|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #30 poslato: 27.06.2007. 20:38 » |
|
Pa, u tom smislu i ne moze da se ostvari potpuna ravnopravnost, niti bi imala smisla. Ako bi muskarci trebalo da imaju prava da rade "zenske poslove", kojih sigurno ima, tako isto bi zene trebalo da mogu da mogu da rade muske. Medjutim, to pravo ne bi trebalo po defaultu da bude uskraceno, nego da postoji neki konkurs, bez obzira na pol, pa ako se javi neka muskaraca za posao automehanicara ili masinbravara, ili vojnog komandanta, i pokaze bolje rezultate na testovima, svaka cast, dobija posao. Isto tako i kod tzv. zenskih poslova muskarac bi trebalo da ima pravo da pokusa, da se oproba na nekom testu poslodavca, gde ako pokaze bolje rezultate od ostalih (pretpostavimo - zena), dobija posao pre njih. Mislim da je to sasvim korektno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
|
 |
« Odgovor #31 poslato: 28.06.2007. 10:11 » |
|
Kada u pekari traže RADNICE meni tu automatski miriše na neki blud, na neke seksualne fantazije o znojavoj, brašnjavoj pekarki koja mesi testo u hot keceljici.... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
|
|
|
|
modesty
|
 |
« Odgovor #32 poslato: 28.06.2007. 20:14 » |
|
Hahahahahahahaha... podseti te na "Varljivo leto|", pretpostavljam...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Love is wisdom of fools and folly of wise...
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
|
 |
« Odgovor #33 poslato: 29.06.2007. 10:04 » |
|
Misliš ovako?  
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
|
|
|
|
modesty
|
 |
« Odgovor #34 poslato: 30.06.2007. 03:34 » |
|
Stojan Nepopravljivi 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Silovani_Leptir
Slobodni mislilac

Duh bunta: +17/-4
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #35 poslato: 30.06.2007. 17:57 » |
|
Možda mi je promaklo u ovoj temi, ali šta točno znači pojam "ravnopravnost" (između mužjaka i ženke čovjeka)?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Moja kazna najveća je, ona drugom otišla je.
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #36 poslato: 30.06.2007. 19:51 » |
|
Tim problemom se upravo bavi jedan moj net poznanik, na svom blogu. On piše ovako na temu "Nejednakost polova":
Na samom početku je neophodno napomenuti da se često događa da termin neravnopranost polova bude zamenjen izrazom nejednakost polova, koji mu nije i ne može biti ekvivalentan. Očigledno je da postoje razlike između polova, jer ih, ako ništa drugo, ima dva, pa analogno tome, ne postoji ni jednakost i to je prirodno, činjenično stanje. Ukoliko se baš mora koristiti izraz nejednakost onda se on može upotrebiti jedino sa pridevom koji bi bliže određivao suštinu pojma; na primer: pravna, društvena, etc.
Dakle, važno je naglasiti razliku između ravnopravnosti (ili neravnopravnosti) i jednakosti (ili nejednakosti), da bismo znali u čemu je suština jednog, odnosno drugog pojma. Kako kod ravnopravnosti i neravnopravnosti građana prema nekoj drugoj osnovi, tako i prema polovima, ona podrazumeva određeno pravo za koje je neka od dve ili više strana uskraćena ili su pak sve jednakih mogućnosti.
Jednakost bismo najbolje mogli da prikažemo na primeru komunizma gde je recimo jedan radnik jednak u odnosu na nekog intelektualca po defaultu i bez obzira šta ovaj drugi činio. Ravnopravnost bi u tom slučaju bilo da ljudi stiču neko pravo s obzirom na uloženi trud. Jednakost je garantovano pravo ili uskraćenje prava, ravnopravnost je otvorena mogućnost da se dođe do nekog prava ili da se neko pravo uživa.
U primeru sa mužjakom i ženkom imamo ravnopravnost kao kategoriju koja garantuje jednake mogućnosti za oba pola, ali svakoj u sferi za koju pokazuje veću sposobnost, ukoliko takve sfere postoje. Ja se, međutim, tu zalažem za jednakost kad je socijalna sfera u pitanju, jer ne želim prejudicirati kvalificiranost ženke ili mužjaka za određeni posao ili zadatak.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Lvzifer
Građanin

Duh bunta: +15/-10
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #37 poslato: 09.07.2007. 15:30 » |
|
Ravnopravnosti ima. Ali ono za cim zene teze da zadovolje svoje komplekse - nema. Mislim nekad toliko preteraju sa velicahanjem zene da se plasim matrijarhata i revolucije. Samo sto zene nece da krenu drva da cepaju da bi dokazale da su jednake muskarcima. Mogu one to niko im ne brani ali cemu to?
Uostalom ravnopravnost se gleda tako sto se sabere i oduzme sve pa uporedi, oni ravnopravnost uvek gledaju na pojedinim poljima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Some people think they think but they are not really thinking so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
|
|
|
|
modesty
|
 |
« Odgovor #38 poslato: 11.07.2007. 02:29 » |
|
Luci prica o nekim kompleksima? Kakvi kompleksi? Mislim da je na zalost prisutan pozamasan broj muskaraca koji etiketiraju normalne zene "iskompleksiranim" zato sto doticne zele da zive u skladu sa svojim vremenom. Ne kazem da Luci spada u navedenu kategoriju, ali znam licno nekolicinu koja bukvalno ne podnosi emancipovane zene... Nisam ni sama verovala dok ih nisam na srecu ili zalost, ne znam ni sama, upoznala. Na srecu kazem, zato sto sam SHVATILA da nije mit ono "plase se uspesnih i jakih zena"... Na zalost... na zalost mozda zato sto NIJE MIT :jezik: Ali, OK... Malo radi i faktor podneblja, iako to nerado prihvatam...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
maelstrom
Libertarijanac

Duh bunta: +27/-4
Van mreže
Pol: 
ocean pospremljen u kutije
|
 |
« Odgovor #39 poslato: 11.07.2007. 02:52 » |
|
Na srecu kazem, zato sto sam SHVATILA da nije mit ono "plase se uspesnih i jakih zena"... Samo jedna dilema, hamletovskih razmjera, dobitnica nagrade "Ab ovo '07". Što je bilo prije: strah ili seksualna odbojnost?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Lanci na rešetkama, zid te od sveta deli -: spasao si se, samo k o g a si spasao, je li?
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #40 poslato: 11.07.2007. 03:08 » |
|
Taj pojam emancipovane zene je diskutabilan. Gomila zena danas misli da je emancipovana ako ima neki posao u nekoj kancelariji koji joj daje dovoljno novca da bi mogla da iznajmi ili otplacuje stan, da je muz ne izdrzava, i da napreduje kroz neku firmu godinama, sve dok se ne penzionise. Moze uz to da bude udata ili slobodna, po modelu iz serije "Sex i grad". Cak mislim daje taj model "Sex i grad" prevazisao sve druge modele emancipovane zene i postao njena paradigma. A bas taj model cini da se ljudi klone "emancipovanih zena", ne zato sto je to zena koja zna da misli pa se muski boje njih, nego zato sto je to zena koja misli da zna da misli. Najgora vrsta zene je ona koja kombinuje tri stvari slabo obrazovanje (mada fakultetsko), dobro zaradjuje i dobro se sminka.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|