Stranice: [1] 2   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Predrasude o Srbiji i Srbima  (Pročitano 1824 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
debeli dud
Nazionalist
*

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« poslato: 01.11.2007. 12:43 »

Moram da otvorim jednu temu vezanu za to kako Srbiju i Srbe vidi Evropa i Svet, podstaknut nedavno procitanim clankom iz onlajn novina, koji glasi ovako:

Citat
Studenti su posetili regionalnu televiziju i radio „L1“ u Mastrihtu i tu ih je čekalo veliko razočarenje.
- Ovde su nas pitali da li u Srbiji ima besplatnog interneta i da li nam je dozvoljeno da gledamo američke filmove...

Nije potrebno mnogo istrazivati da bi se doslo do zakljucka da nas okruzenje vidi sa ogromnom dozom predrasuda a da se te predrasude naglasavaju i u samoj Srbiji od strane nekih medija i nevladinih organizacija.
Sačuvana
FinalCutNow
Gradjanin
*

Duh bunta: +34/-32
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

FILiUS DEI

« Odgovor #1 poslato: 01.11.2007. 13:01 »

Međunacionalne i međunarodne predsrasude postoje u svim državama. Čuo sam za tu priču dve studentkinje koji su verovatno prvi put otišle u inostranstvo i tamo se susrele s nekim medijskim i biznis predstavnicima. Mislim da su u pitanju Engleska i Holandija. U zemljama u kojima sam do sada bio nisam primetio takvu vrstu nepoznavanja prilika na Balkanu.
Prijatno su me iznenadili Amerikanci koji su u globalu veoma upuċeni u dešavanja u južnoj i istočnoj Evropi. Oni čak imaju i specijalizovane predmete na pojedinim koledžima koji su usmereni na etnološke i antropološke studije u određenim regijama. Zbog toga mnogi Evropljani u šali nazivaju američjke studente špijunima kada poseċuju neku zemlju Evrope, jer se veċina njihovih akademskih građana na koledžu opredeljuje za one izborne predmete koji izučavaju inostrane države.
Te dve naše studentkinje nisu tamo otišle da bi upoznavale gradove i sklapale prijateljstva s lokalnim stanovništvom nego su se videle verovatno s par kooorporativnih idiota koji stipendiraju inostrane učenike i koje baš briga šta se dešava i u njihovoj zemlji , a kamoli Srbiji. Naravno, blic je odmah iskoristio ovaj pojedinačan slučaj za uopštavanje situacije i vest prenao pre nekih mesec dana kao da je u pitanju neka globalna zavare protiv Srbije.
Što se tiče Evrope, bilo je nekog istraživanja koliko se seċam i veċina njih je pokazala interesovanje za istoriju Srbije, period Jugoslavije, a skandinavce su najviše zanimali oni arheološki lokaliteti, među najstarijima u Evropi pošto Finci i Norvežani oskudevaju u takvim spomenicima.
Sačuvana

Dete je otac deteta
Branko
Gradjanin
*

Duh bunta: +14/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 02.11.2007. 20:06 »

Ne može biti nijednog suda o narodu ili narodima, a da ne bude okarakterisan donekle kao predrasuda. Svi ti iskazi vezani za narode zasnovani su na nekoj delimičnoj informaciji koja proističe iz nepotpune indukcije kao metodi istraživanja neke pojave kod nekog naroda, a takvo nikad neće reći sve o istraživanom. To su sudovi koje zovemo predrasudnim ili tek donekle tačnim.
   Isto tako postoje i oni koji mnogo ili sasvim promašuju istinu, a to su neki sudovi koji se baziraju na sumnjivim informacijama, a onda i na malom broju (takvih) izvora. Odatle i mogućnost da neko tvrdi kako je u Srbiji sve kontrolisano, pa čak i koje filmove smemo da gledamo.
Sačuvana
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 03.11.2007. 15:12 »

pa chekajte, shta su ti novinari iz mastrihta loshe pitali? mislite da u srbiji ima besplatnog interneta? gde? u nishu nema. znachi, u pravu su holandjani.
Sačuvana
modesty
Nazionalist
*

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #4 poslato: 05.12.2007. 01:00 »

Moram da otvorim jednu temu vezanu za to kako Srbiju i Srbe vidi Evropa i Svet, podstaknut nedavno procitanim clankom iz onlajn novina, koji glasi ovako:

Nije potrebno mnogo istrazivati da bi se doslo do zakljucka da nas okruzenje vidi sa ogromnom dozom predrasuda a da se te predrasude naglasavaju i u samoj Srbiji od strane nekih medija i nevladinih organizacija.
Znate sta... Cesto su me slicne stvari ljutile, ali u poslednje vreme sam shvatila da takvi primeri uopste nisu slucajnost. Imam jednog prijatelja, studira u Beogradu, dosao je iz manjeg mesta i voli da nosi majicu "rakia connecting people"... Inteligentan je, ali nedovoljno ambiciozan i ima neka cudna razmisljanja, vuku malo na "radikalska". Nedavno mi je rekao da ja ne poznajem dovoljno "nas" mentalitet !? Ima jos ljudi koji dele njegove "obicaje" koji bi trebalo da su "velikosrpski", a to je konzumiranje prasece glave, rakije i teranje inata... Da me ne razumete pogresno, jako mi je covek drag, ali obzirom na to da od njega ima "mnogo tezih" slucajeva, na forumu su bile razne fotografije sa festova, sirom Srbije tipa- rakija-fest, pile-fest, pljeskofest, itd.... Iz tog razloga mi nije cudno odakle "bezobrazna" inspiracija za vukodlake iz Jugoslavije, Srbije, Bosne koji u americkim serijama jedu americku decu... koliko su nekada Ameri bezobrazni, toliko smo mi nepromisljeni i potpuno nesvesni sopstvenog imidza, da se ublazeno izrazim... Nemam nista protiv tradicionalnih vrednosti, ali neki elementi koji bi mogli biti pogresno protumaceni i koji salju dvosmislenu ili nikakvu poruku, ne smeju biti "main-stream"... Nemoj da me neko pogresno shvati sto pominjem decka iz manjeg mesta, nema to veze, ali i on je u fazonu "kod mene u kraju, mi ovako, mi onako"... Nema toga kada si u drugoj sredini... tvoj kraj je tamo gde je i divan ti je kraj, ali nemoj selo prenositi u grad, jer ne ide... Mnogo toga je u selu i lepse, ali ako se tamo od jutra do mraka pije rakijica, pa se cuvaju ovce, neces takvim nacinom zivota u gradu opstati, jer je tempo mnogo ostriji, dinamicniji i nema se vremena za "naklapanje"... Izvinjavam se, ali mi i kaskamo uparavo iz ovog razloga. Ne zna se vise sta ko radi, misli i kuda ide i zato se daje sjajan materijal za "podsmevanje"... Molim vas, objasnite mi, koji je to nas mentalitet, kakav je to mentalitet, posto ga je po recima mog prijatelja ne poznajem dovoljno? Obicne gluposti, samo izmisljamo nesto, zivimo u proslosti i tako se blamiramo, da je to strasno...
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 05.12.2007. 02:33 »

dozvoli da se kratko izjasnim: tvoj prijatelj ili tvoj poznanik je krajnja seljachina. nema to mnogo veze sa tim odakle je. ima i rodjenih beogradjana koji su radikalski i tradicionalistichki nastrojeni, ima i chetnika, i monarhista, svakojakih idiota. ako ti to gledash geografski onda padash u predrasudu o tome da je neko rodjen kao gradjanin a drugi kao seljachina. ipak kad kazhemo da je neko seljachina ne mislimo na njegovo mesto rodjenja nego na karakterne osobine i stavove. a osobine seljachine su da je glup, da je politichki nacionalista, da je narodnjak ( kulturni nacionalista ).
amerikanci i svi drugi stichu o srbima loshe mishljenje jer najvishe ima tih neobrazovanih sa bradama koji shire svekoliko srpstvo. zhalosno, ali eto takav nam je imidzh u svetu i za to smo donekle i mi pametniji krivi. jer stepen obrazovanja diktiraju vlasti a mi biramo vlast. i ako danas bacimo pogled na vlast videcemo da je ona isto takva kakav je taj tvoj prijatelj: nacionalistichka i tradicionalistichka.
Sačuvana
modesty
Nazionalist
*

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 05.12.2007. 23:24 »

Veruj mi, zalosno je to sto mi neko kaze da ne poznajem nas mentalitet, zato sto smatram da je glupo napijati se po kafanama oko fakulteta u sred dana, zato sto mi nije simpaticno kada Seselj i Velja psuju u medijima, zato sto izbegavam svinjetinu i ne teram inat ljudima, samo da bih dokazala sebi koliko sam "ponosna" i "dostojanstvena"... Da, ne pevam cetnicke pesme, takodje... Moram ti priznati da, dok nisam njega upoznala, mislila sam da ti "takvi" maniri nisu deo stvarnosti, vec da je to onako isforsirano i "nasminkano", ali shvatila sam da nije... Covek me je napao sto nisam pratila seriju "Djekna"... Po njemu to skoro da je jednak propust necitanju lektire...Naravno da nema veze ko se gde rodio, ali taj stav je meni potpuno neshvatljiv... Moram jos nesto da pomenem... veliki broj ljudi iz unutrasnjosti dolazi na studije u Beograd, licno ih poznajem dosta i evo dacu primer decka koji je zavrsio fax, zaposlio se i ne moze da resi u Beogradu pitanje stanovanja. Razmislja na glas i kaze da bi mozda kupio stan u Novom Sadu, a onda ovaj moj prijatelj dodaje da je Novi Sad ionako lepsi, a meni je inace mnogo puta rekao kako mu se ne svidja Beograd i kako bi voleo da zivi u manjem mestu.Dobro, OK, ali zbog cega si dosao onda? Mogao si i u Novom Sadu da studiras... E, ali ima sada tu nesto drugo. On, kada ode u svoj mali kraj, on je tamo baja, koji studira u BG-u, a u BG-u izigrava cetnika i tako sve cirkulise. Ne valja to, los je imidz... Mislim da je dobar covek, a ima jos mnogo dobrih, ali zadrtih ljudi koji jednostavno ne mogu da naprave pomak u sopstvenim glavama i prestanu da izigravaju "plemenski savez" u modernom vremenu...
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #7 poslato: 06.12.2007. 02:37 »

Dobro ti je Provincijalac rekao, taj momak je budala, ali to je čak i blaži izraz. Viđao sam i ja gomilu budala koji studiraju u Beogradu, mada odlaze i u Novi Sad. Danas izgleda nije ništa manje vredno reći da studiraš u Novom Sadu nego reći da si u Beogradu. Nekada je taj Beograd stvarno bio nivo, ako želiš ozbiljno da studiraš, valjda zbog toga što nigde i nije bilo univerziteta. Onda je nešto i značilo kada kažeš da studiraš u Beogradu. Kod nas, u Nišu, mislim da to ne bi imalo nikakve veze ako bi ko rekao da je došao na vikend iz Beograda, gde je upisao studije. U manjim mestima mi, pak, nije jasno zašto bi se time iko hvalio, jer u tom mestu verovatno i ne postoji fakultet, ili ako postoji, možda je to neki koji on ne želi, zato je nužno da ode. A ako već odlazi, normalno je da to bude Beograd ili Novi Sad, u zavisnosti od toga kome je šta bliže. Oni koji ne studiraju su posebna (niža) klasa.

Zato ne verujem da je naročito veliki ako se u svom selu pohvali kako studira u Beogradu. Sećam se ja recimo jedne varošice kao što je Valjevo. Tamošnji klinci svi od reda studiraju u Beogradu. I kad se ko vrati u varošicu i kaže gde studira, ovi će preko toga preći kao da je rekao dobar dan.

A to što taj ne voli Beograd... Pa time on hoće da pokaže vama starosedeocima da je on tu došao ali da ga u stvari ne zadovoljava to što ste vi imali, a gde je on morao da se doseli. Hoće da kaže da ništa nije izgubio u mladosti pošto nije živeo u takvom mestu. Njemu Beograd nije nešto posebno (navodno), jer on ima veće apetite. Tako i vi koji ste tu oduvek živeli (pa i oni koji su se doselili ali su oduševljeni mogućnostima koje Centar nudi) ne možete da ga ponižavate što je on iz sela, jer (tobože) "ni vi niste živeli u nešto posebno dobroj sredini", pošto eto njemu se ona ne dopada.

Time hoću da kažem da je to samo mehanizam odbrane. A sa političkog stanovišta takav stav je samoubilački. Beograd jeste daleko najbolje mesto za život, i upravo ta činjenica bi morala da bude polazište za sve moguće napore da se druga mesta unaprede i dovedu do približnog ili sličnog životnog standarda.

Što se četništva tiče, tu se mladić otvara kao neko ko ima kompleks niže vrednosti i potrebno mu je da se identifikuje sa nekom grupom od koje bi mogao da pozajmi nešto samopoštovanja i prisvoji poštovanje nekih drugih. Time bismo ušli u priču o nacionalizmu, pa se ne bih zadržavao više kod ovoga. Suštinski ne razumem kako bi to on mogao da izigrava četnika u Beogradu, pošto Beograd ne toleriše takav primitivizam, iako sigurno ima i takvih ljudi u njemu. Odnosno, znam dobro da je u Beogradu biti četnikom u stvari već stvar niže inteligencije, seljaštva, primitivizma... za razliku od istog ponašanja recimo u Nišu, gde je to sasvim normalno ponašanje i političko stanovište. Nekakav mainstream.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
debeli dud
Nazionalist
*

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 24.02.2008. 13:09 »

Flamanska televizija VTR saopštila je da će uputiti izvinjenje ambasadi Srbije u Belgiji zbog načina na koji su prikazani Srbi tokom emitovanja nedeljnih emisija o „Evroviziji" 2008, koja se održava u Beogradu.
Ta televizija je, u okviru evrovizijskog programa, emitovala skečeve sa dva izmišljena lika, Srpkinjama Mirjanom i Milenom, koje su pile votku, pušile, krale mobilne telefone i krile ih ispod krznenih kapa na glavama. Likove su tumačile dve flamanske glumice, a program je izazvao proteste srpskih državljana koji žive u Belgiji, ali i zvaničan protest ambasade Srbije u Belgiji.

:ljut2: :ljut2: :ljut2: :ljut2:
Sačuvana
DramatisPersonae
Gradjanin
*

Duh bunta: +52/-14
Na mreži Na mreži

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #9 poslato: 25.02.2008. 08:13 »

pa ako su te dve ribe postavili pored mase, onda Flamanci i nemaju zashta da nam se izvinjavaju.
Sačuvana

You can get all the things
You never needed
You can sell people crap
And make them eat it

Where is our John Wayne
Where is our sacred cowboys now?
Where are the Indians on the hill
There's no Indians left to kill
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 26.02.2008. 09:42 »

Ta televizija je, u okviru evrovizijskog programa, emitovala skečeve sa dva izmišljena lika, Srpkinjama Mirjanom i Milenom, koje su pile votku, pušile, krale mobilne telefone i krile ih ispod krznenih kapa na glavama. Likove su tumačile dve flamanske glumice, a program je izazvao proteste srpskih državljana koji žive u Belgiji, ali i zvaničan protest ambasade Srbije u Belgiji.

To je samo deo opšte slike koju evropski zapad ima spram evropskog istoka. A šta mislite kako bi predstavili Rumunke ili Bugarke? Za njih su tipične istočnoevropske žene prostitutke/sponzoruše, lopovkinje (kako bi to rekle feministkinje), verovatno inficirane nekom veneričnom bolešću (u najmanju ruku imaju kondilome) i obično ćućore po železničkim stanicama i piju votku dok vrebaju nekog naivnog Zapadnjaka da mu ponude seksualne usluge ili se udaju za njega.
Sačuvana

peMzije mladima!
avant-garde
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 26.02.2008. 16:11 »

predrasude postoje o svim narodima u svetu. to je nacionalistički kod iz kojeg se ne može pobeći. čim nekoga okarakterišemo kao pripadnika neke nacionalnosti odmah se za njega vezuju i stereotipi koje imamo o narodu kojem pripada.
Sačuvana
Morella
Gradjanin
*

Duh bunta: +101/-12
Van mreže Van mreže

Hipik

« Odgovor #12 poslato: 27.02.2008. 19:38 »

Hmm, da citala sam o toj situaciji sa Flamancima I zaista ne vidim cemu tolika frka?
Tacno je da su predsrasude generalno lose, treba ih izbegavati. Ali u vecini tih predrasuda ima bas malo istine.
Ne vidim cemu toliko potresanje oko tog promo spota kada 95% Srba ima isto takve predrasude o ostalim narodima..
Ako smo mi dobili izvinjenje treba svi kolektivno da uputimo isto to bosancima sto ih ismejavamo da su glupi, crnogorcima da su lenji, skotima da su skrti, Amerima da su debeli I neobrazovani….
Ne vidim zasto bi ovo bilo vanredna situacija, pogotovo kada uzmemo u obzir da se u nasim medijima stvara negativna slika o drugima samo na malo suptilniji nacin……
Sačuvana

"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #13 poslato: 29.02.2008. 01:00 »

Morella je još veći "izdajnik" od mene.
Kao da gledam sebe kad sam se bavio politikom i hteo da učim druge da ne mrze ove koji su druge nacionalnosti. Ali badava. Ne možeš nikog da naučiš. Bar ja nisam uspeo. Bagru je teško poučiti tako da se ona zalaže za odricanje od sopstvenog bagraštva. Inače se slažem. Tih predrasuda po nacionalnoj osnovi ima ponajviše u nerazvijenim zemljama, kako duhovno tako i materijalno, pa bi se moglo kazati da Srbija i Balkan uveliko prednjače u odnosu na druge zemlje ili evropske regije. Te nacionalne klasifikacije i kvalifikacije su inače i prvi znak da se društvo kotrlja ka fašizmu.

Belgija je, eto, pokazala jednu svoju slabu tačku. Ali primećujemo li mi ono što naša država i naša javnost čini?
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +90/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 29.02.2008. 02:41 »

Ne bih se slozila sa stavom da se predrasude po nacionalnoj osnovi najcesce srecu u nerazvijenim zemljama.Praksa upravo pokazuje drugacije, odnosno vec navedeni primeri govore o predrasudama koje (razvijene u duhovnom i materijalnom pogledu) zapadne zemlje imaju prema (nerazvijenim) istocnim ili zemljama ostalih siromasnijih kontinenata. Sto je stepen razvijenosti veci to je i osecaj nedodirljivosti, neuporedivosti, nadmocnosti jaci pa se izvode proizvoljni cakljucci i misljenja koja u realnosti cesto nemaju podlogu. Nazalost kako duhovno i materijalno nerazvijene zemlje nisu u stanju da se na adekvatan nacin prezentuju ili bar ublaze negativno to se predrasude o njima kod drugih ukorenjuju, dobijaju na snazi i obicaju. Predrasude se namecu i vaspitanjem pa u nekim multikulturanim zemljama one nisu toliko uocljive, mada realan zivot ume da demantuje postovanje prava pripadnika druge nacije. Obrazovanje takodje nije garancija da ce neko biti lisen predrasuda prema nekome ili necemu jer ono samo po sebi ne znaci (mada bi trebalo) i dovoljnu toleranciju i dedukciju. Po tome, predrasude su prisutne svuda, nevezano za prostor, vreme i okolnosti, razlika je samo u tome sto su negde izrazenije, ispoljene mahom u negativnom kontekstu i na stetu onoga za koga se vezu. Na zrtvi je da se brani i dokaze suprotno a da one pozitivne "neguje".
Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: