lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +50/-8
Van mreže
Enforcer
|
 |
« poslato: 12.05.2008. 10:39 » |
|
http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=41111Prelistavajuci vec postojece teme naisla sam na nesto slicno ali ne i ovo sto je obradjeno u tekstu Blica. Mozda nije trebalo pokretati novu temu ali da ne bih stavila u -primitivnost provincije- jer nekultura i prostota nisu nesto svojstveno samo nama iz unutrasnjosti (ili smo mozda mi pokretaci primitivnog u kulturnim sredinama?) to sam htela da postavim pitanje - koliko ste svesni primitivizma kroz medije i u neposrednom okruzenju, da li vam to smeta i mislite li da ima nade da se nesto promeni na bolje? Olicenje primitivizma za mene je onaj na slici ispod nick-a Nebojsa (pocecu da ne podnosim osobu zbog avatara) prema kome imam neodoljivu zelju da ga zviznem, u stvari u meni izaziva sva ona sirova i surova osecanja koja imaju potrebu da se ispolje kroz agresiju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Ne idi ispred mene, mogu da te sledim. Ne idi iza mene, mogu da te ne vodim. Prosto, idi pored mene i budi moj prijatelj". Kami
|
|
|
|
Domaci I.
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 12.05.2008. 12:52 » |
|
Mislim da primitivizam pruza svoje pipke i seze u sve pore drustva. Nije mi lako da pronadjem sta im je 'najmanji zajednicki sadrzilac', ali pretpostavljam da bi ogroman broj slucaja primitivnog ponasanja mogao da se opise sledecim karakteristikama: nizak stepen obrazovanja primitivnog subjekta i njegova povrsnost (glupost). Sve konkretno bilo bi moguce podvesti pod ova dva opisa. Politicki primitivizam je tek glasniji od drugih, dok primeri odevnog, primitivizma koji se vidi u pokretima i govoru, te onog koji se tice citave zivotne 'filozofije' subjekta, i, naravno, primitivizam ukusa (obozavanje kica) kao da se provlace tiho, te manje obracamo paznju na njih.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže
Pol: 
...mlad majore....
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 12.05.2008. 13:54 » |
|
Primitivizam je krajnji cilj evolucije ljudske svesti i civilizacije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Banujmo sve žene!
|
|
|
ZileZilet
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +9/-5
Van mreže
Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 12.05.2008. 13:56 » |
|
Ne mora da bude obuhvaceno pomenutim karakteristikama. Svedoci smo da i ovde primitivizam ispoljavaju visoko obrazovani ucesnici diskusija(pa i ja katkad)  .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
|
|
|
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže
Pol: 
Ja nisam luzer naprotiv...
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 12.05.2008. 13:59 » |
|
Primitivizam je krajnji cilj evolucije ljudske svesti i civilizacije.
Kako to? Deluje besmisleno...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže
Pol: 
...mlad majore....
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 12.05.2008. 14:08 » |
|
Kako to? Deluje besmisleno...
Istina vazda deluje besmisleno, zato je teško poverovati u nju. Look around (u prevodu: okrugli luk, možda praziluk) - Primitivs rule! Pa kad uključiš TV, smrzneš se od primitiffsa....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Banujmo sve žene!
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik

Van mreže
Enforcer
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 12.05.2008. 17:22 » |
|
Na forumu primitivnost izbija iz besa ili (ne)smisla za salu dok na ostalim mestima naprosto postaje nezaobilazan dekor da bi privuklo neciju paznju. Mozda je primitivizam jedini nacin da se shokiramo, dozivimo senzaciju, progutamo degutantno i prosto, vestacko, lazno sjajno. Uopste ne mogu da se setim u ovom trenutku emisije na tv-u koja je prijatna za slusanje i gledanje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Ne idi ispred mene, mogu da te sledim. Ne idi iza mene, mogu da te ne vodim. Prosto, idi pored mene i budi moj prijatelj". Kami
|
|
|
|
Meda Božanin
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 12.05.2008. 19:37 » |
|
Na forumu primitivnost izbija iz besa ili (ne)smisla za salu dok na ostalim mestima naprosto postaje nezaobilazan dekor da bi privuklo neciju paznju. Mozda je primitivizam jedini nacin da se shokiramo, dozivimo senzaciju, progutamo degutantno i prosto, vestacko, lazno sjajno. Uopste ne mogu da se setim u ovom trenutku emisije na tv-u koja je prijatna za slusanje i gledanje.
Pitas li se zasto u pustinji nigde voda ne izbija iz peska? Tamo gde nema primitivizma on ne moze ni da izbije. Bes je vrhunski primitivizam. PS Opet, sve iz uvodnog teksta clanka potpada pod "promenjive" stvari pa tako i definicija prostakluka i primitivizma. U nekim zemljama se smatra primitivnim krkanje mesa na kostima zivotinje (npr. pileci batak) a opet u drugima je primitivno uskracivanje gostu prehrambenog objekta da glocka meso direktno sa kosti.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik

Van mreže
Enforcer
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 13.05.2008. 15:57 » |
|
Pitas li se zasto u pustinji nigde voda ne izbija iz peska?
Tamo gde nema primitivizma on ne moze ni da izbije. Bes je vrhunski primitivizam.
Opet, sve iz uvodnog teksta clanka potpada pod "promenjive" stvari pa tako i definicija prostakluka i primitivizma. U nekim zemljama se smatra primitivnim krkanje mesa na kostima zivotinje (npr. pileci batak) a opet u drugima je primitivno uskracivanje gostu prehrambenog objekta da glocka meso direktno sa kosti.
Egzistenciju primitivizma niko ne opovrgava ali je problem u nereagovanju na njega a jos veci u njegovom negovanju. Ovom temom nisam htela da pokrenem pitanje banalnih primitivizama tipa cackanja nosa, glodanja kostiju ili pishanja na ulici, vec nesto mnogo dublje i ozbiljnije sto prevazilazi normalnu prezentaciju od strane javnih licnosti koje su tu ne da bi ispoljile sebe (delimicno da) vec uticale na gledaoce, slusaoce, sve one koji su im na ovaj ili onaj nacin ukazali poverenje. Zato se taj ulicarski jezik sa tv-a preneo na sve oblike komunikcije u svakodnevnom zivotu, sto nema postovanja ni prema cemu ni prema kome, sto ne postoji kodeks oblacenja i ponasanja. Razumem slobodu govora i misljenja ali ne i dozvoljene nacine. Ko nad kime uopste ima kontrolu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Meda Božanin
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 13.05.2008. 16:11 » |
|
Ja sam pomenuo kosti i glodanje tek da bih naveo primer o kulturoloskoj predispoziciji primitivizma.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DramatisPersonae
Urednik

Duh bunta: +29/-9
Van mreže
Pol: 
Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 13.05.2008. 21:41 » |
|
primitivizam? nije li to kada se ljudi ne trude da razumeju? :zaboga:
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Auxilium meum a Domino
The Lord is my shepherd; I shall not want He maketh me to lie down in green pastures He leadeth me beside the still waters He restoreth my soul
|
|
|
|
direktor bolnice
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 16.06.2008. 23:40 » |
|
Ne znam da li ste chuli da je Telenor reshio da ulozhi u srpske parkove tako shto tje da instalira prikljuchke za laptop kompjutere kako bi ovi mogli da se povezhu na internet chak i u parkovima ( idu vrutjine pa je tako ovaj Telenorov poklon josh lepshi ). U Evropi je to normalno ali kod nas u Srbiji je novina. Prvo je uvedeno u Beogradu u Studentskom parku, a danas je instalacija uvedena i u parku Vojvode Bojovitja u Nishu. Narednih dana dolazi na red i Novi Sad. Ovu poruku ne bih pisao da mi je samo do toga da vam prenesem ovu vest nego pishem iz mnogo tuzhnijeg razloga. Prochitajte sami... Vandali uništili opremu Nepoznati vandali su u noći između subote i nedelje u Studnetskom parku uništili opremu za bežični internet. Portal za ovaj vid komunikacije je polomljen i išaran sprejom. Nestali su USB modemi za prenosne računare, koji su bili sastavni deo klupa za sedenje i uređaji "Telenor konekt", koji su obezbeđivali brz protok podataka. Uređaji kojih više nema, automatski postaju potpuno neupotrebljivi, čim se uklone sa mesta gde su bili postavljeni. Da li zasluzhujemo popravni?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DramatisPersonae
Urednik

Duh bunta: +29/-9
Van mreže
Pol: 
Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 18.06.2008. 16:48 » |
|
vrlo diskutabilno. Mada ovaj potez terornora nema veze sa kulturom, tj ne moze da bude direktan pokazatelj nivoa kulture, mi bi smo svi "zgrozeni" ovi aktom vrlo lako krenuli da osudjujemo sebe kako smo nekulturni...
Kultura se ne pokazuje tu. To je pokazatelj naravi klinaca, to umnogome zavisi od mnoshtva drugih stvari, nije kao da su ljudi od trideset, ili stariji doshli i polupali to. Glavni uticaj na takvo neko ponashanje ima vaspitanje, a na kvalitet vaspitanja ima uticaj finansijska situacija, ili generalno problemi zivljenja, tj otezane egzistencije. a za to je opet zasluzna drzava koja promashuje svoje investicije, investirajuci u glupe bezichne internete na klupama, dok je dial up josh uvek aktivan i zastupljen.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Auxilium meum a Domino
The Lord is my shepherd; I shall not want He maketh me to lie down in green pastures He leadeth me beside the still waters He restoreth my soul
|
|
|
|
prvoskociparecihop
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 18.06.2008. 17:00 » |
|
Ne pravdam vandalizam, ali kome treba internet po parkovima, sem sminkerima, koji bi da pokazu sem skupih patika i skupe laptop kompjutere. Nekada davno u socijalizmu, obijanje i kradja kola se tretirala kao "pozajmica" da se mladi koji nemaju ni za ficu ne teraju na robiju, ako pozele i oni da teraju auto.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Jednostavan je govor istine." Henrik Ibzen
|
|
|
|
...creatrix...
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 19.06.2008. 11:15 » |
|
shminkeri... da... god damned shminkeri... oni su ustvari najveci vandali... vandalizuju prirodu uvodeci svoje nja-tra-la-nja modeme za bezicni internet...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
One To stop the world. One Two stop the world.
|
|
|
|