da podnosi njegovu starost; a svet podnosi starca samo ako je duhovit i bogat. Ni njegova deca nisu očarana kad ga neprestano imaju pored sebe; čak društvo starca utiče loše na vaspitanje životne radosti među mladima. Starac je samac; a ako nije tvorac, on postaje očajnikom već pre svojih šezdeset godina. Svakako, već od pedesete godine čovek više misli na smrt nego na život. Stari ljudi vole mladost, ali ne vole mlade ljude."

Jovan Dučić, Blago cara Radovana, Jutra sa Leutara, Pi-Press, strana 178.
Sačuvana
Truman
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 10.02.2008. 11:30 »

Onaj aspekt osecanja starosti kod mladih ljudi koji mene zanima, tj. produbljenje svesti, je gde je zapravo mesto tom fenomenu u procesu evolucije. Slepa ulica ili visi nivo u evoluciji? Neko je negde jednom napisao da je visa inteligencija greska prirode, da ona prirodi nije potrebna pa me zanima da li je to zaista tako. Razmisljam o tome, ali ne umem da dodjem do zakljucka. Neki pametan odgovor bi bio dobrodosao  osmeh

I sto se Stojan ne javlja, on jedini ima objektivan razlog da se nadje na ovoj temi  Zvrko

p.s. Malo ga prozivam da bi uzeo ucesca jer mi tema deluje zanimljivo, a ljudi ne pisu...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
DramatisPersonae
Urednik

Duh bunta: +29/-9
Na mreži Na mreži

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #6 poslato: 11.02.2008. 11:57 »

priroda ima samo jednu svrhu, to je da izrodi svoje dete, neshto shto ce nju naslediti, prevazici. i to smo mi, ljudi.
Ljudi koji postojimo (sa vecim razvojem inteligencije) nezavisno u odnosu na prirodu, tachnije mi postajemo sami priroda dok utabavamo sebi put, ka nechem shto ce proizici iz nas samih, a opet prevazici nas same, i ziveti prvo kao nash shticenik, dok metastazira kroz put kojim smo mi ishli.
A? shta kazesh na ovaj sajberfuturskiizam?
Sačuvana

Auxilium meum a Domino

The Lord is my shepherd; I shall not want
He maketh me to lie down in green pastures
He leadeth me beside the still waters
He restoreth my soul
Truman
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 11.02.2008. 12:02 »

A? shta kazesh na ovaj sajberfuturskiizam?

Ako uzmemo definiciju inteligencije da je to sposobnost snalazenja u novim situacijama, a poznato je da su u prirodi prezivljavali oni koji su se bolje snalazili ( jos uvek tako? ) onda bi se moglo zakljuciti da je inteligencija pozeljna stvar sa stanovista evolucije, a ne neka slepa ulica.

dodatak: posto je na ovoj temi rec o produbljenoj svesti, a ona nikako ne utice pozitivno na snalazenje, cak je obrnuto, povlacim, tj. ovo sto sam napisao se ne odnosi na ovu temu.
« Poslednja izmena: 11.02.2008. 12:10 Truman » Sačuvana

debeli dud
Nazionalist

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 11.02.2008. 14:15 »

Starac moze puno da zna ali nacin kako to saopstava cesto je naporan mladjima od njega. Njegova pojava umara, iako mudro govori.

Uz ovo javljanje: Kad sam imao 14, otac mi je bio tolika neznalica da sam jedva podnosio tog starca u svojoj blizini. Kad sam napunio 21, ostao sam zapanjen koliko starac moze nauciti u sedam godina. (Mark Tven)
Sačuvana
Cvica
Teatralni mislilac

Duh bunta: +8/-2
Van mreže Van mreže

Rinin najveci fan na svetu!!!!!!

« Odgovor #9 poslato: 11.02.2008. 16:01 »

Ja sam gospodja u srednjim godinama, i iako se iz mojih postova vidi da sam nekako sva razdragana gospodja koja voli nositi sharene suknjice i praviti kolache za decu iz komshiluka, (shto veoma volim!!), svesna sam toga da mi se kraj blizhi... kolena su pochela davno da me bole, malo po malo pa me shtrecne u predelu srca, josh malo pa cu umreti.
Vishe nisam lepa kao shto sam bila, vene su mi se pojavile na nogama, a lice zbrchkalo, ali, svako vreme ima svoje feme...
Mama mi je umrla, i dok je umirala, ja sam mislila... tako cu i ja... tako cu i ja...
shta da se radi gospodo, umrecemo svi, ali zato, dok smo zhivi, mozhemo prikupljatinovaczafondjavolimrinoati??
Sačuvana

Rino je najveca!!!
DramatisPersonae
Urednik

Duh bunta: +29/-9
Na mreži Na mreži

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #10 poslato: 12.02.2008. 10:09 »

ja sam za to da okrivimo celije shto prestaju da se dele, pa i mi umiremo...
a inache za produbljenu svest, pa svako ko se oseca staro i umorno ochigledno se ne uklapa u okolinu.
ne mora da znachi da se ljudi zbog inteligencije osecaju umornim iliti shtatijaznam, taj osecaj umornosti je ono preveliko gledanje spoljashnjeg sveta i pravljenje sloja omotacha oko svoje lichnosti da bi filtrirali uticaje koji dolaze do nas samih.
zbog toga shto cesto sebe iskljuchujemo od toka situacija oko li nas samih, tj. kritichno i razumno gledamo a ne delamo, osecamo svoju inertnost i to chak i prebacujemo na nashe fizichko postojanje sprechavajuci sebe da chinimo neke stvari koje gode telu, ali ne i nashem ogorchenom duhu.
Sačuvana

Auxilium meum a Domino

The Lord is my shepherd; I shall not want
He maketh me to lie down in green pastures
He leadeth me beside the still waters
He restoreth my soul
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #11 poslato: 12.02.2008. 10:38 »

U Nemanjinoj ulici u Beogradu, na IV spratu Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje zaposlenih (Fond PIO), soba broj 404. To je operaciona sala za amputaciju radnog staža. Tu državne birokrate u pozi besprizornog kinjenja i ponižavanja penzionera i ljudi pred penzijom ili koji su par godina pred penziju dobili otkaze, vrše konc-logorsku himlerovsku negativnu selekciju. Tu se ljudima oduzima mukom stečeni radni staž i traži se svaka sitnica da se što više jadnika izbriše sa liste korisnika budžetskih sredstava. Iz te sobe retko ko izlazi srećan. E, kada neko kaže starost, ja se odmah setim sobe 404 u Fondu PIO. Na kraju svi završe tamo, da im država malo odseče od njihovih prava i ukine koju godinu, smanji im iznos penzije, ili im prosto ne prizna pravo na istu. Čik se usudite da privirite tamo bez obimne dokumentacije, bez barem 50 uverenja i potvrda.... :zaboga:
Sačuvana

Banujmo sve žene!
Truman
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 12.02.2008. 10:41 »

A sta ces sa mladim starcima? Koja je soba za njihove muke?
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #13 poslato: 12.02.2008. 13:09 »

Mladi starci su.......

...... otrovni.  zlobni

Ko ovde od vas uplaćuje doprinose za penziju? Da li neko ovde uplaćuje u rezervni penzioni fond?
Kao što sam i mislio..... Pitaću vas kad omatorite a peMzija taman za eutanaziju, hahahahahahahaha!
To je sve zbog toga što ste imali političke i idejne zablude u mladosti pa ste verovali ovima što pričaju na televiziji ili pišu po internet forumima i blogovima. Oni su obezbedili svoje guzice, a vi?
« Poslednja izmena: 13.02.2008. 10:26 Domaci izdajnik » Sačuvana

Banujmo sve žene!
direktor bolnice
Slobodni mislilac

Duh bunta: +4/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 12.02.2008. 14:32 »

Pishem po forumima ali nisam obezbedio svoju guzicu  :jezik:  Shta tjemo samnom ?
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: