Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Smisao zivota  (Pročitano 10955 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Monarch
Opšti urednik

Duh bunta: +35/-10
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #75 poslato: 01.01.2008. 16:31 »

Vidi, svasta novo si napisao.
Sačuvana

Slatka mala izvrnuta signaturica.
Morella
Urednik

Duh bunta: +104/-12
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Hipik

« Odgovor #76 poslato: 10.01.2008. 19:56 »

“ Sta je smisao zivota” ?

~Okrutna sala dokonih intelektualaca sa ciljem izvrgavanja ruglu obicnog naroda koji tezi da i sam postane beskorisna elita

:jezik: :jezik:

Salu na stranu.....
Sačuvana

Postajem siguran da
To je stvaran svet oko mene
Samo čekam da prođe
paprika
Gradjanin
*

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #77 poslato: 10.01.2008. 21:32 »

Svako treba da pronadje smisao sopstvenog zhivota, ne postoji univerzalan. Svoj josh nisam nashla, a prestala sam odavno da ga trazhim, jer sam doshla do zakljuchka da mi ni ne treba. Ostaje je urodjeni nagon za borbom i prezhivljavanjem.  kafa
Sačuvana

Don't you think dreams and the Internet are similar? They are both areas where the repressed conscious mind vents.
Odradek
Gradjanin
*

Duh bunta: +38/-7
Van mreže Van mreže

Bonus penis, pax in domus

« Odgovor #78 poslato: 10.01.2008. 22:26 »

Svako treba da pronadje smisao sopstvenog zhivota, ne postoji univerzalan. Svoj josh nisam nashla, a prestala sam odavno da ga trazhim, jer sam doshla do zakljuchka da mi ni ne treba. Ostaje je urodjeni nagon za borbom i prezhivljavanjem.  kafa

...i replikacijom.  Zvrko
Sačuvana

Quam magnum est non laudari et esse laudabilem.
DaXa
Gradjanin
*

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #79 poslato: 13.01.2008. 03:40 »

“ Sta je smisao zivota” ?

~Okrutna sala dokonih intelektualaca sa ciljem izvrgavanja ruglu obicnog naroda koji tezi da i sam postane beskorisna elita

:jezik: :jezik:

Salu na stranu.....

Upravo, tako mislim da se taj "smisao" odslikava u poslednjim trenucima zhivota, kad vam prodju sve one slike i kad shvatite da ste trebali da lencharite vishe ...
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Branko
Gradjanin
*

Duh bunta: +16/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #80 poslato: 26.01.2008. 19:29 »

Mnogi ovde moguće ne vole Dučića, ali nekoliko sjajnih rečenica iz njegove verovatno najčitanije knjige - Blago cara Radovana:

"Mnogi se ljudi tuže da im prođe ceo vek tražeći životu njegov smisao, koji, ako uopšte postoji, i nije drugde nego u samom traženju. Ko smisao života nije tražio, taj nije živeo; ali ko ga je tražio, taj nikad nije bio dovoljno srećan."

Posebno obratite pažnju na drugu rečenicu.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #81 poslato: 28.01.2008. 17:50 »

Za mene je neprihvatljiv odgovor da je smisao, kao pitanje o tome cemu bilo sta raditi ili za bilo cim tragati, u stvari samo traganje. Smisao je poenta traganja, a ako kazes da je smisao u samom traganju znaci da smisla u obicnom smislu reci nema. Smisao je nalazenje, a ne traganje. Ako je traganje onda se ono gubi, prestaje da postoji pitanje o smislu.
Sačuvana
Nebojsa
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-16
Van mreže Van mreže

« Odgovor #82 poslato: 28.01.2008. 18:20 »

Smisao je poenta traganja, a ako kazes da je smisao u samom traganju znaci da smisla u obicnom smislu reci nema. Smisao je nalazenje, a ne traganje. Ako je traganje onda se ono gubi, prestaje da postoji pitanje o smislu.

Sta je sa pojedinacnim smislom? Na primer smisao radnje u pekari je napraviti hleb ili neko drugo pecivo. Smisao voznje autobusa je prevesti putnike i prevozno sredstvo sa tacke A do tacke B.
Smisao covekovog zivota je mistican, ne daje mi se da ga obuhvatim na ovaj nacin.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #83 poslato: 29.01.2008. 14:30 »

Moj stav po ovom pitanju je sledeći:

SMISAO ŽIVOTA STOJANA POPIVODE JESTE ONO ŠTA STOJAN POPIVODA ODREDI DA JESTE NJEGOV SMISAO!
Sačuvana

peMzije mladima!
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #84 poslato: 29.01.2008. 14:46 »

A to je?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #85 poslato: 30.01.2008. 02:14 »

Jednostavni i u potpunosti tačno, ili makar poželjno. U svakom slučaju odbacuje svu onu balast metafizike i predodređenosti čovekove u svetu. Nema za čoveka nikakvog spasa, nikakvog smisla. On je tu da osmisli svoj svet na neki od načina koji odredi da mu prija. Nikakvih zakona, nikakvih nameta tu nema. Bačen je da se snađe, i to snalaženje jeste kreiranje, rađanje autentičnog smisla.

Ljudski smisao, ili smisao života pojedinačnog čoveka, uvek je - izgleda - u potpunosti određeno autentičnim (neponovljivim) biranjem.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #86 poslato: 06.02.2008. 16:11 »

sad mi pade na pamet da mozhda zhivot ima smisla dok god ne postavljash pitanje o smislu?
ali ako vec ima smisla, kako bi uopshte doshao u situaciju da postavish pitanje o tome da li neshto postoji ako vec postoji, ako je tu?
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #87 poslato: 06.02.2008. 17:39 »

U svakom slučaju odbacuje svu onu balast metafizike i predodređenosti čovekove u svetu.

Suprotan stav nije nužno ne-metafizički. Samo je reč o metafizici druge vrste. Primerice, mislim na metafizike krajnje orijentalnog tipa. Kineska metafizika ima neke drugačije principe i temelji se na promeni. Oni imaju onu čuvenu Knjigu Promena - Ji Đing. To je svakako metafizika, ali suštinski drugačija od ove nakaradne judeo-hrišćanske na koju smo navikli i koju nam ovde prodaju kao metafiziku. Čovek nije predodređen da nešto ostvari nego ima potencijala da uspe. Pritom, ne možemo prejudicirati šta bi to moglo biti, šta bi bio cilj čovekovog pregnuća. Čovek sam bira ciljeve na osnovu svoje perspektive i namere. Čovek može odlučiti i da prestane da bude čovek, ili da mu ta činjenica prosto ne bude bitna.

Sačuvana

peMzije mladima!
DramatisPersonae
Gradjanin
*

Duh bunta: +52/-14
Na mreži Na mreži

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #88 poslato: 06.02.2008. 19:14 »

jel' vi to prichate o smislu zivota, ili o smislu zivota pojedinca?
Sačuvana

You can get all the things
You never needed
You can sell people crap
And make them eat it

Where is our John Wayne
Where is our sacred cowboys now?
Where are the Indians on the hill
There's no Indians left to kill
Morella
Urednik

Duh bunta: +104/-12
Van mreže Van mreže

Hipik

« Odgovor #89 poslato: 06.02.2008. 19:17 »

I jedno i drugo.....
Zanemarujemo sada onaj bioloski aspekt mnozenja ljudske vrste....
Sačuvana

Postajem siguran da
To je stvaran svet oko mene
Samo čekam da prođe
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: