Stranice: [1] 2 3 ... 7   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Promiskuitet  (Pročitano 8271 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Van mreže Van mreže

« poslato: 07.11.2006. 01:52 »

Promiskuitet. Razmišljam dok se prisećam jedne osobe za koju bih u svakom trenutku najpre rekao da je to, pa potom bilo šta drugo. I šta sam time izrekao? Osudu? Ne vidim zašto bi to bila osuda. U kom pogledu je promiskuitet nešto loše? Loše za promiskuitetnu osobu? Na koji način?

Ne vidim ni jedan razlog da bih takvu osobu osudio. Možda karakterno? Možda joj to opisuje nešto iz njene ličnosti. To je osoba koja lako prelazi sa osobe na osobu, i uzima ono što su površine ovih, koristi ih kao sredstva, ne doživljava ih duboko, ne želi da se veže, ne ume ili ne može, sasvim svejedno. Osoba koju zanimaju pre svega telesna uživanja. Ali šta s tim? Može li to da bude povod za osudu? Neko ko bi možda hteo da dokaže sebi da bi mogao sve te druge da ima za sebe, ali nema vremena da produbi sve te odnose, jer drugi čekaju. Možda je to osoba koja na taj način pokušava da sakrije kompleks niže vrednosti, možda je to način da se praktikuje volja za moć. U svakom slučaju, biti promiskuitetan nije nešto što bi moglo da potpadne pod bilo koju vrstu osude.

A kako izgleda kad vi razmišljate o tome?

PS: Verujem da će ovakav moj stav izazvati zaprepašćenje kod mnogih koji me poznaju... Ali pokušavam da prevladam neke svoje doživljaje pojmova i ljudi, u korist objektivnog i neurozom neopterećenog mišljenja/stava.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #1 poslato: 07.11.2006. 17:33 »

Citat
Verujem da će ovakav moj stav izazvati zaprepašćenje kod mnogih koji me poznaju... Ali pokušavam da prevladam neke svoje doživljaje pojmova i ljudi, u korist objektivnog i neurozom neopterećenog mišljenja/stava.
Dzaba ti sve, nista nisi sakrio. Odasvud provejava neka neuroza koja poprima sve ozbiljniji oblik. Kako god okrenes ovo sto si napisao vidi se da mrzis, da su ti te osobe odvratne i da pokusavas da to prebrodis tako sto ces da kazes "Dobro, b'e sad cu da si postanem prilagodjen situaciji", al' kazem ti: dzaba ti to, gotov si.  Cheesy
Sačuvana
sAngiE
Gost
« Odgovor #2 poslato: 07.11.2006. 18:06 »

Adaptacija i neki oblik prihvatanja znaci i gubitak one slike idealnog, po meni, ali... veliko ALI... iako promiskuitet ne smatram necim posebno losim, negativnim ili sta-god, nisam nikada imala takve sklonosti.

Ne kazem da nekada nisam...zbzbzbazbzabzbabzba... ali gresi covek!

Problem je u tome sto se ne mozes navici na promiskuitet cak i onda kada shvatas da je to u pitanju, a onda moze da te zaboli ako je u pitanju osoba do koje ti je stalo (na bilo koji nacin) jer shvatas koliko je nedostatak u njenoj licnosti bitan za razlicitost od tebe. Ako je u pitanju romanticna povezanost, da ne kazem ljubav, onda promiskuitet povredjuje onu drugu osobu. Ipak, ne povezujem promiskuitet sa nimfomanijom niti bilo cim drugim sem sa nezadovoljstvom u vezi, s tim sto neke osobe tesko ulaze i u povrsne "varijante", a nekima to dodje vid razonode.

::) Licno, nisam previse odusevljena osobama koje jesu promiskuitetne, jer mi to otkriva neke druge strane licnosti... a kada pomenem vec deset puta pomenut pojam, ne mislim da u to spada samo sex, vec i neke vrste preteranog flertovanja, vatanja, pipkanja i sl.

Nedostatak povezanosti sa bilo kim?
Emotivna neispunjenost?
Priroda?

Hm...
Sačuvana
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 07.11.2006. 21:15 »

U svakom slučaju, biti promiskuitetan nije nešto što bi moglo da potpadne pod bilo koju vrstu osude.
ne mora da padne pod osudu, jednostavno mi ne prijaju devojke koje bi bile sa bilo kim i bilo kad.
jesi iznenadio ovim stavom, ubacio si se u gomilu.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 08.11.2006. 01:48 »

Čak ću početi da mislim da su inteligentnije osobe uglavnom promiskuitetne. Večeras iz priče sa nekim ljudima tako sam zaključio. Od mojih bivših devojaka (2), obe su postale promiskuitetne. Devojke sa kojima porazgovaram i koje znaju da prozbore po neku pametnu, da deluju pametno, obično su promiskuitetne. Događalo se da sam ranije govorio i sa glupim promiskuitetnim devojkama, ali su - imajući nekakvog interesovanja prema meni - morale biti i makar kakvog potencijala za intelektualni razgovor, jer zašto bi ijedna bila zainteresovana za mene ako ne zato.

Svejedno, zaključak je taj da što se tiče promiskuiteta i intelekta - veza postoji, i što je veći nivo prvog, veći je i ovog drugog, barem po nekom slobodnom procenjivanju.

I dalje ne vidim neki problem što se tiče odnosa prema takvom tipu osoba. Barem ne vidim neki racionalni razlog. Ovo što "bloodnick" pominje je nešto iracionalno, njemu je muka, ali ne zna da kaže zašto.

Može i meni da bude muka, ali ako nemam razuman razlog da se tako osećam, taj bi stav, a i to osećanje, trebalo menjati. Odnosno raditi na tome. Kao što sam već rekao, moj novi stav prema ovom fenomenu će iznenaditi one koji me znaju, a pre svega je moralo teško da padne meni, koji sam rešio da menjam stari stav prema ljudima koji se mogu nazvati ovako kako glasi ovaj naslov.
Sačuvana

sAngiE
Gost
« Odgovor #5 poslato: 08.11.2006. 03:17 »

Daj Mizant, molim te! IQ nema nikakve veze sa EQom, a to znaci da nema veze sa promiskuitetom. Neodlucnost i potrebe... moram li dalje da objasnjavam. :o
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 08.11.2006. 03:24 »

He, he, he. Puko  :-X  Pusti, nasao i on svoj topic. Znas ono pises o onom sto ne mozes da budes. Vidi se da ima zelju, ali nema mogucnosti.
Sačuvana
sAngiE
Gost
« Odgovor #7 poslato: 08.11.2006. 03:27 »

Ma ne...  :( samo ne razumem kako vi ne razumete da se meni sada uzasno spava i da ne mogu da objasnjavam, ali takve zene imaju opasan: problem, komplex, traumu, nedostatak ili neku vrstu poremecaja. Nijedno normalno ljudsko bice ne moze kao zivotinja da naskace na ostale, a to smatra normalnim. Da je to normalno i da smo mi zaista zivotinje, ne bismo upraznjavali sex iz zadovoljstva nego kao i ostale zivuljke sem delfina, jednom (ili kako vec ide) godisnje, u sezoni parenja... i ne bi se znalo ko koga... kako i zbog cega.  mocan
Sačuvana
polemos
Nazionalist

Duh bunta: +21/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 11.11.2006. 12:30 »

Što se tiče uobičajenih stavova prema promiskuitetu, mislim da se oni mogu podeliti u dve grupe:

1. Promiskuitet shvaćen kao "iživljavanje", tj. kao "sejanje divljeg ovsa", "teranje kera" i šta-ti-ja-znam posle kojeg se čovek skrasi, emocionalno veže itd. Mislim da je za to najbolji primer serija "Seks i grad".

2. Shvatanje po kojem promiskuitet ostavlja pogubne posledice po čovekovu sposobnost da se emocionalno veže. Takvo shvatanje zastupa npr. Mišel Uelbek; njegova teza je da je ljubav tako krhka sposobnost da teško može da preživi duži period promiskuiteta.

Vidljivo je da obe ove "hipoteze" prednost daju emocionalnom vezivanju, ali samo druga smatra da promiskuitet zaslužuje moralnu osudu (što je svakako nasleđe duge tradicije osuđivanja seksualnosti uopšte - a ta tradicija je mnogo mnogo starija od hrišćanstva).

Ja doduše ne znam šta bih radio sa ovim hipotezama. Ne znam da li bi uopšte imalo smisla obaviti neko empirijsko istraživanje koje bi razrešilo ovakav sukob, jer stav koji imamo prema promiskuitetu uglavnom nije ni zasnovan na empiriji. Zapravo, teško da se osećamo pozvani da formiramo bilo kakav stav o tome pre nego što smo lično umešani, pre nego što "imamo posla" sa promiskuitetom na ovaj ili onaj način. E tada pravimo razne pričice koje bi objasnile/opravdale/osudile promiskuitet, a te pričice zavise od toga na kojoj se strani nalazimo - ako smo sami promiskuitetni zauzećemo verovatno prvi stav, ili ćemo biti radikalniji pa se zapitati "a zašto je emocionalno vezivanje važnije od telesnog"; ako se nalazimo na drugoj strani, npr. želimo da budemo sa nekim ko je promiskuitetan, težićemo da promiskuitet "osmislimo" pomoću drugog stava i u njegovu osnovu stavljati "kompleks niže vrednosti, volju za moć, nedostatak u ličnosti, emotivnu neispunjenost, traumu, neku vrstu poremećaja..." (da pomenem samo neka od "objašnjenja" koja su ovde izložena).
Svi ti "uzroci" se mogu ispoljiti na mali milion načina, pravo pitanje bi bilo zašto se oni ispoljavaju kroz promiskuitet (ako su uopšte to uzroci promiskuiteta).
Takođe, ne mislim da promiskuitet ima neke bitne veze sa inteligencijom, kako god je odredili.
Bolje da ne ulazimo u neke "dubinske" psihoanalitičke vivisekcije promiskuitetnih osoba (ili osoba koje vrše takve vivisekcije), jer, što kaže Niče, tamo možemo da nađemo samo ono što smo sami tamo ostavili.
U mojim "promiskuitetnim periodima" se ne osećam inteligentniji nego inače, niti "poremećeniji" nego inače; jednostavno, kada na vidiku nema nikoga za koga bih se emocionalno vezao, mogu da sedim kući i gledam u zid, ili mogu da uđem u druge oblike vezivanja. To nije loše po sebi, ukoliko se pritom ne služim obmanjivanjem ("ma volim te, samo se pravim"). Ako u tom periodu neko želi da se emocionalno veže za mene, a ja to ne želim (a uzrok tog neželjenja je skoro uvek vezan za osobu, a ne za period), verovatno će krenuti da kruže priče o mom promiskuitetu. Šta ćeš.

Uglavnom, u društvu u kojem vlada zapovest "imaš telo i treba da ga koristiš" (Bodrijar) i u kojem je seks svuda (osim u seksu) ne treba da iznenađuje niti da se smatra životinjskim to što neko "naskače" na svakoga. Biološka opravdanja promiskuiteta i seksualnosti uopšte  baš i nisu dobra, kao uostalom i sva redukcionistička objašnjenja.

A zanimljivo je da se ovde priča ili o promiskuitetnim devojkama ili o promiskuitetnim "osobama", koje su verovatno opet žene, jer reč "muškarac" nije spomenuta nijednom. Ne treba smetnuti sa uma da su muškarci strašno ljubomorni na žene što ove mogu lakše da dođu do seksa, otud i onaj vic: koja je razlika između kurve i kučke? Kurva spava sa svima, a kučka sa svima osim sa mnom.  Zelenko
'Ajd da vas čujem: razlika izmeđ' promiskuitetne žene i promiskuitetnog muškarca (izuzev onog opšteg mesta da takve žene nazivaju kurvama, a takve muškarce facama, jer mislim da takav stav postaje sve više deplasiran). ::)
Sačuvana
Viktor N.
Gost
« Odgovor #9 poslato: 11.11.2006. 19:11 »

...Promiskuitet. PS: Verujem da će ovakav moj stav izazvati zaprepašćenje kod mnogih koji me poznaju... Ali pokušavam da prevladam neke svoje doživljaje pojmova i ljudi, u korist objektivnog i neurozom neopterećenog mišljenja/stava.

Sta Vam je ljudi? :)
Al ste udarili po psihoanalizi!I Bodrijar, je Vas, oh zaveo. :)
Koji je to broj promenjenih partnera da bi se u danasnjem vremenu neko nazvao promuskuitetnim? :)
Neurozom neoptereceno misljenje se ne moze u 99% slucajeva izbeci/prevladati.
Tvoju teoriju saznanja treba prosiri sa podatkom da postoje i osobe sa poremecajem licnosti, sa da tako kazem razlicitim stepenom alternacije neuroze, otud i slabost tvoje metafizike, koji svet seksa posmatra iz licne metafizike, ili citaj  licne neuroze(ako cemo psiholoski da pricamo).
P.S.Svaka cast na licnom uvidu!Mozda bi nam otkrio autore koji su ti pomogli da steknes takav uvid?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 11.11.2006. 19:22 »

Viktore, dobro je što aludiraš na tome da su mi možda pomogla stručna lica, koja se bave psihologijom ili psihijatrijom. Oni zaista imaju taj običaj da traže od ljudi koji su pod nekim vidom neuroze veći stepen socijalizacije, pa tako i veće seksualno iskustvo, za koje će mnogi kazati da ne pripada platformi koju sam ja ovde predočio i nazvao promiskuitetom. Oni su odavno to savetovali, jer je to nešto što sigurno vodi izbavljenju. Pa, zaboga, pogledajmo tu decu što svake noći oko 3 prođu meni ispod prozora pijana i bezbrižna. Ona nemaju probleme, verovatno se i ne sećaju s kim su proveli vreme iste večeri, niti šta su radili. Kad bi se jedan neurotičar tako ponašao (ali bez lekova) pet-šest dana, uspeh psihijatra ili psihologa bio bi garantovan. Ali ne, nisam ja takvu stvar prihvatio, i zaista ne vidim da bi se tako šta moglo desiti slučajno. Moglo bi se desiti ukoliko bih rešio da postanem površnjak, idiot glede osećanja, a što bi psiholozi nazvali emocionalno stabilnom osobom. Dakle, ako bih tako šta rešio da postanem, i na tome budem radio kao što recimo sada radim u organizaciji, možda bih mogao da izlečim svoju neurozu i postanem Faca, fin primerak zdravog pojedinca u zdravom društvu.

Ono moje izlaganje gore, ili možda priznanje, jeste put, ali ne baš takvom jednom "ozdravljenju" ili objektivnosti, nego put u još jedan nepremostiv sukob, tačnije u ozvaničenje sukoba. Verovatno postoji psihološka pretpostavka o tome zašto ja tako razmišljam a gomila čini i misli drugačije (i time što je gomila psihološki je zdrava i društveno poželjna), verovatno je neka greška mojih roditelja, ili mog okruženja, ili mene samog dok sam bio mali (a ne kažem da sam odrastao u drugom nekom smislu još uvek). Time bi se mogli pozabaviti oni koji taj sukob ne smatraju nečim važnim sa opšteg stanovišta, kojim bi se možda mogli baviti filozofi. Psihologija će takvo razmišljanje, kao i svaki drugi sukob - osuditi i proglasiti spremnim za lečenje.

Dakle, Viktore, taj sukob je moj izbor. Da bi borba bila fer, kakva do sada nije bila.
Sačuvana

Nicolas Berihon
Nazionalist

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 11.11.2006. 20:31 »

Delujes mi kao da patis od iskljucivosti. Pod pritiskom si svog rol-modela koji te ne omogucava da budes. Moras da ga ispostujes, a on zahteva od tebe da budes dobar i pametan. Pa, mladicu ... nemoj me pogresno shvatiti ... stvari nisu tako crno-bele. Zivot se ne moze posmatrati kroz bajkoviti sukob dobra i zla, u stvari moze ... ali to je konstrukcija, i to ne bas sjajna, pogotovo ova hriscanska-sukob telesnog i duhovnog. Moje misljenje - vestacki sukob. I s tim, seks nije nikada naprosto sex, uvek je prisutna gospodjica Metafizika ... kao i obrnuto .... ili si ti neki platonicar?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 11.11.2006. 20:57 »

@ Nicolas Berihon

Pretpostavljam da sam ipak stariji od tebe, pa ne vidim čemu me nazivati "mladićem". Svejedno, neću odgovoriti na tako koncipiran tekst.

Da bude jasnije ostalim forumašima: Viktor je postavio jedno lično pitanje, i dao sam odgovor jer je pitanje korektno postavljeno. Topic "Promiskuitet" ipak ima šire interesovanje, pa ako ima onih koje zanima, neka pišu opšte o tom fenomenu. Ko želi meni da se podsmeva (ne samo meni, već bilo kome), da omalovažava viđenje stvari, da me naziva malenim, poluinteligentnim i slično, može to privatnom porukom, mejlom ili preko bloga.

Hvala.
Sačuvana

Viktor N.
Gost
« Odgovor #13 poslato: 12.11.2006. 11:09 »

@Mizante
Mislio sam da si svako pitanje ovde, reci cu, problematizovao na drugaciji nacin.
Prvo si uneo psiholoski/psihoanaliticki pojam neuroze.
Zeleo sam da ti kazem, i svima, da sve osobe nisu neuroticari, da ima osoba kod kojih "nerade" emocije na taj nacin, a to su osobe sa tzv. poremecejem licnosti.
Problem je mozda ovaj-kako ja kad mi prorade emocije mozda izgledam glupav, a neko drugi izgleda inteligentan!! kad radi iste stvari ili razmislja o slicnim stvarima.
Radi se o 2 pogleda na svet, neuroticara koji ima kapacitet za emociju(na primer dublje vezivanje sa partnerom) i poremecaja licnosti koji nema kapacitet(ili ima malo).Taj drugi tip se sluzi recima, delima, pojmovima kao prvi, ali odgovarajuca emocija neprati njegovo delovanje!!!
A emocije znaju da budu tako cesto neprijatelj razumu, jel tako?
Zato je tvoj pogled subjektivan sa te strane.
Dalje, nepropagiram nikakvu psiholosku ili psihijatrijsku socijalizaciju, jer Sistem u koga se jedinka kao vraca posle terapije ostaje takav kakav je, sve do schizoidnog!!!
Takodje, treba biti izgleda spreman, pa prihvatiti, da covecje misljenje mozda bolje razume psihologija iznutra, ali tu su razliciti nacini, a to znaju svi koji hoce da se bave filozofijom  da bi napravili otklon ili ogranicili dalju "psihologizaciju" sopstvenog misljenja i ucinili ga u najmanju ruku objektivnim.Jel tako?
Za mene je iznenadjenje da se filozofi  toliko bave danas toliko razvojem i razumevanjem psihoanalize, na primer(koliko vidim Arsicka, Obrad Savic).
Pitanje je kako se bave!?!
E, sad, da razmotrim ovako javno(psiholoski) pitanje promuskuiteta.Ako bi ja bio u "tvojim cipelama", gledao bi stvar sa ovog zdravorazumskog stanovista-devojke ili muskarci menjaju partnere, zbog raznih razloga, a mozda zato sto "osecaju" vreme.Bioloski sat otkucava, i vecina devojaka koje poznajes, sa kojima si bio, slicnih godina, na primer, za dve ili tri godine ce biti u braku(pritiskom sredine ili ne).
Samo pitanje tako koncipiranog osecanja vremena i postignuca sa nekim "idealnim" brojem partnera je neuroticno, pa ti vidi u kojoj se zbrci zivi i razmislja!!!
Drugo nasi izbori u smislu izbora partnera mozda nose neko znacenje.Ti kazes da su obe tvoje partnerke postale promuskuitetne.
Moje je pitanje-mozda su one bile takve od pocetka?Samo ti to nisi hteo da vidis.
Kakva si ti faca da devojke posle zabavljanja s tobom, razocarane u veliku ljubav bacis u putena zadovoljstva! :'( :) Namigivanje
Pozdrav
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 13.11.2006. 02:51 »

Jasno je da kod Mizanta sve puca od kompleksa i neuroze u odmaklom stadijumu.

Kakva si ti faca da devojke posle zabavljanja s tobom, razocarane u veliku ljubav bacis u putena zadovoljstva!

Tako je to kad se covek prvo pravi onakav kakav nije. Pa kad otkriju sa kim su onda se bacaju u ocaj, a odatle bilo kome samo da zaborave sramotu.  Cheesy
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 7   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: