Stranice: 1 ... 25 26 [27] 28 29 30   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Rasprava o ljubavi  (Pročitano 53494 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
kosovka
Banovani korisnik
**

Duh bunta: +3/-6
Van mreže Van mreže

« Odgovor #390 poslato: 01.07.2008. 23:20 »

uh bre mnogo ma da se cita...ja cu napisati samo da sam posle 7 godina poznavanja sa muzem (3 god. braka) i dalje jako zaljubljena i da volim njega i samo njega....
Sačuvana
Morella
Urednik

Duh bunta: +77/-10
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Saber Rider

« Odgovor #391 poslato: 04.07.2008. 19:20 »

Kako naprimer ti ( ili cemo na Vi, kako odgovara), naprimer karakterises sada tvoju ljubav prema njemu? Tj ima li i koje su razlike u vasem odnosu sada i onda...cisto me zanima posto ne znam imamo li ovde ljudi koji su u ili su bili u tako dugim vezama...
A meni treba potvrda mog stava da je prava ljubav vecna: )
Sačuvana

"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
kosovka
Banovani korisnik
**

Duh bunta: +3/-6
Van mreže Van mreže

« Odgovor #392 poslato: 07.07.2008. 15:54 »

nasa veza je pregrmela dosta prepreka,ja u k.mitrovici a on iz sombora skoro 500 km daleko trebalo je preziveti tu udaljenost,protivljenje roditelja,razliciti mentaliteti...on se preselio ovde i bilo nam je lepo u vezi a trudnocu pamtim kao najlepsi period sto se nase ljubavi tice,kaad se rodila bojana udaljili smo se dosta,ja oko deteta sve vreme nisam imala vremena za njega kao pre i to nam je mogu reci bila prva i do sada jedina kriza.posle nekih 2~3 meseca sve se vratilo na normalu.pa sta da ti kazem volim ga kao i prvog dana,bliskiji smo nego pre,sad isto razmisljamo i da mi ne kaze nekako kad me pogleda znam sta misli i mislim da nam je dete ucvrstilo odnos i posle 7 godina jos uvek traje ono da kad ga pogledam zablistam a mogu reci i za njega.ja verujem u vecnu ljubav samo treba nekad popustiti pa i kad si ti u pravu popusti,tvrdoglavost nikuda ne vodi.cesto vidjam parove koji kazu e pa morace on ili ona da popusti ili je kraj a ja i on zazmurimo i zaboravimo i nastavimo kap i do tada
Sačuvana
DramatisPersonae
Urednik

Duh bunta: +38/-11
Na mreži Na mreži

Pol: Muškarac

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #393 poslato: 08.07.2008. 00:17 »

sad mi palo na pamet, to sa chim se mnogi kao kurche, tipa: mi se volimo, mi znamo shta ko misli iz pogleda.
blah, to samo dokazuje da ne mislite puno, to ne znachi da ste sinhronizovali i nauchili da chitate jedno drugom misli.
Sačuvana

The howling shriek of death in your eyes
The whole court and the beast enter your room
The gold will turn to rust
Your empire follows you into your tomb

The wraiths of night caress
And whisper softly now, "We are the dead"
They bear your life away
They tear your heart in two
They've taken the queen

To some better place, so they think
...creatrix...
Banovani korisnik

Duh bunta: +33/-21
Van mreže Van mreže

...zmija vijoglava...

« Odgovor #394 poslato: 08.07.2008. 00:20 »

uh, podeljena su mi misljenja po pitanju ove izjave... ... ... ....(deljenje: processing... molim vas, budite pacijent)...

...znam da se ovo nije direktno odnosilo na mene... ali mogu li da razmislim o ovome pa da se javim sa odgovorom...

don't call us, we'll call you...
Sačuvana

One To stop the world. One, Two stop the world.
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #395 poslato: 11.07.2008. 22:42 »

sad mi palo na pamet, to sa chim se mnogi kao kurche, tipa: mi se volimo, mi znamo shta ko misli iz pogleda.
blah, to samo dokazuje da ne mislite puno, to ne znachi da ste sinhronizovali i nauchili da chitate jedno drugom misli.

Uh, dopada mi se ova Dramatisova izjava! Upravo onako kako i treba da govori misleći čovek: bez obzira na želje (i pozdrave) - surovo koliko je tačno. No, da li je i nepravilno? Mislim da je moj odgovor odričan! Zato pozdravljam sve one koji uspevaju da se užive u to da nekoga vole (iako uistinu i ne moraju voleti), ili ako ubede sebe da vole. To već garantuje odlično stanje duše i uma. Naravno, ukoliko to ubeđivanje ima nekog smisla (ne vredi ako ubediš sebe da voliš nekoga koga ne bi trebalo, ko te ne voli ili koga ne vredi voleti).
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Druid
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +29/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #396 poslato: 15.07.2008. 02:23 »

Trenutno sam pod dojmom cure koju sam upoznao prije dva tjedna, olicje zanosa i ljepote, 11/10. Doticna je dosla na dobro pozicionirani sezonski posao u namjeri da se zabavi ovo ljeto te zaradi koju paru za jesenje dane. Kako to obicno biva u nasoj maloj ruralnoj preriji stepski vukovi dobiju nevideni apetit kada ugledaju svjeze meso, poglavito kada se radi o ovako izvanserijskom primjerku. Ona je dakako svjesna svojih atributa i cinjenice da ukoliko bude drzala izlog na pravoj distanci (ni preblizu ni predaleko) zivot postaje visedimenzionalno laksi u njenu korist. Promatram je vec  neko vrijeme i iako ni sam nisam imun na njene cari uspijevam se kontrolirati neprimjerenih reakcija prema njoj kao osobi. Izprve sam moram priznati razmisljao kako osovjiti osobu poput nje, sto pruziti zeni koja moze imati sto zeli i koga pozeli. Kako je vrijeme odmicalo i malo se bolje upoznavsi vidjelo se da se radi o itekako interesantnoj osobi s obiljem kvaliteta ali s velikom manom straha pokazivanja istih. Moglo se primjetiti da u prinicpu nikada nije mogla biti ono sto jest, osoba koja nije tek tijelo. Kod nje uz kvalitete darezljivosti, veselog duha, humora i vedrih pogleda na zivot me posebno iritiraju amplitude raspolozenja, pretjerana komunikativnost i na momente arogantnost. Ukratko, ne ulazeci u pitanja da li je drustvo krivo za preoblikovanje njenog odnosa prema svijetu, da li je moguce prodriti do nje i pomoci joj da se oslobodi lanaca laznih maski a da se pritom ne protumaci kao pokusaj odvlacenju u krevet vise me zanima koliko sam sam iskren prema sebi i njoj. Da li uopce vidim pravu osobu ili i sam srljam povrsinom voden iluzijom njene ljepote? Mnogo pitanja iz jednog malog ljudskog kontakta. I naravno, da se ne promasi tema, kako osoba zaludena njenom vizualizacijom treba postupiti da bi je uspjela odvuci u krevet? (ovo je figurativno, nemam te namjere)

Pa mislim da je jako tesko prvo duhovno upoznati osobu, tijelo tu obicno prije nastupa, bar po drustvenim noramama koje su se kreirale i prema kojima se moras drzati ukoliko ne zelis ispasti cudak ili nesto trece. Djelomicno se odgovor nazire u mom pitanju, istina, ali ipak ne dovoljno jasno i izricajno da bih okrenuo leda ili krenuo dalje. Takoder vrlo je upitno da li je mogu imati, za to bi me ruku na srce trebala posluziti par jako dobrih izdanja i neophodna doza srece. Mislim ipak da nakon par prespavanih noci dijagnoza glasi da su izuzetan izgled i solidan karakter i vise nego dovoljno dobar elixir za usta zednih. Sada nastupam ravnodusno, ne pokazivajuci velike emocije i pretjeran entuzijazam, sto je upravo suprotno od onoga sto je navikla
dozivljavati tokom vremena, a u tome vjerujem i lezi formula uspjeha na moje zadnje postavljeno pitanje.

Porazavajuce djelujem analiziran iz vlastite perspektive. Degradacija misljenja unutar niti dva mjeseca je nastupila na velika vrata. Danas na vrhuncu objektivnog stajalista i analitickog pristupa dolazim do zakljucka da je prvi kvotirani post pisan pod 70% utjecajem vanjskog izgleda, dok kod drugog takoder razina iluzije jos uvijek ponosno stoji iznad polovice. Ovog trenutka, sve teze pronalazim a i sam ne vjerujem u neke izrecene osobine okarakterizirane kao pozitivne. Sto puta isti labirint, bojim se jos toliko me ceka. Blazena zabluda stecenog iskustva.
Sačuvana

Automatikk Rave-olution Jarilo
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #397 poslato: 15.07.2008. 10:34 »

Vidite, zato se kaže da se umom čovek mnogo snažnije vezuje za drugog nego što fizički može. Čini mi se da čak i u filmovima par puta primetih tako na kraju fizičkog opštenja između mladića koji ima pameti i devojke koja naprosto ne pripada psihički njegovom nivou, da tu nastaje ogromna praznina i otuđenost čim telesa popadaju na obode kreveta. Isto važi i za slučaj kada je devojka psihički i intelektualno nadmoćnija, snažno nadmoćnija od mladića ili čoveka sa kim telesno opšti.

Doduše, siguran sam da se može dogoditi i neki nivo zavisnosti, ukoliko je nekome od ovih seksualni život nešto naročito važno (na primer, devojka koja naročito ume da uživa u seksu, zatim nezasita devojka, ili pak mladić), a pod uslovom da ovaj partner koji pada na drugi obod kreveta ipak ima snage da se večito iznova digne i zadovolji želju partnera.

Sve je to, pak, i dalje na strani seksualnog, a podalje od onog duševno-intelektualnog dopadanja koje čini suštinu ljubavi, pa tako ovde stajem i ostavljam da drugi nastave u pravcu daljeg razvoja ove diskusije.
Sačuvana

...creatrix...
Banovani korisnik

Duh bunta: +33/-21
Van mreže Van mreže

...zmija vijoglava...

« Odgovor #398 poslato: 15.07.2008. 12:43 »

hm... uziveti se da volis nekoga... hm... ubediti sebe da volis nekoga...

...zar i dalje tako...
Sačuvana

One To stop the world. One, Two stop the world.
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #399 poslato: 15.07.2008. 15:47 »

Juče sam baš vodio dva razgovora na tu temu. Ili makar nešto nalik takvom razgovoru. Najpre sa g. Monarchom na MSN-u, kada mi je rekao kako ja, a to opet zbog neiskustva, ne shvatam koliko je bitno naći neku već gotovu ribu, zanimljivu, već formiranu kao interesantnu za sve to što se zove ljubavlju (dakle, za seks, za razgovor i za izlazak u grad). Čini mi se, ipak, nedovoljnim. I dalje smatram da to podrazumeva bitnu podeljenost, daleko od dublje, značajnije interpersonalizacije koju bih ja uzeo kao stroži pojam ljubavi (ili ljubav u užem smislu, ono suštinsko u ovoj stvari).

Često, odmah po početku takvih razgovora, shvatam da je to razgovor o nekim nijansama seksualnog doživljaja druge osobe, kao i natezanja oko premoći u tom međusobnom odnosu. Možda čak neki nivo pedofilskog staranja o toj voljenoj osobi kao o nekakvoj nejači, a da bi se formirao odnos u kojem je ovo Ja posvećeno onome Drugom, zarad perverznih osećanja nadmoći spram te iste osobe (u filmu "When Nietzsche Wept" momenat kada Niče kaže svom lekaru da ne želi da bude u ulozi pacijenta, pogotovo ne u nekoj vrsti verbalne interakcije koju podrazumeva psihoterapeutsko lečenje; lekar, da bi mu pomogao, i izašao u susret, predlaže da on sam bude učenik Ničea, svog pacijenta, ali u nekoj drugoj oblasti - u filozofiji; tek tada Niče pristaje na lečenje).

Konačno, dođoh do zaključka (a o tom sam malo pisao jutros ili juče na raspravi "Rasprava o ljubavi, za decu") da je čitav motiv takvog jednog razgovora i mišljenja iznikao iz seksualne želje, ili - u boljem slučaju - iz želje da se (u nekom smislu) masturbira sopstvenim psihičkim stanjem, kroz psihička stanja drugih (recimo, neko može da uživa tokom seksualnog čina samo posmatrajući grčenje druge osobe, jer takva reakcija pozitivno aficira njegovu psihičku strukturu, ličnost; zadovoljava je na neki način, na način koji ova žudi da bude zadovoljena), odnosno kroz mnoštvo perverznih situacija u kojima se manipuliše tuđom moći.

Da se vratim na ono o čemu je govorila Kreatriks (iako je i ovo bilo važno za nastavak diskusije).

Ja biram objekat za koji pretpostavljam da može da odigra ulogu koju želim da igra. Ulogu koja pretpostavlja golicanje mojih receptora (neko će reći: koja će moći najbolje da mi ga izdrka, popuši ili da najbolje odglumi ili doživi orgazam) za zadovoljstvo, i to se sve, dakle, odvija na hemijskom planu. Jedino što može da se govori još o tome jeste šta u nama izaziva to osećanje dopadanja spram neke osobe, i odvratnosti spram druge. Zašto nam se jedna osoba dopada, i zašto nam se druga čini groznom. To su naročito zanimljiva pitanja, i voleo bih da na ovu postavku ne zaboravimo u daljoj raspravi, pošto sve o čemu se bude govorilo može da se posmatra iz ove (polazne) tačke.

Nadalje, zašto može da se kaže "biram da volim ovoga" ili "biram da ne volim ovoga", ili bez ovoga biranja "ovaj mi se dopada", odnosno "ovaj mi se dopada"? Sa druge strane stoji isto ovo, samo što se onaj ko voli (ili ne voli) uopšte ne pita o tome zašto voli, ili zašto ne voli ovo tu što se postavlja pred njim. Kada ja kažem da ću naterati nekoga da volim to znači da ja ne dozvoljavam sebi da bilo kakvo dopadanje (pojedinačnog elementa na drugoj osobi, očito onoj koju tek ugledam) nazovem dovoljnim da bih moj odnos prema toj osobi zvao ljubavnim. Ja iznova postavljam pitanje: "Vredi li ovo stvorenje da bude voljeno?", ili pak ovako: "Zašto je ovo stvorenje bolje od onoga drugog?", ili: "Šta su komparativne prednosti ovog stvorenja s obzirom na moje kriterijume toga kako bi voljena osoba trebalo da izgleda, da se ponaša, i da misli?"

Sve su to pitanja koja prećutkuje onaj koji sebi "dozvoljava" da voli bilo koga ili bilo šta, ili pak tačno zna šta voli ili šta ne voli, ali nikada tako nešto nije sebi otvoreno izneo u rečima, pa je ljubav prozvao mistikom, romantikom (za ovim ima potrebe, ali je bolje da makar zna o čemu se radi, pa da uzdigne tu romantiku na nešto viši nivo od dobrog uvoda u seks ili večeru).

Ovde ću stati. Samo još da dodam da ne uzimate ovo toliko ozbiljnim, jer ja sam samo jedan neiskusni klinjo u poređenju sa svim ovim komentatorima, jer teško da sam žensko video, dok su drugi ispraksirani, tako da je - recimo to tako - bolje dati njima za pravo da o svemu govore. Bitno je u svemu tome - da se govori, a ne kao do sada - da se zatomljuje ono što je evidentno svima koji su voleli ili vole.
Sačuvana

Druid
Kvalitetan korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #400 poslato: 17.07.2008. 12:50 »

Korektno Izdajnice. Sebe sam uzeo kao konkretni primjer jer u personalnome slucaju rijeci dobivaju na tezini. U jednu ruku me je iskreno sram toga, no u drugu je i odlican pokazatelj da je preda mnom jos mnogo posla i psiholoskog izgradivanja. Prije ljubavi treba istina. Zato jos cvrsce zagovaram prevagu uma nad usadenim nagonima i iluzornom nazovi ljubavlju. Kada shvatimo zasto, na jedini pravi nacin steci cemo vjestinu kako.
Sačuvana

fidel
Slobodni mislilac

Duh bunta: +14/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #401 poslato: 01.08.2008. 18:47 »

Prije ljubavi treba istina. Zato jos cvrsce zagovaram prevagu uma nad usadenim nagonima i iluzornom nazovi ljubavlju. Kada shvatimo zasto, na jedini pravi nacin steci cemo vjestinu kako.

Sta vredi ako kod tebe preovladjuje um ako kod nje preovladjuju nagoni?
Pre par meseci sam se zaljubio u jednu devojku zbog nasih inspirativnih razgovora,vrlo je prosecnog tela cak je vecina mojih prijatelja smatra gaborom(sa cim se ja apsolutno ne slazem iako znam puno lepsih devojaka od nje),mastao sam jadnik da je osoba sa kojom bih bio duhovno ispunjen(kako ovo glupo zvuci kad se napise),kad sam joj "priznao" svoja osecanja(koja su svima bila ocigledna) rekla mi je da joj se ne svidjam fizicki iako voli sa mnom da se druzi,sad je sa tipom koji je realno gledano "bolje parce"(on pored nje ima jos dve)...
Ne treba se zanositi nicijim kvalitetima..."zaljubljuju se samo sobarice"(Djani Anjeli)
Sačuvana

Frankly,dear,I don't give a damn!
I'm too old for this shit...
I lift my glass to the awful truth...
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #402 poslato: 02.08.2008. 00:32 »

Fidel, mislim da grešiš. Ne možeš tako generalizovati. Ja sam imao možda identičan prizor pred sobom... devojku sa kojom sam bio 3 godine, nerazdvojan... nisam je smatrao lepom, makar ne u početku. Čak mogu reći da mi se uopšte nije dopadala u fizičkom smislu. Tek nakon godinu dana sam počeo da je prihvatam takvu kakva je. Dve godine kasnije sam je doživljavao kao lepu, a na kraju treće godine, pred sam kraj, smatrao sam je najlepšom devojkom koju znam.

Takve devojke su uglavnom u startu podosta iskompleksirane, i bitno im je da ih makar neko primeti. Ako taj prvi budeš bio ti, ona te prihvati, i srećna je što ima makar nekog. U stanju je i da te zavoli, naročito zavoli (da čini svašta kako bi te osvojila ili zadržala), ali pojavi li se ne ko bolji, makar za nijansu, ko bude obratio pažnju na nju, ona će otići njemu kako bi sebi dokazala da nije ona neka bednica koja može da se dopada samo jednome, već i većem broju mužjaka. Tako će takva devojka, koju do juče gotovo niko nije hteo, već sutra, ukoliko bude bilo zainteresovanih strana, postati ona koja skače od tipa do tipa, i koju će svako moći da iskoristi za koje god potrebe, sve dok ona dokazuje sebi da nešto vredi, da nije bednica koju niko ne želi.

No, smatram da postoji način da se i takva zadrži. Bitno je biti uticajan, vršiti konstantan uticaj na nju, osposobiti da je da prevaziđe onaj kompleks koji je imala, učiniti je naročito kritičnom i probirljivom osobom. To je naročito teško ako ti nisi prvi njen takav "poznanik". Ako je već naučila da skakuće, odskočiće i iz tvog krila u tuđe.

Zato, ovo što si ti napisao, Fidel, nije ništa novo. Malo me je podsetilo na moj slučaj, pa sam čak na trenutak mislio da opisuješ moju bivšu devojku.

Odgovor je, dakle, da bi valjalo tražiti one koje ne razmišljaju tako. Tj. koje razmišljaju.

Citat
Ne treba se zanositi nicijim kvalitetima..."zaljubljuju se samo sobarice"(Djani Anjeli)

Trebalo bi znati koje kvalitete tražiš. Ja znam tačno koje kvalitete kod devojke tražim. To nisu univerzalni kvaliteti (lepota, dobrota ili slično, za šta teško da postoji valjan kriterijum uostalom), već nešto što smatram čistim potencijalom. Mislim da je to svakom mladiću potrebno da ima (taj specifičan kriterijum).
Sačuvana

Druid
Kvalitetan korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #403 poslato: 02.08.2008. 17:09 »

Pre par meseci sam se zaljubio u jednu devojku zbog nasih inspirativnih razgovora,vrlo je prosecnog tela cak je vecina mojih prijatelja smatra gaborom(sa cim se ja apsolutno ne slazem iako znam puno lepsih devojaka od nje),mastao sam jadnik da je osoba sa kojom bih bio duhovno ispunjen(kako ovo glupo zvuci kad se napise),kad sam joj "priznao" svoja osecanja(koja su svima bila ocigledna) rekla mi je da joj se ne svidjam fizicki iako voli sa mnom da se druzi,sad je sa tipom koji je realno gledano "bolje parce"(on pored nje ima jos dve)...

Napisano je u mislju unisex-a, isto kao i univerzalnog. Vrijedi za sve, nepotrebno je isticati kako za reakciju treba dualna doticajna tocka.
Sačuvana

fidel
Slobodni mislilac

Duh bunta: +14/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #404 poslato: 03.08.2008. 04:17 »

Ne znam sta je ta doticajna tacka,mislio sam da je dovoljno ako slicno razmisljate i imate slicne vrednosti ali izgleda da fizikalije u "ljubavi" mnogo vise znace...
Sačuvana

Frankly,dear,I don't give a damn!
I'm too old for this shit...
I lift my glass to the awful truth...
Stranice: 1 ... 25 26 [27] 28 29 30   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: