Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Ravnopravnost polova?  (Pročitano 6246 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Hipatija
Gost
« poslato: 09.04.2006. 12:36 »

- Prosečna suma od koje je žena, tokom svoje karijere, uskraćena zbog nejednakosti plata sa muškarcima: 537.000 $ (u USA)

- Razlika u platama u korist muškaraca, nakon 30 godina od donošenja Zakona o jednakosti plata u Velikoj Britaniji: 13%

- Žene na rukovodećim položajima: USA 14%, Evorpa 10%

da li je to normalno?
Sačuvana
Truman
Nazionalist

Duh bunta: +60/-27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #1 poslato: 09.04.2006. 18:16 »

Ne, sta ocekujes da ti neko kaze? Ovo je svet u kome je moc koncentrisana u rukama muskaraca, a one zene koje su se probile do vrha ( Tacerka, Kondoliza ) su zasigurno izubile humanost pa se i ne razlikuju od slicnim im po polozaju muskaraca.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #2 poslato: 09.04.2006. 19:38 »

Voleo bih da mi neko objasni kako je moguće da poslodavac podeli plate a da pri tom kaže nešto ovako: "Žene dobijaju toliko novca, a muškarci toliko (više)."

Kako je uopšte moguće da se plate dele po toj osnovi? Zar je moguće da toga još uvek ima (mislim, verujem ja tim podacima, ali nisam još živo video taj slučaj, da se neko tako odnosi prema činovniku samo zato što je ženskog pola).
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Truman
Nazionalist

Duh bunta: +60/-27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Tko je Dzeremi Bentam?

« Odgovor #3 poslato: 10.04.2006. 13:00 »

Pretpostavljam da se ne govori otvoreno nego recimo poznato je da postoje sektori koji su zenski ( banke, racunovodstvo ), a tu recimo u proseku daju nize plate nego u nekim drugim profesijama sa istim stepenom obrazovanja gde dominiraju muskarci. To je povezano i sa tim da muskarci u proseku dolaze na vise polozaje pa zato u proseku imaju i vise plate. Ovo su sve samo pretpostavke, naravno valjalo bi procitati neku studiju o tome jer ih ima dosta. Rade ih sociolozi.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
nightmare
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +2/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 24.04.2006. 18:54 »

Kako mi ih je zao, zive 25% duze, ne moraju da idu u vojsku.
Moraju da se poradjaju , to je lose , tu nemas izbor; znas kad te mnogo jebu to je obaveza ili nemozes da imas muza. Kako im je tesko, zive u senci muskaraca koji napreduje i stice bogatstvo "za sebe", a one ne moze da se zaposle vec moraju da ciste po kuci ( ako nemaju kucnu pomocnicu) i trose muzevlje pare. Ah kako ih zalim, nista ne mogu da rade , a toliko mora da trose. Zenama je stvarno tesko. Nego s obzirom da zive duze bar mogu da budu rukovodioci onih 25% viska zivota( dok se muskarac konacno odmara (dva metra pod zemljom)). O kako im je tesko.
Sačuvana

Jos malo pa profesor filozofije.
Sany
Gost
« Odgovor #5 poslato: 05.05.2006. 11:58 »

Ne zelim sada da ulazim u raspravu oko ravnopravnosti polova mada bih mogla da kazem dosta toga o ugrozenosti zena (mada je njihov polozaj danas znatno bolji nego ranije)...
Zelim samo da odgovorim na deo predhodne poruke.

Citat: "nightmare"
Kako mi ih je zao, zive 25% duze, ne moraju da idu u vojsku.

Zene zive 25% duze u odnosu na muskarce iz razloga sto u toku menstrualnog ciklusa izbace odredjenu kolicinu krvi (naravno uz to i odredjene toksine kao i mrtve celije), organizam stvara nove zalihe krvi koje nadoknadjuju izgubljenu... Slican efekat mozes da postignes i ti ukoliko postanes dobrovoljan davalac krvi.
Sačuvana
sAngiE
Gost
« Odgovor #6 poslato: 05.05.2006. 19:01 »

Dakle, ja necu cak ni da citiram coveka kome je zivot izgleda bio kosmar - koga mama tuce previse ne moze lepo ni da misli o zenama. Ipak, dragi Nightmare, just for the record, hajde da se menjamo tako da ti nosis ulogu zene i probleme koje to nosi. Mozda ce se tebi, za razliku od mnogih zena, dopasti to da te neko na radnom mestu udari nonsalantno po guzi... da ti se smeska i predlaze grozote, a da ti moras sam(a) da se branis jer su, ako cemo iskreno, administracije svih firmi mahom sastavljene od muskaraca-direktora i sekretara-zena (naravno uz jos par funkcija).
Eto razloga i za nize plate. Mnogo je lakse dovesti nekog u zavisan polozaj kada ti to drustvo po defaultu dozvoljava.

I da, kako je rekla Sany - 25% duzi zivot "krvavo" otplacujemo, pa bih se ja trampila sa nekim ko hoce mojih 25%, a ja bih malo manje bolova u kicmi. :)

Poz
Sačuvana
polemos
Nazionalist

Duh bunta: +21/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 10.05.2006. 23:35 »

Што се тиче плата, на Западу је то могуће због потписивања индивидуалних уговора, нисам сигуран какво је стање код нас, зна ли нетко да постоји истраживање на ту тему код нас, или се људи задовољавају само понављањем података из туђих земаља, које са нашом имају врло мало заједничког.
Мене пак штрецне кад видим натпис "потребна секретарица/продавачица/штагод" који је код нас правило. Значи да су мушкарци искључени још пре него што се појаве. Верујете ли да се једна дискриминација може исправити другом?
Sačuvana
sAngiE
Gost
« Odgovor #8 poslato: 11.05.2006. 02:54 »

Naravno, slazem se da ne! Jedna diskriminacija poteze drugu, ali moramo razmisliti od toga sta i kako je pokrenulo jednu da bi se ona druga desila. Nisam feministkinja, cak naprotiv, protiv sam bilo kakve ideologije koja stavlja na prvo mestu jednu grupu ljudi, pa makar to bile i zene kojima i sama pripadam.

Sto se tice nase zemlje, cini mi se da sam ne tako davno procitala (mada izvor sam po sebi nije tako pouzdan kao sto se mozete i sami uveriti) na B92 sajtu da je procenat zena na visim polozajima u Srbiji i CG do 1999. bio nekih tricavih 4-5%. Probala sam da pogledam tu stranu pre nego sto sam iskucala ovu poruku, ali nisam je pronasla. Samim tim, ne shvatite ovaj podatak zdravo za gotovo, ali... mislim da su neke stvari prilicno ocigledne.

Nadam se da neko ima tu informaciju... ako nadje, neka objavi adresu, prilicno me zanima statistika (opet, ma koliko ona opet nepouzdana bila).

:)
Sačuvana
Nicolas Berihon
Nazionalist

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 31.05.2006. 16:04 »

Khh...khh...nemojte me pogrešno razumeti....hm...dobar uvod.... ali ne dopada mi se nijedna vrsta samorazumljivosti pa ni ova.Voleo bih da mi neko argumentuje zašto bi žene trebale da imaju iste plate .... jer, ako nije opravdano .... onda je to opet neko apsolutiziranje jednog principa ... Ne tvrdim ja da žene treba da imaju manje plate, nego mi nije jasno zašto bi trebale da imaju .... šta već, da veće, jednake plate. Da, žene su vekovima nipodaštavane i gurane u zapećak i to je sve legitimisano opstojećom dogmom, običajnošću. Da, slažem se .... ogledala su razbijena.... Šta sada?
Sačuvana
sAngiE
Gost
« Odgovor #10 poslato: 01.06.2006. 00:35 »

Nije poenta u tome da ZENE moraju da imaju vise plate od muskaraca, daleko od toga. Ali! Ako je plata osobi zenskog pola niza od osobe muskog pola koja ima nekim slucajem istu poziciju, onda je to besmisleno, zar ne?
Neki ljudi rade svoj posao losije od drugih i bez obzira na to kog su pola, to bi trebalo da bude jedini uslov za visinu plate, ne to da li je to jedna zena ili jedan muskarac... zene koje ne dozvole sebi taj luksuz da se zatupljuju feminizmom ne traze posebna prava, samo jednaka...
Mislim da je to vrlo jasno, zar ne?
Sačuvana
Nicolas Berihon
Nazionalist

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 01.06.2006. 16:44 »

Citat: "sAngiE"
Nije poenta u tome da ZENE moraju da imaju vise plate od muskaraca, daleko od toga. Ali! Ako je plata osobi zenskog pola niza od osobe muskog pola koja ima nekim slucajem istu poziciju, onda je to besmisleno, zar ne?

Slažem se. Ali!:) Hoću da kažem ovi podaci izloženi ne govore samo o predrasudama prema ženskom radu nego i o nekim trenutnim, znači ponavljam trenutnim, realnim odnosima ženskog i muškog rada na tržištu. Ovakve razlike su delimično u svom izvorištu ( porodica, vršnjaci, društvo, škola ) uzrokovale te iste predrasude, slažem se. Ali kada poslodavac treba da zaposli osobu ili da nadoknadu za rad, muškog ili ženskog pola, on se ne vodi istorijom pojedine ličnosti, niti negativnim uticajima društvenih faktora, njega zanima čovek kao gotova ličnost ( čitaj proizvod ) , kao instrument, u skladu sa dominantnom neoliberalnom ideologijom. Da,zaključim.Hoću da kažem da jedini razlog izloženih podataka nije samo proizvod stereotipija, već i realan odnos snaga, da ponovim trenutno.
Citat
Neki ljudi rade svoj posao losije od drugih i bez obzira na to kog su pola, to bi trebalo da bude jedini uslov za visinu plate, ne to da li je to jedna zena ili jedan muskarac... zene koje ne dozvole sebi taj luksuz da se zatupljuju feminizmom ne traze posebna prava, samo jednaka...
Mislim da je to vrlo jasno, zar ne?

Da, jasno je, vrlo:)
Sačuvana
sAngiE
Gost
« Odgovor #12 poslato: 02.06.2006. 11:27 »

Meni srpski slabije ide nego engleski pa cu probati ovako.

Discrimination falls into the category of things which are by the default behaviour of society nourished and encouraged. However, as this should be a society in which every person regardless of their beliefs, sexual orientation or gender, must have equal rights, the discrimination of women is appalling. Namely, if a man has the same post as a woman, and their working skills are quite on the same level, yet he gets better paid and she is constantly demoted - what do you call it?
Sačuvana
strangelove
Gost
« Odgovor #13 poslato: 03.06.2006. 01:01 »

Da, da jasno mi je to sto se ovde htelo izreci, ali nikako mi jasno zasto se topik zove "Ravnopravnost polova", a govori se samo o poslu i platama i razlicitosti koje u tom sektoru postoje izmedju muskaraca i zena? Oduvek me je zacudjivalo do kojih se sve granica taj demokratski pojam RAVNOPRAVNOSTI , nesvesno i svesno brka s pojmom JEDNAKOSTI. Danas, je izuzetno tesko objasniti ljudima da pojam ljudskih prva ( izmedju ostalog i prava zena) nije nestho sto se samo po sebi razume i unapred za-dano ili predodredjeno vec je rec o filozofsko-politickom i socijalno-psiholoskom konstruktu. U prvom slucaju ljudska prava se posmatraju kao apstraktni "princip" demokratskog oblika koji se tezi postici, a u drugom se ispituju metode i pristupi za ispitivanje odnosa medju polovima, predrasudama itd. Takodje mi nije jasno zasto bi neka zena od muskarca na tim i tim pozicijama ocekivala da razume i shvati njenu poziciju ugrozenosti, a da ona sama bude pasivna i da ne cini nistha povodom sopstvenog polozaja?  Definitivno pripadnice lepsheg pola u Srbiji malo znaju o feminizmu ili nikada nisu procitale nijedno kapitalno delo feministicke kulturne tendencije pa sad kao kazu , a da toga i nisu svesne "Mi trazimo ista prava, ali dajte nam ih vi muskarci da mi sebe ne bi zvale feministkinjama jer smo pune predrasuda kako o feminizmu tako i o fenomenu "ravnopravnosti polova". Pa zar i jedna zena na svetu nakon dela kao sto su bile antropoloske rasprave Margaret Mead moze i dalje smatrati kako su feministiknje "neke tamo zenturace koje su se zestoko istripovale pa se sad bore za prava zena". Zar nema nijedne zene u Srbiji koja je citala bar ono sto je objavljivano u okviru istrazivackih projekata centra za zenske studije kod nas? Zar ja ,muskarac,  moram govoriti o ovome?
Ocigledno moram, pa da nastavim. Pre svega postoji krupna razlika izmedju feministickih pokreta i tkz: udruzenja zena koja su poprilicno zastupljena u USA i zapdnoj Evropi, a koje se navodno bore za "zenska prava". Ovih poslednjih ima najvishe u Srbiji , samo sto nisu organizovane, a pripadnice ove tendencije su zene koje sebe ne smatraju feministkinjama i cak se mnoge od njih s prezrenjem odnose prema feministickoj kulturi o kojoj naravno nemaju pojma. Licno nisam zagovornik feminizma zbog odredjenih njegovih uticaja na postmodernizam, ali ne mogu da shvatim toliki strah zena u Srbiji da sebe nazovu ili da bar proucavaju feminizam koji je najintenzivniji vid "zenske samostalne borbe" ne samo za prava vec i za isticanje "onog zenskog u celokupnom stvaralstvu". Sto se tice ovih nefeministickih udruzenja zena u njima vlada ponajvishe ono sto sam istako na pocetku a to je nerazumevnje razlike izmedju ravnopravnosti i jednakosti. Feminizam nikada nije tvrdio da zene i muskarci trebaju biti jednaki, cak je vrlo jasno izdefinisao i prednosti zena na odredjenim poljima i sve to potkrepio naucnim, antropoloskim i socijlanim dokazima. U tom smislu feminizam je nestho zasluzno paznje kao pokretac pitanja, kao zenski anatagonisticki pristup onome sto se konstruisalo kao "vlasnistvo muskaraca", dok ta udruzenja zena o kojima govorim nistha od toga ne uvidjaju vec u njima dolazi do necega sto bih nazvao neo-komunisticka vizija socijlanih odnosa. Kao ono u fazonu "svi smo mi jednaki ( u ovom slucaju zene i muskarci) i nema nijedne stvari po kojoj se mi razlikujemo osim po toj sto vi imate "k... , a mi p..". Drugo, mnoge feministikinje se kriticki odnose prema samoj zeni i zahtevaju njeno vece angazovanje, jer ukoliko neka osoba zeli veca zenska prava, treba da se sama bori za to , a ne da se zali pred nadleznim institucijama (koje uglavnom sacinjavaju muskarci) kako je ugrozena i da ocekuje da ce sada oni da joj pomognu. Pa , naravno, da joj oni nece pomoci zasto bi, pa nisu te administracije sacinjene od filozofa koje ne interesuje kako si ti dobra pic... nego od tipicnih , balkanskih primeraka anti -evolucije.  
Nego, dobro necu vishe da gazim po tipicnim predrasudama vecine srpskih zena, ako ima neka devojka sa ovog foruma , a da je iz Bg preporucujem joj da trkne do centra za zenske studije i tamo ce joj nekolicina retkih, mudrih zena , ukoliko ih lepo zamoli, objasniti sta je ovo o cemu pricam?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #14 poslato: 03.06.2006. 02:31 »

Interesantan tekst, Strangelove. Bilo bi dobro da - naravno, ako želiš - malo samo doteraš neke delove pa da objavimo na sajtu http://filozofija.differentia.co.yu u delu Kontra-kultura. Reci šta misliš o tome. Ne samo u vezi sa ovim tekstom nego možeš priložiti još neke kvalitetne sa ovog foruma.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: